brajan30 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lis 2005 Posty: 1020
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 13:43 Wpływ obróbki termicznej na zawartość składników odżywczych.
Znalazłem w necie dane o zawartości składników odżywczych po obróbce termicznej, w tabelkach jest pokazane.
Powiem szczerze że myślałem, iz obróbka termiczna bardziej to niszczy niż pokazują badania.
http://gollum.uek.krakow....df/93365593.pdf
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Piotrx Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1457
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 14:47 Re: Wpływ obróbki termicznej na zawartość składników odżywcz
W tabelce piszą że zachowanie witaminy B po obróbce wacha się 50 - 70%, czyli że po obróbce zostaje jej połowa lub więcej.
Czyli obróbka niszczy ją w 30 do 50%
Na pewno nie mało, ale spodziewałem się niszczenia w graniach 70 - 80%.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 17:45
Brajan, ale musimy ustalić o jaką obróbkę termiczną nam chodzi.
Przecież obróbka na parze to zupełnie co innego niż mocne przypiekanie, czy smażenie.
Tu masz straty kwasu foliowego - http://www.folik.pl/serwi...=1561&pok=32406
Wit. C ginie praktycznie cała - jest bardzo wrażliwa.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
brajan30 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lis 2005 Posty: 1020
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 18:39
Hannibal napisał/a:
Brajan, ale musimy ustalić o jaką obróbkę termiczną nam chodzi.
Przecież obróbka na parze to zupełnie co innego niż mocne przypiekanie, czy smażenie.
Tak, jest to wyszczególnione w tablekach, ze względu na rodzaj obróbki termicznej, i jest to opisane w podsumowaniu.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 19:29 Zmiany w żywności podczas jej przetwarzania i przechowywani
WITAM
Tabela z zakresem strat poszczególnych składników odżywczych działając różnymi czynnikami fizykochemicznymi.
Czynniki fizykochemiczne tj. temperatura, tlen, światło, pH mają różne działanie na poszczególne składniki żywności poniżej tabela przestawiająca.
W.w. materiał pochodzi z tak banalnej i podstawowej książeczki jak :"Podstawy żywienia człowieka - Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
http://zielski.osdw.pl/ks...a,zielsFMUPMT6Y
Ostatnio zmieniony przez sylwiazłodzi Nie Wrz 26, 2010 22:03, w całości zmieniany 1 raz
RAW0+ Pomógł: 41 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 1943
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 22:16
Badania nie uwzględniają najważniejszej straty! Informacji kwantowej którą niszczy temperatura bezpowrotnie. Ta informacja energetyczna jest najistotniejszą wartością pożywności i leczniczych własności pożywienia. Także o kant d..py rozbić jak dla mnie Mnie ci pseudonaukowcy nie oszukają . Baje dla małych i posłusznych dzieci.
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 23:26
RAW0+ napisał/a:
Badania nie uwzględniają najważniejszej straty! Informacji kwantowej którą niszczy temperatura bezpowrotnie.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 01:56
RAW0+ napisał/a:
Badania nie uwzględniają najważniejszej straty! Informacji kwantowej którą niszczy temperatura bezpowrotnie. Ta informacja energetyczna jest najistotniejszą wartością pożywności i leczniczych własności pożywienia. Także o kant d..py rozbić jak dla mnie Mnie ci pseudonaukowcy nie oszukają . Baje dla małych i posłusznych dzieci.
Rawo po reakcji Kangura i Twoich buźkach nie mogę się połapać czy mówisz serio czy żartujeszo tych kwantach. Jeśli nie to napisz coś więcej bo czytając Ciebie przyszła mi na myśl dyskusja z tego forum o mikrofalówkach, wodzie jak się ją podgrzeje w mikrofali itp. Czy mam rację i dobrze myślę czy nie?
Pomogła: 23 razy Wiek: 44 Dołączyła: 01 Sie 2009 Posty: 1331
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 12:46
Mnie jeszcze przeraza leukocytoza potrawienna, czego nie ma na surowym, czy to groźne jak ktos je duzo miesa? No ale ja nie jem surowego 100%, nie jem miesa innego niz obrobionego, za to cala reszta jest surowa. Jajka tez jem na polmiekko.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 18:27
grizzly napisał/a:
Pamietamy? .
jasne
i ostatnia żółtkowa komunia
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
RAW0+ Pomógł: 41 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 1943
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 22:49
grizzly napisał/a:
Naukowcy to nie Bogowie, sa omylni i tego nie ukrywaja,
natomiast "szarlatani" TAK!
Ja cenię tylko tych, którzy wychodząc od analizy zmierzają ku syntezie. Ci natomiast, którzy poprzestają na niekończącej się analizie są bufonami i niczego nie pojmują, ciągle szukają i nigdy nie znajdują zamykając się w swoich egoistycznych dogmacikach. I to niezależnie od tego czy są szarlatanami czy naukowcami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.