Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 14:53
Produkty fermentowane
Autor Wiadomość
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 11:38   Produkty fermentowane

rozmowa z Sandorem Katzem, specjalistą w tej dziedzinie - link

recenzja jego znanej książki "Wild Fermentation" przez Sally Fallon - link
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 11:44   

Artykuł o zdrowotnych właściwościach kapusty kiszonej - Sauerkraut--The Miracle Cabbage
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 11:51   

Amanda Love o kefirze i innych napojach fermentowanych
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 08:40   

Słyszałem że fermentacja zbóż bardzo ułatwia ich trawienie. W takiej mieszance zboża zmielonego z bananami najpierw pracują enzymy, następnie wchodzą bakterie, a po nich grzybki fermentacyjne. W tym przypadku jest fermentacja zapewne alkoholowa, gdyż wikipedia podaje, że fermentacja alkoholowa to rodzaj fermentacji, podczas której z węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże powstaje etanol i dwutlenek węgla. To zapewne bąbelki powstałego dwutlenku węgla sprawiają, że mieszanka namoczonego zboża zmielonego z bananami wzdyma się powiększając prawie dwukrotnie. Ponadto węglowodany przekształcają się tu w inne substancje, a to powoduje zmianę smaku sfermentowanej mieszanki - już nie jest taka słodka jak przed fermentacją, bo nie ma węgli (cukrów). Zatem to potwierdza, że jest to alkoholowy rodzaj fermentacji.
Porównywałem koktajl świeży oraz sfermentowany (gdy przeleżał noc w ciepełku przy kaloryferze). Po tym drugim nie czułem takiej ciężkości w trawieniu jak po zjedzeniu świeżego koktajlu. Użyłem słowa "świeży", zamiast "surowy", bo nie wiem czy sfermentowane jest nadal surowe. Można by to nazwać surowe i nieświeże (surowe w znaczeniu nietermizowane). Analogicznie jak np. mięsożercy na paleo jedzą surowe nieświeże mięso (high meat - po kilku tygodniach w temp. pokojowej jest zielonkawe i mocno cuchnie), a mimo to amatorzy surowizny paleo wcinają je i jest im lżej na żołądku niż po świeżym mięsie, jak przyznają.

Samo namoczone i zmielone zboże raczej nie ulegnie fermentacji, podobnie jak same zmielone banany. Te dwa składniki (zboże i owoce) muszą być połączone ze sobą, żeby zaszła reakcja, a przynajmniej szybciej.
No i można też mieć nadzieję, że taki sfermentowany produkt roślinny jest pożyteczny dla naszej mikroflory jelitowej. Mikroby zjadają dany produkt zanim zrobi to człowiek, rozkładając cukry i skrobię oraz sprawiając, że składniki odżywcze łatwiej wchłaniają się do organizmu. Sfermentowane jedzenie staje się więc naturalnym probiotykiem.

Cytat:
Roli bakterii poświęcono w ostatnich latach mnóstwo uwagi, a eksperci wychwalają tzw. „żyjącą żywność”. Ok. 70-80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach – mówi Alison Clark z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Jak dodaje, sfermentowane pożywienie pobudza bakterie, które wspomagają odporność. Może więc pomóc osobom, które często łapią kaszel i przeziębienia. Wiadomo także, że jedzenie zawierające probiotyki może ułatwić kontrolowanie takich dolegliwości, jak zespół jelita drażliwego czy wzdęcia.
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Pią Kwi 03, 2015 08:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
lenabratel 

Dołączyła: 09 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: Sob Maj 09, 2015 10:59   

a propos fermentowanego to zaopatrzyłam się ostatnio w kryształki japońskie i robię "kefir". Smak taki sobie, ale jestem ciekawa czy ktoś to stosował i czy były jakieś skutki picia takich probiotyków.
 
     
berta 

Dołączyła: 19 Maj 2015
Posty: 5
Wysłany: Wto Maj 19, 2015 12:10   

nic nie przebije ogórków kiszonych :D
 
     
Karen_80

Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 22
Wysłany: Wto Wrz 22, 2015 16:47   

lenabratel napisał/a:
a propos fermentowanego to zaopatrzyłam się ostatnio w kryształki japońskie i robię "kefir". Smak taki sobie, ale jestem ciekawa czy ktoś to stosował i czy były jakieś skutki picia takich probiotyków.


Prawdę mówiąc pierwsze słyszę o czymś takim jak "kryształki japońskie".
 
     
rawores 

Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 9
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 12:18   

Chodzi pewnie o waterkefir - to jest chyba z wody z cukrem, tak?
Ja wiem tylko o prawdziwym kefirze - grzybek tybetański: http://sklep.serowar.pl/p...Id/90/preview/1
 
     
pogodny 

Wiek: 34
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 410
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 09, 2015 10:06   

berta napisał/a:
nic nie przebije ogórków kiszonych :D
Muszę się zgodzić. Dla mnie najlepsze ogródki w smaku jakie są :)
 
     
Iwan 
Surojad

Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2015
Posty: 109
Skąd: Wędrzyn
Wysłany: Pon Lis 09, 2015 11:14   

jak już kisić, to tylko w solance :viva: :viva: :viva:
_________________
Surojedzenie to Prawidłowe odżywianie
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved