Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:07
Ryby słodkowodne
Autor Wiadomość
mario199 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 253
Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 17:11   Ryby słodkowodne

Hej, co sądzicie o rybach słodkowodnych. Leszcze, sumy, pstrągi itd.. Warto jeść takie produkty? Mówię o rybach złowionych w jeziorze - mieszkam na mazurach i mam tego pod dostatkiem :)
_________________
www.profiart.pl - tworzenie stron internetowych, panoramy sferyczne
www.blaszczakphoto.com - galeria fotografii z moich podróży
 
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 18:09   

Żyć nie umierać. Dziczyzna (w tym jak najbardziej dzikie ryby) to najlepsze co można jeść. 8-)
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
mario199 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 253
Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 20:06   

Waldek B napisał/a:
Żyć nie umierać. Dziczyzna (w tym jak najbardziej dzikie ryby) to najlepsze co można jeść. 8-)

A co sądzisz o tych dzikich rybach na surowo? Ostatnio zjadłem pstrąga na surowo i całkiem dobry w smaku :)
_________________
www.profiart.pl - tworzenie stron internetowych, panoramy sferyczne
www.blaszczakphoto.com - galeria fotografii z moich podróży
 
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 20:57   

Zgodnie z obecną wykładnią, ryby morskie są lepsze, ponieważ zawierają dużo kwasów omega 3. Wszakże ryby morskie zawierają również dużo rtęci.
Więc śródlądowe nie są takie złe. Mają tak samo wartościowe białko, jak wieprzowina. Brakuje im tylko trochę tłuszczu.
Trzeba dodać tłuszcz i będzie dobrze.
JW
Ostatnio zmieniony przez Witold Jarmolowicz Pią Wrz 03, 2010 20:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
mario199 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 253
Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 21:08   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Brakuje im tylko trochę tłuszczu.
Trzeba dodać tłuszcz i będzie dobrze.

Ryby planuję traktować jako dodatek do diety. Te morskie również jem. Na razie tylko śledzie, bo na nic innego mnie nie stać.
_________________
www.profiart.pl - tworzenie stron internetowych, panoramy sferyczne
www.blaszczakphoto.com - galeria fotografii z moich podróży
 
 
     
Zielony Karzeł 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 282
Skąd: Gniezno
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 07:35   

Ryby morskie powstają (a może raczej powstawały) w idealnych warunkach jeżeli chodzi zawartość mikroelementów - plankton morski cały czas zawieszony był w mniej więcej tej samej wodzie (różne tylko stężenie soli). Na przestrzeni milionów lat jej skład zmieniał się baardzo powoli. Z tego powodu do zeszłego wieku ryby nie chorowały na nowotwory.


Makrele też są w sumie tanie - u mnie kosztują 10zł/kg (mrożone)
_________________
Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.

Blog o permakulturze, produktywnych leśnych ogrodach, hodowli zwierząt i ekologii.
 
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 08:38   

Zielony Karzeł napisał/a:
Makrele też są w sumie tanie - u mnie kosztują 10zł/kg (mrożone)

masz pewnie na myśli te 3 krotnie glazurowane, po rozmrożeniu zostaje 30% ryby, więc cena wychodzi 30zł/kg
nie ma czegoś takiego jak tania ryba :(
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 09:51   

Z ryb słodkowodnych polecam troć, do nabycia w okolicach jeziora Goczałkowickiego. No i wspaniały sandacz, ryba drapieżna, która żyje tylko w czystych wodach.

Pozdrawiam
EAnna
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 16:29   

Najtaniej porządne sprawdzone ryby morskie z wybrzeży francuskich można kupić tu - http://www.lamaree.pl/pl/category/194/Swieze-ryby
Spójrzcie sobie na ceny.
Rtęcią nie ma się co przejmować jeśli chodzi o te ryby, szczególnie jeśli wybieramy te nieduże - sardynki, anchois, makrele, czy śledzie.
Oczywiście jak kto woli taniochę z wybrzeży wietnamskich... :x
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Wrz 04, 2010 16:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Adam319 
We are all One


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 2409
Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 02:17   

EAnna napisał/a:
Z ryb słodkowodnych polecam troć, do nabycia w okolicach jeziora Goczałkowickiego.


Już znalazłem telefon zaczepienia i po nitce do kłębka, łatwiej to i tak niż siedzieć po drugiej stronie żyłki niż spławik. Dzięki za cynk.
:-)

Przedsiębiorstwo Produkcji i Hodowli Ryb Słodkowodnych sp. z o.o. Kraków Oddział w Pszczynie

43-230 Goczałkowice-Zdrój, Bór II 1a
śląskie
Tel.: 0 32 210 72 44
 
     
Zielony Karzeł 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 282
Skąd: Gniezno
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 09:33   

Maad napisał/a:
masz pewnie na myśli te 3 krotnie glazurowane, po rozmrożeniu zostaje 30% ryby, więc cena wychodzi 30zł/kg


Naprawdę tej glazury to tam nie było. To nie był żaden filet tylko taka ryba po prostu cała zamrożona (z bebechami, łbem i ogonem). O dziwo po rozmrożeniu próbowałem znaleźć pęcherzyk żołciowy, żeby go wyciąć, bo słyszałem, że tak trzeba. Nie znalazłem. Cala ryba była smaczna. Siostrze coś co nazwała "mleczem" nie smakowało, ale ogólne świetne jedzonko i stosunkowo tanie. Gniezno z racji tego, że jest wysokie bezrobocie jest bardzo tanie.
_________________
Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.

Blog o permakulturze, produktywnych leśnych ogrodach, hodowli zwierząt i ekologii.
 
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 16:46   

Zielony Karzeł napisał/a:
cała zamrożona (z bebechami, łbem i ogonem)

Zielony, zabij sam karpia na Wigilię to będziesz wiedział, jak wyglądają "bebechy" ryby.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Zielony Karzeł 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 282
Skąd: Gniezno
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 20:46   

@EAnna
Zabijałem.
Dlatego, to mnie tak zdziwiło, że w tej makreli mało co z tych rzeczy było :) . Brzuch im zawsze muszę rozcinać, więc nie ma opcji, że wcześniej coś z nich wyciągają.
_________________
Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.

Blog o permakulturze, produktywnych leśnych ogrodach, hodowli zwierząt i ekologii.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved