Dział gdzie każdy laik może zadawać nawet najbardziej absurdalne pytania.
Pyt1- Zewsząd bombardują nas informacjami aby nie jeść surowego mięsa bo to prosta droga do zakażenia toksoplazmozą, jersiniozą, pałeczkami coli, campylobakterią, pasożytami czy innymi toksynami. Jak się ma do tego dieta paleo w której surowe mięcho przecież dominuje?
Pyt2- Mięso jest drogim produktem spożywczym. Czy odczuwacie to w swoim budżecie?- pytanie od biednego studenta
Pyt3- Ciągle czytam na tym forum o oleju kokosowym. Na czym polega jego przewaga wobec innych tłuszczy?
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 14:55
1. Wirusy, pasożyty i bakterie nie są przyczyną chorób. Jest nią toksemia i brak etyki życiowej. Światło może być toksyczne, wysiłek fizyczny, węglowodany, białko, chemikalia, leki, antybiotyki, stres, brak snu etc. Pasożyty i drobnoustroje pomagają usuwać toksyny, metale ciężkie i chore wadliwe tkanki. Często jest tak, że jeśli ktoś wytruje pasożyty lub grzyby w organizmie to skutkiem tego jest poważne uszkodzenie narządów wewnętrznych.
2. Najwartościowsze części zwierząt napakowane witaminami i składnikami czyli podroby są tak tanie, że to aż śmieszne. Tłuszcz dostajesz za darmo.
3. Jest nasycony jak tłuszcze zwierzęce i ma mało toksyn. Palm się nie pryska pestycydami ani nie używa się tam nawozów sztucznych. Chyba.
Natomiast ma też wadę - nie ma cholesterolu.
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 15:20
1/ "gleba jest wszystkim, zarazek niczym"
Co do pasozytow ciekawostka: sposrod wszystkich zwierzat chodowanych / oswojonych przez czlowieka /kot, pies, bydlo, trzoda itp/ jedynym zwierzem u ktorego wystepuje problem z pasozytami jest SWINIA, ktora karmi sie w znacznej mierze kartoflanka..
Oczywiscie psy i koty w miescie karmione kasza i ztermizowanym miesem tez sa podatne na pasozyty.
Przypadek?
2/ W marketach i sklepach mieso faktycznie jest drogie: wolowina 25-30zl
Ja kupuje mieso ponizej 20zl, podroby sa dosc tanie.
Trzeba po prostu poszukac. W Warszawie tanio mozna pod hala mirowska kupic.
3/ olej kokosowy jest czysciutki, ma wlasciwosci antygrzybiczne, jest swietnym chelatorem, ma duzo MCT, jest surowy,
Wada: jest dosc drogi i stosunkowo malo mozna go zjesc. Nie pasuje smakowo do miesa.
Co do tego cholesterolu to bez sensu zarzut. Nie jest powiedziane ze im wiecej cholesterolu tym lepiej. W zoltkach, podrobach, masle jest go wystarczajaco duzo. Zjadajac 50g tluszczu bez tych kilkudziesieciu mg cholesterolu to zadna strata.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 15:37
odpowiedzi na pytania 1 i 3 można znaleźć w wielu tematach na tym forum
co do 2 - dobre mięso i podroby rzeczywiście aż tak tanie nie są
polędwiczki jagnięce kupuję po 28 zł, co i tak jest śmiesznie tanio w porównaniu do ich ceny w bardziej "wypasionych" sklepach (70 zł)
polędwica wołowa - 30 zł (też znacznie taniej niż gdzie indziej)
podroby jagnięce (wątroba, serce, nerki) - 20 zł za 1 kg lub trochę taniej
łój - za darmo lub za 1 zł
świeże śledzie - 10 zł za 1 kg
makrela - 16-18 zł
tuńczyk - 18 zł
łosoś - 30 zł
2/ W marketach i sklepach mieso faktycznie jest drogie: wolowina 25-30zl
Ja kupuje mieso ponizej 20zl, podroby sa dosc tanie.
Trzeba po prostu poszukac. W Warszawie tanio mozna pod hala mirowska kupic.
Pyt 4
Z tego co zdążyłem przeczytać Aajonus Vonderplanitz twierdzi, że podroby powinny raczej uzupełniać dietę
Ja też jestem z warszawy . Zenon czy orientujesz w jakich jeszcze miejscach poza halą mirowską, można się zaopatrywać w tanie i dobre produkty pochodzenia zwierzęcego?
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 15:52
Libert napisał/a:
Z tego co zdążyłem przeczytać Aajonus Vonderplanitz twierdzi, że podroby powinny raczej uzupełniać dietę
a ja czegoś takiego nie wyczytałem
ale Ty chcesz się w 100% opierać na tym, co mówi Aajonus? bo ja np. się nie opieram; RawPaleoGuy twierdzi, że lepiej jeść organy niż mięśnie zwierząt; on też je sporo ryb i owoców morza
ale to co możemy kupić zależy do tego, w którym rejonie świata mieszkamy
Libert napisał/a:
w jakich jeszcze miejscach poza halą mirowską, można się zaopatrywać w tanie i dobre produkty pochodzenia zwierzęcego?
z tego, co mi wiadomo nie istnieje w Wa-wie lepszy miejsce do tego typu zakupów; w sklepach ekologicznych masz znacznie wyższe ceny, a i tak nie dostaniesz wszystkiego to, co jest pod Halą
ale nawet pod Halą możesz nie dostać tych rarytasów, bo ja z rana sporo zgarniam, a resztę zabiera zenon
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 16:06
Musisz poszukac.
Moze na bazarze rozyckiego lub na bazarze na banacha jest jakas czesc "miesna"?
Pod hala mirowska wyglada to tak, ze jest pawilon z budkami i w tych budkach sa rzeznicy, jeden kolo drugiego, jest ich kilkunastu. Duzo klientow, sporo sprzedaja, konkurencja, maly czynsz, czesto bez posredniokow - to wymusza przystepne ceny.
Musisz szukac takiego miesjca.
Jak znajdziesz jakas alternatywe dla hali to sie pochwal
Ja robie zakupy 2 razy w tyg. We wtorki kupuje mieso.
W piatki podroby.
Podroby sa u mnie dodatkiem, stanowia jakies 1/5 posilkow miesnych.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 18:13
requiem napisał/a:
1. Czy jeśli dodam surowe mięso pokrojone w kostkę na wierzch wpół usmażonego omleta[u?], to będą jakieś straty na wartości?
to zależy jaką temp. osiągnie to mięso
enzymy znikają powyżej 48 stopni, ale straty w przypadku mięsa obserwowane są już powyżej 104 F, czyli 40 stopni C
requiem napisał/a:
3. Czy ma sens miksowanie surowych jaj [jako dodatek do szejków itp.] ?
raczej należy tego unikać, gdyż jajko bardzo łatwo się utlenia
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 22:11
requiem napisał/a:
A co sądzisz o oliwkach zielonych, takich w zalewie w słoiku? Można jeśc, czy lepiej nie?
jak lubisz to jak najbardziej
jemy po prostu zdrowe nieprzetworzone surowe produkty spożywcze, czyli takie jakie zostały stworzone przez Matkę Naturę, oczywiście przy założeniu, że mamy jeść mało węgli, dużo tłuszczu i średnią ilość białka
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 23:19 Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego tekstu
Jezeli dobrze zrozumialem to pytales: co w konsustencji przypomina piers z kurczaka?
Piers z indyka
A tak na serio to chodzilo pewnie o mieso bez blonek, tkanek lacznych itp.
No to odpowiadam: rostbef, antrykot, ligawa, poledwica, schab jagniecy (comber), Udziec jagniecy trzeba troche obrobic ale mieso jest miekkie szczegolnie po 5-6 dniach lezakowania, ryby (platy, filety: losos, tunczyk, makrela itd)
Unikaj miesa z koscia, karczki, szpondery, niektore antrykoty blisko kosci, lata i wszelkiego rodzaju "miesa na zupe".
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Magdalinha Pomogła: 22 razy Dołączyła: 16 Paź 2008 Posty: 881 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 08:36
Hej,
kupilam wczoraj surowy loj cielecy pod H Mirowska - nie wiem jak do niego podejsc. Kiedys byla mowa o tym, ze nie kazdy loj nadaje sie do jedzenia. Oświeccie mnie prosze, jak wyglada dobry loj? Ten ktory mam - to platy z jednej strony gladkie, pokryte cieniutka blonka, a z drugiej strony perforowane jakby na ksztalt rzadkich rybich lusek??
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 09:05
musisz zdjąć te większe błony i tak go wcinać
możesz jeść go sam, możesz trochę posolić, popieprzyć, polać np. oliwą (ja tak lubię) lub bardziej na słodko z miodem (też lubię)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.