Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 14:53
Nerki
Autor Wiadomość
zbiggy 
Genotypowy Troll


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1273
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 23:02   Nerki

wczoraj gotowałem (czyli zapowiada się off topic :P ) nerki wieprzowe i powiem wam, że waliło przez jakiś czas w chacie aż córka zapowiedziała, że nie będzie jadła cokolwiek to jest. Ale jak już poddusiłem to w rosołku z tymiankiem i pieczarkami to jadła aż jej się uszy trzęsły :D

ale dlaczego piszę o tym w wątku o surowiznie? - bo chciałbym kiedyś spróbować surowych podrobów w tym nerek - ale co do cholery tak z nich bije - czy to są jakieś resztki moczu, np.? fuj :? może lepiej się nad tym nie zastanawiać, czy ktoś próbował raw nereczek ?
Ostatnio zmieniony przez Molka Sob Wrz 24, 2011 21:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 07:42   

nerki na surowo to ja jem od dawna :]
śledziona, grasica, móżdżek - też
trzeba się po prostu przyzwyczaić do nowych zapachów
a jak jest z "śmierdzącymi" serami franc. - dla niektórych jest to nie do przejścia; dla mnie to super sprawa
zobacz sobie, co się je w różnych krajach na "Bizzare foods" - na wykwintnych przyjęciach dla palestry je się tarantule, jakieś larwy, pluskwy
tylko biedota je jakieś żelki i marsy :D
 
 
chill 


Pomógł: 14 razy
Wiek: 42
Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 818
Skąd: W-W
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 07:54   

prponuje Ci zmiksowac sobie troche nerek z jakimis mięśniami wołowiną, cielęciną czy tam baranina.Ja tak robie wrzucam do miksera troche nerek watroby albo serca razem z mięsem dodaje tłuszczy i doprawiam przyprawami do smaku (zazwyczaj do mies daje duzo ziołowych) i jest git.Po za tym miód mi bardzo pasuje z surowym mięsem i podrobami odwrotnie do przertworzonego miesiwa.Przydałyby sie jakies kiszone ogoreczki albo kapusta :] -na zagryzke mistrze!
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 21:54   

próbując różnych nerek muszę powiedzieć, że najlepsze są baranie (nie jagnięce) - takie ogromiaste są po prostu "cudaste" :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 15:21   

i jak tam zbiggy - pół roku minęło, spróbowałeś tych surowych nereczek? :]
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved