Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Molka
Czw Wrz 22, 2011 18:38
Moczenie orzechów,ziaren,nasion, pestek i suszonych owoców
Autor Wiadomość
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 15:08   Moczenie orzechów,ziaren,nasion, pestek i suszonych owoców

Temat przeniesiony z działu medycyny naturalnej.
Pytanie odnośnie moczenia orzechów,nasion, ziaren,pestek i owoców suszonych.
Czy mocząc wszystkie orzechy, pestki, nasiona, ziarna woda, w których były moczone można wypić czy zaleca się wylać bo zawiera toksyny, które uwolniły się podczas moczenia? Wiem, że w jednym przypadku jest tak a w drugim inaczej dlatego napiszcie z czego można pić wodę z moczonych orzechów, pestek, ziaren owoców a , z których nie ponieważ te, z których można pić wodę zastosowałbym do moczenia razem z pyłkiem pszczelim i cytryną i wtedy np orzechy włoskie wyjmuje i konsumuje a wodę z pyłkiem, cytryną i tym co spłynęło z orzechów wypijam razem z pyłkiem rozpuszczonym.
Liczę, że podzielicie się Waszymi doświadczeniami i wiedzą na ten temat ;)
Ostatnio zmieniony przez Molka Czw Wrz 22, 2011 15:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 14:41   Moczenie orzechów,ziaren,nasion, pestek i suszonych owoców

Nikt nic nie odpowie?
To moze ja cos napisze co wyczytalem.

Dlaczego moczyć?

Niemoczone orzechy zawierają inhibitory enzymów. Zabezpieczają one orzechy przed wczesnym kiełkowaniem. Inhibitory, które dostaną się do naszego organizmu wraz z orzechami blokują nasze enzymy trawienne dodatkowo pokarm zawierający inhibitory może powodować powiększenie trzustki. Orzechy mają ciemną skórkę, to ona jest właśnie ochraniaczem wszelkich wartości odżywczych, pewnym kożuszkiem, który chroni orzech przed utratą tego co ma najcenniejsze. Orzechy włoskie jesienią jemy obierając z tych gorzkich, żółtych skórek!! Aby rozebrać suszony orzech z kożuszka, należy go moczyć. W zależności od tego, jak gruba jest ta skórka, np. migdały 6 godz., orzechy nerkowca 1 godz. Plusów jest dużo począwszy od przepłukaniu z brudu, uwolnionych enzymów, poprzez miękkość orzecha (dla tych z źle funkcjonującym uzębieniem, albo przy jego braku), możliwość łatwego pokrojenia czy zblendowania, a nawet ugniecenia widelcem na pastę. Moczone orzechy są szybciej trawione- dają więcej energii co przyspiesza regenerację i nie obciąża zbędnie organizmu. Poza tym orzechy pistacjowe moczymy również z tego powodu by wypłukać z nich sól. Nadają się wtedy również na pasztet, czy do wypieków słodkich.


J. Słonecki pisze w książeczce Niezbędnik zdrowia: "Zadaniem łupiny osłaniającej ziarno jest nie tylko jego ochrona mechaniczna. Po wewnętrznej stronie łupiny znajduje się cienka błona chroniąca zamknięty wewnątrz cenny zarodek przed drobnoustrojami i robakami, które chętnie by się pożywiły smakowitą zawartością nasienia. Rolę tę doskonale pełni zawarta w owej błonce kukurbitacyna – substancja wykazująca silne działanie toksyczne wobec drobnoustrojów i robaków, przy czym zupełnie nieszkodliwa dla organizmu ludzkiego. Największe stężenie kukurbitacyny występuje w ziarnach świeżych, gdy łupina jest jeszcze miękka i nie chroni nasienia przed intruzami.
Dla przeprowadzenia skutecznej kuracji świeże pestki dyni w medycynie ludowej stosowane są do usuwania z przewodu pokarmowego robaków, takich jak: tasiemiec uzbrojony i nieuzbrojony, tęgoryjec dwunastnicy, glista ludzka, owsiki, lamblie trzeba jednorazowo zjeść, w zależności od wieku, 100 – 200 świeżych pestek dyni.
Po wyschnięciu łupiny ilość kukurbitacyny w ziarnie zanika, ale zwiększa się ponownie w okresie wypuszczania kiełka, jednak już nie w takiej ilości, jak w ziarnach świeżych. Dlatego w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego przy pomocy skiełkowanych pestek dyni należy zwiększyć ilość zjedzonych pestek o 50% i kurację przeprowadzić przez 3 dni z rzędu. ".

Co się dzieje jeśli jemy niemoczone nasiona i orzechy?

Jeśli zjemy niemoczony orzech, będzie on zdrowy, ale te wartości odżywcze wchłoniemy jedynie w 40%, moczenie uwalnia pozostałe 60% enzymów. Tak samo jest z nasionami na mleko witariańskie (czyt. zdrowe), czy nasionami na kiełkowanie, najpierw je moczymy dobę, a potem przystępujemy do kiełkowania i z nasionami.

Ile wody, ile nasion?
Zasada jst prosta: wody dajemy dwa razy tyle ile jest nasion.

Co zrobić z wodą z moczenia orzechów, nasion?
Skoro moczenie uwalnia enzymy, wartości odżywcze, minerały witaminy itd. to woda automatycznie nabiera tych pozytywnych cech, zamiast wylewać ją do rur podarujmy ją kwiatom, roślinom w naszym domu jako pewno rodzaju zastrzyk energii i niechemiczny nawóz.



Moze ktos podzieli sie swoimi doswiadczeniami w praktyce? Ja zaczalem moczyc ostatnio migdaly i orzechy laskowe cala noc i rano sa miekkie i slodkie i daja mi wiele energii bo wszystko latwiej jest przyswajalne. Moczylem tez czasem pestki dynii przez noc. Zamierzam zaczac orzechy wloskie.

Podzielcie sie Waszymi doswiadczeniami na ten temat. Utworzylem ten temat bo to naprawde wartosciowa sprawa wydobywac z orzechow nasion, pestek, ziaren i susczonych owocow co najlepsze a nikt sie jeszcze nie wypowiedzial:(
Licze, ze na tym forum znalazlem osoby majace doswiadczenie i wiedzen a temat dietetyki, odzywiania, kuracji, zilolecznictwa i wszystkiego co zwiazane z medycyna naturalna dlatego licza na wieksza aktywnosc uytkownikow, ale ,,aktywnosc" z odpowiedziami wnoszacymi cos do tematu, dajacymi jakies informacje na utworzony przez uzytkownika temat. Licze na to
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved