Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ten chleb może powodować białaczkę!
Autor Wiadomość
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 10:01   Ten chleb może powodować białaczkę!

Co 12 piekarnia dodaje do chleba niedozwolony barwnik, a połowa pieczywa produkowanego w Polsce jest źle oznakowana. Takie są wyniki wyniki najnowszej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych - pisze "Dziennik Polski".

Inspektorzy sprawdzili jakość handlową pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego w 182 piekarniach na terenie 16 województw. Ponad 8 proc. skontrolowanych piekarni stosowało do produkcji pieczywa karmel jako barwnik, co jest zakazane.

- Badania wykazały, że karmel amoniakalny i amoniakalno- siarczynowy jako dodatek do pieczywa może powodować zmiany w obrazie krwi, głównie zmniejszając liczbę białych ciałek krwi, co może prowadzić do białaczki. Substancja ta powoduje również nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni - wyjaśnia Stanisław Kowalczyk, zastępca inspektora IJHARS.

Barwienie chleba to sposób na zafałszowanie składu chemicznego miękiszu. - Konsumenci kojarzą ciemny kolor pieczywa z jego większymi wartościami zdrowotnymi. Faktycznie, produkty z mąki razowej mają więcej błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych. Taki chleb ma jednak mankamenty technologiczne - trudniej wyrasta, ma bardziej zbitą strukturę i łatwiej się kruszy.

Barwienie pieczywa to pomysł na to, by zaproponować klientowi chleb "ciemny", a jednocześnie mający pożądane właściwości organoleptyczne, charakterystyczne dla wypieków z mąki jasnej - ocenia prof. Halina Gambuś, specjalista w dziedzinie przetwórstwa zbóż z Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

źródło: http://polskalokalna.pl/w...alaczke,1176408
Pozdrawiam
 
 
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro Wrz 17, 2008 19:34   

Super, coraz lepiej, nie jem pieczywa, niech drżą Ci, którzy uważają - jak to BEZ PIECZYWA ?
_________________
marzena kiwi
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 17, 2008 21:06   

chleb można zrobić samemu, ze zdrowych składników
może to być chleb, który ma mało węgli a dużo tłuszczu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved