Jak w temacie. To moja ulubiona zupa, no i z tego co mi wiadomo to z dietami niskowęglowodanowymi jak najbardziej zgodna, no oprócz surowej. Z flakami jest jednak ten myk, że źle przegotowane śmierdzą okrutnie. Co boli to to, że często to się tyczy także tych gotowych w galarecie, albo nawet w restauracjach pośledniejszych. No tak więc dzisiaj sobie kupiłem pół kilo flaków wołowych, takich z mięsnego pokrojonych już w paski. Po pierwsze chciałbym wiedzieć jak poznać czy należy je jeszcze czyścić i jeśli tak, to jak bo z tego co słyszałem to trwa to długo. No i co do samego gotowania: w przepisie mam żeby trzy razy obgotowywać bez przykrycia po dziesięć minut. Czy to wystarczy żeby być pewny że nie będą śmierdzieć? No i jeszcze co do rosołu na flaki: czy jeśli zrobię go na porcji rosołowej z włoszczyzną, to się nada. Bo w przepisie zalecali jeszcze szponder dać, ale przeoczyłem to, z resztą nie wiem czy to dostanę u siebie, a nawet to czy nie jest to drogie bo przecież to wołowina. Jeśli można to prosiłbym bardziej doświadczonych w temacie o rady.
Pozdrawiam
Paranoise
Magdalinha Pomogła: 22 razy Dołączyła: 16 Paź 2008 Posty: 881 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 22:39
Flaki są smaczne tylko z mięsem o wyrazistym smaku czyli wołowiną (nie musi być koniecznie szponder ale jest bardziej esencjonalny) lub indykiem. Bez tego mięsa to lepiej sobie darować tę potrawę.
Flaki można zrobić na wywarze po mięsie, które później dodasz do flaków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.