Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Żywność której nie polecamy!
Autor Wiadomość
deathm

Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 32
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 10:26   cola zero

co myslicie o nowej coca-coli zero ma weglowodanów 0gr a słodka aż gębe wykreca
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 10:36   

ale ma dużo badziewia e-ileś tam
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 11:36   

no to badziewie chyba najgorsze, i jak czasem popije sobie cole zero to mam i tak wyrzuty sumeinia:)
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
Rossignol

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 303
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 21:23   

najgorszy jest kwas ortofosforowy jeszcze bardziej zakwasza srodkowisko w zoladku co jest przyczyna wzodow.
 
 
Rossignol

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 303
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 17:14   

hahaha wrzodow ;D sory za orta :D
 
 
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 08:42   

Ja kiedyś zastosowałam do zaśniedziałej śruby, nie mogłam jej odkręcić. Wini się cole za tzw. kruchość kości u dzieci, tak jak inne słodycze wypłukuje minerały, witaminy.
_________________
marzena kiwi
 
 
Rossignol

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 303
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 09:37   

jasne ale to prawda
jak Ci sie chce to zrob eksperymet kup jakies udko z korczaka obierz mieso a sama kosc wloz na noc do szklanki z cola. Wyjmij rano i zobaczysz cos fajnego... bedzie gietka jak guma
Moj nauczyciel od chemi mowil ze jak jego synowi wypadaly mleczne zeby to wsadzil jednego do szklanki i po calej nocy zab zniknol ;/
 
 
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 00:48   

napój energetyzujacy też jest szkodliwy?
Ja w zasadzie nie pije -ale syn uwielbia
_________________
pozdrawiam
 
 
Rossignol

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 303
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 10:11   

czy myslisz o takim czyms jak Tiger ??
wystarczy przeczytac skład na pudelku ...
Mysle ze sama sobie odpowiesz na to pytanie ...
 
 
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Nie Cze 08, 2008 10:59   

figa napisał/a:
napój energetyzujacy też jest szkodliwy?
Ja w zasadzie nie pije -ale syn uwielbia


Na mnie bardziej "energetyzujaco" wplywa
ogladanie "zdjecia" CzarnejHellenki 8)
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 12:51   

oj Figa nie wolno dawac tego dzieciom.

oh Gryzus mam duzo bardziej energetyzujace zdjecia:)
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 13:21   

Zalezy jeszcze o jakie napoje chodzi.

Redbulle, Tigery
czy
izostary, powerejdy

Opcja druga jest mniej szkodliwa.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
julaula

Dołączył: 08 Maj 2009
Posty: 1
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 10:15   Musli, platki etc.

Co myslicie o roznych musli, platkach? Jecie je? jesli tak to z czym i jakie rodzaje?
Ja ostatnio uwielbiam Fitellę z jogurtem mmmniam :)
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 11:10   

Niezdrowe odwodnione, bez smaku, zapychajace, czeszczace w szczenakch o dziwnym zapachu.
Produkt zaliczany do tzw. "Pozywienia" ale jest trujacy. ;)
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
M i T 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 7106
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 11:30   

Dla mnie - niepotrzebnie drażniący jelita błonnik - jak papier ścierny. Ale jak ktoś lubi robić codziennie obfite i nie trzymające się kupy "kupy" z zapaszkiem, to powinien wcinać duuuuuużo takich "zdrowych" płatków, otrębów i innych muesli.

Miałam kiedyś prawie 10-letni okres zajadania takich świństw codziennie na śniadanie z mlekiem bezlaktozowym (najgorszy syf, podobnie jak "mleko" sojowe), albo wprost z pudełka - jako "przekąskę". I się ciągle tylko dziwiłam dlaczego coś tak "zdrowego" powoduje aż takie "rewolucje" w jelitach (szczególnie wszystko, co zawierało otręby).

O masakrycznych ilościach cukru w tych płatkach już nawet nie wspomnę...

Z takim samym skutkiem (dla jelit) można byłoby zjeść rozmoczony w mleku papier ścierny. Dostępny jest różnej grubości, podobnie jak muesli, więc można sobie dobrać odpowiednie "ścieranie" wewnętrzne 8/

Marishka

P.S. Osobiście wolę błonnik (w małych ilościach) w postaci warzyw i okazjonalnie owoców. A płatki, to znakomity interes dla wielkich koncernów. I tyle.
 
     
Nowy24

Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 62
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 13:38   

Ja też mam podobny problem....Musli takiego gotowego nie jem ale bardzo lubię czasami na śniadanie zjeść płatki owsiane + rodzynki + morele + jogurt albo na wodzie, czasami jak mam potrzebę posłodzę łyżką miodu...Na mnie bardzo pozytywnie wpływa taki poranny posiłek. Nie mam żadnych problemów żołądkowych ale czytając forum dowiedziałem się że zboża, jogurt to raczej syf i kurde trochę nie wiem co zrobić....Nie jem tego codziennie 2-4 razy w tygodniu i tylko na śniadanie.

Pozdrawiam
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Śro Maj 27, 2009 13:58   sposób na "trociny"

WITAM :hug:

Jeżeli ktoś ma problem z tzw.: "trocinami" to może spróbować takich sposobów:

MOCZENIE I KIEŁKOWANIE NASION
http://www.surawka.republika.pl/PIO777.htm

później z takich skiełkowanych można zrobić rożne mleczka ( oczywiście odcedza się na sitku aby pozbyć się "trocin" ):
http://www.surawka.republika.pl/O3.htm

W sumie wlewamy w siebie sama esencję . o!.......... :-)

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 21:14   

zenon napisał/a:
Zdumiewajace, ale odkrylem u siebie na polce Supertramp "Crime of the century". Kupilem chyba kiedys w promocji, NIGDY jeszcze nie przesluchalem tej plyty.
CD jest dziewicze.
Po skonczeniu pisania tego glupiego postu pozbawie je cnoty 8)


koniecznie zeniu bierz się za rozdziewiczanie :-)
 
     
smile

Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 6
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 11:20   

Ja przestawiłem się tylko na zdrową cole. Moje dzieciaki ją uwielbiają. Polecam też taką
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 11:26   

smile napisał/a:
Ja przestawiłem się tylko na zdrową cole. Moje dzieciaki ją uwielbiają. Polecam też taką

tyle, że to kolejny ze słodkich napojów, których powinniśmy się wystrzegać
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 11:32   

to jest zbrodnia faszerować dzieciaki aspartamem
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
smile

Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 6
  Wysłany: Pon Cze 08, 2009 12:48   

Główny napój to WODA oczywiście i WODA. Są takie dni w tygodniu kiedy jest zgoda na różne "niezdrowe" grzeszki (słodycze, soczki itp) i wtedy dostają czasem cole - taką właśnie cole. :-)
 
     
smile

Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 6
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 14:20   

Waldek B napisał/a:
to jest zbrodnia faszerować dzieciaki aspartamem

To prawda...na szczęście aspartamu tam nie znajdziesz! :-) . tu możesz poczytać o napojach firmy Voelkel
 
     
Iga
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 16:17   

A może by tak zamiast coli,to kompoty z owoców ? :) -zaczyna się sezon :)
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 20:10   

A tam kompot - to nie jest raw paleo..
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Iga
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 21:11   

zenon napisał/a:
A tam kompot - to nie jest raw paleo..

A tam Zenonie... dodasz aspartamu i będzie.

PS.Zważ na to,że dla przyszłych pokoleń,to my jesteśmy paleo i w przyszłości jakiś Hannibal będzie wytwarzał nielegalnie w piwnicy aspartam,żeby być paleo.
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 21:35   

nie wydaje mi sie..
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
chleb

Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 23
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 13:22   Czyzby poczatek pisania prawdy?coca-cola-aspartam

http://wyborcza.pl/1,7547...a_organizm.html


Artykul o tym co sie dzieje po spozyciu Coca-Coli. Ze dzieje sie zle nie trzeba na tym forum chyba nikogo przekonywac, ale zwrocilem uwage na bardzo istotny zapis:

Cytat:
Po 20 minutach poziom cukru we krwi znacząco wzrasta, powodując zwiększenie wydzielania insuliny, która transportuje cukier z krwi do komórek. Przytłoczone nadmiarem cukru komórki starają się go zamienić w tłuszcz.
Ostatnio zmieniony przez Molka Pią Wrz 23, 2011 19:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1035
Skąd: podlasie
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 13:28   

nie moze byc, czyzby Kwasniewski mial racje?
 
     
chleb

Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 23
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 13:34   

Dodajmy, ze 50g cukru ma tez tabliczka czekolady, duzy jogurt z owocami, ze o pol litrze sokow w kartonikach nie wspomne.
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 13:45   

Ale nic nie ma takiego smaku jak Kola.
_________________

 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1035
Skąd: podlasie
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 13:56   

i dlatego nie jadam jogurtow,czekolady, nie pije sokow. Na cole czasami sie skusze , ale na light
 
     
xvk 

Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 31 Sie 2009
Posty: 715
Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 14:41   

Coli light lepiej nie pić, bo zawiera aspartam.
Wszędzie pełno ostrzeżeń, np. tu:

http://www.youtube.com/wa...ex=0&playnext=1
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1035
Skąd: podlasie
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 15:30   

nie wiem co gorsze, cukier czy aspartam
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 16:10   

jak zaczynałem przygodę z dietą wysokotłuszczową przez parę miesięcy brakło mi słodyczy nieco i tych gazowanych wynalazków też, był taki czas, że śniły mi się :hah:

wpadłem na pomysł by ugniatać arbuza na sok i mieszać to z woda gazowaną pół na pół

dawało radę, taka mniej szkodliwa oranżada zamiast koktajli mendelejewa z plastików
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 19:20   

A a woda gazowana ze szkla?

Jak? gdzie? ile?
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 19:51   

piotr i paweł, do wyboru do koloru
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Naturalna

Dołączył: 03 Lis 2010
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 12:23   

Ja też próbowałam tych wszystkich programów 14- sto dniowych, tygodniowych i innych. Niestety szczerze mówiąc niewiele mi dawały i efekty były... Niewidoczne. W tej chwili jestem na etapie zdrowej diety i herbaty, którą polecił mi mój dietetyk.Jest to herbatka tybetańska, która działa regulująco na nasz organizm. Ale uwaga- naprawdę działa, a nie ma tak napisane na opakowaniu :)
 
     
marcelinka

Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 3
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 14:23   Pyszne wafelki

Słuchajcie,

W tamtym tygodniu mój synek przyniósł do domu bardzo dobre wafle ze sklepiku szkolnego. Zjadłam mu całą paczkę;) Takie w pełni naturalne, bez żadnych konserwantów, po prostu pyszne! I teraz zastanawiam się, czy ktoś z Was nie wie, gdzie można je kupić, oprócz w sklepiku szkolnym mojego dziecka - bo tam dosyć drogo. Może znacie jakieś miejsce, gdzie można zakupić większą ilość tych wafli? Nazywają się Andruty - może ktoś z Was próbował, jeśli nie to polecam do spróbowania:)
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 14:27   

Tutaj nikt wafli nie jada i jeść jadać nie chce :D
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 14:28   

http://hurtownia-spozywcza.odt.pl/mi.html
_________________
Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 09, 2011 19:31   

xvk napisał/a:
Coli light lepiej nie pić, bo zawiera aspartam.
Wszędzie pełno ostrzeżeń, np. tu:

http://www.youtube.com/wa...ex=0&playnext=1

Ok, ale popatrzmy na fakty chemiczne.
Aspartam to ester metylowy dipeptydu złożone z dwóch aminokwasów - kwasu asparaginowego oraz fenyloalaniny.
Podczas hydrolizy rozkłada się do dwóch naturalnych i całkowicie bezpiecznych aminokwasów - Asp i Phe oraz metanolu, tyle, że w ilościach śmiesznie małych bo 0,1 g na gram aspartamu, mniej niż w wielu owocach.
Jeśli gościu nazywa owe dwa aminokwasy neorotoksynami to chyba nie zna podstaw chemii.
Metanol jest oczywiście szkodliwy, ale nie w tak małych dawkach.
Źle rozumuję?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Mar 09, 2011 19:51   

Nie dowiemy sie czy aspatram jest szkodliwy poniewaz brak wiarygodnych badan w tym temacie. Jedno co mozna w tej kwestii zrobic, to trzymac sie zasady, iż produkty naturalne to produkty bezpieczne więc strac się bazowac w 90% na niech a reszte miec w głębokim poważaniu. :faint:
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Śro Mar 09, 2011 21:26   

Molka napisał/a:
Nie dowiemy sie czy aspatram jest szkodliwy poniewaz brak wiarygodnych badan w tym temacie.

Adamo odradza to świństwo wszystkim genotypom :hihi:
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Śro Mar 09, 2011 22:17   

WITAM :hug:

Chodzi o to, że z wiekiem aspartam ulega kumulacji i prowadzi do zaburzeń neurologicznych , zaburza syntezę białek , przewodzenie impulsów nerwowych w synapsach i strukturę dna - może więc oddziaływać na wiele organów i wywoływać różne pozornie nie powiązane ze sobą objawy

szerzej w:
"Aspartam E951 - rakotwórcza słodycz" pl- kanał PLANETE
http://video.google.com/v...73265509284580#
Cytat:

Aspartam - E951 (nazwa systematyczna: ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny) The New England Journal of Medicine- ilość zaburzeń neurologicznych (stwardnienie rozsiane) i raków mózgu wzrosła znacząco. Zachorowalność na raka mózgu zaczęła gwałtownie wzrastać od roku 1985 (Narodowy Instytut Onkologiczny USA). Zachorowalność na inne nowotwory między rokiem 1983-87 utrzymywała się na stałym poziomie. W roku 1983 mieszkańcy USA zaczęli przyjmować z pokarmem substancję, która nigdy wcześniej nie była obecna w ich diecie. W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu (syntetyczny środek słodzący). Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała. Aspartam został dopuszczony w lipcu lub sierpniu (kwiecień) 1983 roku a już rok później liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60%. Ponad 80% skarg skierowanych do Agencji do Spraw Żywności i Leków wiązało się z produktami zawierającymi aspartam. Niektórzy ludzie są bardziej odporni na aspartam i glutaminian sodu, ale z wiekiem aspartam ulega kumulacji i prowadzi do zaburzeń neurologicznych. Osoby przyjmujący pierwszy raz aspartam dostają wysypki i bóli głowy, utrata wzroku a te co od dawna to nie reagują. Aspartam jest neurotoksyna zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Wywołuje różne, pozornie nie powiązane ze sobą objawy. Stan podprzewlekły. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu a aspartam działa inaczej. Gromadzi sie w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu. OD DAWNA wiadomo, ze przyjmowanie aspartamu wraz z węglowodorami powoduje obniżenie poziomu L-tryptofanu, który jest elementem budującym serotoninę (OUN). Aspartam to dipteptyd (fenyloalanina 50% i kwas asparaginowy 40%) + ester metylowy, który natychmiast po połknięciu robi sie w metanol (trucizna). Wspólnym elementem wielu chorób jest stosowanie aspartamu (Nutra Sweet, Equal, Cristal Night)- dietetyczna oranżada, guma do żucia, słodzik do herbaty, dietetyczna woda sodowa itp. Kardiomiopatia- skutek zatrucia metanolem. Utrata słuchu. Utrata pamięci krótkoterminowej. Odstawienie w początkowych stadiach powoduje powrót do zdrowia. 92 symptomy zatrucia.«



POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 07:13   

krzysztof2 napisał/a:
Chodzi o to, że z wiekiem aspartam ulega kumulacji i prowadzi do zaburzeń neurologicznych , zaburza syntezę białek , przewodzenie impulsów nerwowych w synapsach i strukturę dna - może więc oddziaływać na wiele organów i wywoływać różne pozornie nie powiązane ze sobą objawy

Na jakiej podstawie tak mówisz?
Po jego spożyciu, w układzie pokarmowym następuje jego hydroliza do związków, które wymieniłem. Dwa aminokwasy - czyli kwas asparaginowy i fenyloalanina - są całkowicie bezpieczne, naturalne. Wyjątkiem są osoby chore na fenyloketonurię, ale wtedy muszą też wyeliminować (czy mocno ograniczyć) naturalną żywność bogatą w ten aminokwas.
A więc pozostaje kwestia metanolu.
Otóż z 1 g aspartamu powstanie jeno 0,1 g metanolu.
W 1 litrze słodkich napojów gazowanych mamy ok. 0,5 g aspartamu, więc metanolu z tego wyjdzie 0,05 g.
Wiele osób pija 2-3 litry takich napojów, ergo wyjdzie z tego 100-150 mg metanolu.
A jaka jest bezpieczna dawka? 500 mg
Jak zjemy sporo warzyw i owoców to spokojnie dostarczymy kilkaset miligramów.
Jeśli robię jakieś błędy w obliczeniach to proszę mi je wytknąć.
Prosiłbym, żeby opierać się na FAKTACH, konkretnej WIEDZY CHEMICZNEJ, a nie na "urban legends". :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Czw Mar 10, 2011 07:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 11:05   

Hannibal napisał/a:
............

Koniec świata, Hannibal broni aspartam :what: :hah:
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 22:27   aspartam

WITAM :hug:


"GORZKA PRAWDA O SZTUCZNYCH SŁODZIKACH"
Przełożył Mirosław Kościuk
oryginalny materiał :

“The Bitter Truth About Artificial Sweeteners" ( autor Mark D. Gold ,1995)
http://www.whale.to/b/aspartame.html
http://curezone.com/foods/aspartame.asp

Cytat:

Aspartam to techniczna nazwa szeregu produktów, takich jak NutraSweet, Equal, Spoonful czy Equal Measure. Aspartam odkryto przypadkiem w roku 1965, kiedy James Schlatter, chemik zatrudniony w G.D. Searle Company, testował lek przeciw wrzodowy. Środek ten dopuszczono do stosowania w suchych wyrobach spożywczych w roku 1981, a w napojach gazowanych w roku 1983. W rzeczywistości po raz pierwszy dopuszczono go do stosowania w suchej żywności 26 lipca 1974 roku, jednak na skutek zastrzeżeń zgłoszonych przez neurologa dra Johna W. Olneya oraz prawnika organizacji konsumenckiej Jamesa Turnera w sierpniu tego samego roku oraz po sprawdzeniu procedury badawczej zastosowanej w G.D. Searle, amerykański Urząd ds. Leków i Żywności15 grudnia 1974 roku uchylił swoją zgodę. W roku 1985 firma G.D. Searle została nabyta przez koncern Monsanto, który wydzielił następnie z siebie Searle Pharmaceuticals i NutraSweet jako niezależne firmy.
Aspartam jest obecnie najniebezpieczniejszą substancją na rynku, jaką dodaje się do żywności.

Aspartam jest przyczyną ponad 75 procent negatywnych reakcji na występujące w żywności dodatki zgłaszanych do amerykańskiego Urzędu ds. Leków i Żywności. Wiele z tych reakcji ma bardzo poważny charakter, jak choćby napady apopleksji, a nawet śmierć, o czym w lutym1994 roku doniósł raport Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej.2 Wśród 90 udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie znajdują się między innymi: bóle głowy/migreny, zawroty głowy, apopleksje, mdłości, drętwienie, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresja, znużenie, rozdrażnienie, częstoskurcz, bezsenność, zaburzenia wzroku, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności w oddychaniu, napady niepokoju, zaburzenia mowy, utrata smaku, szum w uszach, zaburzenia pamięci i bóle stawów.

Zdaniem naukowców oraz lekarzy badających negatywne skutki wywoływane przez aspartam, spożywanie tego środka może wywołać lub zaostrzyć przebieg następujących chorób:3 nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, syndrom chronicznego zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniak, wady wrodzone, cukrzyca.
W skład aspartamu wchodzą trzy związki chemiczne: kwas asparaginowy,fenyloalanina i metanol. Napisana przez Jamesa i Phyllis Balchów książka Prescription for Nutritional Healing (Recepta na leczenie żywnością) zalicza aspartam do kategorii „chemicznych trucizn”. Jak się przekonamy, nie ma w tym krzty przesady.

KWAS ASPARAGINOWY (40% ASPARTAMU)

Dr Russell L. Blaylock, profesor neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Missisipi, opublikował ostatnio książkę opisującą szczegółowo zniszczenia spowodowane spożywaniem nadmiernej ilości kwasu asparaginowego z aspartamu. (99 procent glutaminianu sodu to kwas glutaminowy. Zniszczenia, jakie on powoduje, są również omówione w książce Blaylocka). Blaylock przytacza blisko 500 naukowych źródeł, aby wykazać, że nadmiar występujących w żywności wolnych aminokwasów, takich jak kwas asparaginowy czy glutaminowy, wywołuje szereg poważnych, chronicznych zaburzeń neurologicznych oraz wiele innych niepokojących symptomów.4

JAK ASPARTAM(I GLUTAMINIAN) DOKONUJE ZNISZCZEŃ?

Asparaginian i glutaminian działają w mózgu jak neuroprzekaźniki ułatwiając przepływ informacji z neuronu do neuronu. Nadmiar tych substancji w mózgu prowadzi do śmierci pewnych neuronów, gdyż umożliwia napływ zbyt dużej ilości wapnia do komórek. Nadmiar wapnia prowadzi z kolei do powstawania zbyt dużej liczby wolnych rodników, które zabijają komórki. Ponieważ nadmiar asparaginianu bądź glutaminianu może doprowadzić do uszkodzeń komórek nerwowych, substancje te nazywane są„toksynami pobudzającymi” – pobudzają komórki nerwowe do śmierci.

Kwas asparaginowy należy do aminokwasów. Przyjęty w wolnej postaci (nie związany z proteinami) znacznie pod- nosi poziom asparaginianu oraz glutaminianu w osoczu krwi. Nadmiar asparaginianu i glutaminianu w osoczu krwi występujący wkrótce po spożyciu aspartamu albo produktów zawierających wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianowy) prowadzi do wytworzenia wysokiego poziomu tych neuroprzekaźników w pewnych obszarach mózgu.

Dzieje się tak, kiedy bariera naczyniowo-mózgowa (BBB5), która normalnie chroni mózg przed nadmiarem glutaminianu i asparaginianu, podobnie jak przed toksynami, (1) nie została w pełni wykształcona w dzieciństwie, (2) nie w pełni chroni wszystkie obszary mózgu, (3) jest uszkodzona na skutek stale powtarzających się, niekorzystnych warunków i (4) pozwala na pewien przeciek nadmiaru asparaginianu i glutaminianu do mózgu, mimo iż jest w pełni sprawna.

Nadmiar glutaminianu i asparaginianu z wolna zaczyna niszczyć neurony. Zdecydowana większość (ponad 75%) komórek nerwowych w określonym obszarze mózgu zostaje uśmiercona, zanim pojawią się jakiekolwiek kliniczne objawy przewlekłej choroby. Do licznych schorzeń, których występowanie w udowodniony sposób wiąże się z uszkodzeniami wywołanymi przez długotrwałe oddziaływanie aminokwasu, należą między innymi: stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, utrata pamięci, zaburzenia hormonalne, utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, hipoglikemia, otępienie towarzyszące AIDS, zmiany chorobowe mózgu i zaburzenia neuroendokrynologiczne.

Toksyny pobudzające stanowią wielkie zagrożenie dla dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych oraz ludzi z przewlekłymi problemami zdrowotnymi. Nawet Federacja Amerykańskich Towarzystw Biologii Eksperymentalnej (FA- SEB), zazwyczaj naśladująca Urząd ds. Leków i Żywności, stwierdziła ostatnio, że„jest rzeczą rozsądną, aby kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci unikały dodatków zawierających kwas L-glutaminowy. Istniejące dowody potencjalnej reakcji wydzielania wewnętrznego, to jest podniesienie poziomu kortyzonu i prolaktyny, a także zróżnicowane reakcje mężczyzn i kobiet, wskazują na powiązanie neuroendokrynologiczne, toteż należy unikać podawania kwasu L-glutaminowego kobietom w wieku rozrodczym, jak również osobom cierpiącym na psychozę maniakalno-depresyjną”.6 Kwas asparaginowy z aspartamu wywiera na ciało takie same szkodliwe działanie, co kwas glutaminowy.

W chwili obecnej trwają dyskusje nad mechanizmem reakcji na nadmiar wolnego glutaminianu i asparaginianu. W raporcie skierowanym do FDA(Urząd ds. Leków i Żywności) do takich reakcji zaliczono:7bóle głowy/migreny, mdłości, bóle brzucha, znużenie (blokada prawidłowego napływu glukozy do mózgu), problemy ze snem, zaburzenia widzenia, napady niepokoju, depresję i astmę.

Osoby cierpiące z powodu aspartamu często uskarżają się na utratę pamięci. Jak na ironię, w roku 1987 G.D. Searle, producent aspartamu, rozpoczął prace nad lekiem mającym zwalczyć utratę pamięci wywoływaną przez uszkodzenia, których przyczyną są aminokwasy.

Blaylock jest jednym z wielu naukowców oraz lekarzy wyrażających troskę z powodu zniszczeń wywoływanych przez pobudzające aminokwasy trafiające do organizmu w wyniku spożycia aspartamu i MSG. Jednym spośród licznego grona ekspertów, którzy wyrazili zaniepokojenie z powodu uszkodzeń wywoływanych przez asparaginiany i glutaminiany, jest specjalizująca się w projektowaniu badań dr psychologii eksperymentalnej Adrienne Samuels. Kolejnym z nich jest dr John Olney, profesor wydziału psychiatrii Szkoły Medycznej na Uniwersytecie Waszyngtońskim, naukowiec i ba- dacz w dziedzinie neurologii, światowy autorytet w dziedzinie toksyn pobudzających. (Wr oku 1971 poinformował Searle, że kwas asparaginowy spowodował powstanie dziur w mózgu myszy). Do tej dwójki należy dodać także Francisa J. Waickmana, doktora medycyny, laureata nagród Rinkela i Formana, specjalisty w zakresie pediatrii, alergii oraz immunologii.

Inni naukowcy wyrażający podobne poglądy to doktor medycyny i dyplomowany patolog sądowy John R. Hain oraz doktor medycyny, członek Amerykańskiego Kolegium Lekarskiego i Kolegium Pulmonologii, specjalista diabetyk, H.J. Roberts, który wybrany został przez ogólnokrajowe czasopismo medyczne na„Najlepszego Lekarza w Stanach Zjednoczonych”.

Do tej grupy dodać należy także Johna Samuelsa, który opracował listę badań naukowych jednoznacznie wykazujących szkodliwość spożywania nadmiernych ilości wolnego kwasu asparaginowego i glutaminowego. Do tej długiej listy dodać można jeszcze wiele innych nazwisk.

Substytut cukru,aspartam, wywołuje wiele niepokojących zaburzeń, od zaników pamięci po nowotwory mózgu. Mimo to amerykański Urząd ds. Leków i Żywności dopuścił do spożycia i nadal toleruje tę jedną z najniebezpieczniejszych substancji dodawanych do naszego pożywienia .

FENYLOALANINA (50% ASPARTAMU)

Fenyloalanina jest aminokwasem występującym normalnie w mózgu. Osoby z genetycznym zaburzeniem (fenyloketonuria) nie mogą metabolizować fenyloalaniny. Prowadzi to do niebezpiecznie wysokiego poziomu fenyloalaniny w mózgu (niekiedy wręcz śmiertelnego).

Dowiedziono, że przyjmowanie aspartamu, zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami, może nadmiernie podnieść poziom fenyloalaniny w mózgu nawet u osób nie cierpiących na fenyloketonurię. To wcale nie jest teoria. Wiele osób, które na przestrzeni długiego czasu spożyły duże ilości aspartamu i nie chorują na fenyloketonurię, mają podwyższony poziom fenyloalaniny w krwi.
Podwyższony poziom fenyloalaniny w mózgu może spowodować zmniejszenie ilości serotoniny, co z kolei prowadzi do zaburzeń emocjonalnych, np. depresji. Wyniki badań potwierdzają, że poziom fenyloalaniny we krwi uległ znacznemu podwyższeniu u ludzi, którzy systematycznie używali aspartamu.8 Nawet jednokrotne użycie aspartamu powodowało wzrost poziomu fenyloalaniny w krwi.

Zeznając przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, dr Louis J. Elsas wykazał, że obecna w krwi fenyloalanina może koncentrować się w pewnych rejonach mózgu i że jest szczególnie niebezpieczna dla niemowląt oraz płodu. Zwrócił również uwagę na fakt, że fenyloalanina jest znacznie lepiej metabolizowana przez gryzonie niż ludzi.9

Opis pewnego przypadku, w którym aspartam wywołał szczególnie wysoki poziom fenyloalaniny, został ostatnio przedstawiony przez Wednesday Journal w artykule zatytułowanym„Koszmar aspartamu”. John Cook wypijał od 6 do 8 dietetycznych napojów dziennie. Po pewnym czasie zaczęły go nękać zaniki pamięci oraz częste bóle głowy. Gdy w dalszym ciągu korzystał z tych napojów, stan jego uległ pogorszeniu. Doznawał raptownych zmian nastroju albo bez powodu wpadał nagle we wściekłość. Choć nie chorował na fenyloketonurię, badania krwi wykazały obecność fenyloalaniny w ilości 80 mg/dl. Doszło też do uszkodzeń mózgu, który zaczął nieprawidłowo funkcjonować. Po rezygnacji z zawierających aspartam napojów stan zdrowia Cooka uległ radykalnej poprawie.10

Jak wykazuje w swojej książce Baylock, wczesne pomiary odkładającej się w mózgu fenyloalaniny skażone były błędem. Naukowcy, którzy badali później określone rejony mózgu, a nie średni rozkład w nim całym, spostrzegli znaczny wzrost poziomu fenyloalaniny. Szczególnie widoczny jest on w podwzgórzu, rdzeniu przedłużonym i ciele prążkowanym. Blaylock dochodzi do wniosku, że nagromadzenie w mózgu nadmiernej ilości fenyloalaniny może wywołać schizofrenię bądź sprawić, że człowiek staje się bardziej podatny na ataki apopleksji.

Tak więc w dłuższej perspektywie czasu nadmierne spożywanie aspartamu może przyczynić się do wzrostu sprzedaży środków przeciwdziałających zanikowi serotoniny, na przykład Prozacu oraz leków przeciwko schizofrenii i apopleksji.

Nadmiar glutaminianu i asparaginianu z wolna zaczyna niszczyć neurony.Zdecydowana większość (ponad 75 %) komórek nerwowych w określonym obszarze mózgu zostaje uśmiercona, zanim pojawią się jakiekolwiek kliniczne objawy przewlekłej choroby.

METANOL (ALKOHOL DRZEWNY – TRUCIZNA)(10% ASPARTAMU)

Metanol jest śmiertelną trucizną. Niektórzy mogą go pamiętać jako truciznę, która wielu alkoholików doprowadziła do ślepoty bądź śmierci. Metanol zostaje stopniowo uwolniony w jelicie cienkim, gdy grupa metylowa aspartamu styka się z enzymem chymotrypsyną.

Wchłanianie metanolu przez organizm ulega znacznemu przyśpieszeniu, kiedy spożywa się go w wolnej postaci. Wolny metanol powstaje z aspartamu po podgrzaniu go do temperatury powyżej 30° C. Dochodzi do tego, jeśli zawierający aspartam produkt jest niewłaściwie przechowywany lub podgrzewany (np. wyroby spożywcze; Jello).

Metanol rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy oraz formaldehyd. Formaldehyd jest śmiertelnie niebezpieczną neurotoksyną. W swojej ocenie metanolu Agencja Ochrony Środowiska stwierdza, że jest on „uznawany za truciznę o działaniu kumulacyjnym z uwagi na niewielki stopień wydalania po spożyciu. W organizmie utlenia się do formaldehydu i kwasu mrówkowego. Obie te substancje są toksyczne”. Maksymalna dawka dopuszczalna do spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Litr słodzonego aspartamem napoju zawiera około 56mg metanolu. Zagorzali konsumenci zawierających aspartam produktów potrafią spożyć do 250mg metanolu dziennie, czyli 32 razy więcej niż opracowany przez Agencję Ochrony Środowiska limit.11

Do objawów zatrucia metanolem należy zaliczyć bóle i zawroty głowy, buczenie w uszach, mdłości, zaburzenia trawienno-jelitowe, osłabienie, dreszcze, zaniki pamięci, drętwotę i bóle kończyn, zaburzenia zachowania oraz zapalenie nerwów. Najbardziej znane symptomy zatrucia metanolem to problemy ze wzrokiem, obejmujące między innymi zamglenie obrazu, postępujące zawężenie pola widzenia i ciemność, uszkodzenia siatkówki i w końcu ślepotę. Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, niszczy siatkówkę, wpływa na replikację DNA i powoduje wady płodu.12

Z braku kilku enzymów ludzie są o wiele bardziej wrażliwi na toksyczne oddziaływanie metanolu niż zwierzęta. Z tego też powodu testy aspartamu bądź metanolu dokonywane na zwierzętach nie w pełni oddają zagrażające ludziom niebezpieczeństwo. Dr Woodrow C. Monte, dyrektor Laboratorium Żywności i Żywienia na Uniwersytecie Stanowym w Arizon- nie, oświadczył: „Nie istnieją badania ludzi i ssaków pozwalające ocenić możliwe mutagenne, teratogenne czy kancerogenne efekty przewlekłego spożywania alkoholu metylowego”.13
Nie wyjaśniona do końca kwestia bezpieczeństwa przy spożywaniu aspartamu tak bardzo nie dawała mu spokoju, że wystąpił z oskarżeniem przeciwko Urzędowi ds. Leków i Żywności, domagając się przesłuchania w tej sprawie. Zwrócił się do niego o„wstrzymanie się z akceptacją napojów, dopóki nie poznamy odpowiedzi na te ważne pytania. To nie w porządku, że składacie cały ciężar dowodu na barkach kilku osób, które ta sprawa obchodzi, ale których możliwości finansowe są ograniczone. Musicie pamiętać, że jesteście ostatnim szańcem obrony amerykańskiego społeczeństwa. Kiedy dopuścicie [aspartam] do stosowania, ja i moi koledzy nie będziemy mogli nic zrobić, aby odwrócić bieg rzeczy. Aspartam dołączy wówczas do sacharyny, związków siarki i Bóg jeden wie, ilu jeszcze innych wątpliwych substancji wynalezionych na szkodę człowieka i wprowadzonych do powszechnego użytku za zgodą rządu”.12 Wkrótce potem komisarz Urzędu ds. Leków i Żywności, Arthur Hull Hayes jr. zaakceptował stosowanie aspartamu w napojach gazowanych, a następnie przeszedł do pracy w G.D. Searle w pionie public relations.13

Niektóre soki owocowe oraz napoje alkoholowe zawierają niewielkie ilości metanolu. Należy jednak pamiętać, że metanol nigdy nie występuje w odosobnieniu. W każdym przypadku obecny jest również etanol, zazwyczaj w znacznie większej ilości. Etanol spełnia u ludzi rolę odtrutki na toksyczne działanie metanolu.11

Oddziały uczestniczące w operacji Pustynna Burza zostały „uraczone”ogromnymi ilościami słodzonych aspartamem napojów, które w słońcu Arabii Saudyjskiej ogrzewały się powyżej 30° C. Wielu żołnierzy wróciło do domu z licznymi zaburzeniami przypominającymi objawy zatrucia formaldehydem. Mógł się do tego przyczynić wolny metanol pochodzący z napojów słodzonych aspartamem. Inne substancje powstające z rozpadu aspartamu, jak choćby (omówiona poniżej) DKP14, również mogły mieć swój udział w powstaniu tego schorzenia.

Podejmując w roku 1993 decyzję, którą można określić jedynie jako nieodpowiedzialną, Urząd ds. Leków i Żywności zaaprobował aspartam jako składnik wielu produktów spożywczych, które są zawsze podgrzewane powyżej 30° C.

DWUKETOPIPERAZYNA (DKP)


DKP jest produktem ubocznym metabolizmu aspartamu i ma swój udział w powstawaniu nowotworów mózgu. Dr Olney zauważył, że DKP łącząc się w jelicie z grupą nitrozylową tworzy związek podobny do N-nitrozylomocznika, substancji bardzo silnie stymulującej rozwój nowotworów mózgu. Niektórzy autorzy utrzymują, iż DKP powstaje po spożyciu aspartamu. Nie jestem pewien, czy jest to podejście prawidłowe. Z całą pewnością wiadomo natomiast, że DKP tworzy się w płynnych produktach z zawartością aspartamu podczas ich długiego przechowywania(patrz poniższa tabela).

Rozpad aspartamu, fenyloalaninowego estru metylowego,dwuketopiperazyny (DKP), asparaginofenyloalaniny i fenyloalaniny przechowywanych w butelkach po upływie 6 i 36 miesięcy
Podane liczby dotyczą :

Pierwsza kolumna - moment wlania do butelki
Druga - 26 miesięcy od wlania do butelki
Trzecia -36 miesięcy od wlania do butelki

aspartam 550,0 mg 155,34 mg 19,70 mg
fenyloalaninowy ester metylowy 0,0 mg 28,62 mg 13,01 mg
DKP 0,0 mg 135,66 mg173,28 mg
asparagino-fenyloalanina 0,0 mg 158,31 mg 189,05 mg
fenyloalanina 0,0 mg 42,22 mg 101,27
(Zaczerpnięto z: Tsang, Wing-Sum, et. al., „Determination of Aspartame and its Breakdown Products in Soft Drinks by Reverse-Phase Chromatography with UV detection”,Journal of
Agriculture and Food Chemistry, vol. 33, no. 4, str. 734-738, 1985.)


Firma G.D. Searle testowała na zwierzętach bezpieczeństwo DKP. Urząd ds. Leków i Żywności odkrył liczne błędy w przeprowadzanych eksperymentach, w tym„błędy maszynowe, pomieszanie zwierząt, nie podawanie doświadczalnym zwierzętom leków, które powinne były otrzymać, oraz utratę patologicznych okazów z powodu niewłaściwego traktowania”.15 Te wadliwe procedury laboratoryjne mogą tłumaczyć, dlaczego zarówno zwierzęta poddawane testom, jak i kontrolne miały szesnastokrotnie więcej nowotworów mózgu niż należałoby oczekiwać po eksperymentach tej długości.

Jak na ironię, wkrótce po tym, jak te błędy w doświadczeniach wyszły na jaw, FDA oparł się na wskazówkach G.D. Searle przy opracowywaniu norm pracy w laboratorium prze- znaczonych dla przemysłu.13

Zeznając przed Senatem Stanów Zjednoczonych, toksykolog FDA, dr Jacqueline Verrett wskazała DKP również jako przyczynę polipa macicy oraz zmian poziomu cholesterolu w krwi.16

SCHORZENIA WYWOŁYWANE PRZEZ ASPARTAM

Składowe aspartamu mogą wywoływać szereg różnych chorób. Niektóre z nich rozwijają się stopniowo, inne dają o sobie znać natychmiast, i to w sposób gwałtowny.
Ogromna liczba ludzi cierpi z powodu objawów wywoływanych przez aspartam, nie rozumiejąc, dlaczego żadne zioła czy pigułki nie przynoszą im ulgi. Część spożywających aspartam osób nie odczuwa początkowo żadnych skutków, ale po pewnym czasie nawet i one zaczynają narze- kać z powodu zniszczeń wywołanych przez długotrwałe działanie pobu- dzających aminokwasów, fenyloalaniny, metanolu i DKP. Spośród mnóstwa schorzeń, do szczególnie poważnych zaliczam:

Wady wrodzone

Dr Diana Dow Edwards przeprowadziła sponsorowane przez Monsanto badania nad możliwością powstawania wad wrodzonych na skutek spożywania aspartamu. Po uzyskaniu wstępnych danych potwierdzających niszczące działanie aspartamu, finansowanie dalszych badań zostało przerwane. Genetyk pediatra z Uniwersytetu Emory potwierdził, że aspartam powoduje wady wrodzone.9
W książce While Waiting: A Prenatal Guidebook (W oczekiwaniu – poradnik przedurodzeniowy) George’a R. Verrilliego i Anne Marie Mueser znajduje się stwierdzenie, że aspartam podejrzewany jest o wywoływanie uszkodzeń mózgu u wrażliwych osób. Również płód może być narażony na wystąpienie takich efektów. Niektórzy badacze sugerują, że duże dawki aspartamu mogą powodować różne problemy, od zawrotów głowy i drobnych zmian w mózgu po niedorozwój umysłowy.

Rak (rak mózgu)

Wroku1981 Satya Dubey, statystyk z FDA, stwierdził, że dane na temat wywoływania raka mózgu przez aspartam są tak niepokojące, że nie może akceptować dopuszczenia NutraSweetu do spożycia.17 W dwuletnich badaniach przeprowadzonych przez producenta aspartamu, u dwunastu spośród 320 szczurów otrzymujących normalne pożywienie z dodatkiem aspartamu rozwinęły się guzy mózgu, podczas gdy w grupie zwierząt kontrolnych nie pojawiły się one ani razu. Pięć z owych dwunastu guzów rozwinęło się u szczurów otrzymujących małe dawki aspartamu.18Akceptacja aspartamu stanowi naruszenie Poprawki Delaneya mającej zapobiegać obecności substancji rakotwórczych, takich jak metanol (formaldehyd) i DKP, w naszej żywności. Dr Adrian Gross, nieżyjący już toksykolog z FDA, zeznał przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, że aspartam może powodować guzy mózgu. Z tego powodu FDA nie miał prawa ustalać dopuszczalnej dziennej dawki na jakimkolwiek poziomie. W swoich zeznaniach stwierdził, że badania przeprowadzone w firmie Searle były„w znacznej mierze niewiarygodne”oraz że„przynajmniej jeden z tych testów wykazał ponad wszelką wątpliwość, że aspartam może wywoływać guzy mózgu u zwierząt doświadczalnych…”Swoje wystąpienie zakończył pytaniem: „Skąd bierze się wyraźna niechęć FDA do zastosowania wobec tego spożywczego dodatku tak zwanej Poprawki Delaneya do Ustawy o Żywności, Lekach i Kosmetykach?… Jeśli sam FDA narusza prawo, kto ma chronić zdrowie społeczeństwa?”19

W połowie lat siedemdziesiątych odkryto, że producent aspartamu na kilka sposobów fałszował wyniki badań. Jedna z oszukańczych technik polegała na wycinaniu guzów doświadczalnym zwierzętom i ponownym włączaniu ich do eksperymentu. W innym przypadku padłe zwierzęta wymieniano w sprawozdaniu wśród osobników, które przeżyły eksperyment. Należy zatem przyjąć, że dane dotyczące guzów mózgu są w rzeczywistości jeszcze gorsze, niż to przed- stawiano. Ponadto były pracownik producenta aspartamu,Raymond Schroeder, poinformował 13 lipca 1977 roku FDA, iż cząsteczki DKP były tak duże, że szczury mogły odróżniać je od zwykłego pożywienia.15

Co ciekawe, liczba przypadków guza mózgu u osób powyżej 65 roku życia między rokiem 1973 a 1990 zwiększyła się o 67 procent. Liczba nowotworów mózgu we wszystkich grupach wiekowych wzrosła o 10 procent. Największy wzrost miał miejsce w latach 1985-1987.20 W swojej książce Aspartame (NutraSweet): Is It Safe?(Aspartam (NutraSweet) – czy to jest bezpieczne?) Roberts udowadnia, że aspartam może spowodować szczególnie niebezpieczną odmianę raka – pierwotnego chłoniaka mózgu.

Cukrzyca

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (21) zaleca tę chemiczną truciznę osobom chorym na cukrzycę. Według H.J. Robertsa, specjalisty w dziedzinie diabetyki, członka ADA i autorytetu w dziedzinie sztucznych słodzików, aspartam:
1) przyśpiesza wystąpienie klinicznych objawów cukrzycy,
2) pogarsza możliwość kontrolowania choroby u pacjentów przyjmujących insulinę i leki doustne,
3) wzmaga towarzyszące cukrzycy powikłania, takie jak retynopatia, zaćma, neuropatia i gastropareza,
4) powoduje drgawki.

W oświadczeniu poświęconym używaniu produktów zawierających aspartam przez osoby z cukrzycą oraz hipoglykemią, Roberts stwierdził: „Niestety, wielu moich pacjentów, jak również tych, którzy przychodzili do mnie na konsultacje, miało poważne komplikacje metaboliczne, neurologiczne i inne, które przypisać można wyłącznie używaniu produktów zawierających aspartam.
Przejawiało się to utratą kontroli nad cukrzycą, wzmożeniem hypoglikemii, wystąpieniem domniemanych «reakcji na insulinę»(w tym również drgawek) będących w istocie reakcją na aspartam oraz przyśpieszeniem, pogorszeniem bądź symulacją powikłań diabetologicznych (zwłaszcza upośledzenia widzenia i neuropatii), a także gwałtownym ustąpieniem tych objawów po rezygnacji z aspartamu i szybkim powrocie problemów z chwilą, gdy pacjent świadomie lub nie ponownie sięgał po produkty zawierające aspartam”.
I dalej dodaje:„Ubolewam, że inni lekarze i ADA nie biorą pod uwagę tych powtarzających się ustaleń opisanych w moich z gruntu neutralnych publikacjach i nie ostrzegają pacjentów oraz konsumentów”.
Blaylock stwierdził, że pobudzające toksyny, takie jak te występujące w aspartamie, mogą przyśpieszyć rozwój cukrzycy u osób genetycznie podatnych na tę chorobę.7

Zaburzenia emocjonalne

Niezależne badania efektów, jakie aspartam wywołuje u osób z zaburzeniami nastroju, przeprowadził ostatnio dr Ralph G. Walton. Ponieważ jego praca nie była finansowana/kontrolowana przez producentów aspartamu, NutraSweet Company odmówiła mu sprzedaży tego środka. Walton był zmuszony zaopatrzyć się w aspartam gdzie indziej.

Doświadczenia wykazały znaczy wzrost poważnych symptomów u osób spożywających aspartam. Ponieważ niektóre objawy okazały się bardzo ciężkie, Institutional Review Board musiała przerwać dalsze badania. Trzech spośród uczestników powiedziało, że ulegli „zatruciu” aspartamem.

Walton skonkludował to, mówiąc, że„osoby z zaburzeniami nastroju są szczególnie wrażliwe na ten sztuczny słodzik i tego rodzaju ludziom należy odradzać jego używanie”.22 Świadom tego, że eksperymentu nie można powtórzyć z powodu zagrożenia, jakie stwarza dla uczestników, Walton oznajmił ostatnio:
„Wiem, że aspartam wywołuje apopleksję. Jestem też przekonany, że powoduje zmiany zachowania. Bardzo mnie złości, że ta substancja znajduje się na rynku. Osobiście poddaję w wątpliwość wiarygodność wszelkich badań finansowanych przez NutraSweet ”.23
Istnieją liczne relacje przypadków stwierdzenia niskiego poziomu serotoniny w mózgu, depresji oraz innych zaburzeń emocjonalnych, których wystąpienie łączono z aspartamem i które często ustępowały po zaprzestaniu używaniu tego środka. Badacze wskazują, że podwyższony poziom fenyloalaniny w mózgu, występujący u chorych na fenyloketonurię, prowadzi do spadku poziomu neuroprzekaźnika serotoniny, co pociąga za sobą szereg zaburzeń emocjonalnych. Zeznając przed Senatem Stanów Zjednoczonych, dr William M. Pardri- dge z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) stwierdził, że picie przez młodzież czterech szesnastouncjowych (ok. 0,5 l) butelek dietetycznych napojów gazowanych dziennie prowadzi do dużego wzrostu poziomu fenyloalaniny.

Epilepsja/apopleksja

Liczba spowodowanych przez aspartam ataków
jest duża i stale rośnie, a tymczasem Fundacja Epilepsji promuje aspartam jako bezpieczny środek. W Massachusetts Institute of Technology przebadano 80 osób, które doznały ataku po spożyciu aspartamu. Community Nutrition Institute doszedł do następujących wniosków:

„Tych osiemdziesiąt przypadków pasuje do opracowanej przez FDA definicji zagrożenia zdrowia publicznego, co wymaga od FDA szybkiego usunięcia produktu z rynku”.

Zarówno magazyn sił powietrznych Flying Safety, jak i pismo marynarki wojennej Navy Physiology opublikowały artykuły ostrzegające przed wieloma zagrożeniami związanymi z aspartamem, w tym przed szkodliwymi efektami kumulatywnymi metanolu oraz zwiększonym ryzykiem powstania wad wrodzonych. W artykułach tych jest także mowa o tym, że aspartam może zwiększać podatność pilotów na ataki apopleksji i zawroty głowy.24
Dwadzieścia artykułów przestrzegających przed spożywaniem aspartamu podczas lotu ukazało się również w National Business Aircraft Association Digest(1993), Aviation Medical Bulletin(1988), The Aviation Consumer(1988), Canadian General Aviation News(1990), Pacific Flyer(1988), General Aviation News(1989), Aviation Safety Digest(1989) oraz Plane & Pilot (1990). Ulotka przestrzegająca przed aspartamem była również rozpowszechniana podczas 57 dorocznego zjazdu Aerospace Medical Association (Gaffney, 1986).

Ostatnio uruchomiono gorącą linię dla pilotów cierpiących na ostre dolegliwości po spożyciu aspartamu. Przeszło sześciuset pilotów zameldo- wało o swoich symptomach, wśród których były nawet ataki padaczki w kabinie samolotu wywołane przez aspartam.25

Oryginalne badania aspartamu przeprowadził w roku 1969 niezależny naukowiec, dr Harry Waisman. Studiował on wpływ aspartamu na niemowlęta naczelnych. Z grupy siedmiu małp jedna zmarła po 300 dniach, a pięć innych miało ataki padaczki. Te negatywne odkrycia nie zostały oczywiście przedstawione FDA w trakcie procesu zatwierdzania aspartamu.26

DLACZEGO O TYM NIE SŁYSZYMY?

Powody, dla których wielu ludzi nie słyszy o poważnych reakcjach organizmu na aspartam, można podzielić na dwie zasadnicze grupy:

1) Brak świadomości społecznej. O wywołanych przez aspartam chorobach nie pisze się w gazetach, ponieważ nie przyciągają one uwagi opinii publicznej jak na przykład katastrofy lotnicze. Dzieje się tak dlatego, że przypadki takie występują pojedynczo w tysiącu różnych miejsc na terenie Stanów Zjednoczonych.

2) Większość ludzi nie kojarzy dostrzeżonych u siebie objawów z długotrwałym spożywaniem aspartamu. Osoby, które uśmierciły znaczny procent swoich komórek mózgowych, co doprowadziło następnie do powstania przewlekłej choroby, nie są w stanie powiązać takich dolegliwości ze spożywaniem aspartamu. Sposób, w jaki aspartam został dopuszczony do stosowania, stanowi doskonałą lekcję tego, jak chemiczne i farmaceutyczne firmy potrafią manipulować rządowymi agencjami w rodzaju FDA, „łapówkarskimi” organizacjami pokroju American Dietetic Association 27, a także oddziaływać na społeczność naukową za pomocą wadliwych czy wręcz oszukańczych badań sponsorowanych przez producentów aspartamu.

Erik Millstone, badacz z Science Policy Research Unit na Uniwersytecie w Sussex, zgromadził tysiące stron dowodów, w tym niektóre na podstawie Ustawy o Wolności Informacji 28, potwierdzających, że:
1. Laboratoryjne testy fałszowano,a zagrożenia ukrywano.
2. Zwierzętom usuwano guzy, a sztuki padłe „ożywały”
w laboratoryjnych rejestrach.
3. Do FDA trafiały fałszywe bądź wprowadzające w błąd
oświadczenia.
4. Dwaj prawnicy, którym powierzono zadanie przygotowanie oskarżenia o oszustwo przeciwko producentowi aspartamu, dogadali się z jego firmą prawniczą, pozwalając, aby zadziałał przepis o przedawnieniu.
5. Szef FDA zlekceważył sprzeciwy własnej rady naukowej. Wkrótce po podjęciu tej decyzji objął posadę w Burson- Marsteller, firmie dbającej o public relations G.D. Searle.

Publiczna Rada Kontroli 29 (PBoI) powstała w roku1980. W jej skład weszło trzech naukowców, którzy rozpatrywali protesty Olneya i Turnera przeciwko akceptacji aspartamu. Rada jednogłośnie wypowiedziała się przeciwko dopuszczeniu aspartamu. Tymczasem szef FDA, dr Arthur Hull Hayes jr. powołał pięcioosobową Komisję Naukową, która miała sprawdzić ustalenia PBoI. Kiedy stało się jasne, że Komisja podtrzyma decyzję PBoI stosunkiem głosów 3 do 2, do jej składu dodano jeszcze jedną osobę, przez co głosowanie nie przyniosło rozstrzygnięcia. Dało to szefowi FDA sposobność przechylenia głosowania na swoją korzyść i wydanie w roku 1981 zgody na stosowanie aspartamu w wyrobach suchych.

Dr Jacqueline Verrett, przełożona wydziału naukowego w Biurze Żywności FDA, poddała kontroli skład zespołu utworzonego w sierpniu1977w celu przeanalizowania Raportu Bresslera(dotyczącego nadużyć, jakich dopuszczono się w G.D. Searle podczas poprzedzających aprobatę testów) i powiedziała:„Było całkiem oczywiste, że gdzieś po drodze urzędnicy próbowali ukryć prawdę”.

W roku 1987 Verrett zeznawała przed Senatem Stanów Zjednoczonych, stwierdzając wówczas, że eksperymenty prowadzone przez G.D. Searle okazały się „katastrofą”. Oświadczyła, że jej zespół został poinstruowany, aby nie wypowiadał jakichkolwiek komentarzy ani nie przejmował się wartością wyników doświadczeń. Wyjaśniła też, że na pytania dotyczące wad wrodzonych nie uzyskała odpowiedzi. W dalszym ciągu swojej wypowiedzi zwróciła uwagę na fakt, że dowiedziono wpływu DKP na powstawanie polipów macicy i zmianę poziomu cholesterolu w krwi, a także na to, że podwyższanie temperatury produktu prowadzi do wzmożonego wytwarzania DKP.16

OBROTOWE DRZWI

FDA i producenci aspartamu na długie lata wprawili w ruch obrotowe drzwi zatrudnienia. Oprócz szefa FDA i dwóch prawników, którzy objęli stanowiska w firmach powiązanych z G.D. Searle, także czterech innych urzędników FDA uczestniczących w procesie aprobowania aspartamu w latach 1979-1982 otrzymało posady w przedsiębiorstwach współpracujących z NutraSweet. Byli to Zastępca Komisarza FDA, Specjalny Asystent Komisarza FDA, Dyrektor Biura Żywności i Toksykologii oraz prawnik uczestniczący w pracach Publicznej Rady Kontroli (PBoI).30 Ważne jest, abyśmy uświadomili sobie, że podobne praktyki stosowane są od dziesięcioleci.Townsend Letter for Doctors(nr 11, 1992) ujawnił, że 37 spośród 49 czołowych postaci FDA po opuszczeniu macierzystej jednostki podjęło pracę w firmach, które przedtem kontrolowały. Ponadto 150 urzędników FDA posiada akcje firm farmaceutycznych, których produkty podlegały kontroli FDA. Wiele organizacji oraz uczelni otrzymuje znaczne kwoty od firm powiązanych z NutraSweet Association, grupą firm promujących używanie aspartamu. W styczniu 1993 roku Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne otrzymało 75 000 dolarów dotacji od NutraSweet Company. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne oświadczyło, że NutraSweet Company pisze wydawane przez nie broszury.31

Także wiele innych„niezależnych”organizacji oraz badaczy uzyskuje wielkie sumy pieniędzy od producentów aspartamu. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne otrzymało pokaźne środki od NutraSweet, między innymi na prowadzenie szkoły kucharskiej w Chicago (zapewne po to, aby nauczyć diabetyków gotowania z użyciem NutraSweet).

Pewien badacz z Nowej Anglii, który kiedyś wskazywał niebezpieczeństwa płynące ze stosowania aspartamu, jest dzisiaj konsultantem Monsanto. Inny badacz z południowego zachodu USA zajmował się zagrożeniami płodu ze strony aspartamu. Dociekliwy reporter odkrył, ze nakazano mu trzymać język za zębami, o ile nie chce stracić dużego stypendium od producenta dietetycznej coli wchodzącego w skład NutraSweet Association.
Co robi FDA, aby ochronić konsumenta przed niebezpieczeństwem aspartamu? Zupełnie nic!

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:
błyskawicznych daniach śniadaniowych
miętowych odświeżaczach oddechu
płatkach
gumie do żucia bez cukru
rozpuszczalnym kakao
napojach kawowych
mrożonych deserach
galaretkach
napojach owocowych
środkach przeczyszczających
multiwitaminach
napojach mlecznych
lekach
drinkach
słodzikach
napojach z herbatą
rozpuszczalnej kawie i herbacie
polewach
jogurcie

W roku 1992 FDA zezwoliła na stosowanie aspartamu w napojach zaprawianych słodem, płatkach śniadaniowych, zimnych deserach i nadzieniach. W roku 1993 zezwoliła na dodawanie aspartamu do miękkich i twardych cukierków, napojów bezalkoholowych, herbat, soków owocowych oraz koncentratów, wyrobów piekarniczych, wszelkiego rodzaju polew, lukrów i nadzień do tych wyrobów.

W roku 1991 zakazała z kolei importu stevii. Proszku z tych liści używano od stuleci jako alternatywnego słodzika. Jest on stosowany szeroko w Japonii, gdzie nie wywołuje jakichkolwiek efektów ubocznych. Naukowcy badający stevię twierdzą, że jest ona zupełnie niegroźna dla ludzi, o czym dobrze wiadomo w wielu częściach świata, gdzie nie jest ona zabroniona. Wszyscy ludzie, z którymi rozmawiałem na ten temat, są przekonani, że zakaz stosowania stevii wprowadzono po to, aby wyprzeć ten produkt z amerykańskiego rynku i otworzyć drogę do wzrostu sprzedaży aspartamu.32
Co robi amerykański Kongres, żeby uchronić konsumenta przed groźbą aspartamu? Absolutnie nic!

Spożycie aspartamu stwarza problemy nie tylko w USA. Środek ten jest sprzedawany w przeszło siedemdziesięciu krajach świata.33
Mówiono mi, że aspartam można znaleźć nawet w produktach, na etykiecie których nie jest on wyszczególniony.Szczególną ostrożność należy zachować wobec leków i środków uzupełniających. Uzyskałem informacje, że nawet tak znani producenci jak Twinlabs dodają do swoich wyrobów aspartam.

Przytoczone przeze mnie informacje stanowią zaledwie wierzchołek góry lodowej. Na wypadek, gdyby czytelnik chciał dowiedzieć się czegoś więcej, podaję poniżej listę materiałów źródłowych.
Przełożył Mirosław Kościuk

Przypisy:

1. Food and Drug Administration; w skrócie FDA. – Przyp. red.
2. Department of Health and Human Services, „Report on All Adverse Reactions in the Adverse Reaction Monitoring System”(„Raport na temat wszystkich reakcji ubocznych w Systemie Monitorowania Reakcji Ubocznych”), 25 i 28 luty 1994 roku.
3. Sporządzony przez grupę naukowców, lekarzy i specjalistów od
sztucznychsłodzików, której celemjest ostrzeganie ludzi przed aspartamem.
4. Russell Baylock, M.D.,Excitotoxins: The Taste That Kills (Pobu-
dzające toksyny – smak, który zabija).
5. Blood-brain barrier
6. Life Science Research Office,Safety of Amino Acids (Bezpieczeńst-
wo aminokwasów), FASEB, Kontrakt FDA nr 223-88-2124, Zlecenie nr 8.
7. FDA Adverse Monitoring System(System Monitorowania Reakcji Ubocznych Urzędu ds. Leków i Żywności).
8. Wurtman & Walker, „Dietary Phenylalanine and Brain Function”
(„Fenyloalanina i funkcjonowanie mózgu”),Proceedings of the First International Meeting on Dietary Phenylalanine and Brain Function( Biuletyn Pierwszego Międzynarodowego Kongresu Poświęconego Fenyloalaninie i Funkcjonowaniu Mózgu), Waszyngton, DC, USA, 8 maj 1987.
9. Hearing Before the Committee on Labor and Human Resources, First Session on Examining the Health and Safety Concerns of NutraSweet [aspartame] (Przesłuchanie przed Komisją ds. Pracy i Ludzkich Zasobów, Pierwsze posiedzenie poświęcone sprawie zagrożeń zdrowia wynikających ze spożywania NutraSweetu [aspartamu]), Senat Stanów Zjednoczonych.
10. Przypadek Johna Cooka opisany w: Barbara Mullarkey, „How Safe Is Your Artificial Sweetener?” („Jak bezpieczny jest twój sztuczny słodzik?”),Informed Consent, wrzesień-październik 1994.
11. Woodrow C. Monte, Ph.D.,R.D., „Aspartame: Methanol and the
Public Health” („Aspartam – metanol i publiczne zdrowie”),Journal of Applied Nutrition, 36(1):42-53.
12. US Court of Appeals for the Distict of Columbia Circuit, nr 84-1153,Community Nutrition Institute and Dr. Woodrow Monte v. Dr. Mark Novitch, Acting Commissioner, US FDA(Instytut Żywienia Ludności i dr Woodrow Monte kontra dr Mark Novitch, komisarz wykonawczy FDA), 24 wrzesień 1985.
13. Barbara Mullarkey, „Aspartame Time Line”,Informed Consent,maj-czerwiec 1994.
14. Skrót od Diketopiperazyne (dwuketopiperazyna).
15. FDA Searle Investigation Task Force, „Final Report of Inves- tigation of G.D. Searle Company” („Raport końcowy z badania spółki G.D. Searle”), 24 marzec 1976.
16. Zeznanie dr Jacqueline Verrett, toksykologa FDA, przed senacką
Komisją ds. Pracy i Ludzkich Zasobów, 3 listopad 1987.
17. Wewnętrzne pismo FDA.
18. Analiza przygotowana przez dra Johna Olneya jako wystąpienie przed Komisją Dochodzeniową ds. Aspartamu FDA(Aspartame Board of Inquiry of the FDA). Także Russell Baylock, M.D.,Excitotoxins: The Taste
That Kills (Pobudzające toksyny – smak, który zabija).
19. Rejestr Kongresu SID835:131, 1 sierpień 1985.
20. National Cancer Institute SEERProgramData.
21. American Diabetes Association; w skrócie ADA.
22. Ralph G. Walton, Robert Hudak, Ruth Green-Waite, „Adverse Reactions to Aspartame: Double-Blind Challenge in Patiens from a Vul- nerable Population”,Biological Psychiatry (1993), 34:13-17.
23. Barbara Mullarkey, „How Safe Is Your Artificial Sweetener?” („Jak bezpieczny jest twój sztuczny słodzik?”),Informed Consent Magazi- ne, wrzesień-październik 1994.
24. US Air Force, „Aspartame Alert”,Flying Safety, 48(5):20-21, maj 1992.
25. Sygnalizowane przez AspartameConsumer Safety Network (Kon-
sumencka Sieć Bezpieczeństwa ds. Aspartamu).
26. Barbara Mullarkey (ed.),Bittersweet Aspartame: A Diet Delusion
(Gorzko-słodki aspartam– dietetyczna iluzja).
27. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne; w skrócie ADA.
28. Eric Millstone, „Sweet and Sour” („Słodki i cierpki”),The Ecologist, nr 25, marzec-kwiecień 1994.
29. Public Board of Inquiry; w skrócie PBoI.
30. Mary Nash Stoddard (ed.),The Deadly Deception (Śmiertelny podstęp), Aspartame Consumer Safety Network.
31.ADA Courier, vol. 32, nr 1, styczeń 1993.
32. Mark Blumenthal, „FDA Rejects Stevia Petition”(„FDA odrzucawniosek w sprawie stevii”),Whole Foods, kwiecień 1994.
33. W Polsce również.Proszę sprawdzić skład wyrobów z grupy„light”. Aspartam widnieje na przykład w składzie czekolady „Light” Wawela, soków. Jeden typu light firmy POL-MOTLonginus z Płocka, gum do żucia etc. O słodzikach już nie wspominam, bo to jest oczywiste. – Przyp. red.

ZALECANE LEKTURY

(większość wymienionych poniżej publikacji można nabyć pod
podanym na końcu adresem)
1. Russell L. Baylock,Excitotoxins: The Taste that Kills (Pobudzające
toksyny – smak, który zabija), Health Press, Santa Fe, NewMexico, USA,
1994. (Jedna z najlepszych książek na temat pobudzających toksyn).
2. H.J. Roberts, M.D.,Aspartame (NutraSweet): Is It Safe? (Aspartam
(Nutra Sweet) – czy to jest bezpieczne?).
3.Sweet’ner Dearest,
4. Mary Nash Stoddard (ed.),Bittersweet Aspartame: A Diet Delusion
(Gorzko-słodki aspartam– dietetyczna iluzja).
5. The Aspartame Consumer Safety Network,The Aspartame Consumer Safety Network Synopsis.
6. Dennis Remington, M.D., Barbara Higa, R.D.,The Bitter Truth About Artificial Sweeteners(Gorzka prawda o sztucznych słodzikach).

Dalsze informacje uzyskać można pod adresem:
ASPARTAME CONSUMER SAFETY NETWORK

http://www.aspartamesafety.com/
POBox 780634
Dallas, Texas 75378
USA



POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 07:47   

Ciekawy, konkretny artykuł.
Dzięki, Krzysztofie. :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 09:29   

Tłuste mleko - pij i chudnij

Cytat:
Okazuje się bowiem, że [tłuste mleko] jest nie tylko zdrowe, ale też nie tuczy. Ośmiolatki, które codziennie piją pełnotłuste mleko, ważą średnio o 4 kg mniej, niż dzieci pijące je rzadko lub zastępujące chudym - wynika z badań szwedzkich. Nie do końca jednak wiadomo, dlaczego tak się dzieje.


A my wiemy :hah: :hah: :hah:


http://kobieta.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Spirit 

Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 4
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 16:36   Makaron.

Witam,to mój pierwszy post :)
Od jakiegoś czasu próbuję przejść na żywność surową, ale 100% to jak na razie nie dla mnie. Szukam jakiejś zdrowej i smacznej alternatywy i pomyślałem o makaronach, która bardzo lubię. Z tego co czytałem, makarony są dobre dla grupy A(tj. mojej) i są dobrym źródłem węglowodanów.
Co o tym myślicie - wyjdzie mi to na zdrowie?
Ciekawi mnie też ile wartości odżywczych makaron traci po ugotowaniu, a także po usmażeniu.
Czytałem, że makaron trzeba gotować żeby był trochę twardy. Ma ktoś w tym jakieś doświadczenia?
No i z czym makaron(a także ryż) mogę bezpiecznie mieszać, zgodnie z dietą rozdzielną?

Z góry dzięki :)
 
     
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 18:57   Re: Makaron.

Spirit napisał/a:
Szukam jakiejś zdrowej i smacznej alternatywy i pomyślałem o makaronach Z tego co czytałem, makarony są dobre dla grupy A(tj. mojej)

Skoro szukasz czegoś zdrowego to raczej makaron ma niewiele wspólnego z tym, w makaronie masz sporo lektyny gluten. Spożywanie glutenu na pewno nie służy zdrowiu, bez względu na to jaką grupę krwi posiadasz.
 
     
Spirit 

Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 4
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 20:24   

Trochę sam siebie oszukuję. Problem w tym, że nic co zdrowe mi nie smakuję(a przynajmniej jako główny posiłek), szukam czegoś względnie zdrowego, co zaśmieci organizm w jak najmniejszym stopniu - padło na makaron.

Chce się trzymać 70% surowego, tj jeden posiłek zjeść smacznie i względnie zdrowo.

Może sensowniej będzie jeść jakieś ilości mięsa? Niestety do surowego nie mam dostępu i nie jestem do końca przekonany.
Ostatnio zmieniony przez Spirit Sob Sie 13, 2011 21:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 21:15   

WITAJ :hug:

Jeżeli lubisz makarony to możesz wybierać produkty jaglane , gryczane , ryżowe , z amarantusa oraz z dobrej jakości kukurydzy - te produkty są bezglutenowe.

:papa:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 18:43   Żywność której nie polecamy!

W tym temacie będą zawarte wątki na temat żywności nie służącej zdrowiu, będę przerzucać tematy z tym związane.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 10:37   Re: Makaron.

Spirit napisał/a:
Z tego co czytałem, makarony są dobre dla grupy A(tj. mojej) i są dobrym źródłem węglowodanów.
Co o tym myślicie - wyjdzie mi to na zdrowie?

Sporo czasu poswiecilem na czytanie o diecie d'Adamo czyli tej z grupami krwi i genotypowej. Od razu mowie ci olej to, bo to nic nie warty szajs sluzacy nabijaniu kabzy temu panu i niczemu wiecej. Jezeli facet twierdzi, ze grupa krwi AB ma ledwo 2000 lat to znaczy, ze cos z nim nie tak.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 21:47   

O co chodzi z tą owsianką? Wyczytałam u sąsiadów że jakieś owsianki jadali zanim przeszli na diete optymalną, ja nigdy w życiu nie jadałam żadnych owsianek.. :-x :P
Co to jest ta owsianka? to sie gotowe kupuje?
 
     
Użytkownik

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 529
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 22:15   

https://www.google.ie/sea...wsiane&tbm=isch
 
     
gravs 


Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 483
Skąd: ze wsi
Wysłany: Sob Lis 10, 2012 13:27   

można zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem, niektórzy jogurtem.
oj, Molka, Molka :P
_________________
każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
 
     
Użytkownik

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 529
Wysłany: Sob Lis 10, 2012 13:53   

full wypas :-)

Ciasto owsiane z bakaliami.
http://www.youtube.com/watch?v=xvUY8NuMXXQ
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 00:11   

gravs napisał/a:
można zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem, niektórzy jogurtem.
oj, Molka, Molka :P

teraz już wiem, trzeba kupic owies i zalac gorącym mlekiem :P
Ostatnio zmieniony przez Molka Nie Lis 11, 2012 00:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 11, 2012 09:15   

Molka napisał/a:
gravs napisał/a:
można zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem, niektórzy jogurtem.
oj, Molka, Molka :P

Obrazek teraz już wiem, trzeba kupic owies i zalac gorącym mlekiem :P

Płatki owsiane, owies się długo gotuje :)
 
     
gravs 


Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 483
Skąd: ze wsi
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 10:45   

kiedy zaczynałem przygodę ze "zdrowym" odżywianiem na śniadanie zajadałem właśnie płatki owsiane z bakaliami. wieczorem zalewałem wrzątkiem a rano dodawałem jogurtu :P

takie rzeczy, panie.
_________________
każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 19:42   

płatki sa rózne, trzeba wybierac te z mała iloscia cukru.. :P bo sa takie ktore zawieraja 3 g a sa takie co 30g na 100 g produktu
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 19:45   

ja bym polecal wybierac w ogle platki jasminu :P albo platki sloniny ;D
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Joannaż 


Pomogła: 38 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 19 Kwi 2010
Posty: 2285
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 21:28   

zyon napisał/a:
ja bym polecal wybierac w ogle platki jasminu

i świeże płatki kwitnącej jabłoni, ale to na wiosnę dopiero ;)
mniam, nie mogę się doczekać
_________________
Im więcej trudności w drodze do celu,
tym więcej radości w jego osiągnięciu.
Ostatnio zmieniony przez Joannaż Nie Lis 11, 2012 21:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 11, 2012 21:38   

sinsemilla napisał/a:
zyon napisał/a:
ja bym polecal wybierac w ogle platki jasminu

i świeże płatki kwitnącej jabłoni, ale to na wiosnę dopiero ;)
mniam, nie mogę się doczekać

Legwany zielone lubią płatki kwiatów :)
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Pon Lis 12, 2012 08:37   

Chcesz powiedziec, ze e.... byla legwanem? :shock:
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lis 12, 2012 11:14   

zyon napisał/a:
Chcesz powiedziec, ze e.... byla legwanem? :shock:

Może nawet kilkoma i tilikwą ;D
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Pon Lis 12, 2012 11:46   

Mowia czasami "zlosliwy jak jaszczurka" , zastanawialem sie o co chodzi w tym... :D
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lis 12, 2012 14:29   

zyon napisał/a:
Mowia czasami "zlosliwy jak jaszczurka" , zastanawialem sie o co chodzi w tym... :D

Chodzi o kompletnie inne reakcje na te same zdarzenia.
Gadzi mózg prymitywny zwykle jest i nieprzewidywalny dla nas z dużą neocortex :)
 
     
asi_

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 95
Wysłany: Pią Lis 23, 2012 23:22   

Czyżby proporcja to nie wszystko. ??? B:T:W 1 : 2,8 : 0,6

:?
 
     
asi_

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 95
Wysłany: Pią Lis 23, 2012 23:42   

optyprof napisał/a:
Proporcja dobra, doktor też by się z tym zgodził.

A przed chwilą pisałeś, żeby nie kupować przetworzonej konserwy, znaczy tylko czasami?
 
     
zdrowie_moje 

Dołączył: 04 Paź 2014
Posty: 11
Wysłany: Sob Paź 25, 2014 20:47   

Ja uważam, że nie trzeba jeśc tylko produktów ze znaczkiem Eko, bo cena takich produktów Eko nie jest. Ale czytajmy etykiety!
 
     
Ryszard 
RW

Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 75
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 13:43   

Przepraszam, że tutaj się wciskam, ale może ktoś wskaże mi stronę na temat co jest zdrowsze do jedzenia mięso gotowane, pieczone, grilowane, smażone, czy duszone, ponieważ trudno w tym forum to wyszukać.
_________________
RWP
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 14:14   

R napisał/a:
co jest zdrowsze do jedzenia
Co jest zdrowsze do jedzenia, jajko czy kura?
:faint:
 
     
opiotr 

Dołączył: 19 Kwi 2013
Posty: 133
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 18:08   

vvv napisał/a:
Co jest zdrowsze do jedzenia, jajko czy kura?
Jajko...
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 18:28   

... gotowane, pieczone, grilowane, smażone, czy duszone?
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 22:50   

Surowe :)
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
 
 
     
RyszardA 

Wiek: 54
Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 125
Wysłany: Śro Paź 29, 2014 08:31   

Ryszard napisał/a:
Przepraszam, że tutaj się wciskam, ale może ktoś wskaże mi stronę na temat co jest zdrowsze do jedzenia mięso gotowane, pieczone, grilowane, smażone, czy duszone, ponieważ trudno w tym forum to wyszukać.

"Zazwyczaj lepiej ustanawiać jak najmniej obowiązujących zasad, ale za to trzymać się ściśle tych, które rzeczywiście stanowią o różnicy jakości pożywienia. Na pewno mięso pieczone i gotowane nie jest jednakowo wartościowe, co najlepiej widać na tłuszczu. Ugotowany tłuszcz jest nadal biały, podczas gdy u smażony lub upieczony robi się przezroczysty... Jak by nie patrzeć, rożen jest o wiele starszym urządzeniem kuchennym niż garnek. Można więc przyjąć że ewolucja znalazła już sposób by przystosować nas do tych ubocznych skutków rozwoju społecznego. Niektórzy badacze twierdzą że pieczone mięso bywa rakotwórcze ale jak dotąd żadne poważne badania nie potwierdziły tej teorii." Christian Allan, Wolfgang Lutz - Życie bez pieczywa.
Dobrze piszą.
Ostatnio zmieniony przez RyszardA Śro Paź 29, 2014 08:40, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Śro Paź 29, 2014 08:55   

RyszardA napisał/a:
Na pewno mięso pieczone i gotowane nie jest jednakowo wartościowe, co najlepiej widać na tłuszczu. Ugotowany tłuszcz jest nadal biały, podczas gdy u smażony lub upieczony robi się przezroczysty...
Dobrze piszą.

Ja jak wytapiam łój czy smalec to on nadal jest biały, lecz musi oczywiście wystygnąć :)
W sumie nie wiem czemu ci to punktuję bo generalnie mi to wisi bo wolę surowe, ale to się nie trzyma kupki :)
Chyba że faktycznie jakoś orasz te jedzenie na tej patelni że siwy dym leci to wiadomo że się utlenia wszystko i powstają nasze kochane wolne rodniki.
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
Ostatnio zmieniony przez daniel_K Śro Paź 29, 2014 08:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
RyszardA 

Wiek: 54
Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 125
Wysłany: Śro Paź 29, 2014 09:13   

daniel_K napisał/a:
RyszardA napisał/a:
Na pewno mięso pieczone i gotowane nie jest jednakowo wartościowe, co najlepiej widać na tłuszczu. Ugotowany tłuszcz jest nadal biały, podczas gdy u smażony lub upieczony robi się przezroczysty...
Dobrze piszą.

Ja jak wytapiam łój czy smalec to on nadal jest biały, lecz musi oczywiście wystygnąć :)
W sumie nie wiem czemu ci to punktuję bo generalnie mi to wisi bo wolę surowe, ale to się nie trzyma kupki :)
Chyba że faktycznie jakoś orasz te jedzenie na tej patelni że siwy dym leci to wiadomo że się utlenia wszystko i powstają nasze kochane wolne rodniki.

Ogólny sens tego co napisał dr Allan i dr Lutz jest taki że nie trzeba się bać mięsa bez względu na to czy jest gotowane czy smażone czy pieczone.
Ja także lubię surowe w postaci tatara ale nie unikam mięsa przyrządzonego w inny sposób. Ważne jest tylko to żeby to było mięso a nie wyrób mięsopodobny.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Pią Cze 02, 2017 19:01   

Ryszard napisał/a:
Przepraszam, że tutaj się wciskam, ale może ktoś wskaże mi stronę na temat co jest zdrowsze do jedzenia mięso gotowane, pieczone, grilowane, smażone, czy duszone, ponieważ trudno w tym forum to wyszukać.

http://cancerres.aacrjour...tent/59/17/4320
JW
 
     
jjusti18

Dołączył: 03 Kwi 2017
Posty: 15
Wysłany: Śro Cze 14, 2017 17:42   

Trudno jest dbać dzisiaj o zdrowe nawyki żywnościowe, skoro wkoło mamy tyle chemii. Ja teraz planuje odrzucić kupne soki i zacząć produkcję własnych. Koleżanka mi poleciła całkiem interesujący produkt marki Muke klasy premium, a mianowicie wolnoobrotową wyciskarkę do soków. Zamierzam zakupić ją ponieważ, radzi sobie z wszelkimi warzywami i owocami- nie tracą one swoich wartości i witamin. Dodatkowym atutem jest to, że jest łatwa w obsłudze oraz czyszczeniu.
 
     
Aromatika 

Dołączyła: 13 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: Śro Wrz 13, 2017 13:33   

Z całą pewnością nie można polecać produktów i żywności bogatej w cukry i tłuszcze, ponieważ to do niczego nie prowadzi,a mało tego- sprawi, że pogorszy się nasze samopoczucie i jakość cery.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Nie Wrz 17, 2017 17:35   

Aromatika napisał/a:
Z całą pewnością nie można polecać produktów i żywności bogatej w cukry i tłuszcze, ponieważ to do niczego nie prowadzi,a mało tego- sprawi, że pogorszy się nasze samopoczucie i jakość cery.
Czyli np. nie można polecać ziarna sezamowego i awokado?
JW
 
     
pogodny 

Wiek: 34
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 410
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 18, 2017 11:25   

Wielu ludzi nie ma zielonego pojęcia o diecie, makroskładnikach i ich roli. Nie ma co wchodzić w polemikę ;) Nawet przetworzona żywność w określonych sytuacjach znajduje zastosowanie.
 
     
Biomondo 

Dołączyła: 15 Wrz 2017
Posty: 27
Wysłany: Czw Lis 09, 2017 08:51   

Wszystko jest kwestią potrzeb oraz przekonania, jestem zdania iż należy unikać przede wszystkim szkodliwej i zbędnej chemii w żywności którą teraz mamy niemal wszędzie, warto się nada tym zastanowić.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved