Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Pon Lut 03, 2014 17:43
Wpływ obróbki termicznej na zawartość składników odżywczych.
Autor Wiadomość
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 13:43   Wpływ obróbki termicznej na zawartość składników odżywczych.

Znalazłem w necie dane o zawartości składników odżywczych po obróbce termicznej, w tabelkach jest pokazane.
Powiem szczerze że myślałem, iz obróbka termiczna bardziej to niszczy niż pokazują badania.
http://gollum.uek.krakow....df/93365593.pdf
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 13:57   

:viva: :viva: :viva:
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Piotrx 

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1457
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 14:47   Re: Wpływ obróbki termicznej na zawartość składników odżywcz

brajan30 napisał/a:

Powiem szczerze że myślałem, iz obróbka termiczna bardziej to niszczy niż pokazują badania.
http://gollum.uek.krakow....df/93365593.pdf


Strata witamin B ponad 50% to mało?
 
     
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 16:20   Re: Wpływ obróbki termicznej na zawartość składników odżywcz

Piotrx napisał/a:
brajan30 napisał/a:

Powiem szczerze że myślałem, iz obróbka termiczna bardziej to niszczy niż pokazują badania.
http://gollum.uek.krakow....df/93365593.pdf


Strata witamin B ponad 50% to mało?

W tabelce piszą że zachowanie witaminy B po obróbce wacha się 50 - 70%, czyli że po obróbce zostaje jej połowa lub więcej.
Czyli obróbka niszczy ją w 30 do 50%
Na pewno nie mało, ale spodziewałem się niszczenia w graniach 70 - 80%.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 17:45   

Brajan, ale musimy ustalić o jaką obróbkę termiczną nam chodzi.
Przecież obróbka na parze to zupełnie co innego niż mocne przypiekanie, czy smażenie.
Tu masz straty kwasu foliowego - http://www.folik.pl/serwi...=1561&pok=32406
Wit. C ginie praktycznie cała - jest bardzo wrażliwa.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 18:39   

Hannibal napisał/a:
Brajan, ale musimy ustalić o jaką obróbkę termiczną nam chodzi.
Przecież obróbka na parze to zupełnie co innego niż mocne przypiekanie, czy smażenie.

Tak, jest to wyszczególnione w tablekach, ze względu na rodzaj obróbki termicznej, i jest to opisane w podsumowaniu.
 
     
Zielony Karzeł 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 282
Skąd: Gniezno
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 19:36   

Wiecie może czy 100 g gotowanej marchewki ma więcej kalorii niż 100 g surowej?
_________________
Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.

Blog o permakulturze, produktywnych leśnych ogrodach, hodowli zwierząt i ekologii.
 
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 03:03   

Zielony Karzeł napisał/a:
Wiecie może czy 100 g gotowanej marchewki ma więcej kalorii niż 100 g surowej?


100g surowej 41kcal
100g gotowanej 35kcal

Zrodlo: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 19:29   Zmiany w żywności podczas jej przetwarzania i przechowywani

WITAM :hug:

Tabela z zakresem strat poszczególnych składników odżywczych działając różnymi czynnikami fizykochemicznymi.


Czynniki fizykochemiczne tj. temperatura, tlen, światło, pH mają różne działanie na poszczególne składniki żywności poniżej tabela przestawiająca.


Straty witaminy C


szeroko o stratach składników odżywczych
http://kulturystyka.pl/zm...przechowywania/

W.w. materiał pochodzi z tak banalnej i podstawowej książeczki jak :"Podstawy żywienia człowieka - Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
http://zielski.osdw.pl/ks...a,zielsFMUPMT6Y


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 21:47   

mam ta ksiazeczke :viva:
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
Ostatnio zmieniony przez gudrii Nie Wrz 26, 2010 21:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 22:01   

O rany podrzuccie tytuł i autora. Jeny mam nauki chyba na następne 100 lat. :)

sorry juz widze dzis juz chyba musze odpuscic forum - za duzo nie zdrowo
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Ostatnio zmieniony przez sylwiazłodzi Nie Wrz 26, 2010 22:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 22:16   

Badania nie uwzględniają najważniejszej straty! Informacji kwantowej którą niszczy temperatura bezpowrotnie. Ta informacja energetyczna jest najistotniejszą wartością pożywności i leczniczych własności pożywienia. Także o kant d..py rozbić jak dla mnie :viva: Mnie ci pseudonaukowcy nie oszukają :-D . Baje dla małych i posłusznych dzieci.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 23:26   

RAW0+ napisał/a:
Badania nie uwzględniają najważniejszej straty! Informacji kwantowej którą niszczy temperatura bezpowrotnie.

:hug: :hug: :hug:
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 01:56   

RAW0+ napisał/a:
Badania nie uwzględniają najważniejszej straty! Informacji kwantowej którą niszczy temperatura bezpowrotnie. Ta informacja energetyczna jest najistotniejszą wartością pożywności i leczniczych własności pożywienia. Także o kant d..py rozbić jak dla mnie :viva: Mnie ci pseudonaukowcy nie oszukają :-D . Baje dla małych i posłusznych dzieci.


Rawo po reakcji Kangura i Twoich buźkach nie mogę się połapać czy mówisz serio czy żartujeszo tych kwantach. Jeśli nie to napisz coś więcej bo czytając Ciebie przyszła mi na myśl dyskusja z tego forum o mikrofalówkach, wodzie jak się ją podgrzeje w mikrofali itp. Czy mam rację i dobrze myślę czy nie?
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 08:40   

Piszę jak najbardziej poważnie :-) . A cieszę się bo wiem, że naukowcy już więcej nie zrozbią ze mnie durnia :viva:
 
     
Neska 


Pomogła: 23 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 01 Sie 2009
Posty: 1331
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 12:46   

Mnie jeszcze przeraza leukocytoza potrawienna, czego nie ma na surowym, czy to groźne jak ktos je duzo miesa? No ale ja nie jem surowego 100%, nie jem miesa innego niz obrobionego, za to cala reszta jest surowa. Jajka tez jem na polmiekko.
_________________
Pachelbel Canon in D
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 12:55   

JaśniePani napisał/a:
cala reszta jest surowa

ale tak naprawdę nic surowego zwierzęcego, a to tu jest najważniejsze
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1035
Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 13:18   

Hannibal napisał/a:
ale tak naprawdę nic surowego zwierzęcego, a to tu jest najważniejsze

Czemu najwazniejsze?
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 13:29   

zeto555 napisał/a:
Czemu najwazniejsze?

bo najwięcej "shitów" w nich powstaje
to nie brokuł obrobiony na parze
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 18:22   

RAW0+ napisał/a:
...naukowcy już więcej nie zrozbią ze mnie durnia :viva:...

Naukowcy to nie Bogowie, sa omylni i tego nie ukrywaja,
natomiast "szarlatani" TAK! 8-)
.
 
     
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 18:25   

Hannibal napisał/a:
...to nie brokuł obrobiony na parze...

lub dodatkowo suszony, mielony i sprasowany w "tabletki"
na raka okreznicy! :razz:

Pamietamy? :hihi:
.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 18:27   

grizzly napisał/a:
Pamietamy? :hihi: .

jasne
i ostatnia żółtkowa komunia 8-)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 22:49   

grizzly napisał/a:
Naukowcy to nie Bogowie, sa omylni i tego nie ukrywaja,
natomiast "szarlatani" TAK!

Ja cenię tylko tych, którzy wychodząc od analizy zmierzają ku syntezie. Ci natomiast, którzy poprzestają na niekończącej się analizie są bufonami i niczego nie pojmują, ciągle szukają i nigdy nie znajdują zamykając się w swoich egoistycznych dogmacikach. I to niezależnie od tego czy są szarlatanami czy naukowcami :-D
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved