Wysłany: Pią Mar 20, 2009 08:28 Co zrobić z makiem?
heja,
kupiłem sobie torebkę maku kilka miesięcy temu i do dzisiaj nie wiem co mam z tym zrobić. Wszystko mi się wykłada na poziomie koncepcji kulinarnych
do czego to dodać, jak się do tego zabrać?
może ktoś ma jakiś wypróbowany sposób na jakiś deser low-carbowy?
z góry dzięki
Ostatnio zmieniony przez Molka Pią Wrz 23, 2011 22:22, w całości zmieniany 1 raz
tomthemaster Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 164
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 21:47
załatw sobie prasę i wyciśnij mleczko makowe:-) z kilogram powinna być niezła faza:-)
zjadłem już połowę tego maku.
zrobiłem tak: namoczyłem na noc w wodzie, rano odcedziłem i wrzuciłem do miseczki ze śmietanką 30% i wyszła taka "zupa mleczna" o mocy chyba 1000kcal (czyli zgodnie z definicją kalorii wystarczy do zagotowania 10 litrów lodowatej wody, poprawcie mnie jeżeli się mylę
zostało jeszcze pół torebki i chyba zrobię eksperyment z ciastem wg przepisu by plej (thx!)
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Śro Lip 15, 2009 22:07
WITAM
Z namoczonego maku można zrobić makową przekąskę:
Mak najlepiej moczyć ok. 2-3 godziny, nie dłużej , ponieważ wydłużając czas moczenia makowych nasion , nasiona zaczynają wytwarzać się coraz więcej, odurzających substancji.
W zależności od potrzeb ok. 3 -12 łyżek nasion maku.
Następnie zmielić blenderem mak ( ew razem z jakimś cytrusem : cytryna ( najlepiej się sprawdzają ) , grej. , pomarańcza lub szczypta kwasku cytrynowego . ew. dodać sam sok z owców - dla poprawy i wspomagania trawienia.
Oczywiście można dodać przypraw i ziół dla smaku
Można zmielić też mak specjalnym młynkiem przeznaczonym do mielenia maku .
Mak niebieski - 1300 mg wapnia na 100 gr. - czyli nieźle - lepsze są tylko glony.
tłuszcz ok.:40-55 , białko ok.:15-18 , w:10-12 i cała gama innych zw. min.
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 11:06
krzysztof2 napisał/a:
Mak najlepiej moczyc ok. 2-3 godziny, nie dluzej , poniewaz wydluzajac czas moczenia makowych nasion , nasiona zaczynaja wytwarzac sie coraz wiecej, odurzajacych substancji.
I to jest niby wada ?
Ile trzeba namaczac i jaka ilosc zjesc by dalo w czache?
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 11:47
zenon napisał/a:
Tylko jeszcze jaka ilosc, bo jednak nie chcialbym przedawkowac ..
no tak, bo ten mak zawiera od pyty tego wapnia
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Pią Lip 17, 2009 11:20
WITAM
Na ile ma się ochotę!!!
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:45
zbiggy napisał/a:
zjadłem już połowę tego maku.
Z druga polowa zrob fige z makiem.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.