* 2 filiżanki suchej czerwonej fasoli lub tyle samo fasoli z puszki
* 1 średnia cebula
* 110 g mielonej wieprzowiny
* 6 papryczek Jalapeno lub małych chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku
* kostka bulionowa
* 1,5 litra wody
Jamajka. Plantacja trzciny cukrowej. Słońce pali bez litości. Spocone, czarne czoła. Nikt nie ma siły ruszyć palcem, a w brzuchach burczy niemiłosiernie.
Co zrobić? Najlepiej zupę. I to taką, która się sama ugotuje.
Ugotowanie zupy niewolników polega na tym, że wrzucasz wszystko do garnka, zapalasz gaz i w zasadzie to koniec twoich działań. Pozostaje tylko oczekiwanie.
I smakowanie. I zachwycanie się. Bo to jest pyszne.
Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. (Nie trzyj oczu! Te papryczki są naprawdę bardzo ostre.) Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki.
Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli – gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki – tylko 20 min). Posól do smaku.
Zmiksuj zupę na krem. I już.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.