jeśli się zdecydujesz na surowiznę, to pamiętaj żeby nie popijać, niech w żołądku będzie możliwie kwaśne środowisko, wtedy białka lepiej się strawią i mniejszą szansę na przeżycie będzie miało mniejsze i większe robactwo
_________________ Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
Dzięki za informacje! są dla mnie bezcenne szczególnie, że zaczynam swoją przygodę z LC
Napisałem plan diety. Prosiłbym Was o korektę, wskazówki, sugestię, komentarze, etc.
Waga: 65
Wzrost: 186
Wiek: 19
Białko: 1,5g/kg masy ciała = 97,5g
Tłuszcz: 3g/kg masy ciała = 195g
Węglowodany: 73 - 150g
Ranek:7:00
1. Szklanka wody źródlanej.
2. Po 30 minutach 2 żółtka na surowo +kilka owoców z grupy KWASY.
3. Dwie łyżki stołowe siemienia lnianego zmiksowane z 500 ml wody. - Nie wiem po jakim czasie od żółtek
Po dwóch godzinach: 9:00
Tym posiłkiem chciałbym zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania na B i T.
1. Mięso - Pierś z indyka = 250g ≈ 49g B
2. Tłuszcz - Niepasteryzowane masło 115g ≈ 98g T
Po czterech godzinach:13:00
Posiłek węglowodanowy.
1. Banany 450g = 100g W
Po dwóch godzinach 15:00
1. Mięso - Wołowina, pieczeń = 230g ≈ 49g B, 10g T
2. Tłuszcz - Olej kokosowy = 100g - Nie wiem jaka jest w nim zawartość tłuszczu.
Mam jeszcze pytanie, zamierzam ćwiczyć (FBW) w jakiej porze dnia jest to najbardziej korzystne?
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 09:58
Marshall32 napisał/a:
Białko: 1,5g/kg masy ciała = 97,5g
Tłuszcz: 3g/kg masy ciała = 195g
Węglowodany: 73 - 150g
W dni treningowe może być za mało kalorii - więcej tłuszczu wtedy; ale może Tobie to wystarczy
Marshall32 napisał/a:
2. Po 30 minutach 2 żółtka na surowo +kilka owoców z grupy KWASY.
jakie owoce masz na myśli?
bo mi do żółtek pasowało tylko awokado, które trawi się przy ph obojętnym
Marshall32 napisał/a:
2. Tłuszcz - Olej kokosowy = 100g - Nie wiem jaka jest w nim zawartość tłuszczu.
Raczej 100%, lub prawie
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
barb Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 252
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 10:07
Marshall 32
Taka sztywna dieta na moje nie ma sensu, zmieniaj produkty na takie jakie masz dostępne, a banany to wogule sobie odpuść, teraz będziesz miał pełno polskich owoców.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 10:26
Nie no, myślę że Marshall to tak orientacyjnie sobie napisał, jako punkt wyjścia, bo od czegoś trzeba zacząć.
Owoce to najlepiej polskie oczywiście, choć mi osobiście np. banany o wiele lepiej służą niż takie czereśnie. Ale truskawki są spoko (choć mało węgli), jagody leśne już się pojawiły, niedługo maliny, porzeczki, borówki amer.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
2. Po 30 minutach 2 żółtka na surowo +kilka owoców z grupy KWASY.
jakie owoce masz na myśli?
bo mi do żółtek pasowało tylko awokado, które trawi się przy ph obojętnym
Masz rację, pomyliłem się patrząc na tabelę równowagi kwasowo-zasadowej. Po jakim więc czasie po żółtkach, mogę skonsumować owoce i zmielone siemię lniane?
barb napisał/a:
Marshall 32
Taka sztywna dieta na moje nie ma sensu, zmieniaj produkty na takie jakie masz dostępne, a banany to wogule sobie odpuść, teraz będziesz miał pełno polskich owoców.
Dasz radę zjeść tyle kokosa naraz?
Z mięsem ten kokos nie wchodzi tak strasznie
Tak jak napisał Hannibal, to jest tylko taka orientacyjna dieta Warzywa i owoce będę jadał najlepiej polskie i sezonowe
A jak z tym?
Marshall32 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie, zamierzam ćwiczyć (FBW) w jakiej porze dnia jest to najbardziej korzystne?
Ostatnio zmieniony przez Marshall32 Czw Cze 17, 2010 12:17, w całości zmieniany 1 raz
barb Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 252
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 13:24
Marshall32 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie, zamierzam ćwiczyć (FBW) w jakiej porze dnia jest to najbardziej korzystne?
[/quote]
Myśle że to nie ma aż tak dużego znaczenia. Waldek kiedyś coś pisał że najkorzystniej chyba między 10 a 12, nie jestem pewny. Mi tak pasuje ale pasuje mi też później po 16.
iliq Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Wrz 2009 Posty: 1238 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 13:36
jak masz możliwość z samego rana to też dobrze rozgrzeje organizm na cały dzień
Czytałem trochę o tym FBW, jednak jest tego mnóstwo i są różne teorie... moglibyście polecić mi jakieś sprawdzone artykuły, książki? Jestem początkujący i gubię się w tym gąszczu informacji każdy radzi coś innego.
Moim celem jest waga 84-86kg. Nie chcę zrobić z siebie bestii.
W domu, mam ławeczkę (regulowaną: skośną, płaską) hantle 10kg można odejmować i hantle stałe 4kg. Szczerze mówiąc wolałbym ćwiczyć w domu a czytałem, że przy FBW jest to możliwe.
iliq Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Wrz 2009 Posty: 1238 Skąd: Warszawa
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 14:50
Marshall32 napisał/a:
Po jakim więc czasie po żółtkach, mogę skonsumować owoce i zmielone siemię lniane?
Zależy ile będzie tych żółtek. Teoretycznie wystarczy 15-20 minut, ale dla pewności możesz poczekać 30. Im większa ilość tym dłuższe trawienie - ale to chyba oczywista sprawa.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Od poniedziałku, zabieram się za ćwiczenie. Teraz kompletuję sprzęt i robię przemeblowanie
Hannibal napisał/a:
Marshall32 napisał/a:
Po jakim więc czasie po żółtkach, mogę skonsumować owoce i zmielone siemię lniane?
Zależy ile będzie tych żółtek. Teoretycznie wystarczy 15-20 minut, ale dla pewności możesz poczekać 30. Im większa ilość tym dłuższe trawienie - ale to chyba oczywista sprawa.
Dzięki Hannibal. Powiedzcie mi jeszcze ile najkorzystniej jest łykać tych żółtek?
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 09:58
Marshall32 napisał/a:
Powiedzcie mi jeszcze ile najkorzystniej jest łykać tych żółtek?
a no to pytanie nie ma odpowiedzi, mój drogi
to zależy od bardzo wielu zmiennych
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pią Cze 18, 2010 10:00, w całości zmieniany 1 raz
iliq Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Wrz 2009 Posty: 1238 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 11:17
Marshal napisał/a:
Powiedzcie mi jeszcze ile najkorzystniej jest łykać tych żółtek?
Organizm CI podpowie. Na pewno nie masz czasem ochoty na żółtka, wtedy ich nie jedz, ja sobie czasem robię parodniowe posty od żółtek czasem jednodniowe zależy od żarcia.
Tak sobie czytam i sie zapytam, dlaczego wyrzucacie bialka z jajek i jecie same zoltka? W obawie, ze za duzo bialka zjecie?
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Zawsze jest cos za cos, co za shity sa jezeli sie je ugotuje na miekko?
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 12:04
zyon napisał/a:
Tak sobie czytam i sie zapytam, dlaczego wyrzucacie bialka z jajek i jecie same zoltka? W obawie, ze za duzo bialka zjecie?
Ja wyrzucałem nawet jak nie wiedziałem co to białka i węglowodany. Białka jaj przy niskiej przyswajalności nie mają żadnego smaku ani surowe, gotowane czy smażone. By je zjeść trzeba mocno przesolić i przyprawić, a i tak żadna to przyjemność. Żółtka to co innego. W każdej postaci mają jakąś wartość smakową i odżywczą.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 12:05
zyon napisał/a:
Zawsze jest cos za cos, co za shity sa jezeli sie je ugotuje na miekko?
na miękko to żółtko się zrobi
białko albo się zetnie albo nie
jak robisz to w niskiej temp. to toksyn dużo nie będzie, ale struktura, konfiguracja białek (protein) się zmieni - z naturalnych na nienaturalne
no i utlenianie
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Jest gdzies o tym miodzie tutaj? Widze, ze sporo osob je ten miod unikajac weglowodanow i ciekawi mnie to , przeciez Kwasniewski napisal ze biochemicznie miod i cukier to to samo.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Czy ta dieta jest aby bezpieczna? Pierwszy raz o niej slyszę.
Niebezpieczne to jest wszystko, czego nie mogli jeść nasi przodkowie 40 tys. lat temu. Oni nie jedli owsianki na mleku, pieczywa, cukru, jogurtów, otrąb, soków owocowych, konserwantów, sterylizowanej żywności, leków przeciwcholesterolowych, hipotensyjnych, hipoglikemizujących, antydepresantów itd.
Oni tego nie jedli, bo nie mieli dostępu, a skoro tak, to nigdy również nasze organizmy nie miały okazji przystosować się do takiego pożywienia. 10 tys. lat osiadłego trybu życia, to nic nie znaczące mgnienie w toku ewolucji. Nasze potrzeby żywieniowe są takie same, jak XIX-wiecznych Eskimosów, Masajów, Aborygenów, Mongołów, Ulanów, Sikhów.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.