Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:07
Wysoki cholesterol i niski poziom hemoglobiny
Autor Wiadomość
paranoise 

Wiek: 37
Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 17
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 17:04   Wysoki cholesterol i niski poziom hemoglobiny

Mam pytanie. Pewna bliska mi kobieta robiła sobie ostatnio badania morfologii krwi. W badaniach wyszło, że ma za mało erytrocytów, leukocytów i hemoglobiny przy jednocześnie wysokim poziomie cholesterolu. Z tego co wiem to przyjmując interpretacje mainstreamu medycznego powyższe objawy powinny być wynikiem braku ruchu, zbyt dużej ilości tłuszczu w diecie itd. Tymczasem ta osoba odżywia się chlebem pełnoziarnistym, twarożkiem, jogurtem, chudą szynką, musli, otrębami itd. (śniadania), a na obiad o (ile je normalny) to dba zawsze by mięso było chude, przeważnie białe i bez sosów. Dodatkowo ruchu jej nie brakuje - częste spacery, aerobik. Czy dietetycy diet niskowęglowodanowych mają jakąś odpowiedź na to jak przy niskim spożyciu tłuszczu i cukrów może się utrzymywać wysoki cholesterol? Z góry dziękuję za możliwie wyczerpującą odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez Molka Wto Lip 13, 2010 18:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
iliq 

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 1238
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 18:47   

Niech przejdzie na Low Carb i będzie po sprawie.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 19:08   

Anemiczna kobieta która jada węglowodany zbożowe z niska ilością wartościowego białka, surowe żółtka , wątróbki na pewno podreperowały by jej zdrowie... może miesiączkuje obficie, wówczas słaba morfologia to standard ....
 
     
Neska 


Pomogła: 23 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 01 Sie 2009
Posty: 1331
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 22:58   

moja kolezanka tak je i wlasnie czeka na operacje usuniecia kamieni z woreczka :-?

odklad pamietam je chudo, niskokalorycznie, od czasu do czsu musi wszamac cos slodkiego, bo inaczej zabije. dzien zaczyna od czarnej kawy na czczo. pierwszy posilek ok 12 jest to bulka i chudy jogurt, do drugiej kawy wafelek, obiad to chudy gotowany kurczak, ryz lub ziemniak i surowka. Kolacji z reguly nie ma lub owoc. Jest tzw chudym grubasem :roll:
_________________
Pachelbel Canon in D
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Śro Lip 14, 2010 11:45   

paranoise napisał/a:
Czy dietetycy diet niskowęglowodanowych mają jakąś odpowiedź na to jak przy niskim spożyciu tłuszczu i cukrów może się utrzymywać wysoki cholesterol? Z góry dziękuję za możliwie wyczerpującą odpowiedź.

To elementarne. Insulina, wydzielana w dwukrotnie większej, niż na Low carb ilości, pod wpływem chudego węglowodanowego żywienia, powoduje różne brzydkie rzeczy.
1. Za właściwy poziom glukozy odpowiada przede wszystkim wątroba, a nie trzustka. Wątroba i mózg są niewrażliwe na insulinę.
2. Najbardziej wrażliwą tkanką na insulinę jest tkanka tłuszczowa i do niej w pierwszym rzędzie jest skierowana insulina.
3. Główną funkcją insuliny jest stymulowanie tkanek do nasilonego pobierania glukozy, zamiany glukozy na tłuszcze i cholesterol oraz magazynowania tłuszczów.
4. Przy okazji insulina obniża poziom glukozy we krwi poprzez nasilanie procesów anabolicznych, tzn. stymuluje większość tkanek do intensywnego pobierania z krwi składników odżywczych, szczególnie glukozy, magazynowania jej bezpośrednio w postaci glikogenu i pośrednio: przetworzonej na tłuszcze. Ponadto insulina zwiększa produkcję i magazynowanie białek, kwasów DNA, RNA.
5. Insulina przyspiesza podziały komórkowe, czyli zwiększa ryzyko raka.

Nie powinno więc dziwić, że osoby mające wysoki poziom insuliny we krwi z powodu jadania dużej ilości węglowodanów lub z powodu wstrzykiwania insuliny podczas leczenia cukrzycy, mają pogorszone wskaźniki lipidowe, są otyłe, mają podwyższone ryzyko miażdżycy i raka. To tak ma być, bo tak działa nadmiar insuliny.

Dziwić raczej powinno, dlaczego specjaliści temu się dziwią i ciągle piszą o niewyrównanej cukrzycy. Tak, jakby naturalną terapią powinno być wyrównywanie cukrzycy typu II poprzez wstrzykiwanie insuliny, a potem przeciwdziałanie hipoglikemii. Takie podejście musi wcześniej czy później prowadzić do powikłań i przedwczesnego zgonu.
JW

PS. Cholesterol i tłuszcze w maśle powstają przecież z super chudej trawy. Więc chude wcale nas nie chroni przed miażdżycą i otyłością.
Ostatnio zmieniony przez Witold Jarmolowicz Śro Lip 14, 2010 11:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lip 14, 2010 13:54   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
...Ponadto insulina zwiększa produkcję i magazynowanie białek, kwasów DNA, RNA...


Cieplo, cieplo, cieplo, :hihi:
ale nalezy sie zastanowic kiedy jest to DOBRE
a kiedy "zle". :viva:

Jesli ktos to WIE, to szansa na podtrzymanie
"opadajacego wieka trumny" WZRASTA!!! :viva:

BTW
My czytajacy BIOCHEMIE i traktujacy wiadomosci
zawarte tam, jak corocznie "uzupelniajaca sie" BIBLIE
mamy na to szanse!!! 8-)
.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Śro Lip 14, 2010 14:17   

Cytat:
Nie powinno więc dziwić, że osoby mające wysoki poziom insuliny we krwi z powodu jadania dużej ilości węglowodanów lub z powodu wstrzykiwania insuliny podczas leczenia cukrzycy, mają pogorszone wskaźniki lipidowe, są otyłe, mają podwyższone ryzyko miażdżycy i raka. To tak ma być, bo tak działa nadmiar insuliny.

Nie insulina sama w sobie, ale jej nadmiar w stosunku do potrzeb.
Howgh
JW
Ostatnio zmieniony przez Witold Jarmolowicz Śro Lip 14, 2010 14:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
tadzio5 

Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 47
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 23:30   

Gryzli widzę po twoich postach ,ze wieko od trumny ciąży Ci coraz bardziej, uwazaj bo mozesz go nie utrzymać
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 21:09   

paranoise napisał/a:
powyższe objawy powinny być wynikiem braku ruchu, zbyt dużej ilości tłuszczu w diecie

Nie tylko. W 1983 roku w czasopiśmie Clinical Genetics opublikowano studium, z którego wynika, że ludzie z grupą krwi NN (posiadający tylko antygen "N") mają znacząco wyższy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi natychmiast po spożyciu standardowego próbnego posiłku. Autorzy doszli do wniosku, że osoby posiadające co najmniej jeden antygen M (MN i MM) wydają się być lepiej chronieni przed gwałtownym wzrostem trójglicerydów i cholesterolu.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 07:08   

RAW0+ napisał/a:
paranoise napisał/a:
powyższe objawy powinny być wynikiem braku ruchu, zbyt dużej ilości tłuszczu w diecie

Nie tylko. W 1983 roku w czasopiśmie Clinical Genetics opublikowano studium, z którego wynika, że ludzie z grupą krwi NN (posiadający tylko antygen "N") mają znacząco wyższy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi natychmiast po spożyciu standardowego próbnego posiłku. Autorzy doszli do wniosku, że osoby posiadające co najmniej jeden antygen M (MN i MM) wydają się być lepiej chronieni przed gwałtownym wzrostem trójglicerydów i cholesterolu.

Z tym, że nie zbadali już, czy przypadkiem właśnie gwałtowny wzrost lipidów we krwi sprzyja, czy może chroni przed miażdżycą. Równie dobrze taki wzrost może świadczyć o sprawnym metabolizmie, który chroni przed miażdżycą czy otyłością.
Tak samo, jak cukrzyca II jest ostatnią linią obrony przed patologiczną otyłością. Ci obżerający się, u których nie występuje glukozuria osiągają monstrualną wagę kilkuset kilogramów.
JW
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 20:31   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Z tym, że nie zbadali już, czy przypadkiem właśnie gwałtowny wzrost lipidów we krwi sprzyja, czy może chroni przed miażdżycą. Równie dobrze taki wzrost może świadczyć o sprawnym metabolizmie, który chroni przed miażdżycą czy otyłością.

Czy może dysponuje Pan jakimiś źródłami, które by potwierdzały fakt ochrony lipidów we krwi przed miażdżycą i sprawność metabolizmu. Pytam, bo sam posiadam antygen NN i jestem tą sprawą żywotnie zainteresowany.
 
     
Paweł-poprostu 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Cze 2010
Posty: 697
Skąd: Polkowice
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 22:44   

iliq napisał/a:
Niech przejdzie na Low Carb i będzie po sprawie.


a Ty nie cwaniakuj bo za trolling banika się dostaje ^^
mało konkretny ten twój post awww..

Ja natomiast zgodzę się z Panem Witoldem wyeliminować Hipo glikemie i wua la :viva:
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=-rdnYY5eODQ
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 20:30   

RAW0+ napisał/a:
Czy może dysponuje Pan jakimiś źródłami, które by potwierdzały fakt ochrony lipidów we krwi przed miażdżycą i sprawność metabolizmu. Pytam, bo sam posiadam antygen NN i jestem tą sprawą żywotnie zainteresowany.

Diabeł siedzi w szczegółach. Pan powinien badać przepływy, dno oka, żeby określić, czy miażdżyca występuje. Poziom cholesterolu ma z tym niewiele wspólnego, a jeszcze mniej ilość cholesterolu spożywanego. W Poradniku Dobrego Zdrowia pisałem o przyczynach miażdżycy z podaniem bibliografii.
Natomiast pomysł, że analogicznie do cukrzycy wysoki poziom lipidów CHOL chroni przed miażdżycą jest mój. Niestety, chodzi o to, że moim zdaniem podobnie do cukrzycy, należy się żywić tak, żeby ten poziom obniżyć do rozsądnych wartości rzędu 300mg/% bo wyższe, analogicznie do cukrzycy, mogą być szkodliwe. Tzn. może to być ostatnia linia obrony, sugestia, że trzeba zmienić sposób żywienia, bo na dotychczasowym organizm nie wyrabia.
JW
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved