Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Chalwa sezamowo miodowa
Autor Wiadomość
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Pią Kwi 06, 2012 20:46   Chalwa sezamowo miodowa

Przepis na chalwe sezamowo miodowa

http://www.mlodedrwale.pl...epis-na-chalwe/

Składniki odżywcze
sezam http://www.jedzdobrze.pl/...a_sezam_nasiona
miod http://www.jedzdobrze.pl/...1/miod_pszczeli
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Kwi 06, 2012 22:06   

Niezłe.
Nie wiedziałem, że tak można zrobić chałwę.
Czy te tradycyjne tureckie są jakoś podobnie robione?
Zbiggy, może Ty coś o tym wiesz, bo pamiętam, że jesteś jej smakoszem? :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
plej_tssz 

Pomógł: 10 razy
Wiek: 36
Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 894
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 17:36   

Przepis pierwsza klasa.
Może wyprubóję, ale co zaskakuje mnie najbardziej to prostota w przygotowaniu.
dzięki i pozdro
_________________
ggggggggggrrrrrrrrrrrddddddddddyyyyyyyyykkkka
 
 
     
draq

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 40
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 20:51   

Kiedyś, gdy miałem ochotę na chałwę, a nie dysponowałem pieniędzmi, bądź był sklep zamknięty (już nie pamiętam) to wpadłem właśnie na taki sposób, jaki jest podany w linku. Prażony zmielony sezam+ miód, czasami robiłem też masło orzechowe i mieszałem to z chałwą, lub dodawałem także kakao. Wychodzi taniej i smaczniej. Ze słonecznika tez wychodzi pyszna chałwa, procedura jest taka sama.
edit: by chałwa była smaczniejsza, najlepiej przepłukać sezam, lub trochę pomoczyć i wysuszyć. Wtedy będzie mieć mniej goryczy. Kilka razy, jak sobie przypomnę zdarzało mi się za bardzo podpiec sezam i chałwa była gorzka i niesmaczna.
Ostatnio zmieniony przez draq Sob Kwi 07, 2012 20:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zbiggy 
Genotypowy Troll


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1273
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 21:48   

Hannibal napisał/a:
Niezłe.
Nie wiedziałem, że tak można zrobić chałwę.
Czy te tradycyjne tureckie są jakoś podobnie robione?
Zbiggy, może Ty coś o tym wiesz, bo pamiętam, że jesteś jej smakoszem? :)
teraz zauważyłem chwytliwy temat chałwy :) chrum chrum
ale od listopada już jej nie jem tak samo jak budyniu :)
_________________
I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 19:00   

Wlasnie zrobilem, tylko mij philips blender jakos cienko z tym daje rade, trzeba szeroki kielich
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 21:19   

zyon napisał/a:
Wlasnie zrobilem, tylko mij philips blender jakos cienko z tym daje rade, trzeba szeroki kielich

w malym dasz rade, tylko syp niewiele wiecej niz do tego paska z napisem max.
 
     
kamaladysz

Dołączył: 07 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 19:25   

A ja zrobiłam ostatnio tahini, w sumie to płynny sezam :D Ale muszę przyznać, że całkiem smaczne tylko trochę za bardzo podprażyłam sezam i miał gorzkawy posmak. Ale przypomniał mi się smak chałwy więc na pewno spróbuję zrobić.
 
     
klaraa91 

Dołączyła: 13 Sty 2017
Posty: 31
Wysłany: Wto Lut 28, 2017 10:02   

Zrobiłam i jest suuuuper! Dzięki za przepis :)
 
     
pogodny 

Wiek: 34
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 410
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 10:49   

Muszę się wziąć w końcu i spróbować coś takiego przyrządzić u siebie :D wygląda smakowicie, a chałwa to jedna z moich ulubionych przekąsek
 
     
Imbryczek 

Dołączył: 16 Lis 2017
Posty: 16
Wysłany: Czw Lis 16, 2017 13:49   

Samo przyrządzenie chałwy nie jest czymś specjalnie trudnym o ile mamy dobrej jakości składniki. Potem będziemy cieszyć się smaczną i zdrową przekąską, to też stanowi uzupełnienie poziomu cukrów naszym organizmie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved