Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
pH krwi wspólny mianownik raka i cukrzycy.
Autor Wiadomość
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Pon Wrz 02, 2019 09:33   pH krwi wspólny mianownik raka i cukrzycy.

Insulina.
Insulina jest balikiem składającym się z 51 aminokwasów. Jak każde białko mam swój punkt izoelektryczny Pi 5,4. W środowisku w kierunku zasadowym od tego punktu przybiera ładunek ujemny, a w kierunku kwaśnym od tego punktu przybiera ładunek dodatni i jest przyciągana przez ujemnie naładowane receptory insulinowe.

Erytrocyty.
W błonie erytrocytarnej stwierdzono obecność co najmniej 200 białek strona 470 w poniższym linku:
http://www.diagnostykalab..._4;_467-483.pdf
Jako białko tez posiada punkt izoelektryczny Pl 4,6 - 4,7
Cytat:
Особенно много исследований было посвящено измерению П. и определению изоэлектрической точки эритроцитов. Большинство исследователей находят ее при рН, равном приблизительно 4,6—4,7.

Источник: http://med.niv.ru/doc/enc...8/potencial.htm
Inną właściwością białka jest jego nabrzmiewanie poza punktem izoelektrycznym.
W punkcie izoelektrycznym białko ma najmniejszą objętość i może zmieniać swój kształt bez utraty jego dlasciwosci biochemicznych, co pozwala jemu przejść przez kapilary o mniejszej średnicy od średnicy białka (erytrocytu). Na podstawie powyższych właściwości sporządziłem rycinę jak poniżej,

z której można wyczytać, że jeśli krew w kapilarach (naczyniach włosowatych) będzie miała odczyn pH punku izoelektrycznego erytrocytów, to ani rak ani cukrzyca nie powstanie. Wszystkie komórki będą dotlenione i insulina będzie przyciągana przez ujemnie naładowane komórki.

_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Czw Paź 10, 2019 22:36   

Obecność ładunku jest jednym z najważniejszych czynników stabilności roztworu białka; Innym ważnym czynnikiem jest obecność powłoki hydratacyjnej zorientowanych cząstek wody wokół cząsteczki białka. Woda jest dipolem, dlatego jej cząsteczki znajdują się wokół cząsteczki białka w zależności od jego ładunku. Insulina we krwi (90% wody) może mieć ładunek dodatni i ujemny.
Jeśli ładunek jest ujemny to mamy cukrzycę, jeśli dodatni to ładunek jest wzmacniany przez dipole powłoczki wodnej i insulina jest przyciągana przez ujemnie naładowane receptory insulinowe.

_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Pią Paź 11, 2019 01:47   

[img][/img]
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Sob Paź 26, 2019 17:20   

Żeby wyprodukować jakiś produkt, potrzebny jest surowiec. Surowcem dla insuliny są aminokwasy.
“Fabryka” (wysepki) Langerhousa potrzebuje 51 aminokwasów aby wyprodukować insulinę i pobiera te surowce z erytrocytów, składających się z ponad 200 aminokwasów. Poza punktem izoelekrycznym erytrocyty mają większa średnicę od średnicy kapilarów i jako ładunek o przekroczonej skrajni nie przepłyną przez kapilar.
Z braku surowca “fabryka” nie wyprodukuje insuliny. Cieszą z takiego zjawiska firmy produkujace insulinę i będą niszczyć wszelkie informacje o produkcji insuliny w organizmie ludzkim.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Wto Maj 18, 2021 19:29   

Uzupełniam link do znikniętego obrazka
https://ibb.co/0GgdnVN
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved