Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Molka
Pon Lis 10, 2014 20:34
Przeklęta żywność.
Autor Wiadomość
gam 
gam

Dołączyła: 03 Lis 2010
Posty: 494
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 08:24   Przeklęta żywność.

Żywność, której nie powinno się nigdy jeść

Informacji na temat zdrowego odżywiania jest tak dużo, że przeciętny Kowalski nie jest w stanie się w nich połapać. Istnieją jednak rodzaje żywności, której powinniśmy unikać w każdych okolicznościach, ponieważ jest bezwartościowa i często niesie za sobą zagrożenie dla zdrowia. Oto kilka produktów spożywczych, których nie powinniśmy jeść za często, jeśli zależy nam na zachowaniu zdrowia.

Biały chleb i pszenna mąka są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ w procesie przetwarzania pozbawia się je praktycznie prawie wszystkich witamin i minerałów, błonnika i innych ważnych substancji odżywczych. Nasz organizm nie wie jak prawidłowo przyswajać taką żywność, co może w konsekwencji prowadzić do problemów zdrowotnych. Mąka pszenna dodatkowo jest traktowana chlorem i bromem, dwoma trującymi chemikaliami, które łączy się z chorobami tarczycy i uszkodzeniami narządów wewnętrzych.

Gotowe dania mrożone są najczęściej przepełnione konserwantami, zawierają duże ilości soli, utwardzonych tłuszczów i sztucznych barwników. Dodatkowo zazwyczaj są one wstępnie gotowane, co jeszcze bardziej minimalizuje ilośc zawartych w nich składników odżywczych. Dlatego najlepiej unikać mrożonek, zastępując je - kiedy tylko sie da - świeżymi pokarmami.
Biały ryż, tak jak biały chleb w procesie przetwarzania zostaje pozbawiony większości składników odżywczych. Ludzki organizm radzi sobie dużo gorzej z przetwarzaniem białego ryżu, niż ma to miejsce w przypadku brązowego ryżu, który trawiony jest znacznie wolniej i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi.

Popcorn z kuchenki mikrofalowej - jedna z najpopularniejszych przegryzek, jest zarazem jedną z najmniej zdrowych. Praktycznie każdy składnik tej przekąski - od genetycznie modyfikowanej kukurydzy, poprzez duza zawartość soli, po konserwanty i wzmacniacze smaku, sprawia, że to danie jest niezdrowe i może być przyczyną wielu chorób. Dodatkowo popcorn przygotowany w kuchence mikrofalowej często zawiera diacetyl, substancję, która potrafi zniszczyć płuca.
Mięsne przetwory zawierające azotany i azotyny - takie jak wędliny, kiełbasy, parówki, boczek, i wiele innych produktów miesnych, często nafaszerowanych jest azotynem sodu lub innymi konserwantami, które mogą powodować raka i choroby ukłau krążenia.

Margaryna, także ta ukryta w różnego rodzaju przetworzonej żywności, jest źródłem tłuszczów utwardzonych, których najlepiej unikać. Wbrew powszechnemu przekonaniu - masło i tłuszcze nasycone nie są szkodliwe dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy pochodzą od zwierząt karmionych sianem i trawą, zamiast paszami na bazie kukurydzy i soi. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tłuszczów zwierzęcych, lepiej zacząć używać oleju kokosowego lub oliwy, niż margaryny.

Mleko sojowe i sojowe substytuty mięsa - to jedno z największych oszustw natury zdrowotnej współczesnych czasów. Poza faktem, że prawie wszystkie produkty sojowe pochodzą z genetycznie modyfikowanych upraw, większość z nich jest przetwarzanych przy użyciu heksanu, czyli substancji chemicznej, która może być przyczyną powstania wad wrodzonych u płodu, problemów z płodnością i chorób nowotworowych. Niesfermentowana soja zawiera bardzo dużo estrogenów, które mogą zaburzyć równowagę hormonalną i są niebezpieczne zwłaszcza dla mężczyzn.

Produkty dietetyczne - wiele z dostępnych obecnie na rynku produktów dietetycznych zawiera sztuczne substancje słodzące, takie jak aspartam i sukraloza, które to substancje podejrzewa się o uszkadzanie ukladu nerwowego, powodowanie problemów żołądkowo-jelitowych, zaburzanie gospodarki hormonalnej. Wiele z takich produktów zawiera również chemiczne dodatki smakowe, które wypełniaja miejsce po tłuszczu i innych naturalnych substancji, które się usuwa, aby obniżyć kaloryczność posiłku.
_________________
"Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
 
     
gam 
gam

Dołączyła: 03 Lis 2010
Posty: 494
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 11:38   

Oszustwo z oliwą z oliwek
Świetne oszustwo z oliwą z oliwek, czyli dlaczego extra virgin oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, może w ogóle nią nie być
Myślisz, że dokonałeś świadomego wyboru środka zdrowotnego, bo używasz oliwy extra-virgin zamiast tańszych, niskiej jakości olejów do gotowania. Te małe, drogie butelki z EVOO można zaprawić jakimś badziewiem lub „podleczyć” chlorofilem, aby smakowało jak oliwa z oliwek, podczas gdy w rzeczywistości w środku jest olej sojowy (niemal na pewno GMO – przypis) lub inny tani olej.
Według Toma Muellera, autora Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, 70 % produkcji oliwy z oliwek sprzedawanych na całym świecie jest wymieszana z innymi olejami i „dodatkami smakowymi”, co zamiast czynić oliwę z pierwszego tłoczenia – produktem extra virgin, zamienia ją w rodzaj przechodzonej dziwki spod byle latarni, nie mówiąc o szkodach dla twego zdrowia i kieszeni.
Są w tym miliardy dolarów, a etykieta EVOO jest fałszowana na całym świecie. Na przykład, podczas testów wolontariuszy w Australii, w 2012 roku, okazało się, że to, co było uważane przez dostawców w celu uwierzytelnienia, za czystą oliwę z oliwek, żadna marka oddana do testów nie uzyskała certyfikatu czystości. Testy z UC Davis w 2011 r. odkryły to samo zjawisko.
Jak rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek
Trudno odgadnąć po smaku, czy gatunek oliwy z oliwek, jaki można kupić w sklepie, naprawdę jest extra virgin. Nawet eksperci dają się nabrać podczas prób smakowych. Istnieją dwa sposoby, które dają wskazówkę, czy masz prawdziwy produkt czy fałszywy. Nie ma jednak absolutnie pewnego sposobu testu, ale te wskazówki dają możliwość wykluczenia podróbki na etapie podstawowym.
Oliwa z oliwek krzepnie, gdy jest zimno. Gdy butelka zostanie postawiona w lodówce, oliwa powinna ściemnieć (zawartość staje się nieprzejrzysta – przypis) i zgęstnieć, a nawet powinno dojść do zestalenia się płynu. Gdy po wyjęciu z lodówki do temperatury pokojowej, oliwa w butelce się rozgrzeje, znowu staje się płynna. Każdy olej, który nie gęstnieje w lodówce nie jest czystym EVOO – to proste prawo.
Dodatkowo, prawdziwa oliwa z oliwek extra virgin jest łatwopalna i powinna być w stanie utrzymać palący się knot zanurzony w oliwie. Jeśli kupiony olej nie robi tego, to znaczy, że to nie jest czysta EVOO.
_________________
"Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved