Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Najzdrowsze pożywienie na świecie (Jonny Bowden)
Autor Wiadomość
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 06:31   Najzdrowsze pożywienie na świecie (Jonny Bowden)

http://gotowanie.onet.pl/...ie,artykul.html

Cytat:
Najzdrowsze pożywienie na świecie
Jonny Bowden

Najważniejsza zasada przy opracowywaniu zdrowej diety: spożywaj pełnowartościowe pokarmy o jak najmniejszym stopniu przetworzenia. 12 poniższych pokarmów spełnia te wymogi.


Jaka dieta jest najlepsza dla ludzi? Wegetariańska? Wegańska? Wysokobiałkowa? Niskotłuszczowa? Bezmleczna? Ta wiadomość was zaskoczy: Nie istnieje idealna dieta dla ludzi. Przynajmniej nie taka, która opiera się na ilości spożywanego białka, tłuszczu lub węglowodanów.


Ludzie żyją i rozwijają się prawidłowo spożywając posiłki wysokobiałkowe, wysokotłuszczowe (Eskimosi z Grenlandii), stosując niskobiałkowe diety o dużej zawartości węglowodanów (rdzenni mieszkańcy południowej części Afryki), jedząc posiłki składające się z dużych ilości surowego mleka i śmietany (mieszkańcy Doliny Loetschental w Szwajcarii), spożywając znaczne ilości nasyconych tłuszczy (Triobriandczycy), a nawet stosując diety, w których podstawę stanowi krew zwierzęca (Masajowie z Kenii i Tanzanii). Ich organizmy rozwijają się prawidłowo i nie są wyniszczone szeregiem szkodliwych schorzeń, które są tak powszechne w obecnych czasach, np. chorobami serca cukrzycą, otyłością, chorobami zwyrodnieniowymi układu nerwowego, osteoporozą i rakiem.

Jedyną wspólną cechą wszystkich wymienionych diet są pełnowartościowe pokarmy o minimalnym stopniu przetworzenia. Orzechy, jagody, fasolka, surowe mleko, mięso zwierząt karmionych naturalną paszą. Pełnowartościowe, nieprzetworzone pokarmy są zawsze zdrowe, niezależnie od tego ile zawierają węglowodanów, białka lub tłuszczu.

Wszystkie zdrowe diety łączy fakt, że nie obejmują one produktów oznakowanych kodami kreskowymi. Zawierają również tylko śladowe ilości cukru. Liczba współczesnych i dawnych naukowców słynących z dobrego stanu zdrowia i długowieczności, którzy spożywali posiłki bogate w cukier wynosi…no cóż… zero.

Prawdę mówiąc, to co jemy prawdopodobnie ma mniejsze znaczenie od tego, w jakim stopniu pokarm ten został przetworzony. Pełnowartościowy posiłek o minimalnym stopniu przetworzenia zawiera cały zestaw składników odżywczych, fitochemikaliów, enzymów, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych i zdrowych tłuszczów, dzięki którym z łatwością dożyjesz w dobrej kondycji nawet do stu lat.

Przykładowo jagody, zawierają wyjątkowo mało kalorii, dużo błonnika i mnóstwo składników roślinnych, które poprawiają pamięć i pomagają w walce z rakiem. Badania stale wykazują, że częstotliwość występowania chorób serca jest znacznie niższa u osób, które regularnie spożywają orzechy. Fasolka słynie z wysokiej zawartości błonnika i stanowi element diety osób (praktycznie z każdego zakątka świata), które cieszą się zdrowiem i dożywają sędziwego wieku.

Białko (słowo, które pochodzi z greckiego i oznacza „o dużym znaczeniu”) jest składnikiem każdej dotychczas badanej diety. Mięso, pomimo złej sławy, może być zdrowym pokarmem, jeżeli (i jest to niezwykle istotne) pochodzi ze zwierząt, które były hodowane na pastwiskach, zamiast w zamkniętych fermach hodowlanych, i którym nigdy nie podawano antybiotyków i hormonów.

To samo dotyczy surowego mleka, które przez wielu miłośników uważane jest za jeden z najzdrowszych napojów. Osoby te kupują je z dość dużym trudem i za wysoką cenę w niewielkich gospodarstwach ekologicznych. Czerwony kolor dzikiego łososia, u którego zawartość kwasów omega-3 jest znacznie wyższa niż w przypadku jego hodowlanej odmiany, pochodzi od silnego przeciwutleniacza o nazwie astaksantyna. Połączenie białka, kwasów omega-3 i antyoksydantów sprawia, że dziki łosoś jest faworytem na liście zdrowych pokarmów.

Kolejna wartościowa pozycja: jajka - jedne z najdoskonalszych dzieł natury, zwłaszcza, jeśli nie wyrzuca się niezwykle ważnego żółtka. (Pamiętajcie, że „pełnowartościowe” posiłki oznaczają, że pokarmy zachowują swoją pierwotną strukturę. Tak jak nasi przodkowie nie jedli „niskotłuszczowego” karibu, my nie musimy spożywać omletu przyrządzonego wyłącznie z białek).

„Niezdrowe” warzywa praktycznie nie istnieją, ale niektóre z nich to prawdziwe megagwiazdy. Każde warzywo z rodziny kapustowatych - brokuł, kapusta, brukselka, jarmuż - zawiera duże ilości substancji roślinnych nazywanych indolami, które pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

W świecie owoców na swoją sławę w pełni zasługują jabłka znane jako „odstraszacze lekarzy”: Owoce te zawierają duże ilości błonnika, minerałów (takich jak wzmacniający kości bor) i fitochemikaliów (np. kwercetyny, znanej jako silny przeciwutleniacz, oraz substancja zapobiegająca zachorowaniu na raka). Niektóre z najnowszych badań sugerują, że sok z granatów spowalnia proces rozwoju pewnych typów raka. Natomiast inne wskazują, że obniża ciśnienie krwi i może działać nawet jak „naturalna viagra”.

Na liście najzdrowszych pokarmów świata specjalną pozycję powinna zajmować herbata. Drugi najczęściej spożywany napój na świecie (po wodzie), we wszystkich gatunkach (herbata czarna, półfermentowana, biała, zielona i nowszy rodzaj Yerba Mate) zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych. Niektóre rodzaje (np. zielona herbata) zawierają substancje roślinne o nazwie katechiny, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Na zakończenie nie można zapomnieć o członkach rodziny czosnkowatych: cebuli, czosnku i szalotce. Czosnek od tysięcy lat był stosowany ze względu na właściwości lecznicze. Setki opublikowanych badań potwierdzają jego działanie antybakteryjne, jak również właściwości zmniejszające ryzyko chorób serca. Wiele badań wykazało odwrotny związek pomiędzy ilością spożywanej cebuli i występowaniem pewnych typów raka.

W skład zdrowej diety nie musi wchodzi każdy „najzdrowszy pokarm na świecie”, ale z pewnością w codziennym jadłospisie powinno znaleźć się wiele z produktów opisanych powyżej.

Jonny Bowden, Ph.D., CNS, jest certyfikowanym dietetykiem i autorem siedmiu książek na temat zdrowia i żywienia, w tym: The 150 Most Effective Ways to Boost Your Energy i The 150 Healthiest Foods on Earth.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved