Witam,
chciałbym, aby wszystkie surojady podzieliły się swoimi jadłospisami. Czytałem obie książki Aajonusa i jest tam oczywiście kupa przepisów i sugestii. Ale z tego kotła informacji trudno stworzyć jakieś codzienne menu posiłkowe. Napiszcie proszę co jecie na każdy z posiłków, jak to się zmieniało, jak każdy z danych posiłków w różnych porach dnia wpływa na wasze samopoczucie i energię. Coś, z czego może wypłynąć wiele wskazówek dla wszystkich jak sobie sporządzić swój jadłospis. I nie piszcie "wedle uznania", czy "jak ci się podoba" - to wiem. Pytam o wasze zdanie.
Dzięx.
_________________ Life isn't about waiting for the storm to pass, but learning to dance in the rain!
Ostatnio zmieniony przez Molka Sob Wrz 24, 2011 22:32, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lut 25, 2009 10:47
rano: 8-10 żółtek z max 2 łyżeczkami miodu (wrzosowy, spadziowy, gryczany, malinowy, lipowy, etc.) i cynamonem (delikatnie rozmieszane i podgrzane do ok. 30 stopni) + awokado
najczęściej jest awokado, ale jak go nie ma to daję dodatkowo surowe masło - robię tak, że biorą trochę masła, maczam w żółtkach i miodzie i jem
zamiast masła biorę czasem surowy olej kokosowy
obiad i kolacja: podobnie, zróżnicowanie
daję trochę tego, trochę tamtego, w zależności co mam
a mogę mieć: comber, polędwiczki, nerki, serca, ozory, wątrobę, jądra baranie lub jagnięce
z dziczyzny: różne części z dzika (boczek, łopatka, karkówka), jelenia, sarny, łosia (mrożone, bo świeżego nie mam)
jako porcja tłuszczowa najczęściej łój barani (masło ostatnio bardzo rzadko)
kawałki łoju jem z niewielką ilością soli himalajskiej
jeśli chodzi o dodatki to ostatnio rzadko je dołączam - mogą to być domowej roboty ogórki kiszone czy czarne oliwki
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Najpierw moje założenia. Jako że nie mam czasu ani sposobności codziennie robic zakupów toteż, kupuję wszystko w sobotę, porcjuję i mam na cały tydzień. Dlatego moja dieta bazuje przez cały tydzień na tych samych upatrzonych w sobotę produktach:
Śniadanie:
- 3 całe jajka lekko "rozbełtane" + pół łyżki miodu
- 100 gram - akurat w tym tygodniu ozorka wołowego, ale najczęsciej bedzie to tatar z wołowiny
- około 50 gram łoju wołowego
- duży łyk oliwy z oliwek
- czasem jabłko
Obiadokolacja:
- 200gram tatara z cebulką
- 100 gram śledzi
- 50 gram łoju wołowego
- duży łyk oliwy z oliwek
- około 10 gram oleju kokosowego
- czasem marchewka, lub jakieś inne warzywo czy owoc.
Kiedyś na śniadanie jadłem:
- 3 całe jajka + 7 zółtek + 10 gram oleju kokosowego + łyk oliwy z oliwek
i nie wiem czy to organizm czy co innego ale czułem jakby mi to nie słuzyło i odstawiłem takie ilości jajek.
Obecnie 4 razy w tygodniu ćwiczę na siłowni. Na początku organizm dawał sobie rady z taka ilością kalori ale teraz juz sie buntuje i czuję się głodny, dlatego dołożę kalorii do mojego jadłospisu tylko jeszcze nie wiem jak. Puki co bedzie to słonina, bo mam troche pewnej słoninki. Potem nie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.