Niestety, sa ignorowane przez legislatorow i wielu producentow, ktorzy
dodaja ten pigment juz niemal wszedzie i do wszystkiego, nawet tam gdzie
tego zupelnie nie potrzeba.
Z jadalnych rzeczy TiO2 moga zawierac np. slodycze, mleko, pieczywo,
ciasta, chrzan tarty, majonez, otoczki lekow itp., itd. wszystko po to,
zeby produkty wygladaly na bielsze.
Szczegolne zdumienie budzi barwienie lekow dwutlenkiem tytanu - co za
roznica pacjentowi czy tabletka bedzie snieznobiala czy nie, leki sa
przeciez i tak roznokolorowe (aczkolwiek rowniez w kolorowych otoczkach
niektorych lekow oraz w niektorych kolorowych lukrach tez znajduje sie
TiO2 - po co?).
Ale eksperci rzekomo mowia:
"Despite the findings, health experts are adamant that titanium dioxide is
safe and claim ingestion is nearly unavoidable."
http://www.dailymail.co.u...-gum-bread.html
Unia tez sie nie popisala:
"The European Union's food safety agency EFSA last year completed a
re-evaluation of the E171 additive in food, concluding that available data
did not indicate health concerns."
http://in.reuters.com/art...e-idINKBN1542BX
Ot tak po prostu, bezpieczny i juz, pomimo ze nie ma i nie bylo
przekonywajacych badan potwierdzajacych jego bezpieczenstwo.
Wprowadzono ten dodatek do zywnosci w 1969 r. po prostu zakladajac, ze
bedzie bezpieczny:
"Numerous scientific articles have observed that TiO2 can pass and be
absorbed by the mammalian gastrointestinal tract; can bioconcentrate,
bioaccumulate, and biomagnify in the tissues of mammals and other
vertebrates; has a very limited elimination rate; and can cause
histopathological and physiological changes in various organs of animals.
Such action is contrary to the 1969 decision to approve the use of TiO2 as
an inactive ingredient in human food without an established acceptable
daily intake, stating that neither significant absorption nor tissue
storage following ingestion of TiO2 was possible. Thus, relevant
governmental agencies should reassess the safety of TiO2 as an additive in
human food and consider establishing an acceptable maximum daily intake as
a precautionary measure."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25091211
(...)
mice were exposed to 2.5, 5, and 10mg/kg body weight TiO2 NPs for 90 consecutive days
(...)
We observed that subchronic peroral exposure to TiO2 NPs caused severe pathological changes
(...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.