Wysłany: Czw Cze 18, 2015 09:31 Naleśniki z syropem klonowym
Uwielbiam słodkie! Jednak zdaje sobie sprawę z tego, że biały cukier jest ogromnie szkodliwy dla naszego organizmu. Dlatego od kilku już lat całkowicie z niego zrezygnowałam i staram się go omijać bardzo szerokim łukiem
Przerzuciłam się za to na najzdrowszy słodzik na świecie - syrop klonowy. Będąc kiedyś w Anglii spróbowałam tego przepysznego syropu i wracając do Polski byłam zaopatrzona w kilka jego butelek, które starczyły mi na bardzo długo. Jednak kiedy się skończyły pojawił się dylemat, gdzie w Polsce można kupić syrop klonowy, którego cena nie przysporzy nam bólu głowy? Weszłam na sklep biosyrop i od tamtego czasu jestem od nich stałą klientką!
Przepis na naleśniki z syropem klonowym, jest banalnie prosty i nawet osoby, które mają opory przed przebywaniem w kuchni, będą mogły poświęcić te 25 minut na przygotowanie pysznych pancake'sów
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, masło, maślankę, jaja, sodę oczyszczoną i wszystko to miksujemy na gładką masę mikserem. Następnie rozgrzewamy patelnię i tworzymy naleśniki Po smażeniu dekorujemy truskawkami i malinami i polewamy syropem klonowym.
Raz na jakiś czas można zaszaleć i zjeść naleśniki Smacznego! Dajcie znać, czy też czasem się na nie skusicie
Co to za totalna bzdura.
Dobry cukier, to wyrzucony cukier.
Wyrzucony do balonu z winem co najwyżej.
Nie ma zdrowego cukru, nawet w owocach i miodzie!
JW
Odrobina licealnej chemii nie zawadzi.
W owocach głównym cukrem jest mieszanina fizyczna glukozy i fruktozy, natomiast w cukrze białym fruktoza i glukoza są połączone wiązaniem chemicznym. To wiązanie stanowi problem dla osób nie mających sacharazy, enzymu rozbijającego sacharozę do składowych cukrów: glukozy i fruktozy.
Wszyscy pozostali, 99% ludzi, trawią biały cukier do cukrów składowych i dalej jest to samo, co w owocach, mieszanina fruktozy i glukozy.
JW
Ja natomiast po wielu latach w końcu się przekonałem do naleśników ze szpinakiem(coś w tyn stylu https://www.przepisy.pl/p...ze-szpinakiem-3 ) i muszę przyznać, żałuję..., że nie przekonałem się wcześniej Zdrowe, odżywcze i smaczne polecam każdemu.
A odnośnie cukru, to ciężko go wyeliminować całkowicie z diety, ale zastępowanie go jakimiś słodzikami to chyba nie jest dobry pomysł:)
Pozdrawiam serdecznie!
Naleśniki z białym serem i szpinakiem są naprawdę dobre, a co do cukru, to dość oczywiste, że lepiej jest go unikać. ;p
Wiadomo że są smaczne. Moja wersja wyglądałby tak że są to BARDZO cienkie naleśniki, z olbrzymią ilością sera i adekwatną szpinaku (który wcześniej był uduszony z cebulką i ziołami na papkę).
_________________ "The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
Odrobina licealnej chemii nie zawadzi.
W owocach głównym cukrem jest mieszanina fizyczna glukozy i fruktozy, natomiast w cukrze białym fruktoza i glukoza są połączone wiązaniem chemicznym. To wiązanie stanowi problem dla osób nie mających sacharazy, enzymu rozbijającego sacharozę do składowych cukrów: glukozy i fruktozy.
Wszyscy pozostali, 99% ludzi, trawią biały cukier do cukrów składowych i dalej jest to samo, co w owocach, mieszanina fruktozy i glukozy.
JW
Cukier to cukier ale jego pochodzenie nie jest bez znaczenia. Chyba zgodzisz się, że zdrowsze będzie jeśli dodamy miód zamiast cukru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.