Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 17:11 Ryby słodkowodne
Hej, co sądzicie o rybach słodkowodnych. Leszcze, sumy, pstrągi itd.. Warto jeść takie produkty? Mówię o rybach złowionych w jeziorze - mieszkam na mazurach i mam tego pod dostatkiem
Zgodnie z obecną wykładnią, ryby morskie są lepsze, ponieważ zawierają dużo kwasów omega 3. Wszakże ryby morskie zawierają również dużo rtęci.
Więc śródlądowe nie są takie złe. Mają tak samo wartościowe białko, jak wieprzowina. Brakuje im tylko trochę tłuszczu.
Trzeba dodać tłuszcz i będzie dobrze.
JW
Ostatnio zmieniony przez Witold Jarmolowicz Pią Wrz 03, 2010 20:59, w całości zmieniany 1 raz
Ryby morskie powstają (a może raczej powstawały) w idealnych warunkach jeżeli chodzi zawartość mikroelementów - plankton morski cały czas zawieszony był w mniej więcej tej samej wodzie (różne tylko stężenie soli). Na przestrzeni milionów lat jej skład zmieniał się baardzo powoli. Z tego powodu do zeszłego wieku ryby nie chorowały na nowotwory.
Makrele też są w sumie tanie - u mnie kosztują 10zł/kg (mrożone)
_________________ Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.
Makrele też są w sumie tanie - u mnie kosztują 10zł/kg (mrożone)
masz pewnie na myśli te 3 krotnie glazurowane, po rozmrożeniu zostaje 30% ryby, więc cena wychodzi 30zł/kg
nie ma czegoś takiego jak tania ryba
_________________ Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 09:51
Z ryb słodkowodnych polecam troć, do nabycia w okolicach jeziora Goczałkowickiego. No i wspaniały sandacz, ryba drapieżna, która żyje tylko w czystych wodach.
Pomógł: 191 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 16:29
Najtaniej porządne sprawdzone ryby morskie z wybrzeży francuskich można kupić tu - http://www.lamaree.pl/pl/category/194/Swieze-ryby
Spójrzcie sobie na ceny.
Rtęcią nie ma się co przejmować jeśli chodzi o te ryby, szczególnie jeśli wybieramy te nieduże - sardynki, anchois, makrele, czy śledzie.
Oczywiście jak kto woli taniochę z wybrzeży wietnamskich...
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Wrz 04, 2010 16:29, w całości zmieniany 1 raz
masz pewnie na myśli te 3 krotnie glazurowane, po rozmrożeniu zostaje 30% ryby, więc cena wychodzi 30zł/kg
Naprawdę tej glazury to tam nie było. To nie był żaden filet tylko taka ryba po prostu cała zamrożona (z bebechami, łbem i ogonem). O dziwo po rozmrożeniu próbowałem znaleźć pęcherzyk żołciowy, żeby go wyciąć, bo słyszałem, że tak trzeba. Nie znalazłem. Cala ryba była smaczna. Siostrze coś co nazwała "mleczem" nie smakowało, ale ogólne świetne jedzonko i stosunkowo tanie. Gniezno z racji tego, że jest wysokie bezrobocie jest bardzo tanie.
_________________ Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.
@EAnna
Zabijałem.
Dlatego, to mnie tak zdziwiło, że w tej makreli mało co z tych rzeczy było . Brzuch im zawsze muszę rozcinać, więc nie ma opcji, że wcześniej coś z nich wyciągają.
_________________ Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.