Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 19:29 Kulki z kapustą zamiast gołąbków
Na podstawie opisu od koleżanki , która zakupiła reklamowane w TV przez pewną aktorkę gołąbki robione bez liści kapusty zrobiłam sama kluki, kotlety czy jak chcecie nazwać z białą kapustą
Nie podam BTW bo jak często piszę nie stosuję wyliczeń, nie rozumiem ich za bardzo a tym samym nie potrafię stosować. a jak ktoś chce lub potrzebuje to wrzuci sobie w jakiś kalkulator jak sam ugotuje.
Przepis mój jest taki
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 kg białej kapusty
kilka cebul w zależności jak lubicie
jajka- (ja użyłam 4 ale tyle masy mi nie do końca chciało się związać gdy je podsmażałam, po dogadaniu się z mamą kucharzem teraz wiem, że należy dołożyć jeszcze z 2 szt. )
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, ziele prowansalskie
tłuszcz: ja używam smalcu ze sklepu lub wytopionego tłuszczu gęsiego
ponieważ wiedziałam, że z tego wszystkiego robi się kotlety i gotuje w sosie to po swojemu zrobiłam tak:
kapustę w cząstkach poszatkował mi malakser nożami do tego w trakcie kręcenia dodałam jajka bo noże miały trudności z rozdrobnieniem kapusty równomiernie, potem oddzielnie poszatkowałam cebulę z uwagi na pojemność mojego malaksera
w misce połączyłam wszystko z przyprawami
podsmażyłam uformowane kotlety na patelni na smalcu
z wody i koncentratu zrobiłam sos i go też przyprawiłam, kotlety ugotowałam w tym sosie
Jak dla mnie ilość była za duża , spokojnie można zrobić z o połowę mniejszej masy mięsa i kapusty.
Nie jestem profesjonalnym kucharzem więc wybaczcie opis. Ale każdy przepis z tzw. kupnych, które podobno mają niepowtarzalny smak można przerobić po swojemu.
Kotlety czy gołąbki jak je nazwiecie były pyszne dla mnie gotując się od początku w sosie z koncentratu pomidorowego mięso nabiera lepszego dla mnie smaku. Tak jak kotlety tak do sosu dodałam te same przyprawy sól, pieprz i ziele ale to na końcu przed zakończeniem gotowania by potem na talerzu był ładniejszy zapach. Z ziołami z doniczki byłoby jeszcze lepsze, ja użyłam z torebki.
Aha, ważne tłuszcz od smażenia jakiegokolwiek mięsa nie używam później do sosu, cóż tak mam, podobnie jak przy gotowaniu mięsa odlewam wodę tak tłuszcz również. Staram się smak potrawie dodać dzięki innym składnikom pieczarkom podsmażanym na tłuszczu, który dolewam gotującego się na sos mięsa albo papryki, marchewki, cebuli, ogórkom, koncentratu pomidorowego co kto lubi. Do tego Ja lubię przyprawy takie jak curry, papryka, zioła prowansalskie, bazylia etc. Gdy posypuję mięso przed smażeniem curry i wrzucam na gorący tłuszcz potem w sosie ma super posmak.
To są moje upodobania jedzeniowe choć wiem, że słabo gotuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.