Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:07
INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!
Autor Wiadomość
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Śro Mar 04, 2009 22:44   INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!

35.TEMAT.
MOTTO: DIETA RACJONALNA, badania; KREW, Wydzieliny, WYDALINY, Pierwiastki WŁOSA, to tak !!

PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY MOŻNA, TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH węglowodanów, NISKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

INFO: o węglowodanach.

WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

Ten poziom wzrostu można sobie samemu sprawdzić, własnym glukometrem i nie jest to trudne !!

NP. ODCZYT NA GLUKOMETRZE JEST/MAMY 100 mg/dL, NA CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

TO JEDEN Z DRAMATYCZNYCH, UJEMNYCH PRZYRODNICZYCH REKORDÓW !! :roll:

I TENŻE WZROST POZIOMU CUKRU PO SPOŻYCIU, MOŻNA SOBIE SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI BADANIAMI MOŻNA ŁATWO I JEDNOZNACZNIE POTWIERDZIĆ SOBIE:
Tzw. INDEKS GLIKEMICZNY, tj. IG produktu i zobaczyć ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

PRZYKŁAD 1:
Maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. Ryż biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski. Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: BIOLOGICZNA NIEPRAWDA.

PRZYKŁAD 2:
FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) podnoszące poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

ODPOWIEDŹ JEST OCZYWISTA, MARKETING I TOTALNA BZDURA:
Takich przykładów jest w IG: bardzo dużo. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy badania wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba zweryfikować, również uwiarygodnić, w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

TABELE PRODUKTÓW WG TZW. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, TJ. IŻ PRODUKTU, POMOGĄ NAM WE WŁAŚCIWEJ OCENIE:
Przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; IRL KRAKÓW.

WYSTARCZY ZAPOZNAĆ SIĘ Z TREŚCIĄ KSIĄŻKI,
pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. 8)
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad 200 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm !! W rozdziale R35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

CHLEB typu KR-IRL, STANOWI AKTUALNIE O SILNYM UKŁADZIE IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin !! tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Złe to, WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

WAŻNE:
GLUKOZA naturalna; to ryż, wszystkie kasze, owoce, warzywa. Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
GLUKOZA nienaturalna; to mąka, cukier. Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.

ORGANIZM CZŁOWIEKA BUDUJE NOWE KOMÓRKI W OPRACIU O SKŁADNIKI I ZWIĄZKI POKARMOWE:
Dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. Jemy pokarmy tzw. ŚMIECIOWE, to komórki mamy w złym gatunku; Wynik: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie. Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący: realizujemy konstruktywnie, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.

WYBÓR NALEŻY DO NASZEGO MÓZGU, KTÓRY GDY JEST ODŻYWIONY GLUKOZĄ NATURALNĄ:
Czyli tzw. NISKIMI węglowodanami, tj. do 26% wzrostu; to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej dla rozumnego człowieka: OCZYWISTOŚCI.

PRZEPIS WYPIEKU: Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej; *** :viva:
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

ARTYKUŁ JEST OCZYWIŚCIE DO WOLNEGO WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA NAS TJ. IRL KRAKÓW, OKREŚLENIE CYWILIZACJA WIĄŻE SIĘ Z PODAWANIEM LUDZIOM WIEDZY, PRAWDZIWEJ I JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy TU i TERAZ. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw.

35.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Sob Kwi 23, 2011 13:34, w całości zmieniany 8 razy  
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Śro Mar 04, 2009 23:42   

Nie zgadzam sie, nie podzielam wiekszosci pogladow.

Uwazam, ze czesc tez jest wrecz szkodliwa.

przykro mi.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
AdelaStós
[Usunięty]

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 00:07   

zenon napisał/a:
Nie zgadzam sie, nie podzielam wiekszosci pogladow.

Uwazam, ze czesc tez jest wrecz szkodliwa.

przykro mi.


ODPOWIEDŹ:
Jakby coś merytorycznie, to wtedy odpowiem w oparciu o prawdy przyrodnicze, tzn. powiem jak jest to w przyrodzie. Mnie nigdy nie jest przykro, jak mówimy o prawdach przyrodniczych.
Zachęcam do MERYTORYCZNYCH pytań i ocen, a wtedy będzie TWÓRCZO.
Tak jest lepiej.
Pozdrawiam WSZYSTKICH.
A. S. :D
 
 
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 11:02   

buraki cukrowe w dzisiejszej postaci nie sa zdrowe i nie maja one nic wspolnego z naturalnymi, dzikimi...podobnie wiekszasc owocow i innych warzyw hodowlanych, wszystkie te produkty maja ZA DUZO CUKRU ABY JE NAZYWAC NATURALNYMI.

Po za tym majac do wyboru paliwo 9 kcal i 4 kcal LOGICZNIE jest wybrac to dajace wiecej energii, po spozyciu tluszczy nie dochodzi do problemow zoladkowych a po warzywach juz jak najbardiej tak.

Ryz lub kasza sa lepsze od makaronow lub ziemniakow ale nadal jest to "wynalazek" ludzki nie majacy nic wspolnego z DZIKA NATURA gdzie nasz gatunek powastawal i ksztaltowal sie i gdzie nauczyl sie funkcjonowac na okreslonym zestawie NATURALNYCH pokarmow...

Wiec ciagle kasza lub ryz bedzie tylko TANIM zamiennikiem energii, TLUSZCZ jest prawdziwym wydajnym paliwem...

Taki chleb jest tez starsznie przetwozony, najpierw gotowanie kaszy potem pieczenie?! tragedia...

Czy nie lepiej poprostu sobie zjesc troche miodu, jagod, lub suszonych owocow lub jakies ladne jablko ze zdziczalej jabloni? przeciez tak
jest taniej, szybciej, smaczniej i NATURALNIE!

Od momentu jak nasi przodkowie zaczeli jesc "wytwory wlasnej wyobrazni" jak hodowlane kasze i inne weglowodany zaczelismy jako gatunek NIEDOMAGAC i to sie poglebia wraz ze wzrostem PRZETWOZENIA zaywnosci..

Mowie temu pieczywu KR-IRL zdecydowane NIE :)
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
 
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 11:46   

też mówię pieczywu PRL zdecydowane NIE z powodów jw
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
 
fenris

Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 30
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:10   

Cytat:
I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie, Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 012 359 70 15, telefon/fax: 012 358 77 30


Za nachalnie :?

Cytat:
Wystarczy zapoznać się z treścią książki;
pt.: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.


Może przestań klepać to samo w każdym poście bo zaczyna być to żałosne! I nie wciskaj kitu że nie reklamujesz produktu


Cytat:
Autorem powyższego artykułu jest: P. Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
A r t y k u ł dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Adela STÓS, Warszawa


Podziękuj mu za taką uprzejmość :?

Może admin coś zrobi z tą Panią bo wyraźnie zapycha forum żeby coś zareklamować. Ja rozumiem że to nie jest zabronione na forum ale sposób chyba jest nieco niezgodny choćby z Netykietą
 
 
m
Site Admin


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 835
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:36   

fenris napisał/a:
Może admin coś zrobi z tą Panią bo wyraźnie zapycha forum żeby coś zareklamować. Ja rozumiem że to nie jest zabronione na forum ale sposób chyba jest nieco niezgodny choćby z Netykietą

Zapewne admin zrobi "coś", jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie. Fajnie, że wspominasz o reklamie. Przy okazji poproszę Cię o usunięcie linków ze stopki, ponieważ naruszają pkt. 6 regulaminu. Prenumerata "Twojego weekendu" i zakup domeny mają chyba niewiele wspólnego ze zdrowiem i dietą, ponadto niepotrzebnie zapychją forum. Zbieranie przez Ciebie pkt w programie partnerskim, bo jak rozumiem między innymi o to tutaj chodzi, równie niewiele.
Ostatnio zmieniony przez m Czw Mar 05, 2009 20:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:37   

:hah:
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
 
AdelaStós
[Usunięty]

Wysłany: Sob Mar 07, 2009 21:48   OTYŁY Francuz odchudza, a sam coraz GRUBSZY !!!

Matti napisał/a:
Indeks glikemiczny ma ogormne znaczenie.A uzasadnienie? uzasadnienie to przynajmniej kilkanaście stron mojej wiedzy itp wieć kurczak nei chce mi sie opisywać tego wszystkiego.
Jeśli dla kogoś ma znaczenie co pisze moze go otworzy albo uwierzy lub wskaże kierunek każe przemysleć jeszcze raz kwestie czy zbadać temat dokładniej.Wdg.mojej na dzień dzisiejszy wiezy indeks glikemicznyc ma przeogoromen znaczenie. nawet jedzac mało wegli na DNlepiej dostarczać te węgle i to ogormnie lepiej w produktach o niższym indeksie.Nie ma co przesadzać bo urozmaicać trzeba ale żeby nie był to 90 .Poniżej 55 brzmi rozsądnie. Takzę utrzymywac stał organizm nie lubi zmian indeksu ale tu dochodzi kwestia neuroprzekaxników itp bla BLA BLA o samych neuroprzekaxnikach mam 15 stronnicowe opracowanie więc nie chce mi sie pisać :) .

Pozdrawiam


ODPOWIEDŹ:
Zapytaj ADMINA GŁÓWNEGO, to jak Ci pozwoli, to ja osobiście wkleję dla Ciebie super artykuł, o tym Twoim INDEKSIE GLIKEMICZNYM, który zawiera 30% BŁĘDÓW merytorycznych w tabelach i dlatego ludzie tyją po tym IG.
Ten Pan Francuz też jest mocno otyły, a głosi metodę odchudzającą itd. itd.
Pozdrawiam A. S. :zzz:
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Czw Wrz 24, 2009 10:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 23:23   

nie chce nikogo urazic, ale...
Indeks gligemiczny to zabawa dla amatorow.

i tyle w temacie 8)
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 08, 2009 00:41   

zenon napisał/a:
...i tyle w temacie 8)...

Ja dodam jeszcze, ze do "matolkowatych"
tylko prosty jezyk dociera!!!

A taki "mlotkowy indeksik" jest bardzo przydatny,
do przekonywania "planktonu" o ....... 8) :what: :hah:
.
 
 
are

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Mar 2005
Posty: 744
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 01:25   

zenon napisał/a:
nie chce nikogo urazic, ale...
Indeks gligemiczny to zabawa dla amatorow.

i tyle w temacie 8)


A co, szkoda czasu eksperta?



--
"głupia czy żydówa???" ~ Ali, od 10 lat na diecie optymalnej ( http://tiny.pl/bczh )
 
 
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 08:08   

IG to dawno obalona lipa. Bo jak ryż mający 80 g węgli ma być lepszy przez niższe IG od arbuza mającego 10 g. Nielogiczny absurd IG, ŁG... zresztą po raz któryś tego tłumaczyć mi się nie chce. Było 100 razy.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
Ostatnio zmieniony przez Waldek B Nie Mar 08, 2009 08:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 08:20   

to ja powtórzę jeszcze raz dla potomnych -
IG nie ma żadnego znaczenia jeśli węgli spożywamy niewiele
liczy się przede wszystkim jakość produktów węglowodanowych
surowy miód, daktyle są zdrowe i maja wysokie IG
cukier rafinowany nie jest zdrowy i też ma wysokie IG
poza tym cukry proste świetnie, wręcz naturalnie, komponuję się z tłuszczem, co powoduje bardzo powolne wchłanianie do krwi
natomiast nieoczyszczone zboża, pełne "antinutrients", balastu, mają niskie IG, a są do kitu i z niczym się dobrze nie komponują :o
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
 
AdelaStós
[Usunięty]

Wysłany: Śro Mar 11, 2009 16:18   DIETA. Spożywamy wyłącznie produkty NATURALNE. Samo ZDROWIE

zenon napisał/a:
nie chce nikogo urazic, ale...
Indeks gligemiczny to zabawa dla amatorow.

i tyle w temacie 8)


Masz całkowicie PEŁNĄ rację, oceniając IG jako zabawę dla amatorów.

M. MONTIGNAC; był POLITOLOGIEM. IG to BŁĘDY i NIEprawdy !! ♥♥♥ ♫♪♫♫♪♫ ♥♥♥
42.TEMAT.
TRAGIFARSA dla otyłych, i NIELOGICZNIE MYŚLĄCYCH. :mad:

PODPOWIEDŹ:
Na wszystkie Twoje pytania, wątpliwości dotyczące zwalczania nadwagi i otyłości, również opanowania poziomu cukru w cukrzycy typu 2, także eliminacji bólów kręgosłupa znajdziesz odpowiedzi w książce, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad 200 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm !! W rozdziale NR 35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

JA TĘ KSIĄŻKĘ CZYTAŁAM WIELOKROTNIE. POUKŁADAŁAM SOBIE WG NIEJ DIETĘ:
To łatwe. Pamiętaj, że GŁÓD odczuwamy wtedy, gdy poziom cukru we krwi się obniża. Żebyś go sobie podwyższyła, niezbyt wysoko, bo otyłość, bo cukrzyca typu 2, ale w kategoriach dozwolonych i utrzymała tenże poziom we krwi przez parę godzin, to musisz sobie ugotować i upiec; CHLEB typu KR-IRL, który jest fenomenalnym w swej oczywistości i prostocie, odkryciem naukowców z krakowskiego instytutu: IRL KRAKÓW. Jest w nim odpowiednia (bardzo duża) ilość ok. 80% węglowodanów, tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

PROBLEM PODSTAWOWY DLA CIEBIE, TO FAKT:
Iż, nie kupisz tego chleba nigdzie, nikt na nim nie zarabia, dlatego musisz go ugotować i upiec, sama np. 1 x na 2 tygodnie.

GDY ZAPOZNASZ SIĘ Z TREŚCIĄ KSIĄŻKI, TO JEJ STRONY WYJAŚNIĄ CI:
Sprawę poziomu cukru po spożyciu dosyć dokładnie. Omówiona jest też na przykładach praktycznych i realnych ok. 5 stron ciekawego, merytorycznego tekstu cała metoda, OTYŁEGO mocno pana o nazwisku Michel Montignac, który "After studying Political Science and specializing in the Social Sciences" nie był ani lekarzem kardiologiem, ani ŻADNYM innym lekarzem, czy też doktorem, tylko politologiem i dlatego nie musiał NIC badać, nie musiał być logiczny, bo oczywiście nie jest. To właśnie On wylansował Twój INDEKS GLIKEMICZNY, o którym z nadzieją piszesz.

JEGO METODA, PANA POLITOLOGA MA BYĆ:
Przyjemna i miła, łatwa do psychicznej akceptacji. Stąd biologicznych realiów mało, ale za to można wg Niego szczupleć np. po czekoladzie IG=22, to co ma wysoki indeks glikemiczny, a mały ładunek NIE można spożywać, lub można spożywać, jak kto lubi i chce wierzyć. Glukometr zakupiony w Internecie za ok. 40 zł, na pewno Ci pomoże w odrzuceniu teorii, JAKOBY: duży IG to nie można, a mały ładunek przy dużym IG, to można i nie można.

MOTTO & REGUŁA: wszystko MOŻNA, co NIE MOŻNA, byle z CICHA i z ostrożna !? :roll:

DOPRAWDY, Z UWAGI NA TO, IŻ BYŁ TO POLITOLOG:
To ja Go rozumiem. Dodatkowo sprawdziłam sobie na glukometrze, czy przyroda jest logiczna. Okazało się, że Darwin miał rację, że rację ma medycyna i biologia, można to sobie samemu sprawdzić, a Pan politolog jednoznacznie głosił swoje teorie o IG (w tabelach masa błędów) od lat 80-tych. Jak Mu ufać ?! Można tylko wierzyć w nierealną Jego wizję, bo prawdą biologiczną, to ta teoria nie jest. Ja zaufałam glukometrowi i medycynie. Wygrałam !!

TEN WŁAŚNIE PAN, MICHEL MONTIGNAC:
Stwierdzając jakoby chudą szynkę i tłusty ser żółty można spożywać bez, tak bez ograniczeń, a nadmiar spożytych pokarmów (masa tłuszczów i wysokich węglowodanów) organizm człowieka wydali zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią, naraził się w środowisku lekarskim na ŚMIESZNOŚĆ itd. itd.
Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: NIErzetelność czy celowe i świadome OSZUSTWO ?! Takich przykładów jest w tej TEORII tak wiele, że niejeden zespół KABARETOWY, miałby obszerny materiał do rozśmieszania widzów.

CHOĆBY TEORIA TEGO OTYŁEGO PANA:
Michela Montignaca, jakoby węglowodan o nazwie błonnik, który jest węglowodanem nie wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża Indeks Glikemiczny produktu, a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany. Powstaje zatem retoryczne pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania. Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ:
70.TEMAT.
MICHEL MONTIGNAC, był POLITOLOGIEM, nie LEKARZEM, jednak TAK !!
___: http://www.hotfrog.pl/Fir...C5%BC-TAK-10356

Pozdrawiam Cię, zdrowa, szczupła i silna na metodzie odżywiania, wg zasad biologii i medycyny, zidentyfikowanych przez krakowski instytut: IRL KRAKÓW.

WZROST POZIOMU CUKRU PO SPOŻYCIU:
Produktów zarówno TY, jak i SPECJALIŚCI od IG, znajdziecie na stronie internetowej; :hug:
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

42.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Śro Lip 27, 2011 20:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zbiggy 
Genotypowy Troll


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1273
Wysłany: Śro Mar 11, 2009 19:27   

a gdzie jest zdjęcie tego Montignaca?

nb. wg przysłowia "deeds not words" - to że gość jest politologiem niczego mu nie ujmuje w kwestii dietetycznej, bo w stosunku do wielu lekarzy jest do przodu (nie żebym chwalił jego dietę bo z jednej strony dozwolone makarony a z drugiej zakaz arbuza czy winogronka).
W każdym razie do czego zmierzam - nie tyle jest ważne kto jakie studia skończył (a niektórzy studiowali przecież w latach 80-tych w czasie szczytowego szaleństwa low-fat) tylko w jaki sposób przyswaja sobie dzisiejszą wiedzę - a jest tego masa obecnie w necie i jak mawiał Włodzimierz Iljicz - nawet kucharka może być teraz specjalistką od żywienia.
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 11, 2009 20:28   

zbiggy napisał/a:
nb. wg przysłowia "deeds not words"

ano właśnie
trzeba zawsze zadawać takie pytanie - "you can talk the talk; can you walk the walk?"
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
 
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Sob Lip 25, 2009 12:44   MICHEL MONTIGNAC. BYŁ POLITOLOGIEM, NIE LEKARZEM JEDNAK,TAK

70.TEMAT.
KŁAMSTWO, tj. swobodne podejście do faktów; czyżby lichy KABARET ?! ;D *****
Przesyłam Panu/ poniższy tekst do wiadomości. Ja ten tekst napisałem dla 15 letniego młodego człowieka, zachwyconego tzw. Indeksem Glikemicznym, po którym tenże młodzian przytył w jednym roku ponad 30 kilogramów, i pełen najgłębszej frustracji zapytał mnie o zdanie. Poniżej prezentuję moją odpowiedź dla tego otyłego młodzieńca.

PODPOWIEDŹ:
1. Wpisz sobie w Google: dieta montignac część 2

You Tube__: http://www.youtube.com/watch?v=IfPMvUy8b5Y

tvn.1.__: http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881

TEN FILMIK WIELE WYJAŚNIA:
Zobaczysz swojego naukowca od tego IG, czyli INDEKSU GLIKEMICZNEGO, który tak do końca nie wie co mówi. Stwierdzenia i niemerytoryczny przekaz; są widoczne gołym okiem. To jakieś fiction i życzenia. Przykre, bo przez ten IG, ludzie pogarszają stan zdrowia w cukrzycy nadwyrężając swoje trzustki. Jak się tych wypowiedzi posłucha to rodzi się pytanie następujące: majaczenia otyłego Pana, czy już zaburzenia w realnym odbiorze rzeczywistości ewidentnie niewydolnego; wręcz prymitywnego umysłu.

CZEKOLADA GORZKA MIN. 70% CACAO, PODNOSI POZIOM CUKRU O 42% :
Chleb pumpernikiel, chleb pszenno żytni, podnoszą poziom o 53-74% wzrostu po spożyciu. Figi suszone 58%, a czysta apteczna glukoza o 74% itd. itd. Te wzrosty nadwyrężają trzustki Polaków. Natomiast politolog od 16 lat w naszym kraju, pisał/pisze że należy spożywać produkty wg IG; szczupleć i leczyć cukrzycę. Rozumiem, że wg Niego leczenie cukrzycy polega na zamęczaniu trzustki.

LUDZIE UMIERAJĄ Z POWODU OTYŁOŚCI I CUKRZYCY:
Faza wstępna to więcej chorób, nadwyrężony budżet naszego Państwa, amputacje stóp cukrzycowych, zatory tętnicze i żylne, przeciążone i zatrzymujące się serca. No i co, no i czas już z tym skończyć. A otyli; przecież wg Michela Montignaca ser żółty, szynka wieprzowa czyli każdy tłuszcz się wydali, bo organizm też wg Tego specjalisty, nadmiar tłuszczu WYDALI. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: NIErzetelność czy celowe i świadome OSZUSTWO ?!

CHOĆBY TEORIA TEGO PANA:
Michela Montignaca, jakoby węglowodan o nazwie błonnik, który jest węglowodanem nie wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża Indeks Glikemiczny produktu, a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego węglowodany. Powstaje zatem RETORYCZNE pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania. Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze.

MOTTO & REGUŁA: wszystko MOŻNA, co NIE MOŻNA, byle z CICHA i z ostrożna. :evil: *****

GOSPODARZ PLANETY CZYLI PRZYRODA, USTALIŁA DLA ORGANIZMÓW ŻYWYCH NOŚNIK ENERGII:
W postaci tłuszczu, który wchłania się błyskawicznie i gwarantuje minimum 1 miesiąc życia bez pokarmu. Wg politologa się wydala. A Ty lepiej zapoznaj się z tzw. INDEKSEM ŻYWIENIOWYM, tj. IŻ produktu; to zobaczysz jak to ułożył gospodarz naszej planety. Trzeba się do reguł gospodarza zawsze dostosować jak Cię gości u siebie. Nas na Ziemi gości perfekcyjny gospodarz, czyli PRZYRODA. Pewien znany kucharz, oraz znana mistrzyni olimpijska się do tego nie dostosowali. Jaki wniosek. Prosty wniosek. Dostosuj się, i nie powtarzaj nieprawd przyrodniczych, o których nic nie wiesz. Dokonuj zdrowych wyborów. Pozdrawiam Cię.

P. S. KOMPETENCJA I NIEMERYTORYCZNA WIEDZA FRANCUSKIEGO POLITOLOGA:
Gwarantuje pełną kompromitację wyznawców tzw. Indeksu Glikemicznego, tj. IG produktu, którego ojcem biologicznym był właśnie Pan Michel Montignac. Francuz był/jest wielkim guru dla niektórych żywieniowych podpowiadaczy, a na filmie widać w pełni Jego wiedzę i klasę naukową. BRAWO !! tak trzymać; blamaż i pełna kompromitacja, kłamliwej wizji nieprawd biologicznych tej bzdurnej teorii, jest gwarantowana i to już niebawem.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

UWAGA:
Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele IŻ, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie: IRL KRAKÓW.

CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

WZROST POZIOMU CUKRU PO SPOŻYCIU PRODUKTÓW, TEN REALNY:
I biologicznie zweryfikowany zarówno TY, jak i SPECJALIŚCI od IG, znajdziecie w publikacji;
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. 8) *****
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

70.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Śro Lis 16, 2011 15:45, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Sob Lip 25, 2009 20:42   

Kilka lat temu pisałem na ten temat. Obecnie ten artykuł jest tam:
http://www.danwit.pl/arty...likemicznym&s=1

Jeżeli już, to bardziej przydatny może być ładunek glikemiczny a nie indeks. Jednak podobnie, jak wszystkie monopomysły w rodzaju diety Adamo opartej o grupy krwi , rozdzielnej diety Diamondów czy nawet Zone diet, indeks glikemiczny zawęża różnorodność do jednego parametru i prowadzi w ślepą uliczkę. To typowy wytwór mentalności medycyny akademickiej. Taki sposób rozumowania sprawdza się w ostrych chorobach, ale przynosi fatalne skutki w schorzeniach przewlekłych czy w żywieniu ludzi zdrowych.
Zresztą, życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową. :-)
JW
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 20:19   

no i prowadzaca pokazala:

"i to pan wlasnie WYMYSLIL ten tajemniczy index glikemiczny. Czy to jest cos co pan STWORZYL czy ZNALAZL pan go?"

:hah: :hah: :hah:
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
HelloKitty

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 3
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 13:56   

zaczęłam stosować tą dietę i nie mogę zgodzić się z Waszymi opiniami.
Przez 4-tyg na tej diecie zgubiłam 3,5 kg. Dodam że była to również dieta wysokobiałkowa(1,5g białka/kg), tłuszcze przede wszystkim oleje tłoczone na zimno.
Wiedza teoretyczna to zupełnie coś innego niż wiedza praktyczna. Czasem nie idzie to w parze tak jak w przypadku Montignaca, jednak przynosi efekty...
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 09:40   

HelloKitty napisał/a:
zaczęłam stosować tą dietę i nie mogę zgodzić się z Waszymi opiniami.
Przez 4-tyg na tej diecie zgubiłam 3,5 kg. Dodam że była to również dieta wysokobiałkowa(1,5g białka/kg), tłuszcze przede wszystkim oleje tłoczone na zimno.
Wiedza teoretyczna to zupełnie coś innego niż wiedza praktyczna. Czasem nie idzie to w parze tak jak w przypadku Montignaca, jednak przynosi efekty...

Niezupełnie, właśnie brak odrobiny teoretycznego przygotowania prowadzi do mylnych wniosków i upatrywania skuteczności diety w czymś nieistotnym oraz niezauważania rzeczywistej przyczyny sukcesu. Dotyczy to wszystkich istniejących diet, z DO włącznie.
Dlatego tutaj lubimy drążyć szczegóły bez narzucania jedynie słusznej idei.
JW
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 14:20   INDEKS GLIKEMICZNY. BŁĘDY I NIEPRAWDY W IG. *****

MM.5.
MOTTO: W Indeksie Glikemicznym; puenta to WYPRÓŻNIENIE. :shock: *****

W DIECIE MM MONTIGNACA WAŻNE JEST WYPRÓŻNIENIE, NAJLEPIEJ 2x DZIENNIE:
Należy jednak uważać na ZASYSANIE muszli, aby nie wypróżnić całej metody, bo nie powstanie 25 tytuł książki ogłupiającej Polaków, a raczej będący taką próbą. Oczywiście chodzi o tzw. Indeks Glikemiczny.

WARTO ZOBACZYĆ, OTYŁY SPECJALISTA:
Od tzw. Indeksu Glikemicznego. Był politologiem, który tak do końca nie wiedział o czym mówi. IG to ewidentne błędy merytoryczne oraz nieprawdy biologiczne. Jak się tych wypowiedzi posłucha to rodzi się pytanie następujące: majaczenia otyłego Pana, czy już zaburzenia w realnym odbiorze rzeczywistości EWIDENTNIE niewydolnego; wręcz PRYMITYWNEGO umysłu.

WG TEGO IG, TO PO CZEKOLADZIE 70% CACAO:
Się CHUDNIE, a nadmiar tłuszczu z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: błazenada czy celowe i świadome OSZUSTWO ?!

WYRAŹNIE WIDAĆ ZAKŁAMANIE, I TO:
Że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.
Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy). Należy jednak uważnie posłuchać. Brak LOGIKI i sensownych treści, widoczne są gołym okiem !! *****

1. Wpisz sobie w Google: dieta montignac część 2

You Tube__: http://www.youtube.com/watch?v=IfPMvUy8b5Y

tvn.1.__: http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. 8) *****
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

MM.5.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Śro Lis 16, 2011 15:42, w całości zmieniany 11 razy  
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Sob Lip 10, 2010 12:20   M. MONTIGNAC. Był otyłym francuskim POLITOLOGIEM !!

BH.505.
Zobacz też: MONTIGNAC w TVN. :roll:

Wpisz sobie w Google ____: wprost.pl/ar/?O=90310

a. ADRES__: http://www.wprost.pl/ar/?O=90310

b. ADRES__: http://zdrowie.onet.pl/16...styl_zycia.html
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Nie Paź 10, 2010 15:23, w całości zmieniany 4 razy  
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Nie Sie 29, 2010 10:12   M. Montignac. NIE ŻYJE, zm. 22.08.2010. Przeżył 66 lat.

BH.1001.
Zobacz też: MONTIGNAC w TVN. :roll:

Wpisz sobie w Google ____: 27,17630,news,,1,schudnij

http://dziendobrytvn.plej...osci_detal.html
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Nie Paź 10, 2010 15:25, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Śro Mar 19, 2014 20:31   

Hannibal napisał/a:
to ja powtórzę jeszcze raz dla potomnych -
IG nie ma żadnego znaczenia jeśli węgli spożywamy niewiele
liczy się przede wszystkim jakość produktów węglowodanowych
surowy miód, daktyle są zdrowe i maja wysokie IG
cukier rafinowany nie jest zdrowy i też ma wysokie IG
poza tym cukry proste świetnie, wręcz naturalnie, komponuję się z tłuszczem, co powoduje bardzo powolne wchłanianie do krwi
natomiast nieoczyszczone zboża, pełne "antinutrients", balastu, mają niskie IG, a są do kitu i z niczym się dobrze nie komponują :o



antinutients ale jak zrobisz soak to te antinutrients pójdą w las :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved