Wysłany: Pon Mar 26, 2012 20:06 Pierwsze źródło glukozy
Pytanie mam.
Z czego zostanie zaspokojone zapotrzebowanie na glukozę w sytuacji kiedy jej już zabraknie w wątrobie ale w żołądku leży sobie jakieś białko? Czy organizm jest tak skonstruowany, że najpierw przerabia na energię to co trawi a dopiero potem bierze się za swoje tkanki? Czy może naprodukuje sobie glukozy z glikogenu zawartego w mięśniach? No bo zakładam, że strawienie białka na słodkości jest dla niego trudniejsze niż dobranie się do własnych zasobów cukru.
Ogólnie rzecz biorąc (a szczególnie: książki do biochemii wszelakie + książki low-carbowe) wygląda to tak:
- Glikogen mięśniowy nie uwalnia się do krwi (chociaż chyba kiedyś widziałem jakieś badania, które stwierdzają, że w niewielkim stopniu jest to możliwe)
- Na brak dostaw glukozy z pokarmu (lub wlewem dożylnym ) organizm reaguje kilkoma procesami:
- Glukoneogeneza- tworzenie glukozy z białek, zachodzi w wątrobie przy wydajności około 56%.
- Rozkład tłuszczu, przy którym z glicerolu da się wytworzyć pewne ilości glukozy (tutaj musisz doszukać dokładnie, ile gramów glukozy z ilu gramów tłuszczu); przy braku glukozy, w mięśniach metabolizm przesuwa się w kierunku spalania tłuszczów zamiast glukozy
- Tworzenie tzw. ciał ketonowych, które mogą zastępować glukozę jako "paliwo" np. dla mózgu.
Nie wiem jaki jest kontekst Twojego pytania, ale jedno jest pewne: DA SIĘ przeżyć zupełnie bez glukozy. Tylko "co to za życie" (przynajmniej część z nas skarży się, że na bardzo małej, zbliżonej do zera ilości glukozy czuję się gorzej niż przy 70-100g dobowo). Dla ścisłości trzeba dodać, że są ludzie, którzy doskonale czują się przy "zero carb".
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 08:43
michal_krk napisał/a:
- Rozkład tłuszczu, przy którym z glicerolu da się wytworzyć pewne ilości glukozy (tutaj musisz doszukać dokładnie, ile gramów glukozy z ilu gramów tłuszczu)
ze 100 g tłuszczy (a ściśle - z glicerolowych reszt zawartych w owej ilości) wytwarza się 10 g glukozy.
Z kwasów tłuszczowych nie można otrzymać cukrów. To znaczy u człowieka i innych zwierząt.
Natomiast u roślin jak najbardziej tak - dzięki glioksysomom (mikrociałkom występujących w komórkach), w cyklu glioksylanowym.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pierwszy z brzegu Lutz, Allen: "Życie Bez Pieczywa"
"Twój mózg zużywa energię w ilości równoważnej 150-200 gramów substancji odżywczej, głównie glukozy. Ponieważ zalecane przez nas dzienne spożycie węglowodanów wynosi nie więcej niż 72 gramy, zatem twój organizm będzie zmuszony do wyrównania tej różnicy.
Na szczęście ma na to wiele sposobów. Jednym z nich jest proces zwany glukoneogenezą. W dosłownym tłumaczeniu termin ten oznacza "nowe tworzenie glukozy". Organizm człowieka może wytwarzać glukozę z aminokwasów uzyskanych z białek, może też zacząć od pirogronianu. Sygnały do rozpoczęcia glukoneo-genezy są wysyłane wtedy, gdy ilość glukozy w pożywieniu znacznie spada, a zapas glikogenu w wątrobie zostaje zużyty. Rola glukoneogenezy polega na zapełnieniu powstałej luki do czasu, aż organizm zacznie pozyskiwać energię ze zmagazynowanego tłuszczu. Przy dzisiejszym wysokim spożyciu węglowodanów tłuszcz jest zaledwie drugorzędnym źródłem energii. Być może, że kiedy już ograniczymy ilość węglowodanów, organizm będzie potrzebować trochę czasu na przestawienie się na utylizację tłuszczów w pierwszym rzędzie."
[...]
"Innym ważnym, a często lekceważonym źródłem energii komórkowej są związki chemiczne zwane ketonami. Ketony powstają w wyniku rozkładu kwasów tłuszczowych w mitochon-driach komórek wątroby i przyłączenia dwóch cząsteczek acety-lokoenzymu A. Owe "ciała" ketonowe, jak się o nich czasem mówi, są wraz z krwią transportowane do różnych tkanek i tam ulegaj ą ponownemu przekształceniu do acetylokoenzymu A, biorącego udział w wytwarzaniu ATP.
Obecność ketonów we krwi i moczu, określana mianem keto-zy, zawsze była uznawana za stan niepożądany, związany z głodem. Choć to prawda, że ketony powstają w warunkach przegło-dzenia, to jednak tworzą się także w innych okolicznościach -jednak nie w razie spożywania nadmiaru węglowodanów! Węglowodany hamują metabolizm tłuszczów, dlatego ketony się nie tworzą. Powstają one z tłuszczów pod nieobecność węglowodanów i są materiałem energetycznym dla komórek. Dzieje się tak również przy dużym spożyciu białek i tłuszczów, a trudno takie warunki określić mianem głodu."
Gdzie sa te badania, o ktorych wspomina w tych wypowiedziach?
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Kontekst jest taki, że w kilku materiałach opisujących metabolizm w czasie głodówki wyczytałem, że taka jest właśnie sekwencja: najpierw trawimy to co w żołądku, potem nasz własny cukier, potem nasz własny tłuszcz, potem nasze własne białko a na końcu kluczowe organy i układ nerwowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.