Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 19:43 Noże
Ja używam Opinela ze stali węglowej (10 cm) - taki przyzwoity turystyczny nożyk
ostrzy się naprawdę świetnie, prawie na brzytewkę
wcześniej kupiłem Fiskarsa Chef de Lux ze stali nierdzewnej - jakiś topowy model, ale z doświadczenia widzę, że taka stal nie umywa się do węglówki - trudniej się ostrzy i w ogóle nóż jest mniej ostry
węglówki mają tę jedynie wadę, że trzeba o nie trochę zadbać, a mianowicie nie zostawiać na niej wilgoci (bo ciemnieje); najlepiej żeby była posmarowana tłuszczem
dla mnie to żaden problem, bo wytrę z jednej i drugiej strony o łój i po sprawie
a jeśli chodzi o jakość to po prostu biją na głowę te nierdzewne wynalazki
przymierzam się teraz do czegoś bardziej profesjonalnego
bardzo solidnie wyglądają noże ze stali damasceńskiej (wysokowęglowa stal, o nierównomiernej zawartości węgla)
link
trochę info o stali damasceńskiej - http://hell.pl/wasaty/Miecz/damast.html
są jeszcze noże ceramiczne, ponoć świetne, ale z opisu wynika, że nadają się chyba bardziej do warzyw i owoców
jest jeszcze kwestia ostrzałek - podobno tylko te diamentowe można nazwać prawdziwymi, bo reszta to popylina
jakie są Wasze doświadczenia w tej materii?
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
grizzly [Usunięty]
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 22:26 Re: Noże
Hannibal napisał/a:
... bo reszta to popylina...
Fajne okreslenie "popylina" :hah:
Co do nozy to wlasnie temat "ostrzenia"
jest dla mnie niejasny.
Jak sie ma stosunek trwalosci ostrza/ do ostrosci.
Czy nie jest czasami tak, ze jak chcesz miec "super ostro"
to musisz zrezygnowac z "trwalosci"? 8-)
Czy przypadkiem z "nozami" nie jest tak
jak z "panienkami"? 8-) :what: :hah:
.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 06:42 Re: Noże
grizzly napisał/a:
Jak sie ma stosunek trwalosci ostrza/ do ostrosci.
Czy nie jest czasami tak, ze jak chcesz miec "super ostro"
to musisz zrezygnowac z "trwalosci"?
coś w tym jest
te wysokowęglowe potrafią się kruszyć (nierdzewne najwyżej się wygną)
ale ja mojego Opinela (węglówkę) nie oszczędzam i potrafię czubkiem walić w kość combrową, coby rozłupać na mniejsze kawałki i wszystko jest cacy
te ceramiczne są chyba dość delikatne, jeśli piszą, że nie można nimi kroić kości
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ja mam mulititoola walthera ze stali nierdzewnej. Ostry jak brzytwa, jeszcze od nowości nie ostrzyłem. Niemieckie produkty są naprawdę wysokiej jakości..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.