Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Pon Lut 03, 2014 17:47
Witaminy i minerały
Autor Wiadomość
Wampirate

Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 42
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 19:52   Witaminy i minerały

Coraz bardziej skłaniam się ku surowiznie. Martwi mnie jednak możliwość wystąpienia niedoborów witamin i minerałów.
Nie mając dostępu do organów mogę polegać na mięśniach baranich, dziczyzny, jagniątek.
Do tego łój barani, żółtka, miód i owoce.

Czy tak się odżywiając nie zabraknie mi jakisch skladnikow? Czy powinienem stosować jakieś suplemebty oprócz o-3(EPA i DHA)?
Dobrym zrodlem wapnia sa skorypki jaj, praktykuje to od jakiegos czasu.
Moj organizm ciągle się rozwija i wolałbym żeby mu nic nie brakło
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 20:57   

WITAJ Wampirate :hug:

Gdy chodzi o witaminy i minerały to możesz zerknąć tutaj - tylko nie przesadzaj bo będziesz miał nadmiary :-) :
http://www.dobradieta.pl/...p=109241#109241
http://www.dobradieta.pl/...p=113162#113162
http://www.dobradieta.pl/...p=119224#119224

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 19:28   Re: Witaminy i minerały

Wampirate napisał/a:
Coraz bardziej skłaniam się ku surowiznie. Martwi mnie jednak możliwość wystąpienia niedoborów witamin i minerałów.

Na takie niedobory jesteś bardziej narażony gdy jadasz obrobione term. produkty.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Wampirate

Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 42
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 21:50   

A jak przejde na surowe?
Tylko np maslo sklepowe?(chyba ze uda mi sie namowic na niepasteryzowane - jak oni to wysylaja ze sie nie psuje?)
Aha i jak ty jesz surowe mieso - mielisz?
 
     
Paweł-poprostu 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Cze 2010
Posty: 697
Skąd: Polkowice
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 22:40   

Wampirate napisał/a:
Aha i jak ty jesz surowe mieso - mielisz?

Ja zrobię sobie kiełbasę surową dojrzewającą.
Jak sądzisz Hani jak dodam jakieś organy np. mózg do kiełbasy to może to to długo dojrzewać czy się zepsuje?
To by było naprawdę coś zjeść taką "śmaćną" kiełbasę :viva: .
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=-rdnYY5eODQ
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 23:28   

Paweł-poprostu napisał/a:
Wampirate napisał/a:
Aha i jak ty jesz surowe mieso - mielisz?

Ja zrobię sobie kiełbasę surową dojrzewającą.
Jak sądzisz Hani jak dodam jakieś organy np. mózg do kiełbasy to może to to długo dojrzewać czy się zepsuje?
To by było naprawdę coś zjeść taką "śmaćną" kiełbasę :viva: .

Nie do mnie pytanie, ale mozg spowoduje szybkie hajowanie kielbasy.
Sam mozg po tygodniu trzymania w lodowce cuchnie ryba. Ma duzo DHA.
Pewnie dlatego nie mozna kupic swiezego, tylko zamrozony.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 25, 2010 23:44   

Kangur napisał/a:
...mozg spowoduje szybkie hajowanie kielbasy...

Nalezy sie zastanowic, jakie korzysci odniesiemy
wkladajac "do paszczu" takiego "muskoh.ja"? :hihi:

Czy przypadkiem taki "poubojowy" nie bedzie zdrowszy? 8-)

BTW
Odpowiedz jak zwykle, jest tam gdzie zawsze! :viva:
.
 
     
Paweł-poprostu 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Cze 2010
Posty: 697
Skąd: Polkowice
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 00:04   

Kangur napisał/a:
Nie do mnie pytanie, ale mozg spowoduje szybkie hajowanie kielbasy.
Sam mozg po tygodniu trzymania w lodowce cuchnie ryba. Ma duzo DHA.
Pewnie dlatego nie mozna kupic swiezego, tylko zamrozony.

O to bym sobie zrobił kiełbasę rybną, już miałem kupować ten mózg. Dziękuje za ostrzeżenie prawie bym wydał ostanie pieniądze na marne :hug: .
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=-rdnYY5eODQ
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 13:19   

Wampirate napisał/a:
A jak przejde na surowe?
Tylko np maslo sklepowe?(chyba ze uda mi sie namowic na niepasteryzowane - jak oni to wysylaja ze sie nie psuje?)
Aha i jak ty jesz surowe mieso - mielisz?

A jak przejdziesz na surowo to wtedy masz większą szansę na zapewnienie organizmowi wszystkiego, co potrzebuje w "słusznych" ilościach. Tylko nie można jeść jakiegoś badziewia, jeno szeroki wachlarz dobrych produktów.
Ja surowe mięso jem tak normalnie w kawałkach, kroję na mniejsze, trochę gryzę, smakuję i połykam. Albo po prostu biorą większy kawał i odgryzam sobie zębami takie kawałki, jakie mi pasują. :)
Oczywiście jak zaczynałem swoją przygodę z surowym to jadłem tatary - masz o tym sporo w surowym dziale.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 13:21   

Paweł-poprostu napisał/a:
Jak sądzisz Hani jak dodam jakieś organy np. mózg do kiełbasy to może to to długo dojrzewać czy się zepsuje?

No mózg szybciutko się rozkłada.
Organoleptycznie wolę taki świeży 1-2 dniowy.
Starszy jest niestety gorszy w smaku, ale za to szybciej się trawi - wyraźnie to czuję.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 13:24   

Kangur napisał/a:
Pewnie dlatego nie mozna kupic swiezego, tylko zamrozony.

Spokojnie można.
Świeżutki pachnący cielęcy praktycznie każdego dnia mogę nabyć od takich jednych sprzedawców.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lip 26, 2010 14:36   

Hannibal napisał/a:
Kangur napisał/a:
Pewnie dlatego nie mozna kupic swiezego, tylko zamrozony.

Spokojnie można.
Świeżutki pachnący cielęcy praktycznie każdego dnia mogę nabyć od takich jednych sprzedawców.

I to jest to ROZUM + PIENIADZE = ZDROWIE i DLUGIE ZYCIE! :viva:
.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 15:53   

Hannibal napisał/a:
Świeżutki pachnący cielęcy praktycznie każdego dnia mogę nabyć od takich jednych sprzedawców.

To zamawiaj sobie jeszcze grasicę cielęcą.
Wiele małych ubojni po prostu ją wyrzuca. A to jest skarb kulinarny.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 21:38   

Hannibal napisał/a:
Kangur napisał/a:
Pewnie dlatego nie mozna kupic swiezego, tylko zamrozony.

Spokojnie można.
Świeżutki pachnący cielęcy praktycznie każdego dnia mogę nabyć od takich jednych sprzedawców.

W niektorych krajach nie ma "takich jednych sprzedawców", a wyglada to tak:
wypas bydla/nieroracizny > aukcja > transport > ubojnia > sklep.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 16:53   

EAnna napisał/a:
To zamawiaj sobie jeszcze grasicę cielęcą.

Jadłem ją nie raz, ale po pewnym czasie mi się znudziła.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Adam319 
We are all One


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 2409
Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Śro Lip 28, 2010 00:33   

Hannibal napisał/a:
Starszy jest niestety gorszy w smaku, ale za to szybciej się trawi – wyraźnie to czuję.

Czy to odczucie można wyrazić w minutach czy w metrach?
W zasadzie 100m = 1 minuta, bo bieg do WC wprawdzie skraca czas osiągnięcia celu, ale także skraca dostępny czas.
:-)

EAnna napisał/a:
To zamawiaj sobie jeszcze grasicę cielęcą.
Wiele małych ubojni po prostu ją wyrzuca. A to jest skarb kulinarny.

Z grasicą ostrożnie – czyli „NIE” – to koncentrat czegoś więcej niż tylko białka i tłuszczu.
Z używek ostatnio zdarza mi się wszamać na surowo 100g drożdży piekarskich, zero objawów dnia tego samego, następnego dnia żywię szczególną smakową niechęć do kawy, alkoholu, produktów mlecznych, stąd wnoszę, że to zdrowe być musi.
:-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved