Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
17 lat na diecie niskowęglowodanowej
Autor Wiadomość
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 23:07   17 lat na diecie niskowęglowodanowej

......
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 18:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Jarek75 


Wiek: 49
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 65
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 09:02   Re: 17 lat na diecie niskowęglowodanowej

jasta28j napisał/a:
I nic nie da tu podawanie ilości i proporcji, bo to trzeba dla każdego dobrać oddzielnie, a zmianę układu S i Ps uzyskuje się przez zmianę rodzaju białka oraz przez zmianę ilości białka, ilości węglowodanów oraz ilości tłuszczu. Temat rzeka, bo każdy organizm jest inny i trzeba dużo informacji by wyleczyć chorobę i żeby nie załapać nowej.

Podoba mi się, podaj jakąś zajawkę na ten temat. Od czego zacząć?
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 17:17   

....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 18:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 20:56   

jasta28j,
Napisz coś o swoich zmaganiach. To bardzo ciekawe.
W jaki sposób kontrolujesz uzyskanie przewagi układu S lub PS?
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 21:41   

.....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 18:57, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:08   

8-) Bardzo interesujace jasta, masz dosc wyjatkowe informacje.
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:24   

jeśli mozna zapytać to .................................???
to może opisz coś bardziej szczegółowo
jak zmieniłeś dietę ? co jesz ?
jakie suplementy ?
jak z aktywnością fizyczna ?
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:39   

.....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 18:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:41   

nie no to wiadomo że wiek itd ale czy ogólnie coś się ruszasz nawet bardzo delikatna gimnastykka, jakieś drobne ale systematyczne truchtanie , czy inne formy systematycznej aktywności ?
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:45   

jasta28j napisał/a:
Przewaga układu sympatycznego to większa nadpobudliwość, tachykardia,
...
Przewagę układu S uzyskać można zmniejszając węglowodany,

To chyba nie jest jakaś żelazna regułą. U mnie było akurat odwrotnie, pozbyłem się tachykardii zmniejszając spożycie węglowodanów.
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:56   

.....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 19:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 23:16   

.....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 19:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 23:19   

jasta28 mam grupe A, NAPISZ mi cos wiecej, jakie bialka jak wplywaja na uklad autonomiczny.... ok? prosze cie jutro poczytam bo teraz muszem isc do lozka, sila wyzsza.... :hihi:
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 23:33   

.....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 19:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 07, 2010 07:50   

jasta28j napisał/a:
Na stronie nr 1 Diety niskowęglowodanowe


co to za strona ? podaj link

Darek
 
     
Jarek75 


Wiek: 49
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 65
Skąd: Śląsk
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 08:57   

jasta28j napisał/a:
JAREK 75- jakie masz schorzenia - wszystko opisz - najlepiej na PW

Nie chodzi mi na razie o mnie, tylko o ogólne zasady. Napisałeś, że książki Adamo. Ok, miałem w planie kiedyś się z tym zapoznać. Masz jeszcze jakieś źródło nt. wpływu pożywienia na aktywność układu nerwowego S/Ps? Skąd czerpałeś wiedzę? Pewnie coś z neurologii, ale nie za bardzo wiem, jak się do tego zabrać.
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 09:29   

Jarek75 napisał/a:
Masz jeszcze jakieś źródło nt. wpływu pożywienia na aktywność układu nerwowego S/Ps? Skąd czerpałeś wiedzę?

Tak ogolnie rzecz biorac to sa teorie doktora JK, ale jasta jakby wzial je "to the next level"
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 12:25   

jasta28j napisał/a:
Maad jaką masz grupę krwi i jakie spożywałeś węglowodany?

BRh+
jadłem zwykłe korytko, dużo chleba, słodyczy, napojów, ziemniaki, różne kluchy, naleśniki
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 12:27   

Maad napisał/a:
jadłem zwykłe korytko, dużo chleba, słodyczy, napojów, ziemniaki, różne kluchy, naleśniki

To mi raczej wygląda na pastwisko, a nie koryto. :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 12:32   

oprócz węgli jadłem też mięso, wszystko ładnie razem zmieszane na talerzu - to chyba jednak było koryto :hah:
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 12:36   

no tak, to już jest raczej koryto
ale rasowe wersja jest wtedy, gdy 35-40% energii pochodzi z węgli, a reszta z tłuszczów zwierzęcych oraz białka
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 17:31   

....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 19:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 17:52   

.....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 19:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 18:16   

......
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 19:03, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 20:19   

Witam jasta28j
a co powiesz o wieprzowinie dla grupy krwi Brh+ ?
Pytam się ponieważ Adamo w swojej ksziążce jest tutaj bardzo niespójny. Z jednej strony dla mojej grupy zaleca dziczyznę a zdrugiej zakazuje wieprzowiny. A przecież świnia i dzik to prawie to samo.
Na tę samą kwestię zwróciła też uwagę lekarka w swojej książce.
_________________
diabeł tkwi w szczegółach.
 
     
jasta28j 
jasta28

Pomógł: 1 raz
Wiek: 76
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 160
Skąd: Rabka
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 20:46   

.....
Ostatnio zmieniony przez jasta28j Śro Sty 13, 2010 19:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:02   

jasta28j napisał/a:
bo wieprzowina bardzo zakwasza organizm

ja słyszałem, że wołowina bardziej
ale to się tyczy obrobionego term. mięsa
bo surowe mniej zakwasza, więc można się obyć bez dużych ilości alkalizujących sałatek
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:03   

dzięki za odpowiedź, ale pozwolisz że się nie zgodzę z teorią "zakwaszania" organizmu. Uważam to za przejściową modę, nie popartą solidnymi dowodami. Było swego czasu doświadczenie w szpitalu w NY gdzie dwóch ludzi przez rok jedli wyłącznie mięso. I opuścili tenże szpital w wyśmienitej formie.
Chociaż z drugiej strony kto wie.
Testem buraczanym też swego czasu się przejmowałem, obecnie staram się tym nie zawracać sobie głowy
Jak dla mnie - ze względu na Twój wiek i związane z tym doświadczenie - liczy się Twoje zdanie jeśli chodzi o jedzenie wieprzowiny (mojego ulubionego mięsa).
_________________
diabeł tkwi w szczegółach.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:05   

no wiadomo, że ta teoria jest kulawa
ale jeśli ktoś jest na bakier z różnymi minerałami, np. potasem to przy zakwaszających produktach może mieć w dłuższym okresie czasu problemy
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:07   

...jedzenie wieprzowiny, rzecz jasna OBROBIONEJ TERMICZNIE :viva:
_________________
diabeł tkwi w szczegółach.
 
     
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:08   

dlaczego akurat potas ?
_________________
diabeł tkwi w szczegółach.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:08   

Kevo napisał/a:
...jedzenie wieprzowiny, rzecz jasna OBROBIONEJ TERMICZNIE :viva:

Ja mówię ogólnie, że przy niedoborach minerałów organizm może ściągać np. z kości, żeby zachować tę równowagę
równowaga będzie, ale organizm będzie kulał
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:09   

Kevo napisał/a:
dlaczego akurat potas ?

bo uczestniczy w zachowaniu tej równowagi
potas, magnez i jeszcze kilka
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:14   

ostatnio mam"chcicę" na koncentrat pomidorowy - to może dlatego . Ale z drugiej strony jako Brh+ nie mogę pomidorów. Echh, zdurnieć można od tego wszystkiego :-)
_________________
diabeł tkwi w szczegółach.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:18   

ja potasu mam od pyty z organów i mięcha 8-)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:23   

żartuję z tym potasem, ale jesli chodzi o magnez to już nie.
Czasami suplementuję, ponieważ nauczyłem się rozpoznawać jego niedobory.
Nie zawsze jest szansa wypić kakao itp.
Według Adamo, Brh+ jest bardzo podatna na braki magnezu. Czyżby coś w tym było ?
_________________
diabeł tkwi w szczegółach.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:27   

Ja mam A rh- i nie wyciągam z tego żadnych konsekwencji ;)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:33   

No to mnie przekonałeś: Arh- jako typowy mięsożerca i to jeszcze do tego - o zgrozo - na surowo :-D
_________________
diabeł tkwi w szczegółach.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:37   

Kevo napisał/a:
No to mnie przekonałeś: Arh- jako typowy mięsożerca i to jeszcze do tego - o zgrozo - na surowo :-D

jaki mięsożerca, jaki miesożerca... PADLINOŻERCA 8-)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:38   

Ja też mam A + i lubie surowe-tylko musze
mieć koniecznie zmielone i doprawione.[indycze]
chude gotowane mięso ,szkodzi -mam ciężki żołądek ,chyba ,ze jest to
tłusty okrawek
_________________
pozdrawiam
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:44   

Bo w plynach ustrojowych musi byc zachowana rownowaga miedzy anionami i kationami...
wiele produktow ktore spozywamy dzialaja zakwaszajaco, w procesach utleniania tluszczy, wegli, bialek powstaja takie chociazby zwiazki jak kwas weglowy( w wiekszosci wydalany przez pluca w postaci co2), kwas siarkowy,fosforowy,przy wysilku mlekowy a na dietach bogatych w tluszcze dodatkowo kwas acetooctowy i kwas betahydroksymasłowy.

substancje zasadowe to przede wszystkim zwiazki metali jedno lub dwuwartosciowe sod, potas, wapn, magnez dostarczane z pożywieniem, lub przy brakach pobierane z kosci....

za rownowage tych zwiazkow odpowiadaja bufory i uklad oddechowy....

jesli we krwi mamy wzrost substancji o charakterze kwasnym mamy tzw. kwasice...dochodzi do przemieszczania sie elektrolitow a zwlaszcza potasu z komorek do przestrzeni pozakomorkowej a to moze miec wplyw na nieprawidlowe funkcjonowanie np. miesnia sercowego ktory to kluczowy narzad jest bardzo wrazliwy na niedobory jonuK+ :-P
zbyt duze zakwaszenie ma niebagatelny wplyw na funkcjonowanie miedzy innymi enzymow i kierunek torow metabolicznych... i tak w kwasicy dochodzi do wzmozonej glukoneogenezy i rozpadu bialek, mozg mniej chetnie zuzywa glukoze , a sila skurczu miesnia sercowego maleje.... ponadto dochodzi do wydalania z moczem zwiekszonej ilosci sodu, wapnia i magnezu ktore sluza do zobojetniania nadmiaru kwasow... :-)

dlatego warto pokusic sie o produkty zasadotworcze takie jak chociazby, pomidorek, buraczek, marcheweczka, truskaweczka, jabłuszko ,sliweczke, morelke, czarna porzeczuńka, ogoreczek, agrescik czy wisienke.... :viva:
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:51   

Molka napisał/a:
dlatego warto pokusic sie o produkty zasadotworcze takie jak chociazby, pomidorek, buraczek, marcheweczka, truskaweczka, jabłuszko ,sliweczke, morelke, czarna porzeczuńka, ogoreczek, agrescik czy wisienke....

Dziwne bo ja po tych produktach często mam zgage
no po ogórkach kiszonych i buraczkach -nie
_________________
pozdrawiam
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 21:52   

Molka napisał/a:
dlatego warto pokusic sie o produkty zasadotworcze takie jak chociazby, pomidorek, buraczek, marcheweczka, truskaweczka, jabłuszko ,sliweczke, morelke, czarna porzeczuńka, ogoreczek, agrescik czy wisienke.... :viva:

latem, Molko, latem!
zimą jada się mrożone owoce od święta, no chyba że ktoś chce poprawiać naturę :-?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 22:01   

Hannibal napisał/a:
Molka napisał/a:
dlatego warto pokusic sie o produkty zasadotworcze takie jak chociazby, pomidorek, buraczek, marcheweczka, truskaweczka, jabłuszko ,sliweczke, morelke, czarna porzeczuńka, ogoreczek, agrescik czy wisienke.... :viva:

latem, Molko, latem!
zimą jada się mrożone owoce od święta, no chyba że ktoś chce poprawiać naturę :-?

haniunku latem świeże, zima suszone owoce, jabłuszko z pesteczkami... :viva:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 22:02   

figa napisał/a:
Molka napisał/a:
dlatego warto pokusic sie o produkty zasadotworcze takie jak chociazby, pomidorek, buraczek, marcheweczka, truskaweczka, jabłuszko ,sliweczke, morelke, czarna porzeczuńka, ogoreczek, agrescik czy wisienke....

Dziwne bo ja po tych produktach często mam zgage
no po ogórkach kiszonych i buraczkach -nie

figa to jedz buraczaki... :-D
Ostatnio zmieniony przez Molka Czw Sty 07, 2010 22:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 22:10   

właśnie lubie buraczki z chrzanem do mięsa ,nawet sama robie
ale tyle tu sie pisze o termicznie zniszczonych enzymach ,ze już mam wątpilwości
czy to ma sens . z drugiej strony -rodzina .
nie wyobrażają sobie chyba ,żebym z tych zapraw zrezygnowała.
Już widze ich miny jak im powiem ,ze to wszystko g...o warte.
_________________
pozdrawiam
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 22:22   

Molka napisał/a:
haniunku latem świeże, zima suszone owoce, jabłuszko z pesteczkami... :viva:

jabłka zupełnie mi nie służą
a owoców suszonych też nie za wiele, bo potrafi suszyć po nich niemiłosiernie
najlepsze są mrożone, ale tego zbyt dużo nie ma
jest jednak coś, co najlepiej się sprawdza - miód :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 22:25   

Hannibal napisał/a:
Molka napisał/a:
haniunku latem świeże, zima suszone owoce, jabłuszko z pesteczkami... :viva:

jabłka zupełnie mi nie służą
a owoców suszonych też nie za wiele, bo potrafi suszyć po nich niemiłosiernie
najlepsze są mrożone, ale tego zbyt dużo nie ma
jest jednak coś, co najlepiej się sprawdza - miód :)

Ty Hani jestes sam jak ten Twój kochany miodzik.... a mowia ze tylko przeciwnosci sie przyciagaja, no coz wyjatek potwierdza regułę... :viva:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 22:30   

Nie to, że ten miód tak ciągle wcinam - ostatnimi czasy wcale dużo go nie pochłaniałem.
Jakbym miał dojście do alg i wodorostów to bym je chęcią pałaszował :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 17:00   

jasta28j napisał/a:
wieprzowina dla Ciebie i dla grupy O jest lux

Nie wiem doprawdy jak to jest z tą korelacją grup krwi i rodzajów żywności.
Mój syn ma grupę krwi O Rh+. Ponieważ pracowałam zawodowo karmienie skończyłam dość szybko. Do jarzynowych zupek dodawałam mu zmieloną wieprzowinę, zjadał wszystko ale były problemy. Bardzo źle spał aż do czasu, kiedy skończył 4 lata. Noce były przerywane płaczem nieraz co 15 min. Przy czym był dzieckiem absolutnie zdrowym, ani jednej choroby (ospę wietrzną przeszedł z jednym bąblem - zorientowałam się po czasie).
Gdy był już świadomy co ma na talerzu odrzucił całkowicie wszelkie mięso i wędliny. Od tego czasu zaczął dobrze spać. Objadał się jajkami, serami i twarogiem. Bardzo rzadko zjadł niewielki kawałek ryby. I tak do dorosłości.
Osobiście mam grupę krwi A rh-. Jestem typowym mięsożercą, bez surowego nie mogę żyć. Nie, żebym jadała same surowe, ale regularnie podgryzam miększe kawałki, wątrobie żadnej nie przepuszczę, tatar i wędliny surowe (sama je robię) to moja słabość. Również jadam pewne części ryb na surowo (wyłącznie ze zbiornika Goczałkowickiego) z olejem i przyprawami.
Zatem opierając się na powyższych rodzinnych doświadczeniach jakoś nie mogę dać wiary lansowanym poglądom o lepszych/gorszych produktach dla osób z określoną grupą krwi.
Ostatnio zmieniony przez EAnna Sob Sty 09, 2010 17:02, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 17:14   

EAnna napisał/a:
Osobiście mam grupę krwi A rh-. Jestem typowym mięsożercą, bez surowego nie mogę żyć. Nie, żebym jadała same surowe, ale regularnie podgryzam miększe kawałki, wątrobie żadnej nie przepuszczę, tatar i wędliny surowe (sama je robię) to moja słabość. Również jadam pewne części ryb na surowo (wyłącznie ze zbiornika Goczałkowickiego) z olejem i przyprawami.

Ano właśnie, przypomniałem sobie o Tobie - w końcu jesteśmy pod tym względem identyczni :) Ciekawe, czy z tym A rh- to zwykły przypadek...
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Sty 09, 2010 17:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved