na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały?
ps.
cena za 1 kg 14 zł
kiedyś kupiłem bochen z 5 kg za 20 zł
Ostatnio zmieniony przez Molka Nie Wrz 25, 2011 15:10, w całości zmieniany 1 raz
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 07:50
ali napisał/a:
na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały?
Taki ser, zwany krowim buncem, jest bazą do wszystkich serów podpuszczkowych; zarówno pleśniowych, typu linburskiego jak i wszystkich żółtych.
Jak zostawisz go na "dziko" to nie wiadomo w którym kierunku pójdzie dojrzewanie.
Chociaż tego nie widać na pierwszy rzut oka, warunki, w jakich został wytworzony bunc oraz zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
W warunkach domowych można uzyskać wiele gatunków sera. Trzeba się jednak tego nauczyć i poeksperymentować.
Pozdrawiam
EAnna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.