Zdarzyło się, że na wczasy optymalne zorganizowane przez ARKADIĘ Warszawa - Zacisze w Rymii nad Zalewem Zegrzyńskim przyjechała osoba z zapasem smalcu, z myślą, że uda jej się choć część masła zastąpić smalcem wieprzowym w posiłkach podawanych w ośrodku wczasowym. Organizatorom wyjaśniła, że obawia się przedawkowania witaminy A, której w maśle jest dużo, a w smalcu wieprzowym nie ma wcale.
Faktu takiego nie można było pozostawić bez wyjaśnienia, tym bardziej,że na rynku księgarskim istnieje pozycja pt. "Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych" I. Elmadfy i E. Muskaty, w której autorzy donoszą, że w 100g wątroby wieprzowej występuje nie 13000,mikrogramów, jak dotychczas uznawano, tylko 39100 mikrogramów witaminy A.
Przy normie ustalonej dla dorosłych żywiących sie tradycyjnie, wynoszącej 800mg dla kobiet i 1000mg dla mężczyzn, zjedzenie 100g porcji wątroby wieprzowej oznaczło by zapas witaminy A na około 39 dni. Autorzy przestrzegają przed nadwyższkami witaminy A, zwłaszcza w żywieniu kobiet ciężarnych, bowiem płód ludzku jest bardziej wrażliwy na hiperwitaminozę A niż człowiek dorosły.
Żywiązy się optymalnie wiedzą, że organiz ludzki przy optymalnej przemianie materii potrzebuje mniej witamin. O ile mniej, ustalić mogłyby tylko badania w tym zakresie.
Przypomina się tutaj pomyłka funkcjonująca prawie 50 lat w odniesieniu do ilości żelaza w szpinaku. Pomyłka polegała na postawieniu przecinka w niewłaściwym miejscu, przy wyliczeniuach ilości żelaza w 100g szpinaku.
Podjęte przez ARKADIĘ Warszawa- Zacisze próby wyjaśnienia faktycznej zawartości witaminy A w podrobach w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie nie powiodły się. ARKADIA zwróciła sie do wydawcy "Wielkich tabeli kalorii i wartości odżywczych" z prośba o przekazanie tej sprawy autorom ksiązki. Na odpowiedz wypadanie nam poczekać.
Nie musziby tak bardzo martwić się chwilowymi perturbacjami z wątrobą wieprzową, cielęcą i wątróbkami dobiowymi, w żywieniu optymalnym wystarczy uświadomić sobie, że inne podroby, jak:serca, nerki, móżdżek, szpik kostny, krew (kaszanka) zawierają również wartościowe białka i związki fosforowe takie jak w wątrobie.
Wylicznie, choćby orientacyjne, ilośic dostarczonej organizmowi witaminy A w posiłkach dziennych nie jest trudne, choćby z tego wzglu, że wiekszość ilości witaminy A wystepują w niewielu produktach. Nas, opiekunów i doradców żywieniowych, na wczasach optymalnych w Rymii skłonił do takich wyliczeń fakt wymiany częsci masła na smalec przez uczestniczkę turnusu i konieczność wyjaśnienia tego pozostałym uczestnikom wczasów.
Przytoczone ponieżej porównawcze zestawienie zawartości witaminy A w 100g wybranych produktów pozwoli na zorientowanie się, w których produktach jest dużo, a w których niewiele witaminy A.
Spojrzenie na zawartośc witaminy A w produktach często stosowanych w żywieniu optymalnym przekonuje,że jajecznicę czy omlet najlepiej smażyć na smalcu, słoninie, boczku lub podgardlu wędzonym. Mozna wtedy bez obaw o przedawkowanie witaminy A zjeść w ciągu dnia bitą śmietanę czy wypić koktajl śmietanowo- owocowy, przy założeniu, że w skład drugiego posiłku będzie wchodził produkt białkowy nie zawierający dużej ilości witaminy A (wieprzowina, baranina, cielęcina, drób, nerki i serca wieprzowe, kaszanka, niektóre ryby). Spośród ryb tylko tuńczyk i węgorz zawierają duże ilości witaminy A. Ewentualne niedobory witaminy A łatwo uzupełnić zjadając przy śniadaniu niedużą porcję (5dag) koszki pasztetowej (kiełbasa wątrobiana, wątrobianka). Im wątrobianka zawiera w swym skłądzie więcej samej wątroby, tym więcej witaminy A w niej wystepuje. Ponadto organizm może syntezować witamine A z beta karotenu zjadanego głównie w takich produktach, jak:marchew, papryka, pomiodory oraz zielone warzywa i kolorowe owoce.
Majonez domowy mozna przyrządzać z oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Oliwa z oliwej składa się głównie z wartościowych kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych, w oleju słonecznikowym przeważają mniej wartościowe kwasy tłuszczowe wielonieniasycone. Jednakże w 100g oleju słonecznikowego występuje obok 4 mikrogramów witaminy A, 50 miligramów witaminy E, a w 100g oliwy z oliwek przy 120 mikrogramów A, tylko 13,2 miligramów witaminy E. Najmniej polecany jest majonez fabryczny, bo zawiera polepszacze i konserwanty, a głównie surowiec, z którego jest wykonywany nie zawsze jest znany.
W zestawienieu porównawczym znalazły się głównie produkty optymalne, z większą zawartością witaminy A i niektóre produkty bez tej witaminy. Inne produkty nie wyszczególnione w wyborze zawierają nieduże ilośic witaminy A bądź nie zawierają jej wcale.
Nadmiar witaminy A, podobnie jak niedobór, powoduje zaburzenia przemiany materii, obniżenie kondycji organizmu, a nawet przykre dolegliwości. W literaturze przedmiotu wsród objawów przedawkowania witaminy A wymienia się bóle stawów, zaburzenia widzenia, drażliwość, obrzęki, powiekszenie wątroby, pękanie i krwawienie ust, wypadanie włosów. Po wyrównaniu poziomu witaminy A w organizmie, dolegliwości się cofają, a włosy odrastają.
Innym wydarzeniem, które wpływnie na sposób przyrządzania posiłków jest wykrycie przez szwedzkich naukowców dużych ilości akryloamidu w produktach węglowodanowych poddawanych działaniu wysokiej temperatury w tłuszczach roślinnych (Journal of Agricultural and Food Chemistry, sierpień 2002). Akryloamid jest substancją trującą, działającą toksycznie, zwłaszcza na układ nerwowy. Akryloamidu dużo wykryto w chrupkim pieczywie, chipsach, frytkach.
Istotna dla Czytaleników może byc informacja, że przykładowe jadłospisy zamieszczone w materiałach szkoleniowych, udostepnianych Optymalnym w ARKADII Warszawa- Zacisze, zostały poprawione, to znaczy uwolnione w dużej mierze od potraw z akryloamidem i od nadmiaru witaminy A.
Zainteresowanych pogłębieniem wiedzy odkrytej przez Doktora Kwaśniewskiego zachęca sie do uczestnictwa w comiesięcznych spotkaniach Optymalnych.
A. Produkty białkowe B. Produkty tłuszczowe
Nazwa produktu
Ilość witaminy A
Nazwa produktu
Ilość witaminy A
Jajka całe, 2szt.
190mg
Masło extra 82,5%
653mg
Żółtka jaj, 5szt.
550mg
Śmietana 30%
275mg
Białko jaja kurzego
ilości śladowe
Boczek wędzony
0mg
Mięso wieprzowe, łopatka
9mg
Słonina
0mg
Mięso wieprzowe, szynka
0mg
Smalec wieprzowy
0mg
Mięso baranie
0mg
Łój wołowy
280mg
Mięso cielęce
ilości śladowe
Oliwa z oliwek
120mg
Mięso wołowe (bez tłuszczu)
20mg
Olej słonecznikowy
4mg
Mięso kury (brojler)
10mg
Olej sojowy
583mg
Mięso gęsi
65mg
Tran
25500mg
Mięso kaczki
24mg
Mięso indyka
13mg
Wybór produktów dokonano na podstawie: I. Elmadfy i E. Muskaty "Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych" oraz H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych o typowych potraw"
Nerki wieprzowe
39mg
Nerki cielęce
210mg
Kiełbasa wątrobiana grubo siekana
8300mg
Kiełbasa wątrobiana chuda
1700mg
Kiszka pasztetowa
1834mg
Pasztet wątrobiany
950mg
Dorsz
10mg
Karp
44mg
Mintaj
10mg
Makrela
100mg
Pikling
28mg
Śledź
38mg
Tuńczyk
450mg
Węgorz
980mg
Ser twarogowy tłusty
83mg
Ser żółty gouda
310mg
Ser cheddar
360mg
Ser edamski
280mg
Ser topiony
250mg
Ser pleśniowy
430mg
Wątroba wieprzowa
39100mg
Wątroba cielęca
21900mg
Wątroba drobiowa
12800mg
Wątroba jagnięc0a
9500mg
Wanda Sławek
Maciej Mierzejewski Gość
Wysłany: Sob Lut 08, 2003 23:25 Re: O witaminie A
Witam,
Artykuł ciekawy, tylko trzeba zaznaczyć, że ukazał się w nr 2(6)
Optymalnika.
I czemy w HTML-u?
Istotniejszy jest jednak fakt, że oryginał i kopia przesłana przez Zenona
zawierają istotny błąd (mam nadzieję, że to tylko tzw chochlik
drukarski). W tekście i tabelach przy skrócie jednostki zamiast "?g" -
(mikrogram) przy witaminie A wstawiono "mg" (miligram) czyli jednostkę
1000 razy wiekszą!
Dane dotyczące witaminy E są prawidłowe (mg).
> drukarski). W tekście i tabelach przy skrócie jednostki zamiast "?g" -
Widocznie na liście działa ten sam chochlik - małej greckiej litery
"mikro" nie chce przepuścić - w moim poście figurowała zamiast znaku
zapytania.
Maciek
..
Marcin 'Cooler' Kuliński Gość
Wysłany: Sob Lut 08, 2003 23:48 Re: O witaminie A
Użytkownik "Maciej Mierzejewski" <mierzejewskim@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:b23pu7$1mpq$1@tryton.plocman.pl...
Cytat:
Widocznie na liście działa ten sam chochlik - małej greckiej litery
"mikro" nie chce przepuścić - w moim poście figurowała zamiast znaku
zapytania.
Dopuszczalny jest skrot mcg.
Pozdro,
Cooler
..
Zenon Z. Gość
Wysłany: Sob Lut 08, 2003 23:49 Re: O witaminie A
Użytkownik "Maciej Mierzejewski" <mierzejewskim@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:b23pmp$1mlg$1@tryton.plocman.pl...
Cytat:
Witam,
Artykuł ciekawy, tylko trzeba zaznaczyć, że ukazał się w nr 2(6)
Optymalnika.
I czemy w HTML-u?
Istotniejszy jest jednak fakt, że oryginał i kopia przesłana przez Zenona
zawierają istotny błąd (mam nadzieję, że to tylko tzw chochlik
drukarski). W tekście i tabelach przy skrócie jednostki zamiast "?g" -
(mikrogram) przy witaminie A wstawiono "mg" (miligram) czyli jednostkę
1000 razy wiekszą!
Dane dotyczące witaminy E są prawidłowe (mg).
Witam
Tak ukazał się w Optymalniku nr 2(6).
Dlatego w html-u, że inaczej nie miałbys ładnych tabel.
W tekscie wysłanym na grupę nie ma chochlika, to tekst bez jakiejkolwiek
ingerencji z mojej strony.
Może w następnym numerze będzie sprostowanie.
Tekst wysłany na prośbę Marzeny M.
Pozdrówka
..
MORGANO/BYTOM Gość
Wysłany: Pon Lut 10, 2003 11:23 Odp: O witaminie A
Użytkownik "Zenon Z." <zenon_z@wp.pl> napisał w wiadomości news:b23jgb$1hbt$1@tryton.plocman.pl...
O witaminie A
Zdarzyło się, że na wczasy optymalne zorganizowane przez ARKADIĘ Warszawa - Zacisze w Rymii nad Zalewem Zegrzyńskim
przyjechała osoba z zapasem smalcem
Zainteresowanych pogłębieniem wiedzy odkrytej przez Doktora Kwaśniewskiego
Wanda Sławek
Na szczegółowe wyjaśnienie o witaminie A znajdziemy w najbliższym miesięczniku OPTYMALNI.
Wanada Śławek jak samo nazwisko wskazuje szuka SŁAWY. Samowolnie wprowadza bez jakich kolwiek
konsultacji medycznych chaos wśród optymalnych. Rozpętała ojnę z białkami teraz sięga do witamin. Morgano
Marzena M Gość
Wysłany: Pon Lut 17, 2003 07:41 Re: O witaminie A
"Zenon Z." <zenon_z@wp.pl> wrote in message
news:b23qge$1n6r$1@tryton.plocman.pl...
Cytat:
Tekst wysłany na prośbę Marzeny M.
Pozdrówka
dzieki
Marzena M
Cytat:
..
Olek Gość
Wysłany: Sob Lut 22, 2003 00:50 Odp: O witaminie A
Witam
Policzyłem sobie właśnie że dziennie przyjmuję z pożywieniem ok. 1500-2000
mikrogramów wit. A
Jest to oczywiście zbyt duża wartość (150-200% normy) jeśli ostatecznie
dobrze zrozumiałem tabelę . Ale czy takiego niewielkiego "przedawkowania"
należy się obawiać na dłuższą metę? Czy muszę zmodyfikować dietę?
Pozdrawiam
Olek
P.S. Czy salceson włoski zawiera jakiś procent wątroby wieprzowej (nie
wyczuwam w smaku ale być może tylko z powodu "różnorodności" składu ?
Jeśli tak to przedawkowanie u mnie może być większe...
W zasadzie wszystko zostało powyżej napisane, jedyne co warto zrobić to zacząć się do tego stosować i wybrać dobrej jakości produkty w których zawarta jest witamina A, pod tym względem możecie liczyć na naszą pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.