Jak sie odnosicie do łączenia różnych bądz tych samych pokarmów spotkałem sie z teoriami takimi że niepowinniśmy łączyć białek z węglowodanami ( oprócz warzyw lecz np. ziemniaków juz nie łączymy) czy np białek z białkami (jajka + boczek) z tego co zasłyszałem to tłuszcze można łączyć z tym i z tym
To zależy też od tego, jakie mamy problemy układy pokarmowego.
Teorie teoriami, ale najlepsza jest pod tym względem praktyka - jak wypraktykuję, że dane zestawienie źle na mnie działa to odchodzę od niego
i tak krok po kroku możemy ustalić, które łączenia są dla nas nie teges
Poważnie ujmując, białka są trawione w żołądku w kwaśnym środowisku, a węglowodany i tłuszcze w dwunastnicy w środowisku zasadowym.
Z tym, że białka po nadtrawieniu w żołądku, są również trawione dalej w dwunastnicy w środowisku zasadowym z pomocą odpowiednich enzymów.
Więc cała ta teoria o nie łączeniu białek, tłuszczów i węglowodanów jest w znacznej mierze oparta na powierzchownej wiedzy.
Niewielkie ilości węglowodanów w praktyce nie przeszkadzają w trawieniu białek.
Problemem jest na tradycyjnym żywieniu jednoczesne spożywanie dużej ilości pieczywa, tłuszczów i białek. Stąd wzięła się teria Diamondów o rozłącznym żywieniu.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.