Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Molka
Czw Wrz 29, 2011 16:17
Jajko.
Autor Wiadomość
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Maj 02, 2012 13:18   

Definiować można sobie różnie. Dla niektórych schab jest tłustym mięsem.
Wrzucanie jednak do jednego "tłustego worka" węgorza i pangi jest śmieszne, bo -
panga ma 4% tłuszczu -
http://www.jedzdobrze.pl/...by_panga_swieza
(polska tabela, nie amerykańska :] )
a węgorz to najtłustsza ryba na świecie (z tego co wiem) - ok. 25%
http://www.jedzdobrze.pl/...y_wegorz_swiezy
karp ma tłustość zbliżoną do pangi - ok. 4%
http://www.jedzdobrze.pl/...yby_karp_swiezy
Pstrąg tęczowy już trochę więcej, bo 9,6% -
http://www.jedzdobrze.pl/..._teczowy_swiezy
Ale to tak na granicy nawet tego kryterium, które Ty zapodałeś
Rasowe tłuste to jest właśnie węgorz, łosoś makrela, sardynki, sardele, no i śledź. Z tych co możemy u nas w kraju kupić, rzecz jasna. No bo jest też sporo innych, mało u nas znanych.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Śro Maj 02, 2012 13:37   

Aaaa tam kryterium-szmerium ;D

Hannibal napisał/a:
Rasowe tłuste to jest właśnie węgorz, łosoś makrela, sardynki, sardele, no i śledź.

No lista kompletna tych co jadam 8) choc sardele rzadziej, karpie tez tak naprawde rzadko jadam, bo nie wkurzaja ich osci i nie smakuje mieso, rozdaje raczej. 3 dni temu zlapalem 2 amury z kolei i te zjadlem ze smakiem choc tluste nie sa za bardzo dziady :(
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Śro Maj 02, 2012 13:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Syriusz 
Syriusz

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 165
Skąd: z buszu australijskiego
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 12:21   

Moim zdaniem wapno z zywnosci poddanej obrobce cieplnej nie jest przyjmowane przez organizm i nie tylko wapno ale i wszelkie inne mineraly. Na ten przyklad zobaczcie co sie dzieje z mineralami w czajniku, po zagotowaniu wody. Dlatego i mleko poddane pasteryzacji jest g...o warte. Mozna go pic do woli a kosci beda puste. A mleko UTH ma zupelnie inny smak od mojego krowiego po zagotowaniu a gotuje rzadko jak mam ochote na kakao. Ja mam juz 62 lata i wszystkie zeby zdrowe. Dwa z nich byly plombowane w 1965 roku i jedna mam do dzisiaj a druga wymienil mi dentysta 2 lata temu. Moim zdaniem niepotrzebnie. Powiedzial, ze to tak profilaktcznie ale z druga nie pojechalem bo uwazam, ze to bylo zbyteczne. Czy ktos w moim wieku moze pochwalic sie czyms podobnym? Dodam do tego, ze nigdy w zyciu nie mialem zadnego zlamania.
Pozdrawiam
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 14:05   

Ja tez nie mialem zadnego zlamania a mleko tloczylem do 12 roku zycia takie prosto od krowy, nierzadko przy dojeniu to prosto do szklanki, z calymi tymi paprochami ;D
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 15:32   

Ja tłoczyłem prosto z woreczka i butelki szklanej=zero złamań
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 16:22   

Butelki szklane rzadzily, z pazlotkiem, na gorze zebierala sie smietana i po tym mozna bylo poznac, ze to mleko.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 13:02   

Ale jaja http://wiadomosci.wp.pl/k...1e7e5&_ticrsn=5
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 22, 2012 14:46   

Uff,
dobrze,że już nie jem ekologicznych!
Jak w Niemcach tak,to co u nas?
 
     
Edyta Słonecka
Najinteligentniejszy


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Paź 2011
Posty: 932
Wysłany: Czw Cze 14, 2012 10:45   

Kończą mi się jajka prosto ze wsi. Takie pyszne.
_________________
Z osobami z HIV i osobami odpowiedzialnymi za śmierć współforowiczów oraz ze złośliwymi kurduplami nie rozmawiam.
Nie rozmawiam również z ludźmi o mentalności motłochu, który pragnie tanich igrzysk.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Cze 14, 2012 11:30   

Ja tez sie wybieram po nastepna dostawe, 300 jaj po 30 gr to wychodzi......a chyba dobiore do stowki coby sie w drobne nie bawic :D
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Syriusz 
Syriusz

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 165
Skąd: z buszu australijskiego
Wysłany: Pią Cze 15, 2012 13:26   

Mam ich nadmiar i chetnie podzielilbym sie z kims. Mlode kurki zaczely niesc sie wiec starsze pojda do gara. Jak na razie to dziele sie jajecznica z psem i kotem. Uwielbiaja smazone na maselku.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 15, 2012 16:12   

zyon napisał/a:
Ja tez sie wybieram po nastepna dostawe, 300 jaj po 30 gr to wychodzi......a chyba dobiore do stowki coby sie w drobne nie bawic :D

U mnie po 3 zeta za jedno, ale kacze, które właśnie zakupiłem po rocznej przerwie od Abdula.
No ale to inna półka 8)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Sob Cze 16, 2012 23:26   

no zgadza sie, kacze paskudztwo, nie ta polka, tylko.........dlaczego takie drogie? ;D
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Syriusz 
Syriusz

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 165
Skąd: z buszu australijskiego
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 12:07   

Kacze jajka sa bardzo dobre do wypiekow ale zoltka mozna mieszac z kurzymi jajami i jest ok.
Swego czasu mialem kaczki i duzo jaj od nich. Lubie kaczki pieczone ale nie lubie ich skubac a my zawsze z moja polowa robimy wszystko razem. Moj sasiad nie skubie tylko sciaga cala skore z pierzami i wyrzuca. Piecze taka kaczke rozebrana do rosolu ale tez jest smaczna. Jedlismy kilka razy takie kaczki u niego na impreach.
 
     
Adam319 
We are all One


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 2409
Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 13:54   

Która dieta jest lepsza?:

surowa,
bezresztkowa,
owocowa,
bezmięsna,
bogata w B17,
bogata w witaminę C,
niskowęglowodanowa,
monodieta(jedno źródło białka),
oparta na tłuszczu zwierzęcym.

Chciałbyś wszystko naraz,
mamy 2012 rok,
więc czemu nie.


żółtka i żurawinę suszoną traktujemy silnym blenderem,
wychodzi coś co wyglądem i smakiem przypomina jogurt owocowy,
następnie do tak przygotowanej masy wlewamy ciągle blendując
delikatnie podgrzany ledwie płynny ledwie letni tłuszcz zwierzęcy,
powstaje tłuściutki, słodko-kwaśny w smaku "jogurt" owocowy.

Proporcje według uznania.
Ja widzę, że takie coś dobrze działa:

*** żółtka 100g """ B:16 T:32 W:0
***** tłuszcz zwierzęcy 70g """ B:0 T:70 W:0
******** żurawina suszona (Carrefour) 50g """ B:0 T:0 W:42

Razem:
B:16 T:100 W:40

Z powodu "braku" białka białkożercy mogą także uznać taki posiłek za głodówkę.
:-)
Ostatnio zmieniony przez Adam319 Nie Cze 17, 2012 14:04, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 15:34   

żurawina to ma 13,5 mg witaminy C w 100g a suszona zapewne jeszcze więcej, poniewaz tlen, światło,temp i askorbinazy nie działają :)
A cukier w ... już Ci nie przeszkadza :) ?
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Nie Cze 17, 2012 15:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Adam319 
We are all One


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 2409
Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 16:14   

Mariusz_ napisał/a:
A cukier w ... już Ci nie przeszkadza :) ?
To, że ja to przygotowuję, to nie znaczy, że ja to jem,
i nie znaczy, że nie mogę obserwować jak dobrze działa.

Poniższe zestawienie raczej skłania IMHO,
by podrapać się w głowę i zadumać,
czy proporcja to aby wszystko.

http://www.dobradieta.pl/...p=206138#206138
surowe żółtka, tłuszcz zwierzęcy, suszona żurawina
B : T : W = 1 : 6 : 2,5


http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97
kuchnia optymalna - smażone pączki
B : T : W = 1 : 5,7 : 4,7

:-)
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 16:33   

Czyli taki eksperymencik rakowy....? 8)
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 14:07   

tutaj ciekawy sposob na oddzielenie zoltka od reszty jajka, bezinwazyjny hehe

http://www.youtube.com/wa...be_gdata_player
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 14:59   

zyon napisał/a:
tutaj ciekawy sposob na oddzielenie zoltka od reszty jajka, bezinwazyjny hehe

http://www.youtube.com/wa...be_gdata_player

He,he,ale tylko do świeżych...
 
     
Użytkownik

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 529
Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 15:20   

Czy młodzież widziała to śniadanie?
http://www.youtube.com/watch?v=8LeKrguuEmc#t=6085s

:-)
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 15:45   

Nie widze powodu jadac nieswiezych
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
gravs 


Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 483
Skąd: ze wsi
Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 15:56   

zyon napisał/a:
tutaj ciekawy sposob na oddzielenie zoltka od reszty jajka, bezinwazyjny hehe

http://www.youtube.com/wa...be_gdata_player


rewelacja! też bym tak chciał, tylko skąd ja chińczyka wytrzasnę? :?
_________________
każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 16:03   

zyon napisał/a:
Nie widze powodu jadac nieswiezych

Nie kupujesz na zapas?
Po paru tygodniach taki trik nie wyjdzie raczej :)
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Śro Wrz 19, 2012 16:04   

gravs napisał/a:
zyon napisał/a:
tutaj ciekawy sposob na oddzielenie zoltka od reszty jajka, bezinwazyjny hehe

http://www.youtube.com/wa...be_gdata_player


rewelacja! też bym tak chciał, tylko skąd ja chińczyka wytrzasnę? :?

;D
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 08:37   

Gavroche napisał/a:
zyon napisał/a:
Nie widze powodu jadac nieswiezych

Nie kupujesz na zapas?
Po paru tygodniach taki trik nie wyjdzie raczej :)

Alez kupuje ale je spozywam na biezaco a nie kolekcjonuje 8)
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 09:18   

zyon napisał/a:
Gavroche napisał/a:
zyon napisał/a:
Nie widze powodu jadac nieswiezych

Nie kupujesz na zapas?
Po paru tygodniach taki trik nie wyjdzie raczej :)

Alez kupuje ale je spozywam na biezaco a nie kolekcjonuje 8)

No ja kupuję 200-250,nawet jak prawie codziennie jadam 10,to i tak kilka tygodni leżakują.
Końcówka najświeższa nie jest :)
 
     
Lilly123

Dołączył: 14 Paź 2012
Posty: 7
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 14:19   

ja używam jajek od znajomej mojej babci :) Mieszka na wsi, ma swój kurnik i te jajka są zawsze takie naturalne, nie ma w nich ani grama chemii. Ale ostatnio mi się skończyły i byłam zmuszona kupić w zwykłym sklepie. to jakaś masakra, żółtko nierównomierne i tak sztucznie pomarańczowe... To był mój ostatni zakup, nigdy więcej.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved