Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Czw Paź 15, 2015 10:03
Nie wiem czy to pomyłka i miało być bezglutenowa czy glutenowa
nie znalazłam nic o diecie glutenowej ale
z uwagi na strach producentów i wiedzę dietetyków wg starej szkoły można znaleźć coraz więcej artykułów takiej treści, krytykujących samodzielne przechodzenie na dietę bezglutenową, w których alergie i ich konsekwencje sa podawane w formie uproszczonej o ZGROZO! , mówi się o nadmiarze węglowodanów i problemie cukru ale w zamian się wciska ryż, kasze i inne węglowodany, które ostatecznie w dłuższym czasie przyczynią się do chorób. BYĆ MOŻE ZAŁOŻENIEM DIETY GLUTENOWEJ JEST test - PODAWANIE CZYSTEGO GLUTENU JAK SUGERUJE Polskie Stowarzyszenie Osób chorych na Celiakię .... gdzie w celu drażnienia jelit do badania gastroskopii by wykryć ewentualne niszczenie kosmków zaleca się podawanie chyba 15 gramów glutenu w formie nie pamiętam : któregoś zboża nie jako chleb, bułka tylko bez ulepszaczy itp. dodatków. coś na kształt obecnych zaleceń przyzwyczajania dzieci przed 12 miesiącem życia do glutenu na bazie czystego glutenu- 1 produktu w którym nie ma cukru itp. konserwantów np. kaszka choć niestety nie wiem czemu dietetycy nie protestują w temacie kaszek smakowych bo trudno kupić zwykłe bez smaku. WSZYSTKIE TAM WYMIENONE MAJĄ SMAKOWE DODATKI W POSTACI LIPY,ŚLIWEK I NAWET JEŚLI ONE SĄ SMAKAMI NATURALNYMI TO RODZIC Z REGUŁY KOMPLETNIE NIE MA POJĘCIA NP. O ALERGIACH NA LIPĘ, CZY ŚLIWKĘ : link: http://www.rossmann.pl/Ar...emowlaka,198432
cyt:
Modna mniejszość
Czy gluten jest nam potrzebny? Zdaniem dietetyk Ewy Zygmanowskiej jego brak nikomu nie powinien zaszkodzić. A jednak niepotrzebne wykluczanie go z menu ma swoje konsekwencje. Jakie? Bez pomocy specjalisty zbilansowanie takiej diety nie jest proste. A błędy w odżywianiu mogą zacząć się odbijać na zdrowiu już po paru miesiącach. - Dieta bezglutenowa stosowana przez dłuższy czas w sposób nieprzemyślany, może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych - błonnika, kwasu foliowego, cynku, żelaza, magnezu, zawartych w produktach zbożowych. Nie można też zapominać, że podstawowym źródłem energii dla organizmu są węglowodany złożone.
Aby uniknąć problemów, należy przede wszystkim jeść codziennie kilka porcji produktów naturalnie bezglutenowych, jak kasza jaglana, gryczana, orzechy czy ryż, które są bogate w błonnik i składniki odżywcze. A wysoko przetworzone gotowe zastępniki, czyli np. pieczywo z bezglutenowej skrobi pszennej, spożywać z umiarem - radzi Anna Marczewska, dietetyk z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
To fakt, ostatnio jest hit na produkty bezglutenowe, można nawet dostac gotowe zupki czy deserki bez glutenu, ciastka czy wypieki. Ale to raczej dla diabetyków
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Nie Paź 18, 2015 19:08
Moda na AIDS ucichła, ucicha moda odkwaszania w jej miejsce pojawia się moda "odgluteniania".
Zapomniałem o modzie "odjajcowywania."
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Ostatnio zmieniony przez Kangur Nie Paź 18, 2015 19:14, w całości zmieniany 1 raz
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Nie Paź 18, 2015 20:42
Kangur napisał/a:
...............
O, Kangur sobie o nas przypomniał
Jak żyjesz Kangurze na antypodach ?
Jak zdrówko przede wszystkim...
Gluten to nie żaden wymysł czy żadna moda. Jerzy Zięba dokładnie pokazuje na filmiku co się dzieje w jelitach. Po Ziębie głos na konferencji zabrała gastrolog która też mądrze tłumaczy: https://www.youtube.com/w...BD4cVy4#t=0m54s
(...06:20)
natomiast w momencie kiedy dochodzi do rozszczelnienia jelita, pod wpływem rożnych substancji, czy to będzie gluten u osób predysponowanych, czy to będą środki chemiczne, czy cokolwiek innego, bo tych uwarunkowań jest bardzo dużo, dochodzi do przepuszczania, właśnie się się robi taki durszlak z tego jelita, który pewne cząsteczki białkowe przepuszcza poza światło jelita i w tym momencie te białka, które będąc w obrębie jelita, w środku, stanowią jakby naturalną rzecz, wychodząc już poza ścianę jelita stają się antygenem i w tym momencie uruchamiamy reakcję immunologiczną, jest to reakcja typu trzeciego
(...)
(...11:16)
Jedna uwaga, lekarz z którym mam kontakt właśnie odnośnie tych spraw jelitowych, powiedział mi, że w ich badaniach stwierdzili, że czasami - padło słowo durszlak - tak, powiedział mi, że czasami rozszczelnienie jelita, czyli utrata tego kontaktu, właśnie na tych połączeniach ścisłych, ma wymiar 25-ciu% średnicy komórki, to jest durszlak.
(...)
Ogólnie ujmując dieta bezglutenowa polega na tym, iż eliminujesz z jadłospisu produkty zawierające gluten, czyli specyficzne białko. Bezpieczne są produkty z: mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej itd.
Ogólnie ujmując dieta bezglutenowa polega na tym, iż eliminujesz z jadłospisu produkty zawierające gluten, czyli specyficzne białko. Bezpieczne są produkty z: mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej itd.
Ogólnie się zgadza, ale mnie interesują szczegóły, w których diabeł siedzi.
Dieta bezglutenowa sama w sobie może uwolnić od przykrych objawów, odchudzić, albo utuczyć, albo spowodować inne schorzenia, dlatego potrzebne są szczegóły.
JW
W przypadku wielu chorób wprowadzenie tej diety jest w stanie faktycznie wyeliminować objawy chorobowe, jednak w przypadku wielu nie jest jeszcze dokłądnie naukowo udowodnione jej działanie.
Zdecydowana większość chorych ma genetyczne haplotypy HLA DQ2 i/lub DQ8 wśród których wyróżnia się podtypy co jest powiązane z różnymi formami celiakii. Można to dziś precyzyjnie określić z pomocą badań za kilkaset zeta.
Ino po co?
Chyba tylko po to, żeby dowartościować chorego, że taki wyjątkowy i jedyny.
Tymczasem jedyną skuteczną terapią celiakii jest wyeliminowanie glutenu z pożywienia do końca życia.
Istotą nie jest wykrywanie subtelne haplotypów ale skrupulatne przestrzeganie diety.
I tu się nadziewamy na ścianę.
Wszyscy wiedzą, że gluten jest w pieczywie.
W jakim, to już bliżej nie wiadomo.
Na pewno w pszenicznym, ale może orkisz? Ma taka ładną egzotyczną nazwę.
Przecież orkisz to też pszenica! Trochę lepsza, ale pszenica.
To może żyto? Też zawiera gluten. Podobnie jęczmień.
Niestety, to nie wszystko.
Wyekstrahowany z pszenicy gluten jest dodawany do wielu różnych produktów w celu potanienia produkcji i polepszenia własności.
Można go znaleźć w tak odległych od zbóż produktach, jak parówki czy konserwy.
W niektórych wypadkach reakcja jest tak silna, że wystarczają miligramy do wyzwolenia objawów.
Np. spotkałem się z tym, że płatki hostii przyjmowane codziennie przez kilka tygodni spowodowały niekorzystne objawy zdrowotne.
Wreszcie oprócz celiakii występują nietolerancje pokarmowe prowokowane przez pozostałe białka wszystkich możliwych zbóż także powodujące schorzenia.
JW
Wydawałoby się, że płatek hostii dostarcza niewiele glutenu, około 25 mg. To połowa jednej kropli wody. A jednak w przypadku silnej celiakii ta ilość już może prowokować objawy chorobowe, szczególnie u wiernych, którzy codziennie przystępują do Komunii św.
Zgodnie z tysiącletnim kanonem hostia musi być wypieczona z wody, pszenicy i odrobiny oleju jako pieczywo par exellence przaśne. Nie może zawierać żadnych zanieczyszczeń, zakwasu, innych zbóż i musi zawierać ten nieszczęsny gluten.
Jak by ujęli starozakonni, musi to być koszerne.
Kompromisem jest hostia zawierająca połowę pszenicy, ale tak czy siak gluten jest w tych hostiach bezglutenowych, bo zgodnie z kanonem być musi. Szlus.
Natomiast zdecydowanym bezglutenowym komunikantem jest Eucharystia w postaci wina.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.