Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Molka
Pią Wrz 23, 2011 22:11
Sok z kapusty
Autor Wiadomość
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:07   

Molka napisał/a:
no pięknie, ma sporo wit C i U - przeciwrzodową.

:)
kisiłam głównie ze względu na probiotyki
_________________
Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:07   

No mi na moim żywieniu wszelkie kiszonki średnio służą, czy to ogórki kiszone czy kapusta.
Ogórki domowej roboty zjem głównie jak jestem u dziadków, dodane do obrobionych term. produktów. Wtedy jest ok - te kiszonki jakby pomagają nawet przy trawieniu.
Ale jak jem swoje surowe rzeczy to trawienie jest przez nie gorsze. Może kłócą się z tymi "moimi" bakteriami... nie wiem
_flo napisał/a:
Inuici kiszą m.in. jagody na zimę

gdzie to wyczytałaś?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Lis 20, 2010 20:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:09   

_flo napisał/a:
Molka napisał/a:
no pięknie, ma sporo wit C i U - przeciwrzodową.

:)
kisiłam głównie ze względu na probiotyki

aha, ja jadam duzo ogórków kiszonych, mam jeszcze dwa litrowe słoiki kiszonej kapusty, oczywiscie domowej roboty, na jakis czas bedzie.. :hihi:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:10   

Molka napisał/a:
ma sporo wit C

malutko
16 mg w 100 g
http://www.jedzdobrze.pl/...apusta_kwaszona
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:11   

Hannibal napisał/a:
Molka napisał/a:
ma sporo wit C

malutko
16 mg w 100 g
http://www.jedzdobrze.pl/...apusta_kwaszona

malutko, nie malutko ale jest...
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:30   

Molka napisał/a:
malutko, nie malutko ale jest...

no tak, ale nie sporo, jak wcześniej napisałaś :)
sporo takich mitów się rozpowszechnia, podobnie jak z tym żelazem w szpinaku
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:33   

czy 16mg wit C jest równoważne 16mg wit C syntetycznej???
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:38   

Hannibal napisał/a:
Molka napisał/a:
malutko, nie malutko ale jest...

no tak, ale nie sporo, jak wcześniej napisałaś :)
sporo takich mitów się rozpowszechnia, podobnie jak z tym żelazem w szpinaku

Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C, na którą dzienne zapotrzebowanie jest zaspokojone po zjedzeniu ćwiartki główki.
http://www.fitforlife.pl/...id_artykul=1868
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:38   

Mariusz_ napisał/a:
czy 16mg wit C jest równoważne 16mg wit C syntetycznej???

jasne, że nie
syntetyczna jest prawoskrętna (poza paroma wyjątkami)
naturalna - lewoskrętna
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:39   

_flo,
Czy ukisiłaś kapustę włoską?
jeżeli tak, to co do niej dodawałaś?
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:39   

Molka napisał/a:
Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C, na którą dzienne zapotrzebowanie jest zaspokojone po zjedzeniu ćwiartki główki.
http://www.fitforlife.pl/...id_artykul=1868

No właśnie o takich mitach mówiłem.
Wyolbrzymiają tam jak zawsze bogactwo witamin i minerałów w warzywach :D
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:49   

Hannibal napisał/a:
Molka napisał/a:
Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C, na którą dzienne zapotrzebowanie jest zaspokojone po zjedzeniu ćwiartki główki.
http://www.fitforlife.pl/...id_artykul=1868

No właśnie o takich mitach mówiłem.
Wyolbrzymiają tam jak zawsze bogactwo witamin i minerałów w warzywach :D


Hani no ale nie umniejszaj kapuscie, oni z jednej strony a Ty z drugiej, gdy ktos czyta to co piszesz po pomysli ze kapusty nie warto jadac bo mało witamin, itd, a to nie prawda, troche kapusty, troche czegos innego i zapotrzbowanie na witaminy zaspokojone, w jednych produktach czegos tam jest wiecej w innych tamtego, warto jadac różne produkty i to nie podlega dyskusji...
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:54   

Molka napisał/a:
Hani no ale nie umniejszaj kapuscie

nie umniejszam, jeno patrzę na fakty
spójrz sobie jeszcze raz do tabeli :)
jeśli chce się być uczciwym to nie można zachwalać kapusty kiszonej mówiąc, że ma sporo wit. C
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 22:03   

EAnna napisał/a:
_flo,
Czy ukisiłaś kapustę włoską?
jeżeli tak, to co do niej dodawałaś?

Tak, włoską. Co do dodatków to ... :hihi: czysta sól morska gdzieś mi się zapodziała, i znalazłam w szafce tylko taką mieszankę do ryb sól morksa + sproszkowany kelp + kminek. Więc trochę kelpu ostatecznie dodałam, ale nie ma tego rybnego aromatu :P
_________________
Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 22:24   

_flo napisał/a:
ukisiłam kapustę, jestem dumna i blada 8)
ponoć po tygodniu jest już gotowa, smakuje tak jak ma smakować chyba, liczę na to że jest w fazie Lactobacillus (Inuici kiszą m.in. jagody na zimę)
Obrazek

Gratuluję.
JW
 
     
ansie 

Dołączyła: 13 Mar 2010
Posty: 103
Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 09:59   

Hannibal napisał/a:
_flo napisał/a:
Inuici kiszą m.in. jagody na zimę

gdzie to wyczytałaś?


Eskimosi nie kiszą tylko "konserwują" jagodyw łoju. Też gdzieś o tym czytałam, może w mojej książce o Ammassalimiutach.

Hannibal napisał/a:
No mi na moim żywieniu wszelkie kiszonki średnio służą, czy to ogórki kiszone czy kapusta.


Mnie też nie służą, chociaż je lubię. Po kiszonkach wyskakują mi jakieś krosteczki i czerwone plamy na twarzy btw po kwaskowatych owocach też. Dodatkowo po kiszonej kapuście jelita i żołądek bolą.
Spróbuję z sokiem z kapusty wg podanego tu przepisu. Brzmi obiecująco.
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 10:33   

gudrii napisał/a:
calkiem wartosciowy skladnik diety,mozna jesc kiszona

Kiszona kapusta jest zdrowa, ale tylko dla niektórych genotypów. Najbardziej służy koczownikom (mogą się zajadać do woli), dla nauczycieli jest prozdrowotna, łowca może spożywać w ograniczonych ilościach. Pozostałym genotypom szkodzi. Tak więc pomimo wielu wartościowych składników które zawiera kk per saldo dla niektórych przynosi więcej szkód niż korzyści :shock: o czym przekonany jest piszący powyższe :viva:
 
     
limetka


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2010
Posty: 49
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 21:59   

Coś mi tu nie gra... Jak jedzenie surowej kapusty może zastąpić picie tego soku, skoro sok stał 3 dni a kapusta nie... Rozumując w ten sposób - mikstura po trzech dniach ma te bakteria i w ogóle jest pro ultimate, czyli niech bedzie

gotowa mikstura =1

Tuż po zrobieniu nie ma jeszcze tej wartości więc

mikstura tuż po zrobieniu =0

Mikstura tuż po zrobieniu ma to nic innego jak surowa kapusta z wodą więc również możmy napisać że

surowe liście i woda = 0

a jeśli miksturę można zamienić na surowe liście to 0=1 c.b.d.o.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 21:08   

Mozliwe jest, ze kapusta mi szkodzi? Zauwazylem, ze jest regula kapusta=biegunka u mnie.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 21:14   

zyon napisał/a:
Mozliwe jest, ze kapusta mi szkodzi? Zauwazylem, ze jest regula kapusta=biegunka u mnie.

No dla mnie też jest nie teges, zazwyczaj.
Ale biegunki nie mam.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Paweł-poprostu 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Cze 2010
Posty: 697
Skąd: Polkowice
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 21:29   

RAW0+ napisał/a:
łowca może spożywać w ograniczonych ilościach.

Według twojego strzału, jestem łowcą, a wszelkie kiszonki mogę jeść do woli, nie tak jak same warzywa (nie kiszone) i owoce.
Chyba spudłowałeś.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=-rdnYY5eODQ
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 21:41   

Hannibal napisał/a:
zyon napisał/a:
Mozliwe jest, ze kapusta mi szkodzi? Zauwazylem, ze jest regula kapusta=biegunka u mnie.

No dla mnie też jest nie teges, zazwyczaj.
Ale biegunki nie mam.


Kiedys tez nie mialem teraz jakos nie wiem dlaczego. Moze sie przezarlem po tych kapuscianych bulkach. W kazdym razie nie moge zmusic zeby zrobic zeby bylo twardo a nie miekko :razz:
 
     
nottymoni 
Nottymoni


Wiek: 49
Dołączyła: 23 Wrz 2010
Posty: 58
Skąd: UK
Wysłany: Pią Gru 03, 2010 21:54   

Dzis zakonczylam tygodniowa kuracje tym sokiem z kapusty. Efektu "oczyszczania" brak:-) pomimo picia soku trzy razy dziennie, w tym rowniez na czczo. Reszta przepowiednii z pierwszego watku Gudriego sie spelnila :viva:
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 20:21   

Po prostu trzeba się żywić, jak Pan Bóg przykazał, niskowęglowodanowo. Nie liczyć na cuda boskie. :-)
JW
 
     
nottymoni 
Nottymoni


Wiek: 49
Dołączyła: 23 Wrz 2010
Posty: 58
Skąd: UK
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 09:48   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Po prostu trzeba się żywić, jak Pan Bóg przykazał, niskowęglowodanowo. Nie liczyć na cuda boskie. :-)
JW


Nie wiem czy to byl komentarz do mojego wpisu?
Jesli tak to nie bardzo widze zwiazku pomiedzy piciem soku z kapusty a "liczeniem na cuda" i zakladaniem, ze taka osoba nie zywi sie niskoweglowodanowo.
Co ma piernik do wiatraka???
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 11:29   

To był taki ogólny komentarz do wszystkiego. Z pozycji wydawnictwa i Centrum Zdrowia widać jak na dłoni, że największe zainteresowanie budzą szczegóły, czakry szmakry, a fundament bardzo często leży odłogiem. Spotkałem np. osobę, która przez 10 lat obracała się w środowisku niskowęglowodanowców. I po 10 latach dieta niskowęglowodanowa stała się raptem objawieniem, osoba zajarzyła, że to działa, poprawia zdrowie i odchudza. Chociaż wcześniej ta osoba miała ugruntowane opinie na tematy żywieniowe.
JW
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 12:00   

ansie napisał/a:

Eskimosi nie kiszą tylko "konserwują" jagodyw łoju. Też gdzieś o tym czytałam, może w mojej książce o Ammassalimiutach.

Yhym, w sumie nie wbijałam się w temat, fermentują owoce też chyba.
Tu o tym czytałam: http://wholehealthsource....traditions.html
Cytat:
The food and preparation techniques they used were really interesting, including various techniques for extracting fats and preserving meats, berries and greens by fermentation.

I tam jest link do książki o sposobach przyrządzania ryb przez Innuitów - "Fish that we eat":
http://alaska.fws.gov/asm...02-023final.pdf
_________________
Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
Ostatnio zmieniony przez _flo Nie Gru 05, 2010 12:09, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 12:07   

nottymoni napisał/a:
Dzis zakonczylam tygodniowa kuracje tym sokiem z kapusty. Efektu "oczyszczania" brak:-) pomimo picia soku trzy razy dziennie, w tym rowniez na czczo. Reszta przepowiednii z pierwszego watku Gudriego sie spelnila :viva:

No na mnie działa jak marzenie. Nie wlewam w siebie tego soku, tylko jem w normalnych ilościach w formie surówki.
U Ciebie brakuje "detoxów" głównie przez to, że się odchudzasz pewnie. Już Ci to pisałam, powtórzę się, naprawdę dobrze jest wrzucić większy posiłek raz na jakiś czas, to pobudza "metabolizm".
_________________
Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
 
     
Antropohol

Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 6
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 11:02   

Czy tą kapustę gdy odkładamy na 3 dni (aby zaszły
w niej odpowiednie procesy) przykrywamy szczelnie
czy zapewniamy dostęp powietrza i nakrywamy np płótnem?
 
     
Poldi 

Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 8
Wysłany: Śro Maj 29, 2013 21:18   

Zainteresował mnie bardzo ten fermentowany soczek z kapuchy :)

Mam pytanie.. Czy ten przepis przebiega identycznie jak podaje DR ZIELONKA :o ? :D

https://www.youtube.com/watch?v=vC2Z7CeaQWg

Pozdrawiam ;)
 
     
qrokodyl 

Dołączył: 14 Gru 2015
Posty: 4
Wysłany: Pon Gru 14, 2015 12:09   

jeśli chcielibyście się dowiedzieć trochę więcej na temat warzyw polecam strone e-warzywnictwo.pl
 
     
dieta-4u. 

Dołączyła: 09 Lut 2016
Posty: 13
Skąd: Katowice
Wysłany: Czw Lut 11, 2016 15:56   

Dlaczego kapusta jest taka zdrowa?

W swym składzie posiada:

- celulozę i błonnik – poprawia pracę jelit,
- witaminę C – poprawia odporność,
- witaminę A – poprawia wygląd skóry, wpływa korzystnie na wzrok,
- witaminy B1,B2, B6- koi nerwy,
- witaminę E – unieczynnia wolne rodniki,
- witaminę K – wpływa na krzepliwość.

a także - związki bioaktywne ( flawonoidy) – przeciwdziałają chorobom, wzmacniają naczynia krwionośne i dużo substancji mineralnych.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 11:03   

Tak, kapusta jest bardzo zdrowa.
A najlepiej z solidnym schabowym.
JW
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved