Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ser podpuszczkowy
Autor Wiadomość
ali
[Usunięty]

Wysłany: Śro Sie 11, 2010 22:31   Ser podpuszczkowy

na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały?

ps.
cena za 1 kg 14 zł
kiedyś kupiłem bochen z 5 kg za 20 zł
Ostatnio zmieniony przez Molka Nie Wrz 25, 2011 15:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 07:50   

ali napisał/a:
na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały?

Taki ser, zwany krowim buncem, jest bazą do wszystkich serów podpuszczkowych; zarówno pleśniowych, typu linburskiego jak i wszystkich żółtych.
Jak zostawisz go na "dziko" to nie wiadomo w którym kierunku pójdzie dojrzewanie.
Chociaż tego nie widać na pierwszy rzut oka, warunki, w jakich został wytworzony bunc oraz zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
W warunkach domowych można uzyskać wiele gatunków sera. Trzeba się jednak tego nauczyć i poeksperymentować.
Pozdrawiam
EAnna
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 10:58   

EAnna napisał/a:
zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
... lub czy wyrzucimy nieudany wyrób do kosza :(
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 12, 2010 17:40   

Maad napisał/a:
EAnna napisał/a:
zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
... lub czy wyrzucimy nieudany wyrób do kosza :(


eeeeeeee
chyba dojrzał /ma niewielkie pory / przez 2 tygodnie
i nie najgorzej smakuje
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved