Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta a dobra pamięć
Autor Wiadomość
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 09:31   

Co do wyglądu w telewizji, byłbym bardzo ostrożny w ferowaniu wyroków.
TV ma specjalistów najwyższej klasy, którzy z prezydenta mogą zrobić wielkoluda a z Tysona kurdupla. Mogą też profesora pokazać jako gamonia, a absolwenta szkoły specjalnej jako tytana intelektu.
Żeby wyrobić sobie wiarygodnie zdanie, trzeba raczej spotkać się osobiście z daną osobą.
JW
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 09:46   

Zauważyliście, jak pijarzy zrobili ludziom wodę z mózgu?
Dieta niskokaloryczna jest synonimem jedzenia dużych ilości warzyw, owoców, pieczywa pełnoziarnistego oraz chudego mięsa z ryb i drobiu. Niskokaloryczne jest wszystko, co rozcieńczone, majonez light 50% tłuszczu, śmietana 9% tłuszczu. A reszta to co? Woda i odpady zbożowe!
Tymczasem tak samo można się przejeść owocami, sokami i chlebem, jak tłuszczem i będzie to jak najbardziej żywienie wysokokaloryczne.
Tak naprawdę, to dieta optymalna jest najniżej kaloryczna ze wszystkich diet docelowych, tzn. w założeniu nie odchudzających.
JW
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 09:54   

Cytat z autora ponizej podpisanego:
Cytat:

W żywieniu człowieka najwyższą wartość ma białko pochodzenia zwierzęcego. Białka, to główny składnik naszych komórek i tkanek. Określa się je też mianem protein, wywodzącym się od słowa "proteios" czyli pierwszy, najważniejszy. Białka pełnią w naszym organizmie zadziwiająco wiele różnorodnych funkcji.

Białkami są: enzymy, przeciwciała, hormony, cząsteczki transportujące, wchodzą też one w skład naszego szkieletu.
Na różne rodzaje białek składają się 22 aminokwasy. To z nich są zbudowane mięśnie i wszystkie niezbędne do życia narządy i tkanki, np: krew, skóra, tkanki łączne.
Dziewięć aminokwasów spośród 22 to aminokwasy NIEZBĘDNE, co oznacza, że muszą one być przyjmowane w pokarmie [w danym posiłku] ponieważ nasz organizm nie może ich syntetyzować [wyprodukować].
Znaczna część składników odżywczych może być syntetyzowana wewnątrz komórek z dostarczonych do nich prostszych elementów, ale składniki niezbędne MUSZĄ wchodzić w skład pożywienia.
Badania wykazały, że do regularnej syntezy niezbędnych białek potrzeba wszystkich niezbędnych aminokwasów, a spożycie posiłku, który zawiera tylko kilka z nich sprawia, że są one rozkładane i usuwane, ponieważ organizm nie gromadzi ich aż do chwili, gdy otrzyma wszystkie w komplecie. Jest to jedna z przyczyn, dla których pokarmy zwierzęce odgrywają tak ważną rolę w żywieniu człowieka.

Niezbędne aminokwasy o których mowa to: Histydyna, Izoleucyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan, Walina.
Pokrótce omówię działanie poszczególnych aminokwasów.
HISTYDYNA - występuje przede wszystkim w mięsie, jajach, drobiu, niektórych serach żółtych i jest nieodzowna w procesie powstawania krwinek czerwonych i białych. Pokrywanie zapotrzebowania na histydynę sprzyja procesom regeneracji i naprawy uszkodzonych tkanek. Histydyna jest substancją wyjściową do produkcji ważnego neuroprzekaznika- histaminy, która odgrywa ważną rolę w reakcjach odpornościowych organizmu.
IZOLEUCYNA- występuje w dużych ilościach w mięsie, jajach, drobiu, serach żółtych i niektórych rybach. Jest jednym z trzech aminokwasów ważnych w stresie, niezbędna jest też w procesie wytwarzania hemoglobiny i uwalniania energii.
LEUCYNA- znakomitym źródłem tego aminokwasu są: mięso, drób, sery żółte, Ten kolejny "aminokwas stresowy" szczególnie obficie występuje w chudym mięsie. Poprzez umożliwienie syntezy odpowiednich białek, ma fundamentalne znaczenie w procesach wzrostowych, jak: rozwój kości, mięśni i skóry.
LIZYNA- występuje w dużej ilości w mięsie, jajach, drobiu, rybach, serach żółtych, a także w warzywach strączkowych. Lizyna ma szczególne znaczenie dla zdrowia skóry i kości, sprzyja tworzeniu się zdrowego kolagenu, oraz umożliwia skuteczne wykorzystywanie wapnia.
METIONINA- zdrowe ilości metioniny zawiera mięso, jaja, sery żółte wiele nasion i orzechów. W skład metioniny wchodzi siarka. Aminokwas ten jest ważny dla przemian metabolicznych i tłuszczów i pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza.
FENYLOALANINA- to aminokwas niezwykle ważny dla zdrowego funkcjonowania mózgu. Występuje w mięsie, jajach, niektórych serach żółtych, jest bardzo istotna w wytwarzaniu niektórych neuroprzekazników. Badania wykazały, że jest naturalną substancją przeciwdepresyjną, zmniejsza też odczuwanie bólu.
TREONINA- w którą obfitują jaja, mięso i fasola. Jest to aminokwas niezbędny dla prawidłowego układu odpornościowego, sprzyja też dobrej kondycji zdrowotnej skóry, kości i prawidłowemu wykształcaniu szkliwa zębów, wspiera funkcjonowanie tarczycy.
TRYPTOFAN- występuje przede wszystkim w mięsie, szczególnie w mięsie indyka, oraz niektórych serach żółtych i orzechach. Tryptofan to prekursor serotoniny, neuroprzekaźnika, który jest w dużej mierze odpowiedzialny za nastrój i dobry sen.
WALINA- występuje w mięsie, jajach, drobiu, serach żółtych. Jest to trzeci z aminokwasów ważnych w okresach zwiększonego stresu. Walina ma wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu i jego metabolizm. Jest niezbędna w procesach wytwarzania energii.

Białko pochodzenia zwierzęcego określa się mianem KOMPLETNEGO bowiem każda jego porcja zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. Białko pochodzenia roślinnego nie zasługuje na to miano, ponieważ nie ma takiego warzywa czy zboża, które zawierałoby wszystkie dziewięć aminokwasów.
Gdyby w diecie zabrakło któregokolwiek z niezbędnych aminokwasów, nasz organizm w ogóle nie byłby w stanie funkcjonować.
Jeśli spożywamy za mało któregoś z pozostałych aminokwasów, wówczas nasz organizm po prostu sam go syntetyzuje. Jeśli jednak brak nam jest któregoś z dziewięciu niezbędnych aminokwasów, to dla jego uzyskania organizm zaczyna pożerać własną tkankę mięśniową. Z całą pewnością taki obrót rzeczy jest niekorzystny dla organizmu.
Białka wzmacniają układ odpornościowy, sprzyjają wytwarzaniu przeciwciał, które stanowią armię chroniącą organizm przed chorobami. Przeciwciała są nieodzowne do zwalczania chorób wywołanych zakażeniem, wirusami i bakteriami. Białka są też niezbędne do prawidłowego działania układu immunologicznego, do rozwoju tkanek do ich gojenia i procesów naprawy, odgrywają też niezwykle istotną rolę w tworzeniu się neuroprzekaźników w mózgu. To dzięki białkom w naszym organizmie mogą powstawać nowe komórki potrzebne do zastąpienia tych niezliczonych, które giną każdego dnia. Białka krwi zatrzymują wodę, od nich zależy ilość wody w komórkach, a także odpowiadają za gęstość krwi w naszych tętnicach i żyłach. Białko działa jako substancja, która odwraca działanie insuliny. Kiedy dany człowiek zjada wystarczające ilości białka - trzustka zaczyna wytwarzać glukagon w ilości wystarczającej do tego, by uruchomić zasoby zgromadzonego tłuszczu, dzięki temu organizm zaczyna spalać własną tkankę tłuszczową i czerpać z tego procesu energię do życia.
Nie można określić ilości zapotrzebowania na białka w organizmie. Objawy braku białka są odczuwalne dopiero w późniejszym okresie, 2-4 lat, a wtedy niektóre zaniedbania mogą być nieodwracalne. Światowa Organizacja Zdrowia w swoich opracowaniach przyjęła najmniejszą ilość białka dla człowieka zdrowego: 50 g na dobę, jako podtrzymanie funkcji życiowych. Każdy z nas ma inne potrzeby, są one zależne od warunków w jakich żyjemy i jakie białko zjadamy.
Zapotrzebowanie na białko u każdego człowieka jest inne i zależy od różnych czynników: klimat, rodzaj pracy, wiek, choroby, nie można z góry podać, że człowiek potrzebuje tyle a tyle białka, organizm bezbłędnie ustali to zapotrzebowanie. Unikanie spożycia mięsa, jaj, żółtych serów, które są tak doskonałym źródłem białka, nie jest ani dobrym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu, ani drogą do uniknięcia choroby serca i otyłości.
Wielu osobom wydaje się, że robią dobrze, gdy zmniejszają spożycie pokarmów białkowych- często mają przekonanie, że przyczyni się u nich do poprawy stanu zdrowia. Nic bardziej mylnego. Osoba cierpiąca na niedobór białka może mieć poważne zaburzenia fizyczne i psychiczne: zmęczenie, dezorientacja, drażliwość, zaniki pamięci, osłabiony popęd seksualny, problemy z przesuszoną cerą, łamliwymi paznokciami, wypadaniem włosów, zatrzymaniem wody w organizmie/opuchnięcia nóg/. To najczęściej spotykane objawy niedoboru białka w pożywieniu.
Jeśli zaobserwowałeś już u siebie któryś z wymienionych objawów, zastanów się, czy ilość białka, które spożywasz jest wystarczająca i kompletna.

Życzę wszystkim dużo zdrowia M Gałuszkiewicz [ Marnaj]
Opracowałem to na podstawie:
Biochemi Harpera i fachowej literatury.


Ile tych cyfr na produkty spozywcze juz mielismy?
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 09:54   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Tak naprawdę, to dieta optymalna jest najniżej kaloryczna ze wszystkich diet docelowych, tzn. w założeniu nie odchudzających.

wydaje mi się, że przy low-carbie, w którym jest dużo białka i mniej tłuszczy niż na DO niskokaloryczność jest jeszcze większa - sytość osiągana jest przy niższych kaloriach
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 13:51   

Witold Jarmolowicz napisał/a:

podstawą uzależniania ludzi, zarówno przez liderów sekt, jak i przez tajne służby jest niedożywianie białkowe.
Niedobór białka występuje na żywieniu wegetariańskim, w obozach pracy, dawniej występował w rodzinach wielodzietnych.
Ten niedobór występuje również na żywieniu optymalnym i jest bardziej niebezpieczny niż u wegetarian, ponieważ dodatkowo w tłuszczach występuje niedobór soli mineralnych i witamin z grupy B.
Nawet Instytut Żywności i Żywienia zaleca półtora do dwóch razy więcej białka niż dr Kwaśniewski.
JW


A w biochemii Harpera twenty second edition stoi:

Cytat:
zalecane spożycie białka dla człowieka 70 kg = 56 g


To chyba jeszcze mniej niż u Kwaśniewskiego. :-?
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 13:57   

Waldek B napisał/a:

A w biochemii Harpera twenty second edition stoi:

Cytat:
zalecane spożycie białka dla człowieka 70 kg = 56 g


To chyba jeszcze mniej niż u Kwaśniewskiego. :-?

ale na niskowęglowodanówce?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 13:57   

tyle rozprawia sie o tym białku, a ja jestem bardzo ciekawa opinii miśka(grizzly) na ten temat, misiu nie bądź "żyła" i wypowiedz się w tej kwestii...
 
     
alejasienieznam 

Wiek: 35
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 340
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 13:58   

Waldek B napisał/a:


A w biochemii Harpera twenty second edition stoi:

Cytat:
zalecane spożycie białka dla człowieka 70 kg = 56 g


To chyba jeszcze mniej niż u Kwaśniewskiego. :-?


a w tłumaczeniu 27 edycji:

Cytat:
Badania nad równowagą azotową wykazały, że przeciętne zapotrzebowanie na białko u osób dorosłych wynosi 0,6g/kg mc.(w indywidualnych przypadkach może dochodzić do 0,75 g/kg mc).


Nawet prosiłem już gdzieś Beatę żeby to skomentowała, ale niestety poza krytyką Kwaśniewskiego i jego proporcji nic ciekawego nie powiedziała.
Ostatnio zmieniony przez alejasienieznam Śro Cze 17, 2009 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
alejasienieznam 

Wiek: 35
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 340
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 13:59   

Molka napisał/a:
tyle rozprawia sie o tym białku, a ja jestem bardzo ciekawa opinii miśka(grizzly) na ten temat, misiu nie bądź "żyła" i wypowiedz się w tej kwestii...


no! Może mu rzućmy jakiś kawał mięcha na zachęte 8-)
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 14:13   

alejasienieznam napisał/a:
Molka napisał/a:
tyle rozprawia sie o tym białku, a ja jestem bardzo ciekawa opinii miśka(grizzly) na ten temat, misiu nie bądź "żyła" i wypowiedz się w tej kwestii...


no! Może mu rzućmy jakiś kawał mięcha na zachęte 8-)


mięcha? :hah: oj obawiam sie iż musiałbyś rzucić czymś innym... :hah:
 
     
alejasienieznam 

Wiek: 35
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 340
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 17, 2009 15:08   

Molka napisał/a:
alejasienieznam napisał/a:
Molka napisał/a:
tyle rozprawia sie o tym białku, a ja jestem bardzo ciekawa opinii miśka(grizzly) na ten temat, misiu nie bądź "żyła" i wypowiedz się w tej kwestii...


no! Może mu rzućmy jakiś kawał mięcha na zachęte 8-)


mięcha? :hah: oj obawiam sie iż musiałbyś rzucić czymś innym... :hah:


wierzę, że misio jest prawdziwym altruistą 8-)
 
     
mariancio

Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 3
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 18:42   

Fajnie, że się temat rozkręcił ale chiałbym się dowiedzieć jakie produkty konkretnie lub grupy podawać osobą starszym aby trochę im poweru dodać i tą pamięć wzmocnić.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Pon Mar 14, 2016 19:50   Re: Dieta a dobra pamięć

mariancio napisał/a:
Witam. Spotkałem się z teorią iż dieta ma duży wpływ na pamięć. Jak to jest w praktyce?Czy jest to zależna od wieku?
Pozdro
To nie teoria, ale praktyka. Picie dużych ilości alkoholu pogarsza pamięć. Podobnie aluminium powoduje Alzheimera i pogarsza pamięć zdecydowanie. Wreszcie niedożywienie, a szczególnie niedożywienie białkowe bardzo pogarsza funkcjonowanie mózgu. Z czego korzystają szefowie różnych sekt, zalecając posty i wegetarianizm, żeby mieć potulne owieczki. I odwrotnie, wszyscy generałowie wiedzą, że żeby mieć dzielne wojsko, trzeba żołnierzy dobrze odżywiać, z dużą ilością mięsa i tuszonki.
JW

PS. Tak w ogóle to mariancio reklamował Memotropil i był współpracownikiem agencji pijarowej POLPHARMA BIURO HANDLOWE SP. Z O.O. prowadzącej kampanię dla spółki matki Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA. Zważywszy, że właścicielem strony, do której mariancio przemycał link, jest: Copyright © 2009 Polpharma S.A. to z tą pamięcią nietęgo. Chyba zapomnieli, o tym, co gdzieś tam umieścili w zamierzchłym 2009 roku.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved