Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 14:53
Sztuczne enzymy a przetworzone pożywienie
Autor Wiadomość
kleofas

Dołączył: 16 Sty 2009
Posty: 6
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 10:49   Sztuczne enzymy a przetworzone pożywienie

Czytając wcześniejsze Wasze posty na temat gotowanych jajek i tego że nie trawią się całkowicie w żołądku tylko przechodzą do jelit gdzie są rozkładane przez kilka dni przez bakterie i badaniach na szczurach które jadły własne odchody w celu uzupełnienia enzymów zastanawia mnie jedna rzecz. Jeśli już jemy przetworzone pożywienie (z różnych względów np. w gościach lub na mieście) to czy pewnym wyjściem nie będzie dodanie do takiego posiłku sztucznych enzymów (np. Citropepsin przed posiłkiem białkowym lub tabletki z mieszanką różnych enzymów (m.in. z amylazą jeśli jemy węglowodany))? Szczury żyły tyle samo na obu wersjach (jedzenie surowe i enzymy z odchodów) , więc czy nie jest to chociaż połowiczne rozwiązanie żeby nie szkodzić sobie gotowanym i uniknąć rozkładu gnilnego w jelitach?
 
 
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 11:10   

O ile Citropepsin być może byłby na miejscu, o tyle amylazy wymagają środowiska zasadowego i w żołądku są niszczone.
Co do enzymów, to logicznie rzecz biorąc, sens mają enzymy nie niszczone w kwaśnym środowisku żołądka. Enzymy trzustkowe wymagają środowiska zasadowego.
Być może zwierzętom zjadającym swoje odchody brakowało w pożywieniu jakiś witamin albo w ogóle wartościowego pożywienia.
Roślinożercy z krótkim układem pokarmowym, np. zając, zjadają swoje niezupełnie strawione odchody, żeby jeszcze raz je trawić i wykorzystać do maksimum proces fermentacji błonnika.
Przeżuwacze, takie jak krowy nie muszą tego czynić, ponieważ mają długi układ pokarmowy umożliwiający efektywną fermentację błonnika przez 3 dni.
JW
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 12:49   

z praktyki wynika, że osoby jedzące obrobione term. jedzenie i biorące przy tym różne enzymy mają większy komfort na żołądku niż bez tych enzymów
podobny komfort występuje oczywiście przy produktach surowych
przypominam to, na co zwracał uwagę dr Howell - aktywność enzymów z surowych produktów ma miejsce podczas trawienia zanim jeszcze kwaśne środowisku w żołądku zniszczy pewną ich część
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved