Pomógł: 191 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Kwi 06, 2012 22:06
Niezłe.
Nie wiedziałem, że tak można zrobić chałwę.
Czy te tradycyjne tureckie są jakoś podobnie robione?
Zbiggy, może Ty coś o tym wiesz, bo pamiętam, że jesteś jej smakoszem?
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
draq Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 40
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 20:51
Kiedyś, gdy miałem ochotę na chałwę, a nie dysponowałem pieniędzmi, bądź był sklep zamknięty (już nie pamiętam) to wpadłem właśnie na taki sposób, jaki jest podany w linku. Prażony zmielony sezam+ miód, czasami robiłem też masło orzechowe i mieszałem to z chałwą, lub dodawałem także kakao. Wychodzi taniej i smaczniej. Ze słonecznika tez wychodzi pyszna chałwa, procedura jest taka sama.
edit: by chałwa była smaczniejsza, najlepiej przepłukać sezam, lub trochę pomoczyć i wysuszyć. Wtedy będzie mieć mniej goryczy. Kilka razy, jak sobie przypomnę zdarzało mi się za bardzo podpiec sezam i chałwa była gorzka i niesmaczna.
Ostatnio zmieniony przez draq Sob Kwi 07, 2012 20:54, w całości zmieniany 1 raz
Niezłe.
Nie wiedziałem, że tak można zrobić chałwę.
Czy te tradycyjne tureckie są jakoś podobnie robione?
Zbiggy, może Ty coś o tym wiesz, bo pamiętam, że jesteś jej smakoszem?
teraz zauważyłem chwytliwy temat chałwy chrum chrum
ale od listopada już jej nie jem tak samo jak budyniu
_________________ I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
Wlasnie zrobilem, tylko mij philips blender jakos cienko z tym daje rade, trzeba szeroki kielich
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 21:19
zyon napisał/a:
Wlasnie zrobilem, tylko mij philips blender jakos cienko z tym daje rade, trzeba szeroki kielich
w malym dasz rade, tylko syp niewiele wiecej niz do tego paska z napisem max.
A ja zrobiłam ostatnio tahini, w sumie to płynny sezam Ale muszę przyznać, że całkiem smaczne tylko trochę za bardzo podprażyłam sezam i miał gorzkawy posmak. Ale przypomniał mi się smak chałwy więc na pewno spróbuję zrobić.
Samo przyrządzenie chałwy nie jest czymś specjalnie trudnym o ile mamy dobrej jakości składniki. Potem będziemy cieszyć się smaczną i zdrową przekąską, to też stanowi uzupełnienie poziomu cukrów naszym organizmie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.