Wysłany: Wto Paź 29, 2013 09:43 Stewia alternatywa dla cukru i słodzików
Witam,
słyszeliście o roślinie o nazwie stewia? Mimo tego że nie ma kalorii i jest o wiele bardziej słodka o tradycyjnego cukru.
Polecana osobom dbającym o zdrowie, na diecie, diabetykom.
Chcesz zyskać maximum informacji na temat STEWI?
Jak raz użyłem stewii w proszku kilka lat temu, to aż mnie odrzuciło. Nie dokończyłem posiłku, był z zbyt obrzydliwy z takim dodatkiem. Stewia w płynie już lepiej, ale dalej jest ten metaliczny smak zamiast słodkości. Żeby to tak słodziło jak miód czy cukier, to bym stosował. Ale stewia jest podła w smaku, więc słodzenie czymkolwiek sobie odpuściłem. Zresztą u mnie to tylko jeden posiłek, który wymaga słodzenia, ale nawet bez tego jest dobrze.
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Wto Paź 29, 2013 21:26
to ja dorzucę swoje 3 grosze aktualniejszej wiedzy niż kiedyś
warto zwrócić uwagę czym jest stevia i co w sobie ma i jak to działa alergennie oczywiście potencjalnie bo nie wiadomopóki co lub jak działa na organizm :
cytat:
Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych
oraz
W listopadzie 2011 glikozydy stewii zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej jako środki słodzące oznaczane na liście dodatków do żywności symbolem E960[5]. Stewia jest szeroko stosowana w krajach Dalekiego Wschodu (w Japonii od ok. 40 lat).
oraz
Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych
to za wikipedią
czym są glikozydy?
czym są stewiozydy?
glikozydy to związki zbudowane z części cukrowej i aglikonowej
są znane w przyrodzie glikozydy nasercowe
a naparstnica ma takie glikozydy i takie jest jej działanie uboczne:
do doczytania jak działają w organizmie dla ciekawskich nie naparstnica ogólnie, ale jak ją nasz organizm rozkłada
a w tym artykule poniższym zawiera się częściowo odpowiedź jeśli oczywiście znalibyśmy skład chemiczny całościowy stevii co pewnie jest znane ale jak się zetknęłam z tematem okazuje się,że są to prace typowo naukowe, znane w branżach spożywczych, albo Instytut Medycyny Pracy albo badania uczelni wyższych: chemia,biochemia itp.
Bliskie poprzedniej grupie są glikozydy, z których w wyniku hydrolizy, oprócz cyjanowodoru wydziela się aceton. Należą do nich: linamaryna wyizolowana z nasion lnu oraz lotaustralina występująca w nasionach fasoli.
Czy podobnie jest w przypadku stevi?
Warto przeczytać artykuł z polskiej strony zajmującej się testami konsumenckimi
Ta dzienna dawka może być przekraczana również za sprawą innych produktów – niekoniecznie spożywczych – z zawartością stewii. Nie każdy bowiem wie, że od dawna jest ona ukryta w nawozach czy kosmetykach.
Aby zminimalizować ryzyko przekroczenia dawki, która mogłaby stwarzać zagrożenie dla zdrowia, Komisja Europejska zamierza przeprowadzić badania wśród konsumentów i producentów, które pokażą, jakie jej ilości będą konsumowane. Niewykluczone, że w przyszłości zostaną ustalone maksymalne dawki stewii dla lemoniady i jej podobnych produktów.
***
Czyżbyśmy znów zostali królikami doświadczalnymi dla przemysłu?
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Wto Paź 29, 2013 21:41
i jeszcze jedno, z uwagi na dużą zawartość związków, których jeszcze nie udało się zidentyfikować !!! nie znamy co posiadamy cyt:
Stewia jest roślina wyjątkowo szczodrze obdarowaną przez naturę. Swój intensywny, słodki smak (30 razy słodszy od rafinowanego cukru) zawdzięcza stewiozydom (glikozydy - dwuterpenowe) ,znajdującym się w liściach jak również rebaudiozydom i dulkozydom. Oprócz tego zawiera jeszcze białka, substancje tłuszczowe, a także bogaty asortyment cennych minerałów i mikroelementów takich jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom , mangan, selen, krzem , kobalt, cynk. W jej skład wchodzi również szereg witamin z grupy B, witamina C, beta - caroten itd. Zdaniem naukowców stewia posiada jeszcze kilkaset innych substancji biologicznie czynnych, których dotąd nie udało się zidentyfikować.
a dokładniejsze badania jakie są znane po wyszukaniu mniej dostępnych linków po składzie podstawowym stevii pokazują jeszcze ciekawsze info:
W liściach stewii wykryto również stewiol, izostewiol, triterpeny, flawonoidy, sitosterole, taniny, gumy i olejki eteryczne (te ostatnie zawierają m.in. limonen, geraniol, pinen i terpen). Niektóre dane literaturowe sugerują, że rebaudiozyd B i stewiolbiozyd nie są natywnymi składnikami stewii, a jedynie produktami powstającymi podczas procesu przygotowywania rośliny do analiz chemicznych. Skład chemiczny wyciągu z liści stewii (w tym zawartość substancji aktywnych) może znacznie zmieniać się w zależności od warunków hodowli, żyzności gleby, warunków klimatycznych i pory zbioru.
więc podaję wiadomość dla innych a osoby , które są lepsze w temacie ode mnie, mogą rozwinąć bo nie podejmuję się póki co pisać w tym bardzo biol-chem temacie
związki wymienione olejki eteryczne, flawonoidy znajdujące się w ziołach, które juz zostały naduzyte przez człowieka w za dużej ilości w przemyśle, przyprawach, lekach ziołowych przyczyniają się do nietolerancji i alergii na zioła organizmu człowieka.
Proces gdy już odkryjemy wszystko co jest w stevii podobny do alergii na zioła wydaje się bardzo prawdopodobny do powtórzenia.
Stevia rebaudiana (Bertoni) Hemsley (ang. Sweet herb, Stevia; niem. Süßstoffpflanze; Honigkraut) należy do rodziny złożonych = astrowatych – Compositae = Asteraceae. Pochodzi z Paragwaju; jest uprawiana w Japonii, Brazylii, Korei, Tajlandii, w Urugwaju, Chinach, na Taiwanie, w Malezji. Surowcem pozyskiwanym z rośliny jest liść – Steviae rebaudianae Folium (niem. Stevia-rebaudiana- Blätter; fr. Feuille douce; ang. Sweet honey leaf, honey grass, candy leaf, sweet leaf of Paraguay; niem. Süßkraut, Süßblatt, Zuckerblatt). W liściach występują diterpenowe glikozydy – steviozydy, które są słodsze 300 razy od sacharozy. Zawartość stewiozydów waha się w szerokich granicach: od 2 do 18,5%. Do słodkich związków Stevia należą: stewiozyd (stevioside), rebaudiozydy (rebaudiosides) A /do 4%/ i C /do 2%/, dulkozydy (dulcoside) A – do 0,7%, rebaudiozydy B, D, E; stewiolbiozydy (steviolbioside). Do labdanowych diterpenów należy jhanol, austroinulina (austroinulin), 6-O-acetyloaustroinulina (0,15%). Wśród trójterpenów wyróżnić można beta-amyrin acetate (octan beta-amyryny) i lupeol. Ponadto roślina wytwarza fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol), garbniki i olejek eteryczny (0,12-0,43%) bogaty w linalol, kariofilen, spathulenol, limonen i geraniol. Wydajność otrzymywania stewiozydu: 60 g z 1 kg liści.
Stewiozyd; Samuelsson G., Bohlin L.: Drugs of Natural Origin A Treatise of Pharmacognosy. Apotekarsocietetien Swedish Academy of Farmaceutical Sciences, 2009; s. 422.
Biosynteza steviolu; Samuelsson G., Bohlin L.: Drugs of Natural Origin A Treatise of Pharmacognosy. Apotekarsocietetien Swedish Academy of Farmaceutical Sciences, 2009; s. 423.
Dzięki temu, że glikozydy terpenowe Stevia są słodkie możliwe jest wykorzystanie rośliny jako substancji słodzącej i substytutu cukru. Ważne jest to, że steviozydy nie podwyższają poziomu glukozy we krwi, a nawet wręcz odwrotnie: Stevia obniża stężenie glukozy we krwi (wpływ hipoglikemiczny). Może przyczyniać się do obniżenia podniesionego ciśnienia tętniczego krwi. W dodatku wyciągi ze Stevia wykazują aktywność antybakteryjną. Hamują rozwój Psuedomonas aeruginosa i Proteus vulgaris.
Preparaty Stevia mogą być polecane w przypadku hiperglikemii (przy cukrzycy – diabetes), w nadciśnieniu, przy chorobach nowotworowych (aby utrzymywać niski poziom cukru w płynach ustrojowych), w miażdżycy, otyłości, trądziku, przy tendencjach do czyraczności. Również w zakażeniach układu moczowego konieczne jest zapobieganie hiperglikemii, a w dodatku sama Stevia może przyczyniać się do hamowania rozwoju bakterii w drogach moczowych.
Stevia jest bezpieczną rośliną w stosowaniu. Może posłużyć do poprawy smaku leków, potraw i napojów. W handlu dostępne są ekstrakty suche i płynne ze Stevia (rozpuszczalne w wodzie), ponadto sproszkowany (zmikronizowany) surowiec. Z ekstraktów produkowane są tabletki wygodne do używania. Dodatkowe właściwości lecznicze Stevia zawdzięcza obecności flawonoidów: kwercetynie, kwercytrynie, luteolinie, apigeninie, kemferolowi.
Zdaniem prof. Wichtl’a (2009 r.) stewiozyd nie działa genotoksycznie.
W wyniku hydrolizy stewiozydu powstaje aglikon – stewiol i glukoza. Stewiol jest pochodną kaurenu (tetracykliczny diterpen). Stewiozyd jest słodki z nutą goryczy. Sam aglikon nie jest słodki.
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 22:32
Eanna dzięki, tyle czytałam już na stronie Pana Różańskiego,że o niej zapominam
ale podtrzymuję, to co w ziołach jest uznawane za działanie lecznicze w nadmiarze szkodzi.
wywołuje alergie, nietolerancje lub się przyczynia do powstawania nowych. Ale to opiszę w swoim wątku.
Akurat nie miałam do czynienia z tą alternatywą-ale post i sam opis brzmi bardzo zachęcająco,wiec kto wie- może warto. Poza tym wszystko co przyjmujemy lub stosujemy w nadmiarze- szkodzi i tutaj nie ma wyjątków.
Ostatnio zmieniony przez AvetPharmaSklep Śro Lis 06, 2013 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Śro Lis 06, 2013 15:50
a tak przy okazji bo pomyślałam,żeby to dopisać
działanie na geny to jakaś wyrocznia, amen w pacierzu, klops
ile lat ma coś działać na geny aby stało się toskyczne tj. zaczęło oddziaływać na geny?
przecież nikt nie stwierdził zależności pomiędzy poszczególnymi substancjami a wystawieniem ich na działanie genów
stąd dużo więcej lat niż kilka musiało minąć by znaleziono powiązanie pomiędzy konserwantami, barwnikami i ADHD.
genotoksyczność ciekawe podejście ale tak jak mechanizmów obrony genów przed zmianami jest wiele i ileś tam nawet niepoznanych tak samo nie możemy stwierdzić jaka forma toksyczności się dzieje w naszym organizmie , która zmieni nam geny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.