Nie matiasy bo już sa solone tzn. z konserwnatami na bank .... A lepeij użyć soli himalajskiej albo morskiej nie jodowanej sztucznie.
W sklepach dostaniesz też czasem takie tuszki płaty one są już wypatroszone i rozłożone na zewnątrz bez łba i ogona . Można też samemu patroszyć . Tylko nie pamiętam tam proporcji w przepisie ale na pewno do zalewy dodaje się sporo wody . No i ja póżniej jeszcze oblewałem oliwą ale to było w zimie więc jak znalazł
Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 15:20
No ja kupowałem tuszki śledzi, ale patroszenie było bardzo uciążliwe. Matiasy są tak słone, że nie da się ich jeść. Nawet po odsoleniu. Ale narobiłeś mi smaku z tymi śledziami w occie, więc chyba trochę się pomęczę z tym patroszeniem .
Jakiś inny proces niż filtracja, czy pasteryzacja?
W praktyce przemysłu spożywczego można się spotkać z utrwalaniem octu. Utrwalanie przeprowadza się przez tzw. siarkowanie, które polega na wprowadzeniu do octu tlenku siarki IV (SO2) w postaci roztworu kwasu siarkowego albo kwaśnego siarczanu sodowego lub pirosiarczanu sodowego. Utrwalanie octu ma na celu zapobiegnięciu rozwojowi w nim bakterii śluzowych, pod wpływem których ocet mętnieje oraz traci smak i aromat.
Niestety Hannibal będzie zawiedziony, ponieważ taki rozlewany do butelek ocet nie posiada węgorzyków octowych ( robaki o długości ok. 1mm w postaci ruchomych włosków, towarzyszących fermentacji octowej, nieszkodliwych dla zdrowia człowieka).
ali [Usunięty]
Wysłany: Pią Cze 17, 2011 23:24
ejże
czy nie lepszą i zdrowszą metodą jest zrobienie octu winnego domowym sposobem?
nastawiasz wino jabłkowe
po przefermentowaniu filtrujesz, znaczy się ściągasz znad osadu
stawiasz otwarte i dostaniesz z tego ocet
jak sprobujesz to
na to kupne badziewie wcale nie będziesz miał ochoty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.