Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wątróbka-przepisy ?
Autor Wiadomość
Kevo


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 19:02   Wątróbka-przepisy ?

A może ma z ktoś z was ciekawe przepisy na wątróbkę.
Z cebulą jest pyszna, ale przydałoby się coś urozmaicić.
 
 
Mariusz Waszak 

Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 68
Skąd: Puszczykowo
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 16:30   Można tak....

Proszę spróbować, oprócz cebuli dodać koncentrat pomidorowy - lekko ją w tym udusić. Można, oprócz cebuli, dodać nieco pokrojonego kwaśnego jabłka.
 
 
Hana


Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 53
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 18:28   watrobka

WĄTRÓBKI PO FRANCUSKU.

Składniki.
500 g wątróbek drobiowych
250 g winogron,
100 g wędzonego boczku,
150 g wywaru z bulionowego,
100 g masła
50 g mąki,
szczypta tymianku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania.
Wątróbki pokroić w dużą kostkę. Oprószyć mąką solą i pieprzem. Winogrona obrać, przeciąć na pół, wyjąć pestki. Boczek pokroić w plasterki, wytopić na rozgrzanym maśle. Włożyć wątróbkę, często obracając, smażyć na dużym ogniu, aż będzie brązowa. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Do sosu na patelni wlać bulion, chwilę gotować. Dodać winogrona, oprószyć tymiankiem, mieszając podgrzać. Ponownie włożyć wątróbkę, gotować 2 minuty. Podawać z grzankami lub pieczonymi ziemniakami.

Ogółem 1150g B-T-W 116,2 – 165,2 – 84,8 / 2290 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 10,1 – 14,4 – 7,4 / 200 kalorii /
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 20,2 – 28,7 – 14,7 / 400 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 0,7
B+T/200g-48,9g
 
 
Hana


Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 53
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 18:30   watrobka

WĄTRÓBKA CIELĘCA Z WINOGRONAMI.

Składniki.
200 g wątróbki,
100 g białych owoców winogrona
50g masła /3 łyżki /
sól, pieprz, pietruszka.

Sposób przygotowania.
Winogrona umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki. Wątróbkę oczyścić, smażyć w rozgrzanym maśle około 3 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Winogrona wrzucić do rozgrzanego tłuszczu. Wymieszać i natychmiast wyjąć: Wątróbkę wyłożyć na pół misek, polać tłuszczem, obłożyć winogronami. Posypać natką pietruszki. Po dawać z ziemniakami.

Ogółem 350g B-T-W 37,7 – 51,1 25,8 / 710 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 10,8 – 14,6 – 7,4 / 200 kalorii /
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 16,1 – 219 – 11,0 / 300 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 0,7
B+T/150g-38,0g
 
 
Hana


Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 53
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 18:33   

SZASZŁYK Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ.
Składniki.
300g Wątróbka drobiowa
100g Boczek wędzony
100g Pieczarki
100g Cebula
30g Olej z oliwek
Sól, pieprz

Sposób przygotowania.
Umyte wątróbki suszymy i sprawdzamy czy nie są zanieczyszczone żółcią i przekrawamy na pół. Boczek kroimy w grube plastry następnie w kwadraty.
Oczyszczone pieczarki duże dzielimy na pół małe mogą zostać całości.
Na szpadki lub drewniane patyczki nadziewamy na zmianę, pieczarkę, kawałek boczku i wątróbkę. Wątróbkę i pieczarki smarujemy olejem. Jeżeli nie mamy grilla wstawiamy nasze szaszłyki do gorącego piekarnika. Jeżeli mamy jakieś naczynie żaroodporne to możemy końce naszych szpadek oprzeć o brzeg żaroodpornego naczynia jeden koniec może się nawet opierać o dno. Ważne by szaszłyk nie dotykał naczynia. Pieczemy około 10 minut. Cebulę kroimy w krążki i oddzielnie podsmażamy. Wątróbkę oprószamy pieprzem i solimy bezpośrednio przed podaniem.
Podpowiedź: 50 gram ryżu dla jednej osoby, dekoracyjnie można jeszcze dołożyć pasemka papryki. / W tabeli ryżu nie uwzględniono/.

Ogółem 630 g B-T-W 74,0 - 96,6 - 11,1 /1210 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 11,7 - 15,3 - 1,8 /190 kalorii /
250g gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,4 - 38,3 - 4,4 /480 kalorii /
Stosunek B-T-W 1: 1,3: 0,2
 
 
Hana


Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 53
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 18:35   

Polewka Sredniowieczna

Skladniki:
300g--watroba
1000g--wywar z kosci wieprzowo-wolowych
100g--cebula
33g--zoltka (2szt.)
25g--smalec

Przyprawy: galka muszkatalowa,sol,jarzynka,natka pietruszki

Wykonanie:
1.Watrobe umyc,obrac z blony,przesmazyc na smalcu, dodac pokrojona w kostke cebule i jeszcze chwile dusic.
2.Watrobe wyjac ,przestudzic,pokroic w kostke.
3.Wlozyc watrobe,cebule do wywaru,przyprawic do smaku przyprawami.
4.Do roztrzepanych zoltek dodac stopniowo goracy wywar stale mieszajac.
5.Podawac z grzankami z chleba optymalnego.

W 100g potrawy B--5,2 T--4,5 W--0,2

Smacznego : Hana

84.170.84.50
 
 
moloko

Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 4
Skąd: Ostróda
Wysłany: Śro Sty 16, 2008 12:16   

Jeżeli ma ktoś dostęp do wątroby z dziczyzny to warto ją zjadać. Przed smażeniem należy wymoczyć ją w mleku, jest to szczególnie ważne w przypadku zwierzyny płowej( jeleń, sarna).
Wątróbka z jabłkami. Po wymoczeniu w mleku, należy wrzucić na patelnię smalec, obtoczyć w mące i lekko smażyć, dodać cebulę i jabłka pokrojone w ósemki. Dodać przyprawy majeranek itp. NA koniec dolej białego wina i duś na wolnym ogniu.

MOżna też zrobić ze śmietaną, w pomidorach lub frytki z wątróbki. Przepisy i pomysły z kuchni Grzegorza Russaka
 
 
Robi

Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 104
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 21:37   

Cytat:
Jeżeli ma ktoś dostęp do wątroby z dziczyzny to warto ją zjadać.


czemu watrobe z dziczyzny warto zjadać?
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 22:39   

Robi napisał/a:
czemu watrobe z dziczyzny warto zjadać?

bo dzikie zwierzęta karmią się naturalnie :]
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 04:52   

Hannibal napisał/a:
Robi napisał/a:
czemu watrobe z dziczyzny warto zjadać?

bo dzikie zwierzęta karmią się naturalnie :]


Czyli możemy ją porównać z wątroba wiepszową własnego howu.?
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 08:09   

jurek 1946 napisał/a:
Czyli możemy ją porównać z wątroba wiepszową własnego howu.?

raczej nie
jeśli już to z wątrobą jagnięcą, która jest na surowo niezwykle smaczna :)
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 12:22   

jurek 1946 napisał/a:
Hannibal napisał/a:
Robi napisał/a:
czemu watrobe z dziczyzny warto zjadac?

bo dzikie zwierzeta karmia sie naturalnie :]


Czyli mozemy ja porownac z watroba wiepszowa wlasnego howu.?


Nigdy nie slyszalem by dzikie swinie jadly gotowane kartofle i inne takie :roll:
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 22:34   

zenon napisał/a:
jurek 1946 napisał/a:
Hannibal napisał/a:
Robi napisał/a:
czemu watrobe z dziczyzny warto zjadac?

bo dzikie zwierzeta karmia sie naturalnie :]


Czyli mozemy ja porownac z watroba wiepszowa wlasnego howu.?


Nigdy nie slyszalem by dzikie swinie jadly gotowane kartofle i inne takie :roll:


Widzisz dlatego że te dzikie swinie nie zawsze maja taka okazję .Ale jeżeli
o tym nie wiedziałes to juz nie tylko w Gdańsku,ale i w innych miastach coraz częściej przychodzą te Twoje dzikie świnie pod sam dom własnie na te gotowane ziemniaki,i nie tylko .A świnie mojego kumpla zjadają żolędzie
tak jak robia to świnie dzikie.W zagrodzie rośnie potężny dąb jak przychodzi okres,dojzewania żołedzie sypią się na ziemie ,a jego świnki wtedy maja raj on nie musi tego sprzątac.
 
 
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 23:34   

przepis na szejka "wątrobowego" ;)

-watroba 30-60 gram
-pare lyzek oleju kokosowego
-maslo
-smietana
-loj wolowy (opcjonalnie)
-banan
-miod
-2-4 jaja

mozna zmieszac w blenderze, bardzo pozywna sprawa.
Kazdy moze sie wykazac wyobraznia i przyprawiac do smaku jak mu sie podoba, dodawac owoce, warzywa itp...
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 00:50   

brrr...
Srednio mi sie to widzi..
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
aukuba


Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 95
Skąd: Kotlina Kłodzka
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 12:36   

Wątróbkę drobiową podzielić na kawałki albo użyć małe kawałki cielęcej wątroby, owinąć je podłużnymi plastrami boczku, spiąć wykałaczką i obsmażyć ze wszystkich stron na klarowanym maśle albo na smalcu. Dobre na ciepło i na zimno. Można dodać do tego ananasa w kostkę albo cebulę i zalać przecierem pomidorowym albo warzywnym, doprawić na ostro albo na słodko-kwaśno.
 
     
M_H 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Sie 2008
Posty: 132
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 14:48   

gudrii napisał/a:
przepis na szejka "wątrobowego" ;)

-watroba 30-60 gram
-pare lyzek oleju kokosowego
-maslo
-smietana
-loj wolowy (opcjonalnie)
-banan
-miod
-2-4 jaja

mozna zmieszac w blenderze, bardzo pozywna sprawa.
Kazdy moze sie wykazac wyobraznia i przyprawiac do smaku jak mu sie podoba, dodawac owoce, warzywa itp...


Brzmi jak propozycja do serii "Will it blend?" http://www.willitblend.com/ :hihi:
_________________
Maciek
 
 
     
lukasz9712 

Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 2
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 14:09   

spróbowałem tej wątróbki po francusku, bardzo dobra wyszła.
 
     
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 13:18   

Ja najpierw kupuję wątróbkę wołową , myję, kroję i szamam :viva: , ale spróbuję aukuba z tym boczkiem wieprzową.
_________________
marzena kiwi
 
     
zołza 

Dołączyła: 23 Lis 2009
Posty: 17
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 15:06   

Ja też się namówiłam już na tę z boczkiem i ananasem. Brzmi dość odważnie. Za to napoju nie tknęłabym za chiny. Najczęściej robię zwyczajnie z cebulką i kwaśnym jabłkiem. Teraz zastanawiam się czy dodanie kilku rodzynek nie wzbogaciłoby smaku. :hihi:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 13:34   

Wątróbka z jabłkami pyszna
SKŁADNIKI:

* wątróbka wieprzowa 1 kg
* mąka
* jabłka szara reneta 2 szt
* cebula 4 szt
* sól
* pieprz
* majeranek
* ostra papryka w proszku
* olej do smażenia
*

Wątróbkę wymoczyć , zdjąć błonę, osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w kawałki. Leciutko rozbić, panierować w mące , smażyć na oleju na obie strony, przełożyć do rondla. Cebulę pokroić zeszklić na patelni, dodać obrane i pokrojone w cząstki jabłka bez gniazd nasiennych. Chwile jeszcze dusić z cebula, przełożyć do wątróbki. Dodać pieprz, majeranek, paprykę i 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 10 min. Solić na talerzu. Smacznego. :-P
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 23:01   

Watróbka ma błone????? :shock:
_________________
pozdrawiam
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 06:20   

figa napisał/a:
Watróbka ma błone????? :shock:

no jasne, z reguły taką cieniutką
na surowo jest spoko :-)
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 21:34   

to ja chyba ślepa od urodzenia -nigdy nie obierałam skóry..
aaaa nieraz widziąłm jakieś błony przy tłustym -na ogół kotom sie to dostaje
_________________
pozdrawiam
 
     
Baqster 

Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 2
Wysłany: Wto Maj 02, 2017 23:53   

Molka napisał/a:
Wątróbka z jabłkami pyszna
SKŁADNIKI:

* wątróbka wieprzowa 1 kg
* mąka
* jabłka szara reneta 2 szt
* cebula 4 szt
* sól
* pieprz
* majeranek
* ostra papryka w proszku
* olej do smażenia
*

Wątróbkę wymoczyć , zdjąć błonę, osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w kawałki. Leciutko rozbić, panierować w mące , smażyć na oleju na obie strony, przełożyć do rondla. Cebulę pokroić zeszklić na patelni, dodać obrane i pokrojone w cząstki jabłka bez gniazd nasiennych. Chwile jeszcze dusić z cebula, przełożyć do wątróbki. Dodać pieprz, majeranek, paprykę i 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 10 min. Solić na talerzu. Smacznego. :-P


Robię tak samo ale bez majeranku i ostrej papryki, ale następnym razem spróbuję dodać zobaczymy jaki efekt będzie
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved