Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Kakao - super jedzenie
Autor Wiadomość
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 19:14   Kakao - super jedzenie

Choć na forum było już sporo o kakao to dobrych informacji nigdy za wiele :viva:
Cytat:
Ziarno kakaowca jest nazywane „pokarmem bogów”. Może tobie się tak nie wydawać, bo powszechnie używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów. Niestety one nie zawierają nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Chociaż badania wykazują, że osoby jedzące nawet przetworzoną czekoladę żyją przeciętnie rok dłużej. Więc można wyobrazić sobie jakie korzyści może przynieść prawdziwe kakao.
Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawy, można spotkać, także w innych częściach świata, np. w Afryce. Kakaowce zaczęto uprawiać już około 1500 roku p.n.e.
Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze.
Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją popularność na dworach Hiszpańskich, a potem w całej Europie.
Co ciekawe kakaowiec jest wiecznie zielony i produkuje owoce przez cały rok. Nigdy nie jest poza sezonem.
Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak są usuwane z produktów zawierających kakao. Mleko i cukier jeszcze dodatkowo obniżają ich działanie. Więc to przemawia za korzyściami surowych ziaren kakaowca. Ewentualnie można spożywać gorzką czekoladę, która także zachowuje flawonoidy. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o połowę mniej narażone na zgon z powodu choroby serca.
Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera ono największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.
Kolejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca to magnez. Jest on bardzo skuteczną bronią przed stresem. Chroni on także serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. Wśród dużej części społeczeństwa magnez występuje w niedoborze, więc warto go uzupełnić.
Kakao zwiera, także duże ilości żelaza i zaspokaja bez problemu jego dzienne zapotrzebowanie. Żelazo jest częścią hemoglobiny, która łączy się z tlenem i rozprowadza go po organizmie. Jest to skuteczna broń przeciwko anemii.
Ziarna kakaowca zawierają wystarczająco dużo chromu, aby uzupełnić jego niedobry. Jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.
Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie. Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się lepiej.
Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.
Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.
Jeszcze inne składniki odżywcze zawarte w kakao to pierwiastki śladowe: mangan – wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu hemoglobin, cynk – jest częścią wielu enzymów w ciele człowieka i wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, miedź – potrzebna w budowie czerwonych krwinek.
Badania naukowe Dr Gabriela Cousensa pokazały, że kakao nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak produkty zawierające kofeinę. Poziom podnosi się o zaledwie 6-10%. Jedzenie zawierające różne stymulanty podnosi go o więcej niż 30%.
Mówi się, że kakao zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Tak naprawdę jego zawartość jest dość mała w porównaniu, np. do szpinaku który zawiera znacznie więcej tego kwasu. Trzeba pamiętać, że dopiero po przegotowaniu kwas szczawiowy łączy się z wapnem i osiada w nerkach. Kolejny plus w stronę surowego kakao.
W sklepach szukaj najlepiej ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. Jest to prawdziwe super jedzenie.

Polecam genotypowym Zbieraczom, Łowcom i Wojownikom :-)
Ostatnio zmieniony przez RAW0+ Wto Paź 26, 2010 19:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
nottymoni 
Nottymoni


Wiek: 49
Dołączyła: 23 Wrz 2010
Posty: 58
Skąd: UK
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 08:07   Re: Kakao - super jedzenie

Od czasu do czasu staram sie zmusic do wypicia kakao, glownie na wodzie, ewentualnie z dodatkiem smietanki. Ja niestety jestem marginesem swiatowej populacji, bo czekloady nigdy nie lubilam i juz chyba nie polubie. Kiedys kupilam gorzka ale do tej pory lezy w szafce :-)
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 09:05   

nottymoni napisał/a:
nigdy nie lubilam i juz chyba nie polubie. Kiedys kupilam gorzka ale do tej pory lezy w szafce

Oczywiście, nie absolutyzuję tego produktu. Podejrzewam nawet że niektórym genotypom może nie służyć - być może ty do nich należysz ;-) . Dlatego też dopisałem którym genotypom jest to zalecane. Ja osobiście uwielbiam surowe kakao i czuję że mi bardzo służy. Oczywiście nie powinno się przedawkowywać tego specyfiku. Ktoś nawet wyliczył, że dawka 7g czekolady dziennie jest prozdrowotna.
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 07:48   

skąd bierzecie świeże kakao ?
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 08:14   

Cordoba_2004 napisał/a:
skąd bierzecie świeże kakao ?

surowe - http://www.surovital.pl/2...kakao-200g.html
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 10:34   surowe kakao

WITAM :hug:

Poznajcie Joe Prostko, który ostatniego roku spożył niemal 23 kilo surowego kakao!
http://www.surawka.republika.pl/ArtrawgN33.htm

Witariańska czekolada a polepszanie naszego zdrowia i samopoczucia
http://www.surawka.republika.pl/artrawgN10.htm

z forum :
Kakao i masło kakaowe
http://www.dobradieta.pl/...p?p=93408#93408


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 12:42   Re: Kakao - super jedzenie

nottymoni napisał/a:
Od czasu do czasu staram sie zmusic do wypicia kakao, glownie na wodzie, ewentualnie z dodatkiem smietanki. Ja niestety jestem marginesem swiatowej populacji, bo czekloady nigdy nie lubilam i juz chyba nie polubie. Kiedys kupilam gorzka ale do tej pory lezy w szafce :-)


Bo jest Kakao i Kakao. To Kakao które dzisiaj można kupić najczęściej, to jest obrzydliwe wręcz, ale kiedy kupi się odpowiedniej jakości to jest bardzo dobre.

Poza tym Kakao na wodzie to porażka totalna. Fuj. Kakao trzeba robić na mleku no i z dodatkiem jakiejś słodyczy. Może być trujący cukier.

RAW0+ napisał/a:
nottymoni napisał/a:
nigdy nie lubilam i juz chyba nie polubie. Kiedys kupilam gorzka ale do tej pory lezy w szafce

Oczywiście, nie absolutyzuję tego produktu. Podejrzewam nawet że niektórym genotypom może nie służyć - być może ty do nich należysz ;-) . Dlatego też dopisałem którym genotypom jest to zalecane. Ja osobiście uwielbiam surowe kakao i czuję że mi bardzo służy. Oczywiście nie powinno się przedawkowywać tego specyfiku. Ktoś nawet wyliczył, że dawka 7g czekolady dziennie jest prozdrowotna.


No pewnie, genotypom neandertalczykom nie słuzy, a szympansa tak. Szczególnie tym którzy nie mogą sobie pozwolić na płacenie za full wypas organik natural raf fut, 1500 za kilogram.
_________________

Ostatnio zmieniony przez rakash Nie Paź 31, 2010 12:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 17:41   

Cytat:
No pewnie, genotypom neandertalczykom nie słuzy, a szympansa tak.

:shock: :roll: :hah:
 
     
chill 


Pomógł: 14 razy
Wiek: 42
Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 818
Skąd: W-W
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 18:08   

Super sprawa to surowe kakao z Surovital . Zamówiłem sproszkowane i kruszone następnym razem wezmę jeszcze całe . To tyle tak chciałem się wygadać :what:
_________________
"he , to zabawne .. Że po za SYSTEMEM działa wszystko sprawnie" - Bolec , Tewu "Wyrwani ze snu"
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 20:24   

chill napisał/a:
Super sprawa to surowe kakao z Surovital . Zamówiłem sproszkowane i kruszone następnym razem wezmę jeszcze całe . To tyle tak chciałem się wygadać :what:

No, mi tez przypadlo do gustu. Oprocz codziennej degustacji na sucho czy na mokro bardzo dobrze sprawdza sie u mnie jako napoj okolotreningowy. Przed pije z sama woda, a po dodaje jeszcze troche miodu.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 20:34   

Całe ziarna kakaowca wychodzą najtaniej.
Sproszkowane dobre jest dla dziecka, żeby np. dodać do jakichś owoców i potem zblendować
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
mario199 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 253
Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 20:38   

Ziarna kakaowca moczycie czy suche wcinacie?
_________________
www.profiart.pl - tworzenie stron internetowych, panoramy sferyczne
www.blaszczakphoto.com - galeria fotografii z moich podróży
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 20:41   

mario199 napisał/a:
Ziarna kakaowca moczycie czy suche wcinacie?

No ja jem suche. A gdzieś pisali, że warto uprzednio je namoczyć, analogicznie jak normalne orzechy?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 21:14   

Hannibal napisał/a:
Całe ziarna kakaowca wychodzą najtaniej.
Sproszkowane dobre jest dla dziecka, żeby np. dodać do jakichś owoców i potem zblendować

Pewnie tak i zawartosc tluszczy jest wieksza.
Ja spozywam z reguly na mokro z woda i na sucho mieszam miodem, a do tego chyba proszek najlepszy. Ale czekam teraz na swieza dostawe, w ktorej znajdzie sie rowniez pokruszone ziarno :)
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 22:03   

Ja myslałam ze kakao to uspokaja ze wzgledu ma magnez..
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 22:15   

Molka napisał/a:
Ja myslałam ze kakao to uspokaja ze wzgledu ma magnez..

No tak jest raczej.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Mar 11, 2012 22:23   

Hannibal napisał/a:
Molka napisał/a:
Ja myslałam ze kakao to uspokaja ze wzgledu ma magnez..

No tak jest raczej.

No własnie, nawet polecają mleczko z kakałkiem na noc, by dobrze się spało, jest sopro magnezu w kakao, a przecież magnez uspokaja...
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 00:48   

Przereklamowane to kakao jest
Ja tam nic nie czuje conajwyżej zamulenie i wypchany brzuch
po przedawkowaniu kawy też .
_________________
pozdrawiam
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 12, 2012 06:58   

figa napisał/a:
Przereklamowane to kakao jest

Masz na myśli to z Surovitala?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Śro Mar 14, 2012 14:23   

moje odczucia po kakao to:
- poprawa nastroju
- przyplyw energii
co ciekawe wystepuja one po spozyciu surowego Surovital jak i marketowago Decomorreno.
Z mlekiem bardzo dawno nie pilem ale nie pamietam zebym czul to co po gorzkim z woda lub z miodem.
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Czw Mar 15, 2012 02:24   

Hannibal napisał/a:
Masz na myśli to z Surovitala?

Nieeeee...normalne z markietu .
Być może z surowity lepsze ,ale nie będe ryzykować bo chyba nie przepadam za kakaem
_________________
pozdrawiam
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 21:52   

Surowa czekolada Surovitala oceniana przez brytyjskiego znawcę -
http://www.chocolaterevie...h-goji-berries/
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 08:02   

Chyba sobie zamowie.............

........... chociaz raw0 mi nie kaze :-x
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 07:57   

Ostatnio jadłem kruszone ziarna surovitala z bananem, wydaje się że trawienie ok i samopoczucie też. Czytałem jeszcze gdzieś, że warto namaczać przez minimum 4 godziny tak jak orzechy.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 08:10   

Z drugiej strony można też przeczytać, że kakao było tylko dodatkiem do świętych grzybów spożywanych rytualnie raz na kilka miesięcy i nigdy nie było używane jako regularne pożywienie przez tradycyjne społeczności... gdyż w takiej opcji jest toksyczne i mocno uzależnia...

Maćku liczę, ze wnikniesz w temat i szczerze się wypowiesz jako teoretyk i praktyk.

http://www.living-foods.c...toxiccacao.html

Cytat:


Raw Toxic Chocolate

by Paul Nison
www.paulnison.com

This month my article is about chocolate. I chose to write abut this topic because many raw food eaters today are being misled and told that it is healthy. It is dangerous and people need to know the truth.

More True Information on the Negative Effects of Cacao…

Since my last article on the negative effects of cacao, many people have agreed with me how toxic it really is. On the other hand, there were some people who would not change their mind about it no matter what the cost. In fact, those people became angry with me. The truth can hurt, but I’m just the messenger. As I said in my last article about cacao, I wish it were healthy, but the fact is it is not! Whether you are willing to admit it or not is your decision, but there are so many foods that are proven to be healthy, why continue to take some that are up for debate? Many people are being misled to believe cacao and other raw foods are healthy. Many of the people who promote it, have a good heart and really feel it is a good food, but I know there are many who sell this product knowing it is toxic and addictive, just to make money.

I recently spoke to a good friend of mine Jeremy Saffaron. Jeremy has been involved in the raw food community for a very long time. He has the author of a raw food recipe book and also an excellent resource guide. Jeremy told me he was the first person to do any raw research with cacao involving the raw food movement. He spent 4 years (1999 -2003) studying the effects of cacao and has dedicated countless hours surfing the net, talking with specialists, and even got involved with the University of Hawaii, who’s agriculture branch is looking into raw cacao toxicity.

When Jeremy first found out about cacao he was so excited about it. He sold it for a short while (2001-2002) and was the first person to let others in the raw food world know about it. Again I repeat, JEREMY WAS THE FIRST PERSON IN THE RAW WORLD to let others know about cacao.

He turned on many raw food promoters to it because he believed at the time that is was an amazing discovery as a great tasting, nutritionally loaded food and it was also a way to connect with his friends who were still addicted to cooked chocolate even though they were raw otherwise. Another big turn on was the fact that many of the daily coffee drinkers he knew in the yoga scene were glad to switch to raw cacao from their roasted coffee. Jeremy told me he never drank coffee in his life, but as a kid did eat chocolate from the store. But 13 years ago, he stopped eating chocolate because he found out about the bugs that were in all chocolate. (I mentioned that in my last article about cacao.)

With all the excitement about raw chocolate and all the benefits, Jeremy was thrilled to get the product to the public. However, when Jeremy was selling it, he did warn people that all the studies on it were not in yet so to be careful not to over due it until further research is conducted. It was also very cost prohibitive at the time at twenty five cents a bean, plus each bean had to be personally peeled to eat them. (By the way, this should be a hint about how much can and should be eaten in one sitting.)

After eating cacao for six months, Jeremy didn’t really experience negative side effects, but he noticed those around him whose health and digestion weren’t as efficient as his started to experience issues with the cacao. That was the first sign that lead him to begin to study the negative effects of cacao.

I myself have a similar experience. I consumed cacao in small amounts as well, but unlike Jeremy, I felt the difference every time I tried it. It didn’t make me feel good. A good friend of mine, doctor Fred Bisci ,a raw foodist for about 40 years, also confirmed what Jeremy and I suspected, cacao is toxic!

Jeremy’s findings were as follows:

No animal in nature will eat it unless tricked into it with milk or sugar.
If you can convince an animal to eat it then it greatly shortens their life span if it doesn’t kill them immediately.
The native people who ate it only ate the fruit of the theobroma (which contains all the benefits and none of the detriments) and only used the cacao seed as an addition to their psychedelic brew and as a medicine in emergencies.
Native people did not eat it as a food nor as a supplement, only for sacred use.
Cacao is one of the most addictive substances known

Cacao is super toxic to the liver
It acts as a stimulant and agitates the kidneys and adrenal glands. This can cause: insomnia, nightmares, waking up in the middle of the night, shakes, and extreme energy shifts
It is extremely clogging due to the toxins carried in the oils contained within. Plus the fat chains are highly complex and require tons of work to break down.
The result of long term use is a high level of liver and blood toxicity which can cause extreme mood swings, angry outbursts, violence, depression, paranoia, & dizziness.
In some cases of long term use, there are also psychological effects that range from addictive tendencies, sexual dysfunction, violent outbursts, lack of reasoning, and decreased will.
At mega does of 40 plus beans, it acts as a hallucinogen and can cause many effects attributed to LSD or Hashish

Jeremy concludes that his personal study (it took 1.5 years of him eating it to see extreme negative effects) and his friends showed him clearly the negative effects of cacao.

From my study it seems that the people using cooked cacao powder had less toxic effects than those using roasted cacao beans whole and far, far less than those using whole, raw cacao beans.


There are a good amount of people who have experienced the same negative affect of cacao and have changed their opinion about it being such a super food. I personally can’t see anyone taking it for a long time not feeling the negative effects on some level. A big problem is, at that point so many people are already addicted to it and can’t stop even if they wanted to. Very similar to the addiction people have to cooked food. They just can’t except that it’s not healthy for them so they make excuses to keep consuming it.

Jeremy and I both feel the sadness that raw food promoters command so much public attention and use it to sell anything they can. It should be information, not products that people seek out.

The bottom line is no matter what someone feels, or believes, cacao is toxic! Science will confirm it. You may be able to consume the drug cacao and not have felt any negative affects, but in time you will. Please do not wait to experience the negative affects and get off this drug as soon as you can.

For those of you who say, I am always knocking someone else’s glory or product, I can just reply by saying I am concerned about each individual’s health. That is the most important thing to me. I know what it is like to live with disease and I want to help as many people as possible avoid it. I am so blessed to know people like Jeremy who have an open mind and continue to share the same mission with me of bringing the truth to the surface and helping others.

Jeremy and I acknowledge there are many toxic things that people do everyday from using a computer, to driving a car, from drinking coffee to smoking to all sorts of wild practices and toxic substances and experiences. Each one must make a choice and it’s our hope that people with power use it responsibly.

Jeremy wanted me to share with my readers a warning to always study and research before promoting or selling anything. He learned the hard way. Years ago he promoted the use of coconuts because he lived in the tropics and knew the benefits well. The down side was people wanting coconuts and not realizing that the answer was to go where they grow. Instead they found a way to engage in exploitation and buy toxic formaldehyde dipped bleached nuts wrapped in plastic irradiated from Thailand. He went back and tried to dissuade people from eating the toxic nuts but they didn’t seem to care. Cacao seems the same, those who want to engage with it will, toxic or not. (Once again after recently getting tons of coconuts right off the trees in Florida, I feel such a difference after eating Thai coconuts.)

Jeremy’s final stand on cacao is it is for medicinal, sacred and entertainment usage only, it is not a health food! My personal, final opinion is that we should only consume foods for nutritional needs, anything else will lead to disease, especially the way we overuse it!
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
Ostatnio zmieniony przez Waldek B Nie Gru 09, 2012 08:12, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 09:11   

Ja myślę, że wszystko powinno być ok jeśli używa się go właśnie jako dodatku.
Bo wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną - jedynie dawka o tym decyduje.
Nie jadam tego dużo, jeno raz na jakiś czas.
Kiedyś jadłem więcej surowych ziaren kakao i nie zauważyłem, żeby miały one jakiekolwiek właściwości uzależniające.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 12:58   

Ok, a jak z namaczaniem i inhibitorami enzymów?
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 13:09   

Waldek B napisał/a:
Ok, a jak z namaczaniem i inhibitorami enzymów?

Chyba warto, choć jeszcze tego nie praktykowałem.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 12:06   

Cytat:
Impact of fermentation, drying, roasting, and Dutch processing on epicatechin and catechin content of cacao beans and cocoa ingredients.

Low molecular weight flavan-3-ols are thought to be responsible, in part, for the cardiovascular benefits associated with cocoa powder and dark chocolate. The levels of epicatechin and catechin were determined in raw and conventionally fermented cacao beans and during conventional processing, which included drying, roasting, and Dutch (alkali) processing. Unripe cacao beans had 29% higher levels of epicatechin and the same level of catechin compared to fully ripe beans. Drying had minimal effect on the epicatechin and catechin levels. Substantial decreases (>80%) in catechin and epicatechin levels were observed in fermented versus unfermented beans. When both Ivory Coast and Papua New Guinea beans were subjected to roasting under controlled conditions, there was a distinct loss of epicatechin when bean temperatures exceeded 70 °C. When cacao beans were roasted to 120 °C, the catechin level in beans increased by 696% in unfermented beans, by 650% in Ivory Coast beans, and by 640% in Papua New Guinea fermented beans compared to the same unroasted beans. These results suggest that roasting in excess of 70 °C generates significant amounts of (-)-catechin, probably due to epimerization of (-)-epicatechin. Compared to natural cocoa powders, Dutch processing caused a loss in both epicatechin (up to 98%) and catechin (up to 80%). The epicatechin/catechin ratio is proposed as a useful and sensitive indicator for the processing history of cacao beans.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20843086
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved