Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 823 Skąd: warszawa
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 08:51
kiedyś czytałam, że soja była hodowana specjalnie dla bydła, my mamy inne trawienie, inne żołądki, czyli zostaje nam jeść mięso z bydła, zresztą smaczne.
Generalnie białka roślinne są trochę mniej wartościowe niż zwierzęce.
To wszyscy wiedzą. Zapominamy natomiast o klasie białek roślinnych zwanych lektynami, które wykazują swoiste działanie w stosunku do określonych antygenów.
Klasycznym przykładem jest hemoliza krwinek czerwonych u osób z wadą genetyczną i spożywających duże ilości bobu tzw. fawizm.
Ale nie tylko. Lektyny występujące w handlu służą do ekstrahowania okręślonych substancji, dzięki swoistej, selektywnej adhezji. Prowadzi to w żywych organizmach do aglutynacji - zlepiania określonych komórek oraz może wpływać na rozwój nowotworu zarówno negatywnie jak i pozytywnie.
JW
Zgodzę się z tym, że może białko roślinne jest trochę mniej wartościowe niż zwierzęce, ale zwierzęce nie powinno stanowić więcej niż 25% bialka spożywanego. A reszta właśnie powinna pochodzić z produktów roślinnych Soja jest jednym z najlepszych źródeł protein, więc waro wprowadzić ją do diety. Nie mówie, żeby wypijać 2 litry dziennie, ale nasze posiłki są czesto ubogie w kwasu omega 3 i 6, witaminy z grupy B, wapń, a jak się kupi własnie od czasu do czasu nasze mleko Alpro czy deserek to już trochę dobrego się dostarcza do organizmu.
_________________ "always look on the bright side of life"
Pomógł: 191 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 13:02
stasia napisał/a:
zwierzęce nie powinno stanowić więcej niż 25% bialka spożywanego.
A na jakiej podstawie tak mówisz?
Przecież jest właśnie na odwrót - lepiej jest jak to białko zwierzęce mocno dominuje.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
zeto555 Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1035 Skąd: podlasie
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 13:25
stasia napisał/a:
Zgodzę się z tym, że może białko roślinne jest trochę mniej wartościowe niż zwierzęce, ale zwierzęce nie powinno stanowić więcej niż 25% bialka spożywanego. A reszta właśnie powinna pochodzić z produktów roślinnych Soja jest jednym z najlepszych źródeł protein,
Stsia - skad taka teoria, nie ma nic gorszego niz soja, wyczuwam na kilometr wege.
Najlepszym zrodlem bialka jest zoltko jaja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.