Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Więc się przedstawiam
Autor Wiadomość
tomthemaster

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 164
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 18:11   Więc się przedstawiam

Witajcie,

jestem od trzech tygodni tylko na surowiźnie. Wcześniej przeleciałem większość diet. Najbardziej służyła mi zawsze dieta nisko węglowodanowa ale nie dieta dr Kwaśniewskiego. Ponieważ sporo trenuję zawsze wsuwałem co najmniej 120 gram białka z mięsa. Co ciekawe zawsze intuicyjnie przedkładałem tłuszcze na węglowodany. Co też niestety było dla mnie problemem jak jeszcze jadłem węglowodany(kanapki z dużą ilością masło i do tego słoik majonezu:-) ) - Więc tyłem. Jedzenie surowego mięsa nigdy nie było moim problemem. tatar, surowa ryba, biała kiełbasa przed sparzeniem zawsze to podjadałem.

Parę tygodni temu trafiłem w necie na informacje o RawPaleoDiet. Następnie tutaj.

Po tygodniu na surownie przeszedł mi ból z prawej strony w okolicach wątroby. PP był woreczek żółciowy Ciekawe kiedy wyleczę kontuzje barku.

Tomek
Ostatnio zmieniony przez Molka Sob Wrz 24, 2011 18:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 18:22   

Witaj. :)

W kontuzjach podobno niektórym pomagało suplementowanie wit C w dawce do 1000 mg.

Mi na kontuzje pomagają surowe żółtka i wczesne kładzenie się do łózka na ponad 10 godzin snu. Naturalna melatonina i sen przed 22 to podstawa regeneracji. 8)
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:10   

Waldek B napisał/a:
Mi na kontuzje pomagają surowe żółtka

Aajonus jest, jak wiadomo, wielkim zwolennikiem surowych jajek, ale zaznacza, że nie służą one regeneracji i przebudowie organizmu
podstawą powinny być organy 8)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
 
tomthemaster

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 164
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:51   

Z tą kontuzją bawię się już 9 miesięcy niestety. Szczerze wierzę że ten sposób odżywiania powinien sprawę załatwić.

Z podrobów na razie mam dostęp tylko do serc i wątrób wołowych, cielęcych, kaczych. W Bydgoszcz mamy naprawdę kiepsko z zaopatrzeniem w dobre mięso. Jagnięcina kupuję mrożoną w makro, ale tam niestety nie ma organów.

Sporo jem wołowiny dojrzałej którą ma w swojej ofercie sokołów. Ona leży u nich minimum 21 dni. Hannibal czy taką wołowinę można już nazwać wstępnym "high meat'em"? zapach i smak zupełnie ma inny niż świeża. Dla mnie ona nie śmierdzi co prawda ale zapach jest intensywniejszy a smak bardziej wyrazisty.
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:59   

high meat to na pewno nie jest, bo by Cię na wstępie odrzuciło
przyzwyczajanie się do high meatów to długi i żmudny proces :]
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
 
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 19:59   

Ajonus może gadać swoje a ja mam inne doświadczenia. 8)

Na high meat i podroby to chyba raczej cielęcina karmiona mlekiem lepsza od woła, bo wółu to już mogą dawać zboże. :? No i wół dostaje sporo więcej odpadów antybiotykowych do karmy.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:01   

Waldek B napisał/a:
Ajonus może gadać swoje a ja mam inne doświadczenia. 8)

no tak, ale to potwierdza szereg innych osób
żółtka jako dodatek są ok, bo tak też zawsze były traktowane przez myśliwych
podstawą było mięcho, a najlepiej organy, łój i szpik
ale jak Ci to służy to spoko
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
 
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:05   

tatara mielonego tez sobie ostatnio nie żałuje 8) ale warto pamiętać, że ludzie zdegenerowani trawią zółtka i podroby o wiele lepiej niż mięcho

było o tym u westonowców gdzieś nie pomnę już gdzie :?
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
 
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:06   

no i u Hartenbaha surowe żołtka przyspieszały regeneracje po poparzeniu
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:09   

Hartenbach to dobry dla nowicjuszy, nie dla myśliwych 8)
co do organów to masz oczywiście rację, dlatego ja zawsze podkreślam, żeby je właśnie jeść
a z mięsem to trzeba odpowiednio postępować i jeść go już częściowo rozłożonego, bo wtedy jest miękki, szybciej strawny, a poza tym tak "oryginalnie" smaczny :]
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
 
chinczyk77 

Wiek: 46
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 58
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 21:00   

witam! ja z kontuzją barku poradziłem sobie za pomocą chrząstki rekina + galareta wieprzowa ,pozdr
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved