Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 12:06
Kurkuma z pieprzem - działanie antynowotworowe
Autor Wiadomość
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 09:35   

Cordoba - 100% racji
na stan zdrowia wpływa szereg wielu czynników
co z tego, że ktoś jada super rzeczy, a nie dba o sen? cała para idzie wtedy w przysłowiowy gwizdek :razz:
tak samo te różne metody z B17, sodą, imbirem - na tym nie możemy bazować, bo to jest tylko wspomaganie organizmu
kluczem jest żywienie, sen oraz styl życia - każdy z elementów jest równie ważny, więc kolejność nie ma tu znaczenia
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 09:51   

nic dodać nic ująć w pełni się z tym zgadzam
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 21:05   

Vit C z Apteki może być szkodliwa w większych ilościach, wszystkie Vitaminy z Apteki w większych dawkach są trujące. Nie publikują tego, bo jak zwykle to kasa. Dzięki Vit C inne Vit, czy minerały dobrze są przyswajane, a nadmiar nasz organizm wysika.
_________________
marzena kiwi
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 21:31   

to skad bierzesz witaminy ? z siłowni ?
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 22:01   

Zjadam dziennie jedną cytrynę, wołowe mięso, wołowa wątroba surowa zawiera nawet cholinę, czy inozytol - praca mózgu. No to po co mi chemiczna mieszanka. Badania mam dobre, dobre bo za mało cholesterolu HDL 115, ale jak już pisałam nie choruję.
_________________
marzena kiwi
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 22:05   

mhm no ok ale wierzysz że te substancje docierają do twojego krwiobiegu nienaruszone ?
a co działaniem bardzo silnego kwasu żołądkowego ? czy silny kwas nie powoduje zmian w strukturze tych związków? a także inne enzymy trawienne bakterie i insze ciekawostki które są w twoim organizmie ?
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 22:10   

przecież tak wiele cudownych leków podawanych jest drogą dożylną bo pokarmową okazują się zupełnie ale to zupełnie nieskuteczne...

i cała teoria bierze w łeb.......

http://www.youtube.com/watch?v=6LEJR1XXWqk

z tymi wszystkimi cudownymi enzymami z surowych organów dzieje się mniej wiecej tak i zmienia się ich postać chemiczna na skutek zmian konformacji
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 11:55   

Hannibal co ty na to?
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 13:11   

Cordoba_2004 napisał/a:
z tymi wszystkimi cudownymi enzymami z surowych organów dzieje się mniej wiecej tak i zmienia się ich postać chemiczna na skutek zmian konformacji

Waldek B napisał/a:
Hannibal co ty na to?

Wg mnie Howell ma rację.
Sam nie jestem naukowcem biochemikiem, więc nie zrobię samodzielnych badań
Jestem raczej praktykiem i z praktyki wychodzi, że mam rację. :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 13:28   

http://wiadomosci.onet.pl...elyku,item.html

Cytat:
Składnik curry zabija komórki raka przełyku
Występująca w przyprawie curry kurkumina zabija komórki raka przełyku w ciągu doby - informuje "British Journal of Cancer".

Dr Sharon McKenna z irlandzkiego Cork Cancer Research Centre wykonała testy laboratoryjne, które wykazały, że kurkumina zaczyna "rozprawiać się" z komórkami nowotworowymi już w ciągu 24 godzin.

"Badania te stwarzają możliwość wykorzystania związków naturalnych występujących w kurkumie w opracowaniu nowych metod leczenia raka przełyku" - uważa dr Lesley Walter z Cancer Research UK.
REKLAMA


"Od lat 70. zachorowalność na raka przełyku zwiększyła się o ponad połowę. Najprawdopodobniej ma to związek z rosnącą liczbą osób otyłych, większym spożyciem alkoholu i chorobą refleksową przełyku. Dlatego równie ważne jest znalezienie skutecznych sposobów zapobiegania" - dodaje dr Walter.

Kurkumina od dawna znana jest ze swych właściwości leczniczych. Obecnie trwają badania nad jej przydatnością m.in. w leczeniu demencji i zapalenia stawów.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Neska 


Pomogła: 23 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 01 Sie 2009
Posty: 1331
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 14:51   

to juz kiedys znalazlam, sa tu m.in badania http://glejak.pl/forum/vi....php?f=9&t=2058
w swojej kuchni kurkume stosuje od dawna
_________________
Pachelbel Canon in D
 
     
Nelka 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 05 Mar 2006
Posty: 253
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 18:04   

JaśniePani napisał/a:
to juz kiedys znalazlam, sa tu m.in badania http://glejak.pl/forum/vi....php?f=9&t=2058
w swojej kuchni kurkume stosuje od dawna


Podaj do czego ją stosujesz, w jakich ilościach i jak często?
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 18:09   

Nelka napisał/a:
JaśniePani napisał/a:
to juz kiedys znalazlam, sa tu m.in badania http://glejak.pl/forum/vi....php?f=9&t=2058
w swojej kuchni kurkume stosuje od dawna


Podaj do czego ją stosujesz, w jakich ilościach i jak często?


ja np. kurkume stosuję do gulaszy...np glulasz z jednej wieprzowej poledwiczki 1/3 lyzeczki kurkuma...
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 23:04   

Tylko kiedy ją stosujecie ważny jest moment dodawania najlepiej jest dodawać do chłodnego gulaszu bo jeśli ją gotujecie a nie daj Boże pieczecie to kicha wszystkie je właściwości ulegają zatraceniu i cudownych prozdrowotnych włąściwości naturalnych związków robi się mieszanina zupełnie bezużytecznych związków prostych po tym jak temp gotowania pieczenia odpowiednio je pocięła
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 23:11   

Cordoba_2004 napisał/a:
Tylko kiedy ją stosujecie ważny jest moment dodawania najlepiej jest dodawać do chłodnego gulaszu bo jeśli ją gotujecie a nie daj Boże pieczecie to kicha wszystkie je właściwości ulegają zatraceniu i cudownych prozdrowotnych włąściwości naturalnych związków robi się mieszanina zupełnie bezużytecznych związków prostych po tym jak temp gotowania pieczenia odpowiednio je pocięła


dodaje ja po uduszeniu, tak dla podniesienia walorów smakowych... :-D
 
     
Nelka 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 05 Mar 2006
Posty: 253
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 14:21   

Dzięki.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 15:56   

nawet do jajecznicy mozna troszke dodac... :viva: tak pod sam koniec, raz ruszyc łyzką na patelni .... :-)
Ostatnio zmieniony przez Molka Nie Lis 08, 2009 15:58, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 16:33   

WITAM :hug:

Kurkuma ma całe mnóstwo pozytywnych właściwości np.: antyutleniające o wiele razy silniejsze niż witamina E , przeciwzapalne itd.

Wystarczy tylko dodać ,że z badań prowadzonych w Instytucie Biologii Doświadczalnej w Warszawie przez docent Ewę Sikorę wynika, że kurkumina powoduje samobójczą śmierć komórek rakowych (apoptozę).

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 16:39   

krzysztof2 napisał/a:
Kurkuma ma całe mnóstwo pozytywnych właściwości np.: antyutleniające o wiele razy silniejsze niż witamina E , przeciwzapalne itd.

ale nie zawsze są pożądane właściwości antyutleniające
dwutlenek chloru bardzo mocno utlenia i jest to nie raz pożyteczne
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 17:08   

Kolego proszę nie porównuj tlenku chloru ze skomplikowaną biochemicznie strukturą kurkuminy bo to dwie równe bajki. To tak jak by porównywać malucha volvo s80
jedyna cena wspólna to to że to i to jeździ......choć to pierwsze czasami.....


Kurkumina (diferuloilometan) – organiczny związek chemiczny, przeciwutleniacz polifenolowy otrzymywany z kłącza ostryżu, barwnik roślinny, czerwony lub pomarańczowy. Składnik przyprawy curry.

Jest stosowana jako dodatek do żywności E100, składnik niektórych kosmetyków, służy też jako barwnik substantywny do bawełny oraz jako wskaźnik. Strukturę związku zbadali w 1910 r. Kazimierz Kostanecki, J. Miłobędzka i Wiktor Lampe.
Działanie [edytuj]

Według niektórych badań spowalnia rozwój nowotworów[3], ale część badaczy jest przeciwnego zdania, twierdząc, że może mieć działanie wręcz odwrotne[4]. Kurkumina badana jest także jako potencjalny środek zapobiegający demencji i chorobie Alzheimera[5].
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 17:09   

krzysztof2 napisał/a:
WITAM :hug:

Kurkuma ma całe mnóstwo pozytywnych właściwości np.: antyutleniające o wiele razy silniejsze niż witamina E , przeciwzapalne itd.

Wystarczy tylko dodać ,że z badań prowadzonych w Instytucie Biologii Doświadczalnej w Warszawie przez docent Ewę Sikorę wynika, że kurkumina powoduje samobójczą śmierć komórek rakowych (apoptozę).

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:


To jeszcze zależy na czyje zlecenie były prowadzenie badania może sponsorował je jakiś importer przypraw :) [zart]
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 17:37   

Cordoba_2004 napisał/a:
Kolego proszę nie porównuj tlenku chloru ze skomplikowaną biochemicznie strukturą kurkuminy bo to dwie równe bajki.

chyba zupełnie mnie nie zrozumiałeś
ja nie porównuję tych produktów
chciałem tylko powiedzieć, że te właściwości antyutleniające nie zawsze są pożądane, bo czasem trzeba mocno utlenić
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 17:57   

WITAM :hug:

można dodatkowo zerknąć:
"To co najlepsze z kurkumy":
http://www.biotechnolog.pl/news-857.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 21:35   

Cytat:
Spożywając kurkuminę w postaci przyprawy, jej lecznicze właściwości nie są w pełni ujawnione, ponieważ jest usuwana z organizmu zanim przedostanie się w pełni do krwioobiegu, a następnie do tkanek. Ważne jest teraz, aby skupić się na jej jednym działaniu, wydobyć to co najlepsze oraz połączyć w całość.


Aby spowolnic ten proces usuwania stosuje sie perforowane kapsulki.
Takie kapsulki przechodza przez zoladek w malym stopniu nadtrawione i ich zawartosc jest stopniowo uwalniana przez otworki kapsulki w jelitach.

Stosuje te przeprawe przez wiele lat jako dodatek do miesa. Zanim zaczalem stosowac wyczytalem, ze najbardziej stutecznie dziala jako gotowana. Dusze mieso razem z ta przyprawa.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Mateusz_Kasia

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 3
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 00:14   

Pamiętajcie o tym, że ma jednej skutecznej metody na raka, stosowanie wielu z medycznego punktu wiedzeni ajest jak najbardziej słuszne- bo jedna metoda może nie przynieść zamierzonego efektu a kilka stosowanych równocześnie może przynieść zwielokrotniony efekt- dlatego dieta jak już wcześniej pisalem jest podstawą, musi byc ona bogata w fito-związki o wiele bardziej wartościowsze niż witaminy czy minerały, oczywiście nie ujmując tym drugim. Jeśli chodzi o kurkumę to ze względu na zawarte w niej kurkuminiany - substancje / inhibitory rozwoju komórek nowotworowych jest polecana w diecie antynowotworowej- dodatkowo kurkuma z pieprzem ma do 1000 razy większą siłę w walce z komorkami nowotworowymi- dlatego dodając kurkumę do produktów spozywczych zawsze łączcie ją z czarnym świezo zmielonym pieprzem. Jednak zwracajcie uwagę skąd pochodzi kurkuma- kurkuma masowo produkowana nie ma nic wspólnego z naturalna kurkumą- wystarczy spojrzeć na skład chemiczny - dodatkowych substancji dodawanych do przypraw znanych na rynku polskim firm. Kurkuma, ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor, jest jednym ze składników curry i jednym z najsilniejszych naturalnych składników przeciwzapalnych. Wspomaga ona umieralność komórek rakowych w organiźmie i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych, przyśpiesza gojenie się ran. Moja znajoma z Indonezjii powiedziała mi, że u niej w kraju na wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry stosuje się specjalnie przyrządzane maści naturalne na bazie kurkumy.Najważniejszym związkiem odpowiedzialnym za to działanie jest kurkumin. W badaniach labolatoryjnych wykazano, że kurkumin ogranicza wzrost wielu rodzajów raka: nowotworów okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników oraz białaczki. Dodatkowo wzmacnia skuteczność chemioterapii i ogranicza wzrost guza.Według statystyk Hindusi spożywają kurkumę średnio 1-2 gramy dziennie, i zachorowalność na raka płuc jest 8 razy mniejsza niż w krajach zachodu, podobnie chorują 10 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki- ale nie tylko powinniśmy się ograniczyc do spożycia kurkumy jeśli jesteście zainteresowani co powinniście jeść w diecie antynowotworowej jak i profilaktycznej zachęcam do odwiedzenia fajnego miejsca w internecie - źródło http://amigdalina.com.pl/?cat=62
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 07:55   

Na jakiej podstawie piszesz że coś tam 10 razy wzmacnia itd na podstawie
a ) własnych badań
b ) badań osoby x
c ) materiałów reklamowych dystrybutorów przypraw

PRzeczytaj opinię Dr Witoszek wyżej nie mylić z dr Latoszek z serialu "Na dobre i na złe"
Pani doktor wyraźnie stwierdziła że to działanie wynikające z nieobecności tych substancji w naszym regionie - czyli chyba de facto żadne
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 08:16   

Cordoba_2004 napisał/a:
PRzeczytaj opinię Dr Witoszek wyżej nie mylić z dr Latoszek z serialu "Na dobre i na złe"

:hah:
Cordoba_2004 napisał/a:
Pani doktor wyraźnie stwierdziła że to działanie wynikające z nieobecności tych substancji w naszym regionie - czyli chyba de facto żadne

też mi się tak wydaje
dorabia się do tego ideologię
ja w ogóle żadnych przypraw nie używam, one nie są do niczego potrzebne - czyste mięso, organy, ryby, owoce morza smakują najlepiej
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 08:24   

Rak to grupa schorzeń rak rakowi nie równy a nawet nie wiele podobny dlatego np umiemy sobie radzić z rakiem jądra i wyleczalność sięga 80% , a rak płuc trzustki jest prawie nieuleczalny.
Z całym szacunkiem dla Pani Doktor Witoszek nie zgodzę się z tym co mówi, bo skoro kurkuma od dawna w cywilizacjach wschodu uważana jest za środek przeciwzapalny to również w pewnych wypadkach może działać prozdrowotnie

Po drugie są takie badania które potwierdzają wpływ pozytywny kurkumin na apoptozę komórek o charakterystyce trofoblastycznej.

Po trzecie jest sprawą udowodnioną że przy stosowaniu kurkuminy z piperydyną w dużych dawkach następuje obniżenie poziomu markerów nowotworowych.

Gdzie jest jednak prawda absolutna to tylko Bóg jeden wie.
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 08:32   

Cordoba_2004 napisał/a:
a rak płuc trzustki jest prawie nieuleczalny.

jak nie jak tak
Carol Alt znasz? ona pozbyła się na 100% surowym żywieniu raka trzustki
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pią Lut 05, 2010 08:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 08:37   

Hanni no nie znam Carol Alt ale nawet jeśli to ok super pogratulować cieszyć się, ale mój drogi to 1 przypadek pewnie po chemioterapiach też znalazło by się parę przypadków takich uleczeń nie dowodzi to jednak całkowitej wyleczalności wszystkiego na surowej diecie, chociaż daje do myślenia.

Apropos jest pewien lekarz zdrowy nota bene który raz dwa razy w tygodniu pije sok wyciskany świeży z wątroby jagnięcej, twierdzi że to źródło enzymów itd .... Co o tym myślisz ?
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 08:49   

Cordoba_2004 napisał/a:
Hanni no nie znam Carol Alt ale nawet jeśli to ok super pogratulować cieszyć się, ale mój drogi to 1 przypadek pewnie po chemioterapiach też znalazło by się parę przypadków takich uleczeń nie dowodzi to jednak całkowitej wyleczalności wszystkiego na surowej diecie, chociaż daje do myślenia.

No wiadomo, że nie. Ale to taki konrargument do tego, że nie można takich raczysk "rozwalić".
Cordoba_2004 napisał/a:
Apropos jest pewien lekarz zdrowy nota bene który raz dwa razy w tygodniu pije sok wyciskany świeży z wątroby jagnięcej, twierdzi że to źródło enzymów itd .... Co o tym myślisz ?

nie tylko enzymów
ja jadam w całości surową wątrobę jagnięcą i sobie chwalę
póki co żadne raczysko mnie nie złapało, więc nie udowodnię Ci na własnym przykładzie jak bym go zwalczył :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 09:38   

Cenne uwagi ale mówiąc jagnięce wątroby masz na myśli " z barana " czy z "kozy"
pytanie pozornie głupkawe ale ludzie często mylą te pojęcia lepiej mieć jasność.
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 13:35   

Cordoba_2004 napisał/a:
Cenne uwagi ale mówiąc jagnięce wątroby masz na myśli " z barana " czy z "kozy" pytanie pozornie głupkawe ale ludzie często mylą te pojęcia lepiej mieć jasność.

mam na myśli małe jagniaki, czyli owieczki i baranki :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
tomthemaster

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 164
Wysłany: Śro Sie 25, 2010 10:36   

Dobry sposób jedzenia nie pieczonej i nie gotowanej kurkumy i imbiru:

łyżka musztardy, łyżka kurkumy i łyżka imbiru.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Śro Sie 25, 2010 13:39   

O kurkumie z pieprzem i oliwa wspomina David Sorvan autor ksiazki "Antyrak". Mial dwa razy raka mozgu i wyszedl.
 
     
anakonda123

Dołączył: 13 Sie 2016
Posty: 1
Wysłany: Sob Sie 13, 2016 08:38   kurkuma

Doskonałym uzupełnieniem dla tego tematu jest ten artykuł http://www.zdrowyportal.p...iczych-kurkumy/
Tutaj dowiedziałam się, że kurkuma była badana ponad 9000 razy i nie tylko posiada właściwości lecznicze na nowotwory, ale praktycznie na wszystko!
Aby kurkuma dobrze się wchłaniała, musi być przyjmowana nie tylko z pieprzem, ale również z oliwą z oliwek.
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Sob Sie 13, 2016 19:01   Re: kurkuma

anakonda123 napisał/a:
Doskonałym uzupełnieniem dla tego tematu jest ten artykuł http://www.zdrowyportal.p...iczych-kurkumy/
Tutaj dowiedziałam się, że kurkuma była badana ponad 9000 razy i nie tylko posiada właściwości lecznicze na nowotwory, ale praktycznie na wszystko!
Aby kurkuma dobrze się wchłaniała, musi być przyjmowana nie tylko z pieprzem, ale również z oliwą z oliwek.

To fakt, że z pieprzem czarnym dopiero działa najlepiej. Ale pytanie jest takie, ile tego pieprzu? Tak więc, okazuje się że sporo, bo trzeba dorzucić przynajmniej małą łyżeczkę... Ostra potrawa jak dla mnie ;) Co do tłuszczu, to ZDECYDOWANIE lepiej jest dodać masło klarowane, w Indiach zwane Ghee.
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
instruktorka

Dołączył: 22 Wrz 2019
Posty: 4
Wysłany: Nie Gru 01, 2019 15:13   

Ja też czytałam o tym, że właściwości kurkumy są niezliczone. Podobno ma ponad 600 działań prozdrowotnych, w tym właśnie antynowotworowe. Ja osobiście codziennie rano rozpuszczam w wodzie o temperaturze ok 50 stopni pół łyżeczki kurkumy, ze szczyptą pieprzu i łyżeczką miodu i czuję się rewelacyjnie!
 
     
Dolata 

Wiek: 30
Dołączyła: 01 Kwi 2020
Posty: 5
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Śro Cze 17, 2020 16:38   

Dopytam: z jakim pieprzem? Z każdym? Bo ja ostatnio zajadam się nowo odkrytym tzw. pieprzem długim:
https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-dlugi

Jeśli te zdrowotne właściwości są prawdą, będę dodawać go do jeszcze większej ilości potraw, nawet kanapkę posypię :]
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved