Wysłany: Pią Maj 27, 2022 13:20 Szkodliwe i przydatne potrzebne dodatki chemiczne doŻywności
Witam
Wczoraj zjadłem z rana ryż brązowy z sosem meksykańskim
Strułem sie po tym i czułem źle jak nie czułem sie od miesiecy lat.
Długo zastanawiałem sie co jest powodem.
Okazało sie i chyba odkryłem co jest przyczyną.
Mianowicie do tego sosu dodano substancje GUMA GUAR
Poczytałem o niej i raczej w badaniach wychodziło że jest szkodliwa.
Nie znalazłem żadnej innej przyczyny czegoś co zmieniłem żeby nagle czuć sie tak źle.
Więc żeby nie wpadać w skrajności są dwa końce tego kija.Jeden że dodatki do żywności mogą ulepszać żywnośc wydłużać date wazności konserwować lepiej poprawiać smak itp itd
Drugi że są pewne substancje chemiczne które jednak są szkodliwe.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pią Maj 27, 2022 16:51
marcin458 napisał/a:
zjadłem z rana ryż brązowy z sosem meksykańskim
Strułem sie po tym i czułem źle
nie przygotowuje ryżu do gotowania w ogóle.
Wysypuje do garnka z opakowania i gotuje na gazie.
Ostatnie 3 dni czułem sie dobrze po tym struciu.
A ryż jem od lat i z innymi sosami bez tej gumy i było ok.
To musiało być to.
pozdrawiam
marcin
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Nie Maj 29, 2022 13:11
marcin458 napisał/a:
nie przygotowuje ryżu do gotowania w ogóle.
Wysypuje do garnka z opakowania i gotuje na gazie.
marcin458 napisał/a:
A ryż jem od lat
Czyli od lat się podtruwasz
Piszesz w temacie: "Szkodliwe i przydatne potrzebne dodatki chemiczne doŻywności",
powołujesz się na Westona Price'a a postępujesz jak kompletny ignorant
powołujesz się na Westona Price'a a postępujesz jak kompletny ignorant
Nie oszukujmy sie, jedyne co Marcin przeczytal o Westonie to jakies streszczenie w sieci, najprawdopodobniej na wegetarianskim blogu. Oryginalna ksiazka Westona Price jest w sieci dostepna za darmo na stronie fundacji, ale niestety (dla Marcina) jest napisana w jezyku angielskim (swoja droga to skandal, ze jescze u nas nikt tego nie wydal przetlumaczonego). Marcin ze zrozumieniem naszego rodzimego jezyka sobie nie radzi.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Czw Cze 02, 2022 00:31
zyon napisał/a:
(swoja droga to skandal, ze jescze u nas nikt tego nie wydal przetlumaczonego).
Wiem, wiem Zakupiona lezy w kolejce, moze ja troche podsune do przodu, bo ksiazka nie jest gruba. Marcin powinien ja przeczytac, przestalby w koncu majaczyc i miotac sie jak zyd po pustym sklepie. Zmienia co chwile zdanie jak wyczyta byle glupote z internetu.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Wczoraj zjadłem z rana ryż brązowy z sosem meksykańskim
Strułem sie po tym i czułem źle jak nie czułem sie od miesiecy lat...
Więc żeby nie wpadać w skrajności są dwa końce tego kija.Jeden że dodatki do żywności mogą ulepszać żywnośc wydłużać date wazności konserwować lepiej poprawiać smak itp itd
Drugi że są pewne substancje chemiczne które jednak są szkodliwe.
Tu się z tobą zgodzę większość tych dodatków jest szkodliwa i mogę to potwierdzić na własnym przykładzie. Zjem makaron z kupnym sosem, mam problemy z żołądkiem, zrobię taki sam sos sama i problemów nie ma.
jeśli bym coś takiego zjadł, to problem bym miał bardziej po makaronie niz po sosie
Myślę, że każdy na tym forum miałby problemy po dużej ilości makaronu.
Dlatego z kolei osoby żywiące się wysokoweglowodanowo czują się źle dodając do menu więcej mięsa. Stąd później wniosek, że to mięso szkodzi, a nie makaron.
Jak w tej anegdocie: whisky z lodem szkodzi, drinki z lodem szkodzą, wódka z lodem szkodzi. Do pioruna, ten lód jest bardzo szkodliwy.
JW
niedawno sprawdziłem, że od ponad 15 lat jestem na LC. Po 15 latach takiego konsekwentnego żywienia, nawet małe ilości wysokoweglowodanowego jedzenia działaja na mnie...źle.
Ale co do zasady to ma pan rację
niedawno sprawdziłem, że od ponad 15 lat jestem na LC. Po 15 latach takiego konsekwentnego żywienia, nawet małe ilości wysokoweglowodanowego jedzenia działaja na mnie...źle.
Ale co do zasady to ma pan rację
To jest fakt. Nawet w dzisiejszych realiach jest możliwe to żeby nie żreć tego co w krótkim czasie zryje nam metabolizm.
Dziwi mnie odpowiedź Witolda Jarmolowicza wtym temacie. Oczekiwałbym czegoś innego.
Niczego nie sugeruję, bo z wymiany zdań na tym forum, bo nic nie wskazuje na Alzheimera.
NIestety zawiodlem sie na tej ksiazce. Moglbym sie zgodzic, ze ksiazka jest nawet dobra, gdbyby byla tylko ksiazka na podstawie ksiazki Price'a. Niestety, autorska, druga czesc ksiazki jest tragiczna, dlatego pozbylem sie jej jak najszybciej. Nie lubie hipokryzji.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Poszedłem do lekarza bo medycyna konwencjonalna też ma wiele do zaoferowania skutecznego.
To prawda jak ręką odjął sie poprawiło.
Ale holera jedno mnie dziwi PO JAKIEGO GRZYBA dowalaja tam oprocz substancji leczniczej jakąś chemie jak tlenki tytanu i kto wie co jeszcze. Oprócz substancji czynnej jest z 8 jakichs dodatków i jak czytam tlenek tytanu to od razu kojarzy sie z metalami ciezkimi.
Rozumiem że substancja czynna lecznicza ma leczyć ale po co taka chemia dodatkowo. Jest wyjaśnienie dlatego to ma termin 5 lat. Może przedłużają termin ważności i to zaleta ale czy nie szkodzą?
Dzisiaj firmy suplementów jak olimp czy ostrovit dają prawie nic szkodliwego oprócz substancji czynnej jak np witamina c.
Za to w aptece mnóstwo leków i suplementów ma takie niezbyt dobrze brzmiące dodatki niektóre kojarzące sie z metalami ciężkimi.
"
Dwutlenek tytanu stosowany w lekach pełni szeroki zakres funkcji. Przede wszystkim nadaje im barwę, ale także - za sprawą właściwości fotokatalitycznych - chroni światłoczułe składniki leków i wydłuża ich trwałość.
"
i to jest duża zaleta ale czy nie jest szkodliwy?
Piotrx Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1457
Wysłany: Czw Lis 30, 2023 08:43
marcin458 napisał/a:
Zaraziłem sie jakąś grypopodobną chorobą.
Poszedłem do lekarza bo medycyna konwencjonalna też ma wiele do zaoferowania skutecznego.
(swoja droga to skandal, ze jescze u nas nikt tego nie wydal przetlumaczonego)
Osobiście uważam to także za skandal.Książka westona jest jak biblia zdrowego odżywiania naprawde trafione rady w dziesiatke.Ktoś powinien ją dawno przetłumaczyć i wydac polską wersje.
Jest ogrom substancji które przez lata były dopuszczone a potem nagle w badaniach wyszło że są szkodliwe i zostały zakazane a przez lata szkodziły ludziom.
ba są nawet substancje które wyszło że sa szkodliwe a są nadal dopuszczone.
Jaka jest najlepsza decyzja?
Chyba żądać i kupować od sprzedawców firm które nie używają żadnych dodatków chemicznych to najpewniejsza droga jak najmniej chemii bo jak pisałem można sobie zaszkodzić.
I znów wróce do najwiekszego naszego autorytetu "darwina żywienia i zdrowia " Westona A Price
Wszystkie zdrowe cywilizacje plemiona ludy badanie przez westona nie znały ŻADNYCH dodatków chemicznych i jakoś żyły w zdrowiu i można wnioskować że nasza żywność też bez nich byłaby lepsza i może być bez nich jak pożywienie zdrowych cywilizacji nieznających chorób.
Chyba na wszelki wypadek najlepiej unikać wszelkiej chemii w zywności i suplach.
Oczywiście jest inna opcja ale trudniejsza jak np książka billa stathama z listą dodatków chmiecznych i ich badaniami i informacjami czy sa bezpieczne czy nie i sprawdzać wszystkie dodatki z listą czy są bezpieczne.
Dodam też że nie każde E to chemia bo są np witaminy i inne naturalne substancje.
pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Czw Lut 01, 2024 20:08, w całości zmieniany 3 razy
Podam jeszcze link o jaką ksiażke mi chodzi
Jest to zbiór ogromnej ilości badań nad tymi dodatkami i oznaczenie które są zdrowe ktore szkodliwe a które neutralne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.