Are Carrots Rich in Digestible Starch? Photo Credit carrots image by Alison Bowden from Fotolia.com
Starches are a type of carbohydrate that has little or no water content. Not many vegetables are considered high in starch. The starchiest vegetables are potatoes and corn. Carrots are low in starches and other carbohydrates, making them a good vegetable choice for people trying to follow a low-starch diet. Carrots are nutrient dense; a large serving has a small number of calories and provides many essential vitamins and minerals.
Starch
Starch is a polysaccharide, a complex carbohydrate consisting of chains of monosaccharides; monosaccharides include glucose, fructose and galactose. Starch is made of thousands of glucose molecules composed in long strands. Plants store their energy, or glucose, as starch, so starch is found in many fruits and vegetables.
Digestion of Starch
The digestion of starch begins in the mouth, where enzymes in the saliva work to break down strands of starch into maltose. When starchy food enters the stomach, breakdown briefly stops, but it resumes again inside the small intestine. The pancreas supplies another enzyme that works to split glucose molecules into smaller disaccharides. This enzyme is secreted into the small intestine during digestion. The body has a hard time breaking down certain starches, such as those in the seeds or hulls of vegetables. The starch in other foods, like carrots, is broken down slowly and absorbed.
Carbohydrates in Carrots
One large carrot contains only 1.03 g of starch. In comparison, a 3 oz. potato contains 15 g of starchy carbohydrates, and a half cup of peas or corn also has 15 g. Most of the carbohydrates that make up a carrot are dietary sugars, including sucrose.
Benefits of Carrots
If you need to watch the amounts of starch you are eating, consider adding more carrots to your diet. One large carrot contains just 30 calories and 2 g of fiber. Carrots are also packed with a slew of vitamins and minerals. Carrots provide calcium, magnesium, potassium, vitamin C, folate, choline, beta-carotene, lutein and vitamin K.
References
"Nutrition: Concepts and Controversies"; Frances Sizer and Eleanor Whitney; 2004
USDA.gov: Large, Raw Carrot, 2011
American Diabetes Association: Non-Starchy Vegetables, 2010
Ex Rx.net: Starch Exchanges
Article reviewed by joyce sexton Last updated on: Apr 20, 2011
RAW0+ Pomógł: 41 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 1943
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 14:57
Waldek B napisał/a:
http://www.livestrong.com...estible-starch/
A tak bdw, to ten cały livestrong to walczy z tym rakiem i walczy i co? To jest bardziej grupa wsparcia psychologicznego, a porady w stylu coś dobrego dla każdego. Przedsięwzięcie marketingowo cacy, ale owoce ....
Ostatnio zmieniony przez RAW0+ Wto Maj 22, 2012 14:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.