Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Maj 02, 2012 13:18
Definiować można sobie różnie. Dla niektórych schab jest tłustym mięsem.
Wrzucanie jednak do jednego "tłustego worka" węgorza i pangi jest śmieszne, bo -
panga ma 4% tłuszczu -
http://www.jedzdobrze.pl/...by_panga_swieza
(polska tabela, nie amerykańska )
a węgorz to najtłustsza ryba na świecie (z tego co wiem) - ok. 25%
http://www.jedzdobrze.pl/...y_wegorz_swiezy
karp ma tłustość zbliżoną do pangi - ok. 4%
http://www.jedzdobrze.pl/...yby_karp_swiezy
Pstrąg tęczowy już trochę więcej, bo 9,6% -
http://www.jedzdobrze.pl/..._teczowy_swiezy
Ale to tak na granicy nawet tego kryterium, które Ty zapodałeś
Rasowe tłuste to jest właśnie węgorz, łosoś makrela, sardynki, sardele, no i śledź. Z tych co możemy u nas w kraju kupić, rzecz jasna. No bo jest też sporo innych, mało u nas znanych.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Rasowe tłuste to jest właśnie węgorz, łosoś makrela, sardynki, sardele, no i śledź.
No lista kompletna tych co jadam choc sardele rzadziej, karpie tez tak naprawde rzadko jadam, bo nie wkurzaja ich osci i nie smakuje mieso, rozdaje raczej. 3 dni temu zlapalem 2 amury z kolei i te zjadlem ze smakiem choc tluste nie sa za bardzo dziady
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Śro Maj 02, 2012 13:38, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 165 Skąd: z buszu australijskiego
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 12:21
Moim zdaniem wapno z zywnosci poddanej obrobce cieplnej nie jest przyjmowane przez organizm i nie tylko wapno ale i wszelkie inne mineraly. Na ten przyklad zobaczcie co sie dzieje z mineralami w czajniku, po zagotowaniu wody. Dlatego i mleko poddane pasteryzacji jest g...o warte. Mozna go pic do woli a kosci beda puste. A mleko UTH ma zupelnie inny smak od mojego krowiego po zagotowaniu a gotuje rzadko jak mam ochote na kakao. Ja mam juz 62 lata i wszystkie zeby zdrowe. Dwa z nich byly plombowane w 1965 roku i jedna mam do dzisiaj a druga wymienil mi dentysta 2 lata temu. Moim zdaniem niepotrzebnie. Powiedzial, ze to tak profilaktcznie ale z druga nie pojechalem bo uwazam, ze to bylo zbyteczne. Czy ktos w moim wieku moze pochwalic sie czyms podobnym? Dodam do tego, ze nigdy w zyciu nie mialem zadnego zlamania.
Pozdrawiam
Ja tez nie mialem zadnego zlamania a mleko tloczylem do 12 roku zycia takie prosto od krowy, nierzadko przy dojeniu to prosto do szklanki, z calymi tymi paprochami
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Butelki szklane rzadzily, z pazlotkiem, na gorze zebierala sie smietana i po tym mozna bylo poznac, ze to mleko.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 14:46
Uff,
dobrze,że już nie jem ekologicznych!
Jak w Niemcach tak,to co u nas?
_________________ Z osobami z HIV i osobami odpowiedzialnymi za śmierć współforowiczów oraz ze złośliwymi kurduplami nie rozmawiam.
Nie rozmawiam również z ludźmi o mentalności motłochu, który pragnie tanich igrzysk.
Ja tez sie wybieram po nastepna dostawe, 300 jaj po 30 gr to wychodzi......a chyba dobiore do stowki coby sie w drobne nie bawic
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 165 Skąd: z buszu australijskiego
Wysłany: Pią Cze 15, 2012 13:26
Mam ich nadmiar i chetnie podzielilbym sie z kims. Mlode kurki zaczely niesc sie wiec starsze pojda do gara. Jak na razie to dziele sie jajecznica z psem i kotem. Uwielbiaja smazone na maselku.
no zgadza sie, kacze paskudztwo, nie ta polka, tylko.........dlaczego takie drogie?
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 165 Skąd: z buszu australijskiego
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 12:07
Kacze jajka sa bardzo dobre do wypiekow ale zoltka mozna mieszac z kurzymi jajami i jest ok.
Swego czasu mialem kaczki i duzo jaj od nich. Lubie kaczki pieczone ale nie lubie ich skubac a my zawsze z moja polowa robimy wszystko razem. Moj sasiad nie skubie tylko sciaga cala skore z pierzami i wyrzuca. Piecze taka kaczke rozebrana do rosolu ale tez jest smaczna. Jedlismy kilka razy takie kaczki u niego na impreach.
Pomógł: 43 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 2409 Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 13:54
Która dieta jest lepsza?:
surowa,
bezresztkowa,
owocowa,
bezmięsna,
bogata w B17,
bogata w witaminę C,
niskowęglowodanowa,
monodieta(jedno źródło białka),
oparta na tłuszczu zwierzęcym.
Chciałbyś wszystko naraz,
mamy 2012 rok,
więc czemu nie.
żółtka i żurawinę suszoną traktujemy silnym blenderem,
wychodzi coś co wyglądem i smakiem przypomina jogurt owocowy,
następnie do tak przygotowanej masy wlewamy ciągle blendując
delikatnie podgrzany ledwie płynny ledwie letni tłuszcz zwierzęcy,
powstaje tłuściutki, słodko-kwaśny w smaku "jogurt" owocowy.
Proporcje według uznania.
Ja widzę, że takie coś dobrze działa:
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 15:34
żurawina to ma 13,5 mg witaminy C w 100g a suszona zapewne jeszcze więcej, poniewaz tlen, światło,temp i askorbinazy nie działają
A cukier w ... już Ci nie przeszkadza ?
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Nie Cze 17, 2012 15:34, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 14:59
zyon napisał/a:
tutaj ciekawy sposob na oddzielenie zoltka od reszty jajka, bezinwazyjny hehe
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Nie kupujesz na zapas?
Po paru tygodniach taki trik nie wyjdzie raczej
Alez kupuje ale je spozywam na biezaco a nie kolekcjonuje
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 09:18
zyon napisał/a:
Gavroche napisał/a:
zyon napisał/a:
Nie widze powodu jadac nieswiezych
Nie kupujesz na zapas?
Po paru tygodniach taki trik nie wyjdzie raczej
Alez kupuje ale je spozywam na biezaco a nie kolekcjonuje
No ja kupuję 200-250,nawet jak prawie codziennie jadam 10,to i tak kilka tygodni leżakują.
Końcówka najświeższa nie jest
ja używam jajek od znajomej mojej babci Mieszka na wsi, ma swój kurnik i te jajka są zawsze takie naturalne, nie ma w nich ani grama chemii. Ale ostatnio mi się skończyły i byłam zmuszona kupić w zwykłym sklepie. to jakaś masakra, żółtko nierównomierne i tak sztucznie pomarańczowe... To był mój ostatni zakup, nigdy więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.