Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:55
Richard Wrangham
Autor Wiadomość
wiraha


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 508
Wysłany: Śro Lip 30, 2008 23:37   Richard Wrangham

Department of Anthropology, Harvard University, Peabody Museum, 11 Divinity Avenue, Cambridge, MA 02138, USA. wrangham@fas.harvard.edu

No human foragers have been recorded as living without cooking, and people who choose a 'raw-foodist' life-style experience low energy and impaired reproductive function. This suggests that cooking may be obligatory for humans. The possibility that cooking is obligatory is supported by calculations suggesting that a diet of raw food could not supply sufficient calories for a normal hunter-gatherer lifestyle. In particular, many plant foods are too fiber-rich when raw, while most raw meat appears too tough to allow easy chewing. If cooking is indeed obligatory for humans but not for other apes, this means that human biology must have adapted to the ingestion of cooked food (i.e. food that is tender and low in fiber) in ways that no longer allow efficient processing of raw foods. Cooking has been practiced for ample time to allow the evolution of such adaptations. Digestive adaptations have not been investigated in detail but may include small teeth, small hind-guts, large small intestines, a fast gut passage rate, and possibly reduced ability to detoxify. The adoption of cooking can also be expected to have had far-reaching effects on such aspects of human biology as life-history, social behavior, and evolutionary psychology. Since dietary adaptations are central to understanding species evolution, cooking appears to have been a key feature of the environment of human evolutionary adaptedness. Further investigation is therefore needed of the ways in which human digestive physiology is constrained by the need for food of relatively high caloric density compared to other great apes.

calosc
Link

link dzieki uprzejmosci Lukasza, z ktorym wymieniamy sie materialami, przemysleniami i spostrzezeniami

pozd
WiRAHA
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Lis 07, 2009 20:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 18:24   

WITAM :hug:

No ! Żeby się surojady nie cieszyły :viva:

Richard Wrangham "Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka" (premiera - 15 listopada 2009) ( krótki pdf ) - link od Michała :-) :
http://cis.pl/index.php?p=1_5_Zapowiedzi

Audycja ,która była na tok fm w oparciu o w.w książkę
"Gotuję, więc jestem człowiekiem!' - link od Bartek L :-)
http://serwisy.gazeta.pl/...kfm-wieczor.xml

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
Ostatnio zmieniony przez krzysztof2 Sob Lis 07, 2009 18:27, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 20:25   

krzysztof2 napisał/a:
Richard Wrangham "Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka" (premiera - 15 listopada 2009) ( krótki pdf ) - link od Michała :-) :
http://cis.pl/index.php?p=1_5_Zapowiedzi

jego argumenty znane są już od dawna :D
oto rzeczowe odniesienie się do jego "rewelacji" -
http://old.rawpaleodiet.c...ooking-article/
Geoff dodał jeszcze -
"Wrangham's claims re tubers or the ludicrous notion that raw-meat-eaters would have to chew raw meats for at least 5.7 to 6.2 hours a day in order to get enough calories have all combined to make him a laughing-stock"
6 godzin na żucie mięsa! :hah:
i jeszcze ciekawa stronka, gdzie autorzy odnoszą się w pewnym momencie do Wranghama - http://www.coconutstudio....Development.htm
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Lis 07, 2009 20:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:09   

Cytat:
No human foragers have been recorded as living without cooking, and people who choose a 'raw-foodist' life-style experience low energy and impaired reproductive function.


Potwierdzam. Ale to jest znowu generalizacja bez uwzględnienia typów psychofizycznych, bo taki Jajonus żyje i chyba nie narzeka. A może zajada po kryjomu pieczoną baraninkę? :hihi:

A wszystko to przez tą teorię ewolucji. Człowiek prawdopodobnie do niczego nie "wyewoluował", bo nic takiego nie istnieje. Ani do biegania, ani do pływania, ani do jedzenia. Został zapewne stworzony do tych wszystkich rzeczy.

Trzecia sprawa. Wiraha twój link nie działa. 8/
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:41   

Waldek B napisał/a:
Potwierdzam. Ale to jest znowu generalizacja bez uwzględnienia typów psychofizycznych, bo taki Jajonus żyje i chyba nie narzeka. A może zajada po kryjomu pieczoną baraninkę? :hihi:

Zaprzeczam, bo energii jest tyle, że nie ma jej jak spożytkować 8-)
Wiadomo, że nie zaobserwowano plemion jedzących w 100% na surowo, bo jak niby mieli tego dokonać? Przecież tendencja do obróbki term. pojawiła się dawno dawno temu i z tego, co się udało zaobserwować to wiele zdrowych ludów jadło sporo na surowo, a tacy Neneci z Syberii prawie wszystko
http://tiny.pl/hwdgc
http://www.geog.cam.ac.uk...obalchange3.jpg
http://www.arcticphoto.co...Y.0022-29_T.JPG
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Śro Lis 10, 2010 08:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 12:00   

czy to nie oni mieli 60% leworęcznych ?
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
Ostatnio zmieniony przez Waldek B Nie Lis 08, 2009 12:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 12:24   

Waldek B napisał/a:
czy to nie oni mieli 60% leworęcznych ?

nie słyszałem o tym
wiem tylko tyle, że w całej populacji Eskimosów jest 20% leworęcznych
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
jatoja 
JA to JA


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 323
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 09:17   

"BÓG STWORZYŁ POKARM,
DIABEŁ STWORZYŁ KUCHARZA."
_________________
dont judge me by my past - i dont live there anymore
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 09:18   

jatoja napisał/a:
"BÓG STWORZYŁ POKARM,
DIABEŁ STWORZYŁ KUCHARZA."

dobre :viva:
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 10:45   

tylko, że diabeł był pierwszym bogiem

więc najpierw był kucharz? :faint:
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 08:30   

Hannibal napisał/a:
Neneci z Syberii prawie wszystko

nowe pokolenie surojadów 8-)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 12:29   Re: Richard Wrangham

WITAM :hug:

Warto dodać ,że Wrangham jest badaczem szympansów a nie specjalistą od ewolucji człowieka.
więcej:
http://www.scientificamer...p-bigger-brains
http://translate.google.p...lla:pl:official


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 16, 2011 13:57   

Cytat:
Humans’ First Use of Fire May Not Be So Long Ago

Fire, scientists agree, helped give rise to a successful, thriving human population by providing heat for cooking and protection from the cold.

But they don’t agree exactly when humans began using fire. Some researchers argue that it occurred more than a million years ago when early humans made their way to Europe from Africa, and others say it happened much later. Now, a new study argues that humans did not master fire until about 400,000 years ago.

Two archaeologists, Wil Roebroeks of Leiden University in the Netherlands and Paola Villa of the University of Colorado Museum in Boulder, report their findings in the current issue of the Proceedings of the National Academy of Sciences.

The pair looked at excavation reports and studies from 141 sites in Europe that were between 1.2 million and 35,000 years old.

There is no clear evidence of habitual fire use until about 400,000 years ago, Dr. Villa said.

In Africa, while there are several sites where there was evidence of fire, those may have been natural fires that occurred in the African savanna.

Yet there are sites older than 400,000 years in Europe that indicate the presence of humans, with the oldest, in Spain, more than a million years old. This means that despite Europe’s extreme winter climates, early humans found a way to survive without the warmth of a fire.

The study reveals that early humans were both tenacious and resilient. “It means that the early hominids were very adaptable,” Dr. Villa said. “Try to go to England now without warm clothes.”

But that, too, is a puzzling explanation, said Richard Wrangham, a biological anthropologist at Harvard who has conjectured that humans began using fire nearly two million years ago.

“It demands some serious thinking about how early Homo could have survived on a seasonally variable food supply despite having small teeth and small guts,” he said. “No one has solved this problem yet.”

http://www.nytimes.com/20...bfire.html?_r=2

I cały artykuł z Proceedings of the National Academy of Science
http://www.pnas.org/conte...e7-30b65ebec195

Wrangham dalej pokazuje swoje dyletanctwo jeśli chodzi o jedzenie surowego; już kiedyś mówił o wielogodzinnym żuciu surowego mięcha :what:
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Śro Mar 16, 2011 16:23   

Hannibal napisał/a:
....

Przyjmując nawet najkrótszą wersję 400.000 lat używania ognia do obróbki mięsnej, to dzisiejszy człowiek udowadnia, że natura przeciwstawia się ewolucji w kierunku jakoby doskonalszego strawionego przez ogień pożywienia. Oszczędność enzymów jest tu jasna i widoczna 8-) nie mówiąc już o pozostałych aspektach :viva:
 
     
FidoDido 

Dołączył: 06 Cze 2011
Posty: 17
Wysłany: Pon Cze 06, 2011 16:32   

tak w skrócie co ten pan niby udowodnił ?
 
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 00:20   Wynalezienie ognia-zrobimy podsumowanie?

Piszecie o surowym lub choćby pieczonym jedzeniu i nie wiem czy gdzieś na forum jest o tym taka oddzielna dyskusja.
Wklejam dlatego w Hyde Parku.

Z jakich lat pochodzą wykopaliska mówiące o diecie paleo a czy są znane naukowe doniesienia o starszych znaleziskach gdy jedliśmy na surowo?
Czy dłużej faktycznie będziemy żyć gdybyśmy jędli surowe czy choćby pieczone nad ogniem?


http://www.sprawynauki.wa...cle&art_id=1396

Dokładne badania wykazały, że jest to ślad ogniska, zaś ogniem posługiwano się w sposób celowy. Wiek kości obliczono na ok. 1,4 mln lat. Wynika z tego, że umiejętność posługiwania się ogniem jest starsza o niemal milion lat niż dotychczas uważano.


a o surowej pisze się tak:

Surowa dieta jest prawdopodobnie najzdrowszą i zarazem najstarszą dietą w historii ludzkości. Hollywoodzkie gwiazdy (między innymi Demi Moore, Natalie Portman czy Uhma Thurman) zdążyły już odkryć korzyści jakie niesie ze sobą stosowanie tej diety: smukła sylwetka, promienna cera, świetne samopoczucie, wysoki poziom energia i chęci do życia, które są efektem spożywania tego, w co obfituje natura. Głównym założeniem diety RAW jest odżywianie się naturalnymi pokarmami, które nie zostały poddane obróbce termicznej powyżej 42 stopni Celsjusza. Ta temperatura jest uważana jako granica, gdy przekroczona, naturalna żywność traci cenne witaminy, minerały i enzymy, a w skutek tego staje się martwa. Tajemnica tej diety polega na jej niewątpliwej prostocie. Taka nieprzetworzona żywność posiada wysoki ładunek energetyczny, niezmącony pakiet witamin, minerałów, enzymów i antyoksydantów. Organizm ludzki nie ma trudności z ‘rozpoznaniem’ jej, przyswojeniem wartości odżywczych i przemianą materii. Wszystko przebiega w taki sposób, jaki zaplanowała to natura.

Wśród wszystkich ssaków żyjących na ziemi, tylko człowiek podgrzewa swoją żywność. Nikt o zdrowych zmysłach nie wsadziłby świadomie palca do płomienia ognia, to oczywiste, że ogień uszkodziłby skórę palca i doprowadził do nieodwracalnych zmian. Podobnie dzieje się żywnością, którą przetwarzamy w wysokich temperaturach. Nie wspominając do jakich reakcji i zmian chemicznych może zachodzić na poziomie komórkowym przetwarzanej żywności – często powstałe w skutek wysokiej obróbki substancje są rakotwórcze, podobnie jak w przypadku oleju podgrzewanym na patelni. Wydawać by się mogło, że dobrym rozwiązaniem jest gotowanie na parze, aczkolwiek nawet i taka obróbka żywności nie zabezpiecza jej przed utratą cennych składników.

http://rawfoods.pl/inform...-na-surow-diet/


Cordain wcale nie mówi, że najlepsza jest surowa paleodieta.

przykład menu tutaj, w książce też pisze o róznych formach obrabiania mięsa: grill, na parze itp.

Dlaczego więc?


Tu jest fajny wykres o jakich czasach mówimy.

http://it.wikipedia.org/wiki/File:StoriaDieta.png

nie wiem czy gdzieś podawałam ten link:

http://paleodieta.co.uk/

Dla ie porównywanie nas do zwierzat i, że jako jedyni dusimy czy pieczemy swoje pokarmy to takie samo nieporozumienie jak to, że lepszy wegeterianizm od jedzenia mięsa.
Bo nadal jedno z pytań, na które trudno poznać odpowiedź to dlaczego jako ludzie jesteśmy tak inni od pozostałych zwierząt co do których sie przyrównuje się nasz układ pokarmowy czy sposób jedzenia .
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved