Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obróbka termiczna zepsutego jedzenia.
Autor Wiadomość
Zielony Karzeł 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 282
Skąd: Gniezno
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 10:46   Obróbka termiczna zepsutego jedzenia.

Wiem, że niektórzy na tym forum uważają, że np. mięso się nie psuje a "naprawia" z czasem...

Zastanawia mnie czy obróbka termiczna takiego zepsutego jedzenia (głównie pochodzenia zwierzęcego) nie jest takim złym pomysłem? Skoro niektórym na surowo to nie szkodzi, to czy po podpieczeniu będzie takie jadło również "normalnym" nie szkodzić.

Nie chodzi mi o półroczne haje, tylko powiedzmy jakiś kawał mięsa, który leżał sobie w lodówce i zdążył się mocno szary zrobić, może nawet lekko zielony? Mowa o tlenowych warunkach trzymania takiego mięsa (nie zawiniętego w szczelną folę a leżące pod przykryciem w lodówce).

Podzielcie się proszę Waszą opinią i wiedzą na ten temat.
_________________
Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.

Blog o permakulturze, produktywnych leśnych ogrodach, hodowli zwierząt i ekologii.
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 11:05   

Hehe, piszesz o naprawianiu, ale zaraz potem znów wracasz do "zepsutego" :D
Dojrzały, rozłożony - to są właściwe określenia.
A jeśli chodzi o meritum to jak najbardziej można coś takiego zrobić - wyjdzie lepsze niż ze świeżego.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 12:49   

Hannibal napisał/a:
A jeśli chodzi o meritum to jak najbardziej można coś takiego zrobić - wyjdzie lepsze niż ze świeżego.

No, to zależy od tego, jaki rodzaj bakterii zdominował mięso.
Jeżeli w wyniku ich działania pH mięsa zmalało, to znaczy, że kierunek dojrzewania jest prawidłowy.
Jeżeli pH poszło w kierunku zasadowym może się rozwinąć wewnątrz mięsa jad kiełbasiany, który powoduje śmiertelne zatrucia. Jad kiełbasiany wrażliwy jest na zasolone podłoża dlatego sól konserwuje mięso. Wprawdzie rozwija sie w warunkach beztlenowych ale o nie łatwo np. na spodzie kawałka nieprzewracanego mięsa lub w nacięciu skażonym nożem w czasie jego krojenia.
Najlepiej jeśść surowe mięso uzyskane w procesie kontrolowanego dojrzewania. Coś w rodzaju kumpiaka, salami czy szynki parmeńskiej. Można zrobić we własnym zakresie: http://wedlinydomowe.pl/f...p=153881#153881
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 16:38   

EAnna napisał/a:
Wprawdzie rozwija sie w warunkach beztlenowych ale o nie łatwo np. na spodzie kawałka nieprzewracanego mięsa lub w nacięciu skażonym nożem w czasie jego krojenia.

fałsz
o botulinę w takich warunkach jest potwornie trudno
praktyka moja i innych temu dowodzi
przy wchłonięciu mięsa z jadem kiełbasianym objawy są bardzo charakterystyczne i ostre
ciężko pomylić je z czym innym
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Zielony Karzeł 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 282
Skąd: Gniezno
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 21:10   

Hannibal napisał/a:
Hehe, piszesz o naprawianiu, ale zaraz potem znów wracasz do "zepsutego" :D


A bo ja jeszcze tak nie uważam :D

Tak się zastanawiam czy takie "nieświeże" mięso (przy założeniu, że nie ma botuliny) po obróbce termicznej będzie ok zjeść. Chodzi mi o normalnego zjadacza mięsa.
_________________
Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.

Blog o permakulturze, produktywnych leśnych ogrodach, hodowli zwierząt i ekologii.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved