Zmiksowac lub wymieszac dłużej żółtka z miodem , po czym dodac śmietanę i wszystko dobrze zmiksowac lub wymieszac . Przelac wszystko najlepeij do szklanego naczynia , ja uzywam słoika , lekko zakręcam i włożyc do zamrażarki na kilka godzin .
Można jeśc same lub z owocami np: banany , arbuz , kiwi co kto lubi lub sezonowe jagodowe , kilka listków mięty itd. itd.
Żółtka wiadomo jak najlepsze , śmietana to samo , ja mam dostęp tylko do krowiej , kozie tylko kefiry i jogurty , może da się zrobic np z takim jogurtem ale będą o wiele chudsze . Miód polecam mniej skrystalizowany - lepiej się wymiesza. Rodzaj wg preferencji smakowych , bardzo fajnie smakuja z takim akacjowym , wielokwiatem , lipą ale są też ciekawsze w smaku po dodaniu bardziej wyrazistych wrzosów, gryki czy spadzi .
Fajny przepis na lato jako chłodnik , dla dzieciaków no i 100 % raw
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 11:24
W książce kucharskiej Kwaśniewskiego zamiast miodu jest zwykły biały cukier w ilości 10 dag na 1 litr śmietany i 10 żółtek.
Całą masę podgrzewa się na małym ogniu, stale mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Potem się ostudza, stale mieszając, żeby nie było grudek i nie utworzył się kożuch. No i do zamrażarki. Można dodać olejków aromatycznych (dobry pomysł).
W drugim przepisie jest opcja waniliowa, ale ja zamiast aromatu waniliowego dałbym prawdziwą wanilię z lasek; nie są w sumie tanie, ale wystarczy tylko trochę, żeby aromat był wyraźny. Można też spróbować z cynamonem.
Jeśli chodzi o podgrzewanie to spróbuję taką opcję, ale temp. będzie u mnie nie więcej niż 36.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 11:38
chill napisał/a:
Z tym podgrzaniem do 36 stopni może byc ok , ciekawe czy różnica będzie aż taka wyczuwalna.
zaleta może być chyba taka, że łatwiej będzie w takiej wyższej temp. dobrze wymieszać wszystkie składniki
z tymi żółtkami jest jeno problem, gdyż chyba ciężko jest ominąć brak utleniania, bo można w sumie zrezygnować z miksera, ale nawet przy ręcznym mieszaniu utlenianie ma miejsce
no ale nie ma z drugiej strony co przesadzać i tak przy takim wykonaniu otrzymujemy wartościowy produkt
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 11:43
proporcje BTW w przepisie Kwaśniewskiego są takie: 1:10:2,5, a kaloryczność w 100 g to 375 kcal
pisząc tam o śmietance, Kwaśniewski ma chyba na myśli taką 36%
nie wiem, ale wydaje mi się, że te prawdziwe wiejskie niepasteryzowane są trochę mniej tłuste i mają jakoś 20-30%; choć czasem są takie gęste jak masło i one mogą być rzeczywiście tłuściejsze; chyba nikt nie robił badań, żeby to sprawdzić
zawsze można dotłuścić masłem i będzie gites
niech kapłani się schowają
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pon Maj 10, 2010 11:52, w całości zmieniany 1 raz
zeto555 Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1035 Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 12:02
taka mala porada- moze sie przydac ; po wlozeniu do zamrazarki, kilka razy co jakies 15-20min wyciagam i miksuje i dopiero po ok 3 takich zabiegach nakladam do kubeczkow i zamrazam. Maja wtedy bardziej gladka mase i jakies lepsze wychodza. Troche zabiegow ale warto.
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 12:09
Te lody wychodza z zamrazalnika bardzo twarde.
A oto porada jak je mozna zpulchnic.
http://forum.dr-kwasniews...g90831#msg90831
Mi sie nie udalo. Moze ktos znajdzie inne rozwiazanie.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 16:54
Ja smietane spulchniam w ten sposob, ze dosypyuje do niej bakterie acidofilus z kapsulem kupionych w aptece.
Po 2-3 dniach smietana jest gesta, konsystencja idealna.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 11:17
No i dzisiaj przystąpiłem do robienia tych lodów.
Zacząłem od obijania mikserem 0,5 l wiejskiej surowej śmietany, ale zamiast bitej wyszło mi masło i maślanka.
Zlekceważyłem tę radę, żeby śmietanę wpierw mocno schłodzić i dopiero wtedy zabrać się za ubijanie.
No cóż, wyszło fajniutkie masełko, dorzuciłem 5 żółtek, 5 dag miodu gryczanego, dobrze wymieszałem, do słoika i do zamrażarki. Będą maślane lody
Maślankę wypiłem.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
koffin Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2013 Posty: 482
Wysłany: Pon Wrz 08, 2014 08:25
Lody -jak proponujecie je zrobić (ważna konsystencja) kupić sprzęt do lodów?
Jakie są zalety jeżeli ma się taki sprzęcior ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.