Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawidlowe Przygotowanie STEKA
Autor Wiadomość
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1913
Skąd: everywhere
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 12:28   Prawidlowe Przygotowanie STEKA

Podaje przepis na prawidlowe przygotowanie steka.

Najpierw co powinnismy jesc a czego nie...



Wiec jemy "The Blue" do max. "Medium Rare" wszystko dalej to strata smaku, jakosci i byc moze problemy zdrowotne (jak ktos je duzo miecha, duzo wegli i duzo roslinnych tluszczy).

1. Przyprawiamy. ja uzywam tylko soli morskiej, czarnego pieprzu i suszonej bazyli

2. Na malym ogniu rozgrzewamy patelnie (mozna ja skropic woda, jak wyparuje woda to patelnia jest gotowa).

3. Nakladamy lyzke lub dwie (stolowa) tluszczu zwierzecego (ja stosuje tluszcz gesi)

4. Czekamy az tluszcz sie roztopi i dolewamy wody do patelni (tyle ile potrzeba zeby zakryc cala powieszchnie patelni i nie wicej.)

5. Czekamy az woda zacznie sie gotowac i kladziemy steka na patelni.

6. Zwiekszamy ogien z malego na sredni (moze troche wiecej, zalezy od patelni i pieca)

7. Przekladamy steka co 15-20 sekund (na oko) tyle razy ile bedzie potrzeba az do momentu kiedy brzegi sie "zetna".

8. Przekladamy jeszcze raz, moze dwa i kniec.

Wazne jest aby nie nacinac steka kiedy jest na patelni! bo sie ugotuje w srodku!

Dobrze jest tez go zostawic na 2-3 minuty przez pozarciem, dojdzie sobie wtedy ladnie.
Zaleznie od grubosci steka, patelni, temperatury tym sposobem powinniscie otrzymac "The Blue" do "Rare".

Smacznego :papa:

P.S Mozna to zastosowac do kazdego miecha i podrobow.
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
Likvidi


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 33
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 22:40   

Ostatnio właśnie zrobiłam sobie steka w wersji 'rare' - chyba jednak przesadziłam (/ z ogniem nie przesadziłam), bo to było całkowicie niesmaczne i wymagało nielada ode mnie - istoty wychowanej na węglowodanach 8/ - wysiłku by jednak wszystko zjeść. Ciekawe czy kiedykolwiek rare stek będzie mi smacznym ...
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 34
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5624
Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 23:35   

przepis na stejki i nie tylko:
http://www.youtube.com/watch?v=P_SHVvgUt2k

http://www.youtube.com/wa...feature=related
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Ostatnio zmieniony przez zenon Pią Mar 25, 2011 00:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
gravs 


Pomógł: 10 razy
Wiek: 35
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 482
Skąd: ze wsi
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 20:47   

to ja proszę jeszcze o instrukcję jak takie coś pogryźć. próbowałem zrobić sobie steka wg gudrii'ego i nie dałem rady. może mięśnie żwaczowe mam za słabe?
_________________
każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
 
     
stdt 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 517
Skąd: Cała Europa.
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 15:03   

Albo dostałeś wyjepke wołowiny :viva: :viva:
_________________
-Pane moderatore, prose ne ubija tematu.

-To se ne da!
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 34
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5624
Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 22:38   

No bo u nas nie ma dobrej wołowiny, taka prawda.

W Polsce nie różnicuje się czy krowa jest mleczna czy mięsna, krowa to krowa i tyle.
Tymczasem w krajach bardziejukierunkowanych na wołowinę mają bydło, którego mięsko jest miększe niż to nasze.

U nas taka "normalna" wołowina to rarytas za który trzeba zapłacić odpowiednio więcej, np mięsko z rasy limusine.

Ponadto dobre stejki robi się z kawałków dojrzewających kilka tygodni i odpowiednio skruszałych.

Ale już pulpety "zenona", które robi się z mięska mielonego znakomicie się gryzie i można je sporządzić z takiej zwykłej polskiej wołowiny.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1913
Skąd: everywhere
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 00:04   

gravs napisał/a:
to ja proszę jeszcze o instrukcję jak takie coś pogryźć. próbowałem zrobić sobie steka wg gudrii'ego i nie dałem rady. może mięśnie żwaczowe mam za słabe?

można nawet z tego gorszego mięsa coś wyczarowac tylko trzeba trochę się pobawić z tym.

Co i jak, dokładniej tutaj:

http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html :)
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 06:39   

zenon napisał/a:
No bo u nas nie ma dobrej wołowiny, taka prawda.

być może, ale za to mamy zaje**stą koninę
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
stdt 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 517
Skąd: Cała Europa.
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 10:07   

Zenuś, podaj proszę przepis na Twoje kuleczki czy tam pulpety :pada:
Ostatnio zmieniony przez stdt Pią Kwi 15, 2011 10:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
stdt 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 517
Skąd: Cała Europa.
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 16:40   

Już mam :viva:
 
     
kuchennie

Dołączył: 25 Sie 2019
Posty: 4
Wysłany: Nie Sie 25, 2019 20:48   

Umieszczony test patelni Woll Diamond Lite na blogu kuchnia Polska, przekonał mnie do zakupu patelni tytanowej, teraz na niej smażę steki i są rewelacyjne! Dobrze dosmażają się, są soczyste i nie wysuszają się. Do tego patelnie łatwo umyć i stosować do innych rzeczy. Polecam szczerze! A tutaj ta recenzja do przeczytania https://kulinarnapolska.org/jogurtowce-nieprawdopodobnie-pyszne-kotleciki-z-kurczaka-plus-test-patelni-woll/ A wy jakie patelnie używacie?
 
     
Frania

Dołączył: 10 Wrz 2019
Posty: 3
Wysłany: Wto Wrz 10, 2019 13:16   

Dokladnie, nie ma to jak srednio wypieczony stek :papa:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2019 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved