Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 22:01
Waldek B napisał/a:
dziwne bo ja zjadłem zwyczajnie duszone i były ok w smaku
no właśnie - duszone
ja mówię o tym, że na surowo są raczej niejadalne, więc u mnie odpadają
Kwaśniewski też o tym pisał - to, co jest na surowo niejadalne jest do bani
ale dobra, jedzcie sobie te martwe żarcie...
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 12:42 Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego tekstu
Widze, ze tobie tez spodobalo sie to slowo
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
jurek 1946
Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 1062 Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 04:57
Hannibal napisał/a:
jurek 1946 napisał/a:
A ja je uwielbiam gotowane dobrze przyprawione Palce lizać
na tej samej zasadzie, co inni lubią żelki, landrynki i Marsy
ale de gustibus non est disputandum
Hanibal chyba różnica jest zasadnicza.Ja ich nie slodzę
Ale za to dodaje wszystkie możliwe przyprawy,aby uzyskać ten wspaniały
smak ,praktycznie tylko dla prawdziwych mężczyzn,chociaż widziałem i kobiety zajadające się tym specyfikiem.Nie wierzę że nigdy nie skusiłeś się na spróbowanie,nawet jeżeli nie maja one jakichś specjalnych wartości.Grzyby też mają swój specyficzny smak ,ale wartości odżywczych prawie żadnych,a ilu ludzi ugania sie za nimi po lasach,zapewne , nie w celach rekreacyjnych.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 08:59
jurek 1946 napisał/a:
Nie wierzę że nigdy nie skusiłeś się na spróbowanie,nawet jeżeli nie maja one jakichś specjalnych wartości.
nie, nie skusiłem się
jurek 1946 napisał/a:
Grzyby też mają swój specyficzny smak ,ale wartości odżywczych prawie żadnych,a ilu ludzi ugania sie za nimi po lasach,zapewne , nie w celach rekreacyjnych.
mylisz się - grzyby mają całkiem niemało wartości odżywczych
jurek 1946
Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 1062 Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 15:48
Hannibal napisał/a:
jurek 1946 napisał/a:
Nie wierzę że nigdy nie skusiłeś się na spróbowanie,nawet jeżeli nie maja one jakichś specjalnych wartości.
nie, nie skusiłem się
jurek 1946 napisał/a:
Grzyby też mają swój specyficzny smak ,ale wartości odżywczych prawie żadnych,a ilu ludzi ugania sie za nimi po lasach,zapewne , nie w celach rekreacyjnych.
mylisz się - grzyby mają całkiem niemało wartości odżywczych
Haniball ja je bardzo lubię a w szvczególności maślaki,ale w/g Kwaśniewskiego nie maja one takich zalet aby je preferowac
"Pieczarki i inne grzyby są produktem bardzo mało wartościowym i optymalni praktycznie ich nie jedzą. Nigdy nie wolno grzybów odgrzewać czy przesmażać. Powstają wówczas w nich związki mogące spowodować zatrucie pokarmowe. Optymalni są odporni na wszelkie infekcje, w tym na zatrucia pokarmowe,
ale i im może się takie zatrucie przytrafić. Wystarczy przegłodzić się przez jeden dzień, aby objawy zatrucia ustąpiły. W czasie zatrucia najlepszym będzie rosołek z kurczaka wiejskiego lub cielęciny, z dodatkiem żółtka. Optymalni po zatruciu bardzo szybko regenerują organizm i objawy zatrucia ustępują u nich bardzo szybko. Zawsze lepiej jest przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej i higieny przy przetwarzaniu surowców żywnościowych i nie mieć zatruć pokarmowych, niż bagatelizować te sprawy i mieć kłopoty zdrowotne.
Gdy po zatruciu pojawi się apetyt na jedzenie, można stosować normalne żywienie optymalne. Przy zatruciu pokarmowym pochodzenia bakteryjnego z wysoką temperaturą, należy stosować normalne zasady postępowania przy zatruciach. Jeśli potrzebne będą antybiotyki należy je przyjmować.
JAN KWAŚNIEWSKI
Jednym ze składników jest Miedż moze dla niektórych jest ona wskazana ale w większości jednak jest w wystarczającej ilości u Optymalnych.
"Niedobór.
Niedobór miedzi obserwuje się rzadko. Braki miedzi, która jest magazynowana w wątrobie, mogą wystąpić głównie przy genetycznie uwarunkowanych zaburzeniach jej wchłaniania, niedokrwistościach, czy też razem z przewlekłymi biegunkami.
Niedobór miedzi powoduje uszkodzenia tętnic i serca, może powodować nadciśnienie i powstawanie zakrzepów. Często dochodzi do zmniejszenia produkcji melaniny, barwika włosów i skóry. Przy niedoborze miedzi zwiększa się podatność organizmu na infekcje i choroby. Niedobór miedzi powoduje także ograniczenia wzrostu i płodności, zaburzenia systemu nerwowego (migreny), a także osteoporozę.
Nadmiar.
Długotrwałe spożywanie żywności o podwyższonej zawartości miedzi wiąże się z ryzykiem zatruć, na co są szczególnie narażone dzieci i niemowlęta. Nadmiar miedzi w diecie człowieka wywołuje różne zmiany metaboliczne, a odległe skutki wiążą się przede wszystkim ze zmianami w wątrobie, a w następnej kolejności z uszkodzeniem nerek, tkanki mózgowej oraz naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.
Najczęstszymi skutkami nadmiaru miedzi mogą być zaburzenia psychiki, uszkodzenia nerek, a także nadciśnienie tętnicze.
Źródła.
Miedź powszechnie występuje w większości produktów spożywczych. Najwięcej miedzi zawierają warzywa i owoce, owoce morza, fasola, groch, ziarna pszenicy, śliwki, wątroba, nerki, serce, krewetki, orzechy, podroby, grzyby, pełnoziarniste produkty zbożowe.
/ z mojego archiwum Morgano/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.