Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.
Autor Wiadomość
samarytaninn 

Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 368
Wysłany: Sob Sty 11, 2020 18:05   Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.

Ostatnio wpadła mi do rąk książka Mariana Różyca „Rak to nie wyrok śmierci, zdrowotne interakcje minerałów".
Oczywiście nie ze wszystkim co jest w tej książce to się zgadzam, ale o minerałach napisał ciekawe rzeczy:

Autor pisze że stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić 1:1, a jeszcze lepiej gdyby wynosił 1:2 na korzyść magnezu. Jeśli jest odwrotnie w organizmie zachodzi proces gnilny. Natomiast osoby chore na raka powinny dawkować nawet 1:10 na korzyść magnezu i bezwzględnie zrezygnować z produktów mlecznych. Nadmiar wapnia jeszcze dodatkowo ułatwia przeżuty raka do innych części ciała.

Niedobór krzemu powoduje że ścianki naczyń ulegają zwapnieniu, nadmiar wapnia jest antagonistą krzemu. I znowu jeśli mamy go w nadmiarze, to już nie tylko będzie brakowało magnezu ale i również krzemu. Dzieje się to najczęściej u osób spożywających dużo produktów mlecznych, a to droga do miażdżycy. Wapń nie jest przyswajalny w organizmie jeśli brakuje krzemu.

Produkty mleczne są szkodliwe nie tylko ze względu na nadmiary wapnia, ale również na zanieczyszczenie radionuklidami, a szczególnie strontem. Przy niedoborze krzemu wapń jest słabo przyswajalny i zaczyna być zastępowany w tkankach kostnych strontem.

To tak w wielkim skrócie.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 78
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3042
Skąd: Australia
Wysłany: Sob Sty 11, 2020 18:56   Re: Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.

samarytaninn napisał/a:
Ostatnio wpadła mi do rąk książka Mariana Różyca „Rak to nie wyrok śmierci, zdrowotne interakcje minerałów".

Reklamował on swoją książkę w Polskiej Akademii Zdrowia. Wklep w Youtubie “polska akademia zdrowia różyc” i możesz posłuchać jego wykładów. Dyskutowałem z nim na temat odkwaszania/zakwaszania. Podziękował mi, że się czegoś jeszcze nauczył. Szkoda, że za późno. W świat poszła informacja o odkwaszaniu organizmu.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 42 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 7397

Wysłany: Nie Sty 12, 2020 08:55   Re: Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.

samarytaninn napisał/a:
Autor pisze że stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić 1:1, a jeszcze lepiej gdyby wynosił 1:2 na korzyść magnezu. Jeśli jest odwrotnie w organizmie zachodzi proces gnilny.
Taka 1:1 jest proporcja w naturalnym pożywieniu bez produktów mlecznych. Nigdy nasi przodkowie nie jedli tyle serów i jogurtów, co dzisiaj. Oni w ogóle tego nie jedli i przeżywali.
Współczesna propaganda pro mleczna i podążające za tym zalecenia dietetyczne
1000 mg wapnia są bardzo szkodliwe.
Mleka i dodatkowego wapnia potrzebują jedynie małe dzieci do wieku kilku lat, które dziś nie są karmione mlekiem kobiecym. Ewentualnie kobiety w okresie laktacji.
JW
 
     
samarytaninn 

Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 368
Wysłany: Nie Sty 12, 2020 15:40   

Czyli mówiąc krótko można jeść niskowęglowodanowo, a i tak można doprawić się miażdżycy, gdyż produkty mleczne to białko.
Optymalni jeszcze mają gorzej bo u nich produkty mleczne są wręcz polecane i zachwalane jako bardzo zdrowe. Przykładów zachorowań na miażdżycę u nich nie brakuje, to pokazuje jak bardzo zgubne może być trzymanie się proporcji i niewidzenie świata poza nią.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 78
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3042
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Sty 12, 2020 18:12   

samarytaninn napisał/a:
Czyli mówiąc krótko można jeść niskowęglowodanowo, a i tak można doprawić się miażdżycy, gdyż produkty mleczne to białko.

W produktach mlecznych nie chodzi o białko, a o wapń. To nadmiar wapnia przy zasadowym odczynie krwi powoduje miażdżycę.
Zapoznaj się z poniższym linkiem:
http://dobradieta.pl/foru...p=244149#244149
Szkoda, że już nie można otworzyć w tym linku poniższego wykresu:

P.S.
Panie Witoldzie czy istnieje taka możliwość aby ten wykres reaktywować w tym wątku.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2020 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved